Musí stavba postáť cez zimu?

Ahojte vedel by mi niekto poradit chceme zacat na jar stavat bungalov a planujeme, ze toho roku postavime hrubu stavbu , dame strechu a zabednime, aby to na zimu postalo, vraj stavba este pracuje a dobre je ked to cez zimu este sadne, aspon tak som poculala je to vôbec pravda.Manzel chce cez zimu ze sa bude vo vnutri robit elektrina,nozno aj voda, ale niekde som tu citala, ze ked nie su okna, dvere proste ked nie je stavba nabednena tak ako ma byt nie len nieakym igelitom, doskami ako to chceme urobit my, tak sa vo vnutri este nemoze robit elektrina, kurenie a voda.Poradte prosim je potrebne aby ta stavba postala cez zimu, ak to je len bungalov nie poschodvy dom.Ako nesuri nas to aby sme postavili za jeden rok, mame na to viac casu.dakujem ;-)
Odpovedať
je super ze stavbu nechate na zimu stat . no instalacie by som nerobil kym su neni okna len preto, aby vam to niekto nezobral.
Odpovedať
robit sa samozrejme moze pokial nevadi zima ktora bude vo vnutri a ako bolo uz spomenute risknes, ze ti tam tie veci aj ostanu :-D
Odpovedať
@mirecklinec @cubicomp dakujem tak to ma ani nenapadlo, ze to moze niekto ukradnut.
Odpovedať
sekat drazky sa mozu,tie nik neukradne..a tech prach ktory pri tom vznika sa aspon nedostane do okien (napr posuvne....)
Odpovedať
nie je nevyhnutné aby stavba stála rok, ona si sadá postupne už počas stavby a následné sadnutie nie je také aby sa nedala dokončiť za menej ako rok, ak niekto niečo nepo*rie. Ak sa stavba necháva "odstáť" treba zabezpečiť aby nezamokla, najlepšie ak má strechu, dvere okná. Rozvody (voda, kúrenie ) nenapúšťať vodou. Najlepšie je postaviť dom za pol roka, šetrí to kopu peňazí a nervou, jedine, žeby to chcel postaviť jeden sám.
Odpovedať
Ak je použitý porobeton (ytong, porfix), tak je dobré keď stavba postojí cez zimu. Aspoň dobre vymrzne a tvárnice sa zbavia prebytočnej vlhkosti (expedičná vlhkosť 30-45%). Napr. Porfix schne na sorpčnú vlhkosť (5%) 2-3 roky.
Odpovedať
Profilova fotka
@majuska451 Pokiaľ chcete rýchlo bývať tak je lepšie stavať z tehloviny má nulovú zbudovanú vlhkosť v porovnaní s Ytongom.Stavba nemusí vymrznúť ,musí vyschnúť.Vymrznutie je zľudovelý názov pre vyschnutie.Stavby sa po zakrytí strechy nechávali cez zimu stáť ,preto laby sa trochu vysušili.Rozvody je lepšie robiť po osadení okien .
Odpovedať
@remba chceme stavat z ytongu, tak by bolo asi dobre nech to trosku postoji
Odpovedať
@antonmesaros a keby sa nam podarilo dat pod strechu do maja a nechali by sme aby ta stavba vyschla, myslite ze za tych 5 mesiacov by stavba vyschla, ci je to velmi malo.Potom by sme dali v oktombri okna a tak by sme mohli cez zimu robit nieco vo vnutri.
Odpovedať
@antonmesaros chceme stavat z ytongu
Odpovedať
@majuska451 stavba vyschne aj keď tam budete bývať, len to xce upraviť režim vetrania. Kvôli objemovym zmenam sa dava do omietok sietka. To odstatie stavby by som uz v dnesnej dobe vnimal pomaly ako mytus. Ak nechate vlhku stavbu premrznut, tak to je podla mna horsie, ale nic zavazne sa nestane ani v jednom ani v druhom prípade. Ale príde mi nelogické zastaviť práce v máji a čakať celú tímu. Pri stavbe svojpomocou pôsobí aj jeden faktor, že ak raz prestanete, ťažko sa začína v pokracovani prac, ak vieš čo tým myslím.
Odpovedať
@majuska451 ak by bola stavba cez leto pod strechou bez okien tak na jesen kludne mozete dat akna a v zime sa da robit, respektive kludne v lete pred oknami mozu vysekat drazky pre elektrinu vodu plyna a podobne aspon sa prach nedostane do okien ako tu uz niekto pisal a ked na jesen date okna tak sa budu dat peken robit vnutorne rozvody...stavby ti bude schnut este nasledujuce 2 az 3 roky ale to uz budes musiet zabeypecit ucinným vetranim.... kedysi sa rozvody robili pred oknami ale to sa tak nekradlo, tak teraz sa to robi az po oknach ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@majuska451 Dá sa to tak urobiť.Aj bývať v dome z ytongu sa dá, len musíte počítať zo zvýšenou vlhkosťou.
Odpovedať
@antonmesaros uvidime ako nam to pojde, predsa len manzel a partia budu robit len cez turnusove volno, tak kto vie ci budeme taky sikovny, aby sme to dali za tri mesiace pod strechu. my planovat mozme ale staci ze nam pocasie nebude priat a sme v haji. ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@majuska451 my ideme tiež bungalovať, v septembri urobíme pivnicu a základovú dosku, necháme cez zimu odstáť, na jar urobíme hrub.stavbu (steny, strecha) zabedníme okná a dvere doskami a necháme cez zimu postáť a na dalšiu jar zasa začneme dokončovať ;-) aby sme sa do októbra nastahovali ;-) Dom bude ytong p4-500 250tka a nato 260neoeps.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Mam stavbu z porfixu, chcem dat na konci oktobra okna, mozem pokracovat v stavbe interieru ked budem riadne vykurovat a vetrat celu zimu?
Odpovedať
@danifedor to by zaujimalo aj mna. mam velmi podobnu situaciu, akurat dom je z ytongu
Odpovedať
My máme dom z ytongu: 1. na jeseň základy, betónová platňa, múry, strecha, okná, normálne sme vetrali, keď sme tam išli, inak bolo zatvorené 2. v zime inštalácie 3. na jar podlahy a ostatné rok od začatia stavby - september sme začali bývať 4. Bývame 7j. rok a žiadny problém
Odpovedať
@sabernr projektant mi odporucil po streche nechat mesiac otvorene bez okien, potom dat okna a kurit/vetrat
Odpovedať
@danifedor Ako mozes kurit bez rozvodov? Ci hned po osadeni okien spravis kurenie?
Odpovedať
Opytam sa - ked urobim platnu, treba aby postala ci sa moze hned klast tehla? Dakujem.
Odpovedať
@marta11 dobry mi sme po dvoch tyzdnoch murovali a vsetko je v pohode ale byvalo 35 stupnov
Odpovedať
@martin25 a v takychto podmienkach ako je teraz? A kolko radov sa moze najvac ahat?
Odpovedať
Myslim ze po 28 dnoch radsej.nam spravili prvy rad nechali den odstat a potom kolko stihli lepidlo schlo rychlo.
Odpovedať
@luck4 chcel som kupit plyn. horak ale necham to postat cez zimu, zateplim fasadu v lete 2015
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?