Múry-pórobetón, priečky-tehla - problémy?

Mám hrubú stavbu vymurovanú z Porfixu. Z dôvodu lepšej zvukovej izolácie chcem priečky murovať z tehly. Aké komplikácie resp. nevýhody môžem očakávať a ako ich riešiť? Zvažoval som aj VPC, ale tie sú podstatne drahšie ako tehla, práca je s nimi asi náročnejšia a majú horšie zvukovoizolačné vlastnosti ako tehla. Zvažoval som tiež vibrolisované betónové priečkové tvárnice, ale rozvody chcem mať zabudované v stenách, takže s nimi by to bolo asi náročnejšie realizovať.
Odpovedať
1
2
Nechapem zmysel, preco potrebujes nejake zvukove izolacie?: si myslis ze tehla ti citelne alebo vobec meratelne znizi hluk? A ake ides dat dvere? Pride mi to uplne zbytocne to riesit, dal to z porfixu ako dom a hotovo.
Odpovedať
Profilova fotka
Prípadne ešte SDK priečky vybudovať, spolu so zvukovo izolačnou vrstvou
Odpovedať
@sysell V projekte mám 100mm Ytong. Dodatočne som zistil, že takáto stena nespĺňa ani normované hodnoty. Má útlm 37dB (porfix 100mm má 39dB), pričom norma hovorí, že priečky majú mať aspoň 42dB. Chcel by som dať tehlovú 115mm, ktorá má 45dB, v prípade aku tehly 47dB. Pri náraste útlu o 10dB sa vnímaná intenzita zvuku resp. hluku zníži na 1/2, čo považujem sa citeľný pokles. Čo sa týka dverí, tak tie by mali mať útlm aspoň 27dB. Tie teraz neriešim, ale určite pri ich výbere v budúcnosti zohľadním aj toto kritérium. V projekte sme dvere riešili tak, že sme vylúčili posuvné dvere, práve z dôvodu nedostatočnej zv. izolácie. Staviam dom menšej veľkostnej kategórie, preto by som nechcel v budúcnosti dobudovávať SDK predstenu, práve z dôvodu zlepšenia zv. izolácie. Samozrejme, že by som najradšej dal porfix a hotovo, lebo sa mi s ním skutočne veľmi dobre robilo. Najmä keď si predstavím, čo by ma čakalo, keď by som musel robiť priečky z tehly. Ale nechcem nič podceniť a v budúcnosti si vyčítať, že som to mal robiť inak.
Odpovedať
@alfa147 SDK majú veľmi dobré parametre. Len mi akosi chýba dôvera, takže som s nimi v projekte neuvažoval.
Odpovedať
@remba Tak daj 125MM, 100 sa mi zda subjektivne aj malo, inak fakt som za cely zivot nemal potrebu riesit hlukovu izoilaciu a ani by ma to nenapadlo preco sa toho bojis, zaujima mam to, co mas zle skusenosti z panelaku? AK bude dakto vedla v izbe revat tak mu vyhubuj mas ticho, to nei je ako cudzi sused.
Odpovedať
@sysell Pred pozemkom mi ide obecná cesta. To je dôvod prečo chcem zvukovoizolačné steny. Sestra má dom pri frekventovanejšej ceste ako je tá naša. Má steny z plnej tehly 45cm+ omietky (60dB). Vnútri nie je počuť takmer nič. No ale keď som bol u kamaráta (tehloblok 30cm +10cm eps), tak uňho bolo vonkajšie zvuky veľmi počuť. Nievem ako by pomohla tá 125mm, na stránke porfix majú tech. info iba k hrúbke 200mm (45dB), ale to by som radšej dal 115mm aku tehlu (47dB).
Odpovedať
No ale obvodove uz mas tak priecky asi uz moc nepomozu... neviem. Ja byvam v starom kvadrovom so 6 cm eps ale ked zavrem okno hluk na vobec neobtazuje ani ho nevnimam. a v lete mam aj tak nonstop otvorene okno takze steny by ma moc nezachranili. Tak daj tehlu len mne by sa tma nechcele sekat ani omylom.
Odpovedať
Profilova fotka
Ked už chceš veľmi odhlučniť ulicu , tak z vnútornej strany obvodovej steny použi OBIFON dosky a máš po probléme . A vnútorne priečky riešit ti moc nepomôže , bez toho ak nezvolis dvere správne a nebudeš mat podhľad správne namontovaný. Tak jednoduché to nie je zaoberať sa len stenou . Je tam viacej faktorov , ktore robia zvukovú pohodu. :-)
Odpovedať
@remba Cez 10 cm priečku z Porfixu počuť slabo iba ak sa kričí. Úplne taká priečka stačí. Tehlu ani nič iné nepoužívaj, lebo si narobíš tepelné mosty.
Odpovedať
@radopp myslíš tepelné mosty od základovej dosky na prízemí? Ak áno, pomohlo by dať spodný rad z porfix plus? Prechod nenosnej priečky s nosnými múrmi budem riešiť nekontaktne, t.j. priečky s nosnými a stropom budem istiť iba kovovými pásikmi a vzniknutú medzere 1-2cm vyplním minerálnou vlnou. Predpokladám, že takto to bude dobré aj z hľadiska zvukovej izolácie aj z hľadiska tepelných mostov. Alebo sa mýlim?
Odpovedať
@remba Načo ti je zvuková izolácia keď cez 10-ku skoro nič nepočuť? Zbytočne si komplikuješ život tehlami.
Odpovedať
Profilova fotka
@remba Takúto divnú tému som už dávno nevidel. Ak chceš eliminovať hluk z vonku tak to riešia obvodové steny a nie priečky určite nerob priečky z dvoch materiálov to by mohlo narobiť problémy v tvojom prípade by som to riešil ytongom 125 možno pre tvoju spokojnosť naň môžeš nalepiť zvukovo izolačný sadrokartón alebo celé priečky riešiť sadrokartónom kde pri hrúbke cca 125 vieš dosiahnuť útlm aj 60 dB ale ako bolo povedané vyššie ide aj o dvere a okná.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@remba nekomplikuj si život, ja mám obvod 300 porfix, 100 mm zateplenie, priečky 125 porfix, okná 3-sklo, ticho ako v hrobe, to je prvé pozitívum na dome, ktoré ti udrie do oči, ak ma navštíviš... :-) Musel by si bývať pod pristávacou dráhou na letisku, aby si niečo počul...
Odpovedať
@topvideo však práve si ho nechcem komplikovať v budúcnosti. Chcem to urobiť čo najlepšie teraz, keď je to najjednoduchšie. Ja nemám tak krásne a pokojné okolie ako ty, takže nechcem podceniť hluk od obecnej cesty. V každom prípade ďakujem za povzbudenie.
Odpovedať
Ak chceš odizolovat vonkajšie prostredie nechápem prečo riešiš priečky....Jedine že ste s pani veľmo hlučný pri posteľnej gymnastike (ale tam nepomože tehla stačí tlmiť vášne :) )....priečky neslúžia na izolovanie hluku z vonkajšieho prostredia - nie na tepelnú izoláciu......Nepoviem keby máš v polke domu dedinskú krčmu - alebo nahluchlú svokru s televízorom na MAX.... Ale hrúbku priečky by som riešil iba v prípade žeby som chcel na ňu vešať 250 l kotol - na 10 cm by som to asi na dlho nezavesil.... :-)
Odpovedať
@remba Hluk z cesty utlmí hrubá pórobetónová obvodová stena a okná s trojsklom. Neviem čo riešiš.
Odpovedať
My sme dali silku 100 mm, namiesto ytongu, ale len v spálni s detských izbách. 3atník, kúpeľna a technická išiel ytong. Tá cena za silku nebola nejak závratná. V silke sú inštalačné otvory, takže je to ešte jednoduchšie ako s ytongom, len si treba dopredu nachystať chráničky, vyvŕtaš otvor na krabicu a je to.
Odpovedať
@dvorcidlo0 priečky riešim preto, lebo ich idem práve robiť :-) Keď som vyberal materiál na obvodové múry, jedným z kritérií aj vtedy bola zv. izolácia. To s tou gymnastikou nemáš pravdu, vášne v žiadnom prípade tlmiť nemienime ;-) S hrúbkou steny nechcem ísť hore. Tých 100-115mm musí stačiť. Ťažké veci namám na pláne vešať na priečky. Zásobník na vodu pôjde bude na zem alebo na nosnú stenu.
Odpovedať
Gymnastika a vrieskanie sú dve odlišné veci.
Odpovedať
@remba V byte mám oddelenú obyvačku od posilovni 10 cm ytongom - v posilovni vytváram rôzne zvuky - niekedy funím ako parná lokomotíva inokedy ako muflón - no stalo sa - že prišla na náštevu svokra ( pravdepodobne chcela ohovárať ) a nepočula ma v tej posilovni ;-) Nie je to ešte stará hluchonemá babka - ale bohužial vitálna pani :( čiže nie je až tak nahluchlá aj keď niekdy sa tvári že nepočuje - čo nechce...) A myslím si že keby som tam mal aj 30 tku skôr by bol limitujúci faktor dvere. Ak by som chcel zvukovo nepriezvučnú miestnosť skôr by som riešil tie..
Odpovedať
@dvorcidlo0 dvere budem určite tiež riešiť, napr. posuvné nechcem. Teraz riešim materiál na priečky a ich správne napojenie na obvodové múry a možné problémy. napr. pri omietaní rôznych materiálov, presieťkovanie kútov priečka-nosná a podobne.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Rád by som oživil túto tému. Tiež by som chcel použiť ako obvodové murivo pórobetón a vnútorné priečky tehlu AKU 11,5cm. Zvuková nepriezvučnosť pórobetónových priečok do 150mm je žalostná. Preto by som sa chcel opýtať či máte skúsenosť s takouto skladbou materiálov a aké komplikácie mi to môže spôsobiť. Ďakujem,
Odpovedať
@marian_8 rovnako ako ty, aj ja som sa nad tým zamýšľal. V teoretickej hladine som porovnával tabuľkové hodnoty útlmu hluku a bla bla bla. V praxi mám v každej miestnosti "obyčajné" dvere, ktoré tlmia menej ako priečka + pod dverami je medzera kvôli rekuperácií. Takže aj keby som mal neviem aké priečky, cez dvere hluk prejde. Nakoniec mám 100mm priečky z pórobetónu + 10mm strojová omietka z každej strany.
Odpovedať
@purplesticks To je fajn ale pre mňa je 100 - 150mm porobetónová priečka nepostačujúca z pohľadu zvukovej nepriezvučnosti. Niekomu to možno vyhovuje ale mne nie a taktiež aj tu niekde na MS tu bola téma, že by už nedali 100vku porobetón. Jednoducho moje nároky sú vyššie a preto s snažím získať info, či má niekto skúsenosť pórobetón + tehla priečky.
Odpovedať
@marian_8 Ešte sa používa sendvičový variant, kde máš 100mm priečku + z každej strany protihlukový sadrokartón. Pozri sa aj na to...
Odpovedať
Vies co ine je este zalostne? Technicke udaje o akustickom utlme pri tehlovych prieckach. Ja som to hladal a boli bud chybajuce alebo extremne nedoveryhodne (niekde okolo urovne obvodovych murov). Medzi izbami som mal v projekte 200 porobeton a od chodby 150. Nezmensoval som to, nemam od toho ani bohvieake ocakavania. Aj tak akusticky utlm od povaly bude iny a cez dvere tiez, plus do toho narobis drazky. Ja som spravil co som mohol a ide sa dalej, srandy ako betonove priecky alebo VPC som riesit urcite nechcel. Viac verim hrubke a navyse lepsia tepelna izolacia od nevyuzitych miestnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@marian_8 https://ekodiel.sk/produkty/light-blo... alebo VPC
Odpovedať
Má niekto skúsenosti obvodové murivo pórobetón a priečky tehla? Aké problémy môžem očakávať. Vážim si vaše odporúčania ale pýtam sa na pórobetón + tehla. WPC, betónové prvky a SDK neuvažujem. Ďakujem,
Odpovedať
@marian_8 ziadne problemy, len vyhody. Mam ytong obvod a VPC priecky. Kludne aj klasicka tehla namiesto VPC. Jedine ak zozenies nejakych vyhnitych murarov, tak budu frflat naco preco...lebo z porobetonu, ked maju pasovu pilu, sa robia priecky najlahsie a najrychlejsie. Na tehly treba riesit druhu pilu,...
Odpovedať
@eagleowl Aké majú hodnoty nepriezvučnosti tieto tvárnice? Máš s tým skúsenosť?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?