Murovanie svojpomocne - ako na to?

Murovali ste svojpomocne? Ak ano, ako na to? :) 1. rad urobil nejaky profik? zvysok vy? a co preklady? (obzvlast ak boli tazke, tj nad 100kg, aj ked traja by mali zdvihnut aj takych 120kg.. 4 by mohli cez 150kg..) alebo ste ich betonovali? resp mali ste strach z nejakych technickych chyb? pripadne istotu, ze to co robite, robite dobre? ono da sa bud dozor objednat, nech ma kontroluje, alebo nejakeho stavbara za nejaky poplatok nech sa pride pozriet? Tym padom by sa dal jednoducho zlozit aj strop, z tych novych systemov typu "lego" alebo to uz je narocnejsie? :) Vdaka
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
1 rad obycjane ochtone urobi dodavatel stavebneho material, teda minimalne Heluz a Wienerberger to ponukali v case ked som staval. Co sa tyka svojpomocneho murovania, to si treba dobre rozmysliet. Urcite sa to da, ale treba mat cas a kondicku. Osobne by som odporucal, si hrubu stavbu dat postavit a sustredit sa na vnutro, tam dokazes usetrit svojpomocou vela a aj to ta dokaze priviest na pokraj sil.
Odpovedať
Profilova fotka
svojpomocne nikdy neznamená sám...aspoň si najmi jedného zručného murára, ktorému budeš sekundovať. Inak môžeš ľahko porobiť veľa kiksov.
Odpovedať
@ice8 Murovanie nie je ziadna veda. Ale podstatne je slovo svojpomocne. Ak budete mat partiu tak pri svojpomocnej murovacke by som si to poriadne nastudoval, ale sam ci dvaja ludia je to volovina. Svojpomocne moze clovek robit tak akurat terenne upravy s hrablickami. DArmo stavba sa neda postavit s jednym clovekom - aj do prace treba chodit a ten dom nestoji za to znicit si zdravie.
Odpovedať
@niless hm, zvlastne, ze som svojpomocne toho porobil ovela viac ako len hrabkal hrablickami a aj do prace som chodil... no skoda, ze si mi skor nepovedal, ze sa to neda.
Odpovedať
No cas by problem nebol. Ak zarobim v robote menej, ako by som dal robotnikovi, tak je matematicky vyhodnejsie ist na stavbu, ak viac, tak matematicky by som mal zostat v praci. Ale je tam zial aj dalsi faktor - co mozem pokazit a zdravie. no ale v robote beznej tiez nehladian a zdravie.. uz vonkoncom nie, na stavbe by som mohol ist aspon vlastnym tempom.. Ono tehla ma 10-20kg, zas az taka makacka to nemusi nutne byt a bonusom by boli krajsie svaly :D cize prace sa fakt nebojim, skor technicka stranka veci, nieco co by som zaradil pod kvalitu prace bez praxe..
Odpovedať
Do murovacky idem tiez svojpomocne. Treba si nastudovat technicke listy od vyrobcu stav. materialu pozriet nejake realizacne fotoblogy s detailami ale ako pisal @topvideo aspon jedneho majstra maj pri sebe, prides do situacie, kedy budes musiet rozhodnut a zvolit nejaky krok a vtedy je lepsie ked ta usmerni skuseny clovek. Neviem, aky dom ides stavat ale priemerny bungalov musis mat v obvodovych a nosnych stenach urobeny za 3 dni svojpomocne (na kazdy den rataj aspon 4-5 ludi) , za 1 den ti to urobi partia skusenych murarov.
Odpovedať
bude to podkrovny, cize pojde na to aj deka.. obvodne mury do 50m a nosne priecky tak 10metrov.. ako najdem tie fotoblogy, kde su fotene detaily? asi musim jeden po jednom pekne surfovat a studovat, ze? :)
Odpovedať
@majkoj Wienerberger uz zalozenie prveho radu spoplanil nehoraznou sumou 120€ a to v podstate platis za to, ze Ti na vlastnej stavbe pan ukaze ako sa pracuje s nivelacnou sadou a zameria Ti vysky, ostatne aj tak musis robit sam. Za 120€ to u nas robia dvaja murari do finalnej podoby tj. komplet prvy rad vratane nosnych priecok.
Odpovedať
@gashtaan pri dvoch domoch som chodil pomahat teraz staviam konecne svoj na opacnom konci republiky, ja som toho tiez spravil vela sam, ale casto na hranici moznosti a bohuzial poznam par pripadov kedy to stalo zdravie, v jednom pripade aj smrt. Suhlasim ze investor mozno casto spravi viac a kvalitnejsie ako dvaj traja majstri, ale zdravie je len jedno. A ten sarkazmu je prd platny...
Odpovedať
Profilova fotka
@janyke hmm, ale zase ja som zazil na znameho stavbe majstrov, ktori mali strasne vela reci, ze pomoc nepotrebuju a ked som dosiel ja s mojim laserom tak boli rozdiely 1cm. Tak to znamy musel cele dat prec a volal sa chlapik z Heluzu. Pri trosku sikovnosti to nie je problem zalozit aj sam, ale trosku rozmyslat treba vediet :)
Odpovedať
Profilova fotka
@niless presne viem o com pises :) Tych 8 mesiacov PN a operaciu chrbtice by som fakt ozelel :)
Odpovedať
ja by som odporucal toto :-D https://www.youtube.com/watch?v=-W5UN...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@majkoj, to je ten laser ktorym sa zameriava rovina podlahy napr, alebo nejaky specialnejsi? ten som pouzil ked rekonstruovali original murari obkaldaci v byte.. no, rozdiel 1,5cm.. resp mozno v lepsom pripade 1cm, na dlazbe.. tento? http://www.ceskykutil.cz/image/AUTO/3... alebo iny system na steny?
Odpovedať
Profilova fotka
@ice8 pozri si môj fotoblog od a po z :-) http://www.modrastrecha.sk/blog/topvi... snáď ti to pomôže...ozaj prvý rad - rohy, ti založia chalani z porfixu zdarma
Odpovedať
Profilova fotka
@ice8 v principe je to ten laser ale ten ti na stavbe cez den nepomoze :). ja mam nieco taketo http://www.rucne-naradie.sk/dewalt-dw...
Odpovedať
@majkoj bude murovat az po robote, vecer po tme, vtedy ten laser bude dobre vidiet :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan to nie je vianočná, ale rovno silvestroovská poznámka. Fandím ľuďom, ktorí sú ochotní sa zodrať aby splnili svije sny.
Odpovedať
@jan45 pravda je, ze za zodratie to nestoji, ale co niless pise, ze svojpomocne sa da len hrablickami hrabat je opacny extrem... Ja som si hrubu stavbu svojpomocne nestaval, ale narobil som sa na stavbe svojpomocne aj tak dost - no trufam si povedat, ze pri mojom sedavom zamestnani mi nejake murovanie priecok, ci kopanie a furikovanie k zdraviu skor prospelo :)
Odpovedať
@ice8 vykašli sa na fotoblogy, naštuduj si radšej technologický postup dodávateľa murovacieho materiálu, aby si neokopíroval postupy z fotoblogov aj s chybami ak chceš stavať sám. Ale ak nemáš technické myslenie, bude to pre teba morda ak ti niekto nepomôže.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Stavba domu svojpomocne nemusí automaticky znamenať len drinu a stresy. Ak sa človek správne pripraví, výsledok môže dopadnúť nad očakávania staviteľa.
Odpovedať
daj si urobiť stavbu hrubu aj so strechou, poznam ludi ,ktory stavali s inymi možnosťami a potom citili opotrebovane ložiska. a ak si nie technicky a remeselny typ tak katastrofa na obzore. suhlasim tak ako majko piše
Odpovedať
@somebody Hej ked sa spravne naladis mozes popri robote 5 rokov robit kazdy den aspon sa nebudes nudit a ten chrbat rozchodis.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell Vďaka, presne trvalo nám to vo dvojici 3 roky. Nudiť som sa nenudil, to je pravda, ale ten chrbát ma nebolel. Ak si ice8 trúfa na svojpomocnú stavbu prečo nie. Inak ako svojpomocne by znovu nestaval.
Odpovedať
Ak chcete stavat svojpomocne, staci ked je clovek trochu zrucny, zvolit si material s ktorym sa robi najlepsie, napr. ytong, mat ake take naradie a hlavne chut a cas, 1, ked pozries par videi na internete pochopis ze na prvy rad nemusis byt profik, musis mat len potrebne naradie. Co sa tyka prekladov a tazkych veci ziadny stres, bud si poradis sam a trochu to potrva, alebo si na tazke veci zavolas zeriav alebo partiu kamaratov. 1 ytong nosny preklad o dlzke 2m som vylozil aj sam s priatelkou, len to trvalo asi 1 hodinu :-D, ale ked sa chce da sa vsetko. Najlepsie je usetrit tam kde si clovek moze urobit veci sam, kde nie, pripadne nema na to dost skusenosti a informacii, radsej si dat spravit, u nas to bola len strecha a najblizsie bude zapojenie kurenia.
Odpovedať
@janyke Das mi kontakt na tych murarov...?
Odpovedať
Zaujimave. Mam otazku pre kritikov tejto temy, resp odporcov svojpomoci. Mate asi sedavu pracu, vsakze ? Moji stari rodicia dru na zahrade, aby mali co do ust. Nechcu dovoz, tiez maju ist do kanclu zarabat a potom kupovat jedlo? Trochu logiky do toho.. Ale komu smrdi praca, to chapem ze sa ohana zdravim... Cize pokial niekto pracuje manualne (a vedzte ze take povolania su nutnost), je jedno, ci maka na vlastnej stavbe, alebo hypoteticky na stavbe uneho cloveka.. To mi nedovolilo nenapisat tento prispevok, to uzkoprse videnie, ze zdvihnut zopar tehal je zdraviu nebezpecne. Jo, je. Ak ma clovek zhlupovane telo kanclom, tak jednoznacne je. Ale tak cely zivot sa ucime ak to chce kam, pomozme mu tam.. Len si neviem predstavit, ake rady by ste dali mojim starym rodicom, co sa tyka prace. Babkam akala ako urpatovacka, zderstvo a chrbtica tiez trpela. Tak isto ako na zahrade a tak isto ak na stavbe.. Nemoze cela populacia byt v kancli.. Kludne dam vediet, ak sa rozhodnem prilozit rucicky k dielu, ako som zdravotne utrpel (rizikove poistenie nemam) alebo ci som zvolil pohodlnejsiu a bezpecnejsiu formu dodavatelsky..
Odpovedať
Profilova fotka
@ice8 na to, ze si este ani tehlu neprelozil mas dost silne reci :). Mne robota rozhodne nesmrdi, kazdy ma od svojpomoci odhovaral, nedal som si povedat, skoncilo to operaciou. Ak mas pracu co mozes flakat a po 8h padla, skus, radi ta budeme pozorovat ako svetly priklad.
Odpovedať
proti operacii chrbtice nic nemam, holt, stane sa, aj mastrovi tesarovi, dufam ze to uz mas OK a nemas z toho dlhodobe problemy.. mozno sa stane aj mne a budem potom sypat popol na svoju makovicu, neviem.. @majkoj mne len obcas pride a naserie ma, ze ked niekomu platim, tak to dokafre viac, nez by som to ja laik. a potom NAOPAK, si vycitam, ze mohol som to urobit sam a lepsie - to je presny opak toho, ze si znicim zdravie lebo som nedal pracu "profikom" cize cierna alebo biela, oba extremy su realne.. nevieme co nam buducnost prinesie, ale kazdopadne som rad za kazdy uhol pohladu co tu hocikto a kazdy prispel.. ale najviac som narazal na to, ze je MNOHO ludi, co musia existencne makat na tvrdsich miestach, ako stavba.. ono staci sa pozriet na uradnikov, ake maju chrbtice po 10 rokoch sedenia - tiez ziadna slava.. ale co uz, v pseudokapitalizme si clovek nevyberie...
Odpovedať
Ak si trocha technicky typ, tak to zvladnes, skus sa po okoli poobzerat po nejakom starsom murarovi na dochodku, ktory by bol ochotny to spolu s tebou robit. Urcite by ti pomohol aj v inych pracach, nie len pri murovani. Stavba domu je drina, ale robis to pre seba a svojich potomkov, takze s usmevom a chutou. Ked sa pozriem na firmy tu v okoli, tak 90% vyuceny kuchari, casnici, fotbalisti a pod. Nenechaj sa odradit.
Odpovedať
@ice8 Ahoj, co citam, tak si chytil riadnu stavebnu horucku a nevies sa dockat svojpomocnej murovacky:-N No ber navedomie, svojpomocny stavebnik priemerne stravi na hrubej stavbe svojho domu 1000 hod... Neodradzam, ale 1000 hod tvrdej driny da netrenovanemu telu riadne zabrat a vysledok svojpomoci moze byt aj sklamanim. Si stavbou domu este "nepobozkany" a pravdepodobne ani netusis co vsetko ta caka, preto pocuvaj strechacov a daj na ich rady. Vacsina z nich uz stavbou uspesne presla |-|.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?