Narušená statika rodinného domu

Dobry den. Mam takyto problem. Na rodinnom dome nam zacali pukat panely a strop dost,steny len trosicku V r.1998 robili kanalizaciu,ktora je vzdialena 1,2 m a kopali nizsie ako mame zaklady domu. Toho casu sa nadstavovalo podkrovne byvanie na uz vtedy 26 rocny dom. Vyjadrenie statika,aj stav.povolenie na nadstavbu máme. V r.2006 zacala vystavba novych domov v ulici a chodili nakladne auta,domiesavace. Dom zacal pracovat a objavili sa prve mensie pukliny na strope v prizemi domu. V r.2012 vyasfaltovali cestu ktora je od steny 1 m. Pukliny sa zvecsili, aj sa objavili nove. Podla mojho nazoru nasledkom nedodrzania vzdialenosti a otrasmi sposobenymi nakladnymi autam. Vedeli by ste mi prosim v tejto veci pomoc,pripadne poradit? Snazila som sa to riesit so starostom,neda sa, vsade siri reci ze mame zle postavemy dom,ze nadstavba sposobila problem a pod. Chcem samozrejme zavolat statika aby sa vyjadril a ak potvrdi moju teoriu,budem zalovat obec. Len som teraz trosku na pochybach,ci naozaj nie je chyba na nasej strane.Sused tvrdi,ze keby to sposobovali otrasy,tak by pukali steny vertikalne a nie panely horizontalne.Dakujem za kazdy nazor.
Odpovedať
Profilova fotka
https://www.asb.sk/stavebnictvo/stave...
Odpovedať
Profilova fotka
@nadezdah http://stavba.tzb-info.cz/historicke-...
Odpovedať
Tazko povedat,moze to suvisiet s nadstavbou a pomohli tomu aj otrasy. Najlepsie to urci statik,ktory vam da vyjadrenie a nasledne aj riesenie problemu
Odpovedať
Profilova fotka
Sused má pravdu. Domy väčšinou pukajú v dôsledku zmeny zaťaženia strechy , a rozloženia jej váhy na nosných múroch.Takže pokiaľ by ste mali kvalitne urobené základy na kvalitnom podloží, tak dom by vám určite nepraskal.Druhá vec sú skôr extrémne klimatické podmienky ,ktoré panujú posledné roky , extrémne zimy striedané extrémnymi teplotami suchami a dažďami.
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 Statik v takomto prípade keď nevie kto ako to babrácky postavil len vezme peniaze a navrhne drahé riešenie ,inú možnosť ani nemá.
Odpovedať
@mesarosanton "extrémne zimy" srandista
Odpovedať
@mesarosanton nehadzala by som vsetkych statikov do jedneho vreca. Treba pozhanat dobreho
Odpovedať
Co sa tyka zakladov,som si ista,ze su dobre urobene. Planovane boli 105 cm a su urcite viac ako 130,lebo sme prerabali sachtu na vodu a v hlbke 130 cm este zaklady boli. Je tam aj platna,aj preto nerozumiem co a ako sa mohlo pohnut. Kanalizaciu kladli do hlbky 180 cm a miesto 4 m ppdla planu su 1,20 m. Tam podla nas bola najvacsia chyba,nasledne cesta 1 m od domu a tazke auta urobili svoje. Ale nevylucujem zataz nadstavby,len nerozumiem,ze sa to nedeje v zime ked je kvantum snehu na streche,ale v lete...jednoznacne statik nas uvedie na spravny smer
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 trúfate si odhadnúť, kto je dobrý statik? Alebo hodnotíte podľa toho ako Vám lichotí?Robím 50 rokov, stretol som mnoho statikov a videl som krásne stavby s odvážnou statikou, ale na drobných stavbách je to skôr katastrofa. Keď statik navrhne na 5 m rozpon dosku 18 cm žb s množstvom výztuže a oháňa sa programom na výpočet, je mi investorov ľúto.
Odpovedať
Profilova fotka
@nadezdah Ak nieste jediný dom na tej ulici čo má cestu tak blísko tak podľa vašej teórie by mali byť popraskané aj susedné domy a navyše nebola tam cesta skôr ( aj keď nie asfaltová ) ako váš dom, neviem či by žaloba niečo vyriešila
Odpovedať
Profilova fotka
@nadezdah A čo tak dať sem foto...? Ak som správne pochopil, pukol betón - teda plafón, nie stena. Betón bežne pukne. Pokiaľ je v ňom armatúra, nemusí by byť jeho statika narušená. Daj foto. Veď aj v panelákoch nám pukali stropy... Z čoho je ten Váš...?
Odpovedať
@jan45 urcite nie,ale snazila by som sa pytat znamych,hladat na katedrach info a na forach. Viem,ze je tazko zohnat odbornika.
Odpovedať
Článok sa načítava...
V r. 1972 ked stavali dom 2 poschodivy s rovnou strechou, isla cesta pored dom vyse 20 m vzdialena, v 1998 robili kanalizaciu vedla domu,vtedy uz prebiehala nadstavba podkovia. V planoch mala byt 4 m od domu,v skutocnosti je 1,20 m. Povodne vedla domu boli role,cize orna poda,kde popri dome bola vychodena cesta lebo chodili s vozmi,kone,bicykle a peso,takze bola to taka ako polna cesta. V r.1988 mapovali uzemie z vrchu,vrtulnikom a do mapy vyznacili ucelova a miestna komunikacia,ale v historickych mapach z r. 2006 este vidno,ze to bola len polna cesta. V r. 2010 zacali stavat 1. dom v tej ulici vedla domu a ked chodili tatry,tak sa zabarali,lebo to nebolo spevnene,kanalizaciu povodne len zasypali,nezhutnili ju. Vtedy zacali paneli pukat. V r.2012 tuto cestu vyasfaltovali,vraj aby sa autami dostali k domom majitelia. Pred rokom a pol na jar zacali stavat dalsie tri domy a vtedy som uz obhanala starostu,ze nam dom pracuje. To leto bolo najhorsie. Cesta v mape je od domu necely meter,mala by byt na sirku 4,11 m v skutocnosti je 2,60m takze auta kolesami idu rovno ponad kanalizaciu. Ziadne stavebne povolenie neexistuje. Zajtra oofotim
Odpovedať
Tot je mapa z netu,aktualna. Ciernym c.28 v pravom dolnom rohu je nas dom a medzi tym a c. pozemku 618/5 je cesta,prerus.ciara je kanalizacia. Zajtra dam fotky priamo nafotene vonku a aj tie praskliny.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Presne tak . Ja to napíšem polopatisticky. Sú to počítačový idioti ,ktorý vedia len to čo počítač ,svoj vlastný rozum nemajú . Česť výnimkam ktorých už ,ale na trhu takmer niet. Rýchlo vymierajú.Sú starý a mladý nevedia absolútne nič.
Odpovedať
Profilova fotka
@mesarosanton nuz ja mam priatela statika a realita je taka, ze za jeho vlastny rozum ho takmer nikto nie je ochotny zaplatit.
Odpovedať
Profilova fotka
@nadezdah sadanie domu je v priamej súvislosti s kanalizáciou, v 98 sa nerobili skúšky tesnosti a ak hrdlá netesnia, a ryha nebola zhutnená, môže to spôsobiť pokles základov. Ale budete musieť ísť cez súd.
Odpovedať
@jan45 no toez si to myslim,horsie je,ze statik si tym nie je isty,skor man pocit,ze sa boji presadit to na sude ak by k tomu doslo
Odpovedať
@nadezdah na sude ti aj tak bude treba sudneho-znalecky posudok k zalobe. Obec moze mat svoj, uplne opacneho znenia. Nezavidim ti, lebo pri "rychlosti" nasich sudov sa mozno ani spravodlivosti nedockas. Skus ist po dvoch linkach. Ako zabranit vacsim skodam a zachranit si strechu nad hlavou a zaroven ries zalobu na obec. Aj ked v tomto bananistane je vymozitelnost prava pre normalneho smrtelnika dost otazna. A statici su uplne samostatna kapitola. Vsak "pan" statik co mu padaju domy bol "potrestany" priam exemplarne. Nemoze, chudacisko nestastny, vykonavat svoju profesiu AZ!!! 6 rokov. O nahrade skody pre tych chudakov, co ich z vecera do rana museli vystahovat ani makke F :-p
Odpovedať
Profilova fotka
https://www.facebook.com/BoljesikTvJo...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Viete mi prosím niekto doporučiť statika pre rod. dom v BA?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?