Murovanie Ytong v zime

Ahojte, viem, ze pisu ze sa nema murovat pod +5 st. C. Ale co to znamena? V dobe lepenia? Niekolko hodin po murovani? Alebo niekolko dni po murovani nemoze teplota klesnut pod 5 stupnov? Potrebujem este postavit jednu nosnu priecku, cca 10m dlhu, 2,5 vysoku. A nechce sa mi cakat do jari :)
Odpovedať
Ale sak strechu uz mas a dom mas uz zastreseny teda myslim ze mas uz skrizlu.Lebo aj my sme priecky robili v januari a februari a nic sa nestalo sak v dome nemas 5 stupnov.a ak sa bojis daj niake kachle a zakur.Ale podla mna mozes a nic sa nestane kup flexibilne lapidlo do 5stupnov a stavaj.
Odpovedať
Nemame :( Sme museli zburat jeden nosny mur (zamenene murivo), a akosi nestihame. Zima sa blizi. Rozmyslame, ci sa nato uz tento rok nevyprdnut, natiahneme plachtu a pockame do jari. Lebo treba jednu jedinu priecku vymurovat a vyliat vence. Krov sa da ja v zime robit, resp. ked je chladnejsie. Ale to lepenie,to nam robi vrasky...
Odpovedať
Pani ked sa bojíte murovať na lepidlo čo nechápem nie sú až také mrazy aspoň tu v žiline mi makáme na plno v pohodke tak potom môžete dať HELUZ Tenkovrstvové Lepidlo aplikačných teplôt: -10 °C do 30 °C nebojte sa do vencov do betónu nemrznúcu zmes a ide to
Odpovedať
@janka_82 Ak sa bojíte teraz tých mínusov tak od stredy už má byť viac ako dva stupne tak môžete stavať. Pozri a riaď sa zhruba podľa tohoto je to skoro presné ,čo sa týka teplôt. Vyber si mesto Bytča. http://www.shmu.sk/sk/?page=1&id=mete...
Odpovedať
ok, do stredy vydrzime... este otazka, co najhorsie sa moze stat? nebude to drzat pokope to lepidlo?
Odpovedať
Ja murujem do -5C , len nesmie byt namraza na tvarniciach (niekde som pocul). Daval som aj teplu vodu (tak do 50C) do malty/lepidla, ale neviem aky realny zmysel to ma v prostredi 0C, tvarnica totiz toto teplo asi velmi rychlo vysaje... Tak mrazom sa mozno meni chemia v tvrdnuti lepidla, voda sa roztahuje, neviem ci ten mraz lepidlo rozbije, kazdy dava ine informacie..
Odpovedať
@petka456 a ty si akym zlozitym algorytmom prisla na to, ze maju strechu... Pise o nosnej priecke, na ktorej sedi strecha, nie o nenosnych, ktore sa muruju, ked je dom pod capicou....
Odpovedať
@janka_82 Aha.Ja som maslela ze uz mas strechu a chces murovat priecky v nutri domu.Tak pockaj mozno sa este trochu otepli Ale ked nemas este ani vence tak to nehaj uz na jar az ti to nepopraska ale v dnesnej dobe uz do betonu pricavaju niaku chemiu.
Odpovedať
@megdesign :D:D:D @janka_82 25m2 rovnej steny, to nie je zle.. ak tam nebude vela vyrezov.. tak to pojde hravo, staci naozaj pockat na koniec tyzdna, ako predpoklada predpoved. 1 clovek sam to moze dat za 3x8hodin celkom v pohode.. to je 160 tvarnic ak dobre pocitam (60cm). - za jeden den polozit 50 je velmi realne, aj za 6 hodin, ak sa dari a v jednom cloveku. takze mozete by v pokoji :) ak by vas veli svrbeli prsty a ruky, mozete si tvarnice rozlozit tam, kde ich bude treba a potom usetrit cas za tepleho pocasia, pokial nebude prsat, aspon trochu vyschnu a ulahci ich to o par stoviek gramov... ja sam nestiham dorobit murivo, a ked som videl ten graf a oteplenie, tak sa mi zlepsila nalada ako malemu chlapcovi v hrackarstve...
Odpovedať
@megdesign No ja som si myslela ze uz maju dom pod strechou.Ale som si to zle precitala tak prepac ked ty si to vies dobre precitat.Ale mylit sa je ludske ci co ty si sa nikdy nepomylil.
Odpovedať
@petka456 jasne pise, ze sa jedna o nosnu priecku....
Odpovedať
Dakujem vsetkym za odpovede. Ale odpoved na moju prvotnu otazku som aj tak nedoslala. Ako to ma byt spravne? Co znamena nemurovat ak je chladnejsie ako 5 stupnov? V case murovania? Alebo tyzden pred a po? Hm?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@janka_82 v case murovania a do doby vytvrdnutia.
Odpovedať
@megdesign A to je? Cca 2-3 hodiny?
Odpovedať
tyzden
Odpovedať
@janka_82 ak teploty neklesnú pod 2 stupne kľudne muruj. Môžeš pomôcť teplou vodou.. Ak majú byť v noci mrazy treba skončiť prácu čo najskôr napr. O štvrtej aby stihlo lepidlo spraviť vazby, ja by som použil aj prísadu pre nízke teploty.. Vždy ale platí že tvárnica nesmie mať namrazu na sebe a nesmie byť zmrznutá a teploty cez deň by mali vy stúpať cez5 stupnov. Ale nikomu o tom nehovor, lebo to nie je v zmysle normy ani odporúčaní vyrobcov, tie musia byť na strane bezpečnosti.
Odpovedať
@janka_82 ak das vrstvu 2 mm, vytvrdne pri 5°C za 4 hodiny. Ak das vrstvu 15mm, vytvrdne pri 5°C za 24 hod..... To len ako priklad. Lepidlo na porobeton ma urcite specifikaciu. Ak v noci mrzne, ja nestaviam. A to ma cakaju este dva stity. Cize cakam na teplo. :-)
Odpovedať
@janka_82 http://www.porfix.sk/media/uploads/ke...
Odpovedať
A co je pravdy na tom, ze presne tvarnice je teoreticky mozne naukladat na seba aj bez lepidla, kedze hmotnost vsetkeho nad murivom zatazi murivo a nepohne sa za beznych okolnosti ?
Odpovedať
@weggie cisto teoreticky to mozne je. Ale v praxi by som to asi neskusal...
Odpovedať
myslim, ze murovanie bez lepidla je aj teoreticky nezmysel. Ale dokazovat to je asi strata casu :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?