Najlepší materiál na protihlukové murované steny

Môžete mi poradiť materiál na murované steny, ktorý neprepúšťa hluk?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@feprofil VPC (vápnocementové tehly), MBT (,urovacia betónová tvárnica), AKU tehla.
Odpovedať
@feprofil kazda prepusta, otazne je kolko potrebujes utlmit. Hladaj v katalogoch index zvukovej nepriezvucnosti Rw. Cim vyssi tym lepsi. Alebo sa porad so stavbarom okrem "tehly" je tam este vela dolezitych detailov.
Odpovedať
Uz aj beton je dobry zvukovu izolant. Ona zvuk sa velmi zle siri v materialoch s roznou hustotou tj. napr makky a potom tvrdy material. Ak chces protihlukovu murovanu stenu skus drevocementove tvarnice napr. Durizol, Velox. Opat plati fyzika tj. je to cementova drevostiepka a dovnutra ide beton. Zvukovy utlm je uzastny, poziva sa to zvycajne na dialnice
Odpovedať
@eagleowl @svetlo1 @fricko Ďakujem za odpovede. Chcem murovanú stavbu, ktorá dlho vydrží bez údržby, žiadne drevo(triesky). Útlm zvuku potrebujem taký, aby zo susedných izieb nebolo nič počuť - hala, spálňa, hudba, búchanie hrncov, nočné zvuky... Takže betón alebo vápnocement na vnútorné nosné steny oddeľujúce obytné miestnosti, a na obvodovú stenu 40 cm pórobetón alebo tehlu? Čím odizolovať betón alebo vápnocement aby neťahal chlad zo základov, a aby dlho vydržal? Porobetónom?
Odpovedať
Ci das tehlu alebo hruby porobeton je jedno. Maju Rw cez 40. Vecsi problem budu dvere vostinove maju Rw tak 24. Takze cela stena s dverami bude mat 24. Len specilne dvere maju Rw=40. Ak chces skutocne odhlucnit stenu zameraj sa na dvere, okna. Tie budu vzdy slabsi clanok ako murovana stena. (Pokial sa nespravi ina technologicka chyba)
Odpovedať
@svetlo1 Ak dvere ústia do chodby, tak nepredstavujú problém?
Odpovedať
@feprofil zalezi od toho aka je chodba dlha, clenita a ci v nej su knihy alebo superhladke sadrove omietky, ci v tej chodbe su dvere oproti atd. Podorys by pomohol. Dolezit je ze je jedno cj ma murovana stena utlm 40dB alebo 44dB. Pokial tam nedas lepsie dvere bez strbiny pod nimi efekt celej akustickej steny sa straca.
Odpovedať
@svetlo1 Pôdorys nemám vymyslený, ale asi také niečo:
Odpovedať
Profilova fotka
@feprofil ak použiješ MBT tvárnice tak 20 má má 52 dB..... okrem toho je to najlacnejšie riešenie. Na obvodové múry tak ísto ....40ka tehla alebo porobeton je drahý a izolačné vlastnosti nie sú najlepšie. Kombinácia tenké steny hrubá izolácia je výhodnejšia.
Odpovedať
@eagleowl Ak mám platiť za prácu, bolo by lepšie zaliať H-čka pumpou? Treba širšie základy o 20 cm. 40-50 cm porobetónu je drahšie ako betónová stena + zateplenie? Hlavne mám obavy či pórobetón prepúšťa hluk. Zateplením ušetrím na kúrení mesačne zálohovo 10 eur, neviem či je to rozhodujúce.
Odpovedať
Profilova fotka
@feprofil murovacia betónová tvárnica sa NEVYLIEVA betónom. Len prvý rad sa dáva dnom dolu a vypĺňa. O tom či je lepšie stavať obvodové múry ako sendvič alebo nie sú tu celé romány. Rozhodnutie je na Tebe.
Odpovedať
@eagleowl ved tam su dvere vedla dveri. Okrem toho dvere do kuchyne budu aj tak stale otvorene. Takze hluk pojde cez dvere alebo ini detail (napojenie stropu, podlahy, otvory v stene, elektroinstalacia, vzduchotechnika..) A pri obvodovych kuroch tak isto. V tomto pripade okna su zvycajne slaby clanok lebo maju ovela mensi utlm ako akakolvek murovana stena. Takze ak si blizko cesty a chces ticho investuj do aku okien a rekuperacie. A nepochopil som ako chces skolaudovat bez zateplenia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@feprofil ak chces aj zvonku odtlmit zvuk tak daj len hruby porobeton 50 cm bude mat izolacne vlastnosti rovnake ako, 20 cm beton a 25cm izolacia,,,s tym rozdielom ze to bude lacnejsie a podstatne menej pracne, a zachova sa ti Rw, lebo ak nacapis na steny eps tak sa to pri hluku rozvibruje a vibruje ti pomaly cely dom, ja mam 30cm porobetona 30 cm eps, ake sused kosi tak to je riadne pocut, az to huci vnutri . a zas robit kombo uz s mineralnou vlnou, tak to je zas drahie a pracnejsie riesenie, a o nic lepsie, akos amotny porobeeton, v konecnom dosledku ta vyjde lepsei hruba porobetonova stena bez izolacie
Odpovedať
Profilova fotka
@feprofil a vnutri je najlepsie urobit sadrokartonove steny s 2jitym oplastenim, , mas to rychle, rovne, s najvecsim RW, super nosnost, a ziadne mokre spinave omietky ;) a hlavne tenke steny,
Odpovedať
Profilova fotka
@svetlo1 ja neviem či píšem nejakou inou rečou alebo v čom je problém....zadanie otázky je: "Môžete mi poradiť materiál na murované steny, ktorý neprepúšťa hluk? ". Odpoveď sú hore uvedené tri bežné murovacie materiály....prečo mi píšeš o kolaudácii bez zateplenia, naozaj neviem.
Odpovedať
Profilova fotka
@svetlo1 a ešte dovetok k tým "dverám vedľa dverí".....tak ako je to na obrázku to je super riešenie.....cez dvoje kvalitné dvere nepočuť vôbec nič....no a argument že budú kuchynské stále otvorené 😁 tak to asi keď bude chcieť ticho bude musieť zavrieť....na to tam tie dvere obyčajne asi sú......inak stačí zárubňa 😁
Odpovedať
@eagleowl @svetlo1 @jblaze Ďakujem za informácie. Čo poviete na obvodové steny z 50 cm pórobetónu, vnútorné nosné steny z 20 cm šalovačiek zaliate betónom, protihlukové sklá, železobetónový monolitický strop? Môžem potvrdiť zo skúsenosti že cez 50 cm pórobetónu nepočuť nič, akurát cez okná slabo počuť. Naopak cez 10 cm pórobetónu počuť všetko, obzvlášť nízke tóny, napríklad hrubý mužský hlas alebo basy z reproduktorov. Cez hrubú betónovú stenu nepočuť vôbec nič, v jednej izbe môže hrať hudba a kričať človek, a vo vedľajšej je ticho. Steny z murovacích betónových tvárnic som nevidel, neviem prečo to ľudia nechcú, asi je to drahé. Pripájam tri obrázky závislosti frekvencie a útlmu zvuku cez rôzne steny. Napríklad 30 cm porobetón má minimálny útlm pri 60 Hz, asi rezonancia. 50 cm pórobetónu má asi minimum posunuté dole ale s väčším útlmom, rovnako ako aj lepšie tlmí vyššie frekvencie. Sádrokartónové priečky pod 100 Hz netlmia. Protihlukové sklá sú dobrý nápad. Ak niekto robí ohňostroj o polnoci, tak to zobudí všetkých v dome. Nemusí to byť len na Nový rok.
Odpovedať
Profilova fotka
@feprofil "Steny z murovacích betónových tvárnic - prečo to ľudia nechcú, asi je to drahé"....mám steny z murovacích betónových tvárnic....všetky. Pravdepodobne je to najlacnejší murovací materiál na trhu....je trochu pracnejší ako napr. porobetón.....ideálny pre svojpomoc.....zvukuvý útlm je výborný. Ľudia to nechcú lebo to nepoznajú.... a tak stavajú z toho z čoho všetci ... a tiež majú predsudky voči betónu. Monolit strop je určite z hľadiska zvukovej izolácie výborný....do šalovačiek by som osobne nešiel kvôli pracnosti.
Odpovedať
@eagleowl Aké máš s ním skúsenosti medzi obytnými miestnosťami, napríklad hala - spálňa? Čo je pracné na zaliati šalovačiek pumpou?
Odpovedať
Profilova fotka
@feprofil moja skúsenosť je taká že medzi spálňou a obývačkou je jedna stena a dvoje dvere....niečo ako máš na výkrese....ak sa zavrú oboje dvere tak ani nadpriemerne hlasnú TV ani hovorené slovo nepočuť vôbec.....proste nevieš či tam niekto vôbec je......v dome ani pri otvorených dverách nedokážeme s manželkou zrozumiteľne niečo odkomunikovať z izby do izby....všade mám 20cm múry. Dvere sú z odýhovanej laťovky.....tie asi fungujú tiež slušne. Čo sa týka šalovačiek tak si myslím že si treba ustriehnuť aby sa nič nepohlo pri zalievaní....(neviem či presnosť je uspokojivá....kajlovanie a pod)....následne ťažšie sekanie elektriny, vody a odpadov.....puma je drahá....potrebuješ ju niekoľko krát......musíš asi robiť potom pauzy na tuhnutie.... Ja nikoho nepresviedčam....ale myslím že to stojí o dosť viac a z hľadiska útlmu zvuku už ten benefit nie je podstatný.
Odpovedať
@eagleowl Ďakujem, takže ani keby som vrieskal tak by cez to neboli nič počuť? Čo hovoríš na pórobetón na obvodové steny? A sypané penosklo v podlahe a na streche miesto polystyrénu?
Odpovedať
@eagleowl Ako máš prerušený tepelný most betónových stien do základov? Dá sa vnútorná stena postaviť bez omietky?
Odpovedať
Profilova fotka
@feprofil na porobetón nehovorím nič....je to klasický stavebný materiál, v 50cm splní všetky požiadavky ...mne nevyhovuje že neakumuluje a je vysoká náročnosť na presnosť nakoľko každý spoj je tepelný most tak sa treba asi vyhra...ako sendvič z EPS zase nemá dobrý útlm....ja som postavil celý dom z jedného materiálu, tak mi to vyhovovalo. Keď budeš vrieskať tak to neviem :-) ....to by si si musel zistiť len meraním....najviac potom záleží od dverí... Čo sa izolácie týka, dom je na doske a pod ňou penosklo. Je to asi dosť drahé riešenie....mne to neprekážalo. Vnútorná stena sa bez omietky dá postaviť....no je to vec vkusu....niekomu nevyhovuje z takej tvárnice ani neomietnutý plot :-) Sklo na streche ....neviem....nepoužíva sa to asi z viacero dôvodov. Sklo na podlahe....neviem sa vyjadriť....ako náhrada nejakej škváry pri prerábke ale v novostavbe to zmysel nedáva.....Ja proti EPS nemám nič.....asi podstatne jednoduchšie.
Odpovedať
@eagleowl Čo by si povedal na panely, na strop prípadne na steny? Nebudú drahšie ako monolit, ak treba platiť za debnenie, prácu a materiál? Treba tam veniec, pretože panely musia presahovať stenu kvôli dažďu. Veniec je drahý? Potrebujem technológiu ktorou sa stavia rýchlo, podľa možnosti strojmi lebo s ľuďmi sú vždy problémy.
Odpovedať
@eagleowl moja chyba. Odpovedal som na feprofil : "Zateplením ušetrím na kúrení mesačne zálohovo 10 eur, neviem či je to rozhodujúce." Cez dvoje "kvalitne" dvere nebudes nic pocut. Cez dvoje dvere z papiera budes vsak pocut krasne. A tie si 90% ludi aj da. @feprofil vsetky tvoje moznosti su z hladiska akustiky dostatocne dobre. Uz si len vybrat podla inych parametrov. ;-)
Odpovedať
@svetlo1 Cez 2 papierové dvere si niečo počul? Lebo ja nie. Skolaudovať bez zateplenia uvažujem pomocou klimatizácie.
Odpovedať
Profilova fotka
@svetlo1 ak si niekto dáva papierové dvere musí počítať s priezvučnosťou.....rovnako ako keď si dá na priečku 10cm porobetón..
Odpovedať
Profilova fotka
@feprofil monolit je veľmi drahý aj pracný....s panelmi nemám žiadnu skúsenosť Či je veniec drahý?...cena železa a betónu sa dá ľahko spočítať....no záleží asi od toho koľko na ňom spraví človek svojpomocne. V cene stavby to nie je až taká podstatná položka. Strojmi ak hovoríme o stenách ...sa stavia málo, a ak, tak cena nie je nižšia ako klasické murovanie.
Odpovedať
@svetlo1 Ďalšie požiadavky sú rýchla bezproblémová výstavba, a dlhá životnosť bez opráv a údržby. To chce asi každý. Nechcem komplikovaný postup a ľudskú prácu, pretože ľudia robia chyby, treba ich kontrolovať, zásobovať, dohadovať sa... Od základov až po zateplenú hrubú stavbu by sa malo postaviť cez jedno leto. Nechcem časť života stráviť na stavbe. Predpokladám že peniaze sa nedajú ušetriť vlastnou drinou na stavbe, ale dobrým návrhom. @eagleowl Ako sa stavajú steny strojmi?
Odpovedať
Profilova fotka
@feprofil napr.https://www.ceramichouses.sk/vystavba-keramickych-montovanych-domov-nazivo/
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?