Murovanie z Ytongu - zakladanie vnutornych priecok, pruzne spoje

Ahoj, teoriu ovladam, Viem ze sa vnutorne NENOSNE priecky maju pripajat k NOSNYM pomoocu pruzneho spoja. Len neviem preco, je mi to proti srsti a neverim, ze takyto spoj nepraskne. Chcem sa teda spytat lud, co to tak maju, ci im to nepraska. Vsak preto to je pruzne, aby sa to hybalo. A ked sa to hybe, musi to aj praskat. Logika, nie? :-) http://static.asb.sk/buxus/images/cac... Druha otazka, ci treba na zakladaciu termo maltu zakladat aj vnutorne nenosne priecky, ci nestaci na lepidlo. Dakujem za kazdu odpoved
Odpovedať
1
2
@pavol_12 jedna vec je riadena prasklina v kute, ktoru si ani nevsimnes a prasklina od hora az k podlahe krizom cez stenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@pavol_12 Stačilo by aj lepidlo ale museli by ste prvý rad nechať deň zaschnúť(vrstva muriva nad ním by vytlačila lep..). Ak to dáte na maltu môžte hneď murovať. Za pružné spoje určite nie som. Ja som prikotvil ku stene závesmi od SDK ohnuté do L. Každý 2-hý rad. a vrchný rad som pílil zošikma a zaklinoval do seba.
Odpovedať
@philos Priklánam sa k tvojmu postupu. My sme priečky Ytongu kotvili zasekaním do každého druhého radu obvodového muriva, naniesli kleber a vsunuli. Bývame už 8 rokov a do dnešného dna nie sú v kútoch ani mikropraslinky. Kamarát to robil ako odporúča výrobca a prasliny má takmer v každom rohu.
Odpovedať
@bubulka722 a ja mam priecky na pruzny spoj a zatial po 3 rokoch ziadna prasklina.
Odpovedať
@gashtaan Prečo sa vlastne majú kotvit na pružný spoj? Nejako sa mi to zdá nelogické.
Odpovedať
@bubulka722 aby sa eliminovalo prenasanie sil z nosnej konstrukcie do priecky. Nehovorim, ze fixne napojenie priecky bude zarucene robit problemy, ale moze. A ak sa to stane, je lepsie, ak to nepraske tak ako napriklad tu: http://www.modrastrecha.sk/forum/zakl...
Odpovedať
@gashtaan Prečítala som celú diskusiu a daná priečka praskla kvoli podvihnutiu platne vplyvom silných mrazov. Viacerí PRO ktorí prispeli do diskusie sa priklánali k pevnému previazaniu priečok k obvodovému murivu na základe dlhoročných skúseností, tak si vyber.
Odpovedať
@bubulka722 tak si citala zle. Všetci mu tam praveze pisu, ze nenechal dilatacne skary mezi nosnou a nenosnou stenou.... 8-(
Odpovedať
@bubulka722 nuz, co ti poviem, mne je to jedno ako si kto muruje, len som sem napisal, aby som trochu "nabural" tvoju statistiku s kamaratom, ze pruzny spoj vzdy a vsade popraska. Kazdopadne, ak si Ytong taketo nelogicke odporucania vymyslel len tak pre srandu kralikov a aby vsetkym rohy praskali, cudujem sa, ze su este vobec na trhu...
Odpovedať
@megdesign kazdy vidi co chce vidiet, aj keby to malo byt medzi riadkami :)
Odpovedať
Pravdupovediac, mne sa tie pruzne spoje tiez nepacia. Preto som aj zakladal tuto otazku. A ako tak citam, tuto dilemu sa mi tak lahko vyriesit nepodari.
Odpovedať
A dalsia vec. Nie je to len o ytongu. Ak by zdvihlo dosku, tak je jedno ci je tam tehla alebo co, praskne to tak ci tak. Pokial viem, tak tehly nemaju v postupe dilatovat. Ci sa mylim?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign Prečítaj si to teda ešte raz. Nemienim sa tu hádat, ale podla príspevkov a skúseností sú vacerí za pevné kotvenie. Mne je v podstate jedno ako to kto urobil, ja som za kotvenie hlavne na základe vlastnej skúsenosti a proti kvoli negatívnym skúsenostiam z okolia. Prečo to takto odporúčajú v technických listoch sa nevyjadrujem. Najlepšie sa spýtat skúseného stav. ing. Ja som to konzultovala so svojím stav. dozorom a ten mi odporučil pevné kotvenie tak ako som ho popísala vyššie.
Odpovedať
@pavol_12 ako planujes robit omietky?
Odpovedať
@gashtaan sadrove strojove
Odpovedať
@pavol_12 totiz aj to je jedna z veci co zavazi. Ytong a vyrobcovia omietok kazu minimalne 10mm omietky - takato omietka je schopna preniest taketo mikropohyby. Pokial by si robil omietky ako niektori PRO stylom 2mm stuku musi stacit, ved Ytong je rovny, to by pruzne napojenie priecky tazko ustalo.
Odpovedať
@gashtaan a teda strojova sadrova moze byt?
Odpovedať
@bubulka722 nemusim. Ty by si mala....
Odpovedať
@pavol_12 ja PorFix a na pruzny spoj pojde pas XPS a aj L plechy. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ako pisal gashtaam pruzne oddelenie priecky je tam koli tomu aby sa priecka nezapojila do statiky celeho domu. Ked ich zasekate, resp. previazete s nosnym murivom automaticky preberaju cast funkcii. Minimalne zacnu fungovat ako priecne stuzenie pre nosnu stenu do ktorej su kotvene. Zalezi od celej konstrukcie, podlaznosti atd. a mozme pripad od pripadu rozobrat ci je to vhodne alebo nie. Napriklad priecka hrubky 150 mm si nemusi ani vsimnut, ze funguje ako stuzujuca.. ale taka 75 mm ta praskne okamzite. Pri rodinnych domoch max. dvojpodlaznych s rozumnym rastrom nosnych stien je to uplne jedno ci na pevno, ale pruzne. Systemovy detail je urobeny tak, aby riesenie vyhovelo vsetkym pripadom pouzitia - "blbuzdorne". A praskliny: praskliny su sucastou zivota kazdej stavby a netreba to vidiet ako nejakeho strasiaka. Ak je priecka pruzne ulozena je logicke, ze pri pohyboch stavby tam bude mikrotrhlina, resp. trhlina. Potom zalezi od toho, aky tuhy je barak. Ak je makky tak bude po obvode trhlina pri pruznom ulozeni a pri pevnom vam moze priecku trhnut krizom. V pripade styku strop-priecka to treba urcite riesit pruzne. Ak by sa tenka priecka zaktivovala pritazenim od stropu moze ju doslova "vystrelit".
Odpovedať
@philos vami popisovany sposob je pre nenosnu priecku nevhodny, staci presunut na vyssom poschodi tazsi nabytok a objavia sa na omietke vlasocnicove praskliny. Zazil som to pred vela rokmi v cinzaku, kde stary majster robil prerabku jadra z 10cm porobetonu, a dal si fakt zalezat aby to bolo nadoraz az po plafon a ked o par rokov neskor prerabal horny sused jadro a posuval v byte klavir a kniznicu, tak nam ta stena popraskala.. Preto je rozdiel medzi nenosnou a nosnou prieckou, lebo nosna vie zataz uniest, nenosna priecka moze popraskat.
Odpovedať
a čo pri tehle ? napojenie tehl. priečky 11,5 na 30cm obvoduvú nosnú ?
Odpovedať
@tino2 tu je info zo stranky wienerberger
Odpovedať
takže pri tehle lepidlom/maltou lepiť priamo k stene + spojky. AJ keď to čo píšete pri ytongu by sa malo týkať aj tehly, nie ? Áno tie postupy som čítal
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
@gashtaan @stowasser @megdesign poschodie, rovná deka, pórobetónové priečky 100mm, môžem ich zakladať na tenkú vrstvu lepidla namiesto malty ?
Odpovedať
@purplesticks ked ti to rovny podklad dovoli, tak preco nie.
Odpovedať
@purplesticks Mam tak zalozene atiky na dielni. Deka bola pekna rovna, akurat som sem tam nejaky kamienok prebrusil flexou s brusnym kotucom na kamen. Ak ides natenko, tak v pohode.
Odpovedať
@purplesticks keď máš rovinu, určite. Ešte buy som si dovolil povedať, že lepidlo má lepšiu súdržnosť ako malta....
Odpovedať
Dodatočne murujem priečku/múr, od ktorého očakávam aj dobré mechanické podopretie betónového stropu nad ním. Vymurujem rady tehál, kvádrov, no a nakoniec mi vznikne hore napr. 1 - 2 cm medzera medzi vymurovaným múrom a stropom. Videl som ako murári to nakoniec vypenili penou. Síce efektné a jednoduché, no podľa mňa mechanicky absolútne nevyhovujúce, ak chcem aby múr podopieral strop. Teda čím a ako to vyplniť, aby po vyzretí to stvrdlo a bolo staticky pevné?
Odpovedať
@purplesticks ak tam mas naozaj len na par mm nerovnosti 😮, klobuk dole a gratulujem, maltu je naozaj zbytocne pouzit.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?