Murovanie RD s vapenno pieskovymi tvarnicami (napr. Silka alebo KM system)

Murovali ste RD s tymito tvarnicami? Mali ste k dispozicii zeriav na lahsiu pracu a na ukladanie prekladov? Je mozne ho niekde pozicat? Je mozne pozicat aj nivelacny pristroj (alebo celkovu nivelacnu sadu )na zakladanie prveho radu?
Odpovedať
1
2
@stano4000 murovali, zeriav sme nepotrebovali, pozicat sa urcite da ... Ale bude drahy, nivelacna sada sa samozrejme da tiez pozicat :) ono v dnesnom svete sa da za peniaze vela veci pozicat :)
Odpovedať
@gorgar jasne ze pozicat sa da vsetko, a nielej za peniaze, ale aj za chlast, stetky, omamne latky, auta, drahe obrazy a ine kokodiny.... mna vsak zaujima osobna skusenost s tym ze niekto si to naozaj pozical :) tak sa opytam inac, ak by si mal moznost stavat so zeriavom, islo by ti to lahsie? kolko ti trvalo postavit obvodove mury?
Odpovedať
@stano4000 no hned lepsia otazka :) kedze sme pouzili maly format tvarnice, tak zeriav by mi to neulahcil ... mame poschodovy domcek a zeriav sme zavolali len na vylozenie tvarnic na poschodie , prizemie bolo hotove za cca 3-4 dni a poschodie to same ...z odstupom casu vidim ze murovanie bola asi ta najlahsia vec na stavbe a to som sa toho tiez dost obaval ... Islo to az priliz rychlo a jednoducho , treba mat bud dobry projekt aby sa co najmenej pililo, alebo dobry kotuc do karbosky ...
Odpovedať
@gorgar no kedze je to stavebnicovy system tak asi tak sa to stava :) aky kotuc si pouzil? nerozmyslal si nad "stiepackou" tvarnic?
Odpovedať
@stano4000 diamantovy na beton ... Islo to s nim ako do masla :) a stiepacku , nie , tiez vec na zapozicanie za peniaze ... Nasa snaha bola ist lacnejsou cestou ... Takze jedina mechanizacia co sme si pozicali bol odvlhcovac :) kotuce nam to zozralo asi 2 pocas celej stavby ... Najviac na stitove mury ... Ale mali sme projekt kde to bolo presne popocitane, takze skoro ziadne pilenie ... Na to pozicat stiepacku by mi bolo ako s tankom do garaze pre osobaky :)
Odpovedať
My sme pouzili Kalksandstein, rezanie karboska. Mali sme dobry projekt, kladacsky plan takze toho rezania bolo malo.
Odpovedať
@stano4000 standardne 33cm Silka tvarnice vazia asi 20-22kg, ide to aj bez zeriavu. urcite treba velky diamantovy kotuc a poposuvat stavebne otvory (ak to ide) tak, aby ste museli co najmenej rezat. k vyberu neodporucam stavat z 25cm Silky, lebo ta nema prerazene instalacne kanaliky a je zbytocne predimenzovana na standardny dom. znamy sa takto "ototo" a prerazenie tych kanalikov ho vyslo par tisic euro. @rimor nema kalksandstein presny plan kladenia, aby nebolo treba vobec rezat? aka bola cena za meter? @gorgar kolkati ste stavali a aky velky podorys? inak som prave par dni dozadu robil porovnanie Silky. budem stavat buduci rok v Rakusku a Xella nepredava v Rakusku Silku (a Yton 375mm siroky o cca 10e/m2 drahsie). polska Silka (tej moc neverim) sa cennikovo predava po 15e/m2 (60e/paleta s 4m2), madarska po 24e/m2 a slovenska po 37e/m2. z Madarska, aj Slovenska mam stavenisko asi 20km, cize idem vyjednavat aj tam, aj tam.
Odpovedať
@bozsky_kaja domcek je 11x9 a stavali sme to dvaja ... a tiez sme mali kladacsky plan ako @rimor , s tym ze mame hrubku 17,5 a tiez Kalksandstein, oproti Silke sa mi pacilo to ze KS ma v sebe drazky na elektroinstalaciu dost na husto a tym padom to mali elektrikari o kusok jednoduchsie ...
Odpovedať
@gorgar @rimor @bozsky_kaja dakujem vam za informacie. @gorgar nemas aspon par fotiek z vystavby a z jednotlivych casti prac? dakujem!
Odpovedať
@bozsky_kaja Cenu za meter neviem, asi by to chcelo nejak prepocitat. Ale viem ze doprava bola draha. Co sa tyka rezania, nebolo toho vela. Taktiez hrubka 17,5.
Odpovedať
Profilova fotka
Je to strasne tazky material,ale to uz asi vies...zober radsej tehly,aj tak to musis zateplit.
Odpovedať
@matusiak zjavne si neuvedomujes vyhody VPC. Skus z tehly postavit 2podlazny dom s hrubkou obvodovych murov 175mm (+izolacia) a vsetkymi vnutornymi stenami (prave to riesim so statikom a vyzera to tak, ze to prejde - vsetky steny budu nosne) o hrubke 115mm. Pri zachovanom vnutornom podoryse 7,5x12 to napriklad u mna robi o 4m2 menej zakladovej dosky a o 2m2 viac miesta. Vynikajuca zvukova izolacia a v pripade kvalitneho postavenia minimalna hrubka omietok su prijemnym bonusom. @gorgar Silka ma trosku menej a uzsich drazok. KMB Sendwix ma poriadne hrube (tusim 100mm priemer), ale na konci bude u mna aj tak rozhodovat asi cena. Ked sa mi podari vybavit v Madarsku dobru zlavu, pojdem do nej. Na znameho projekte vychadzal KalkSandStein o dost (tisice euro) drahsie, nez Silka. btw ako ste riesili odpady? toalety a podobne? znamy si urobil stupacky, podobne ako maju v bytovkach a okolo nich nastaval kupelne a kuchynu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
dalsiou vyhodu je presnostu KS, velka akumulaca tepla, co je prijemne v lete aj v zime. Vodu a odpady sme riesili v predstienkach, projekcne nam to vyslo blizko pri sebe, takze toho nebolo vela, ale pocul som ze voda sa da tahat aj v dutinach tak ako elektrika. Len vam chcem povedat, ze cena za tehly je velmi malou castou zo stavby domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja som zvedavý na výsledok, u nás prejde na úrade hocičo, ale steny zo žb musia mať 200mm, vzper tehly 175mm si neviem predstaviť
Odpovedať
@jan45 hrubka steny zavisi od dllzky
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp skôr od výšky, ale nebudem sa hádať.
Odpovedať
@jan45 aj do výšky aj do dĺžky
Odpovedať
@rimor jasne, ale usetrit 3-5tis nie je nikdy na skodu ;-) @jan45 @radopp zaklad je posudok od statika. kedze ma VPC vynikajuce tlakove vlastnosti len v kolmej osi a nie bocnej, zalezi vela od previsu. moj bude asi 4,9m, takze to pocita. zelezobetonove stavby na zapade maju do 2 poschodi v pohode aj len 140mm, no musia byt napumpovane cela vyska poschodia naraz (neviem presny stavebny vyraz, ale podobne ako sa robi zakladova doska), nie svojpomocne po vrstvach, ako obcas vidiet tu. co sa hrubky steny tyka, so zateplenim to bude okolo 500mm, cize to na urade v pohode prejde.
Odpovedať
@jan45 ja mam steny zo 150mm betonu, bez zeleza...
Odpovedať
@bozsky_kaja paradoxne ked ja som daval nacenovat KM betu mi ju davali o tisicku drahsie ako KS ... v tej dobe som o Silke "vedel" ze nema tie drazky tak som ju neriesil, este som mal ponuku z Vapis .. co je asi to same ako KS .. len pod inou znackou .. cena viac menej rovnaka ... usetrit 3-5 tisic .. to sa mi zda neako vela .. tolko zas nas tie tvarnice nestali aby som dostal taku extra zlavu .. ci ? co sa tyka kupelni, tiez ako @rimmor, mame predstenovu montaz .. jedine zasekane je sifon na pracku ...
Odpovedať
@stano4000 foto samozrejme neake mam .. len ho nemam chut zverejnovat .. ak ta zaujima nieco konkretne napis do spravy a viem ti foto poslat ... ale v podstate nie je to o nic ine nez tie co tu na ms maju @petulko331 , @jozopan , je nas tu uz viac co sme z toho stavali + neake su aj na ceskej ms ...
Odpovedať
@gorgar planujem komplet vsetky steny z VPC, co by mohlo robit odhadom 380m2 a pri -10e/m2 je to 3800e. uvidime. necham nacenit u vsetkych. hlavne ma zaujima to madarsko, kolko vedia z 24e este dat dole.
Odpovedať
@matusiak no neviem ci je to az tak "strasne" tazky material ...Vami odporucena tehla - vezmem "beznu" Porotherm 30 Profi - vaha 14,8 kg nato VPC KS 6 DF E/175 LD - vaha 15 kg ... (vid technicke listy) no moc velky rozdiel na 1 ks to nie je .. ci ano ? ono vyberat material na dom podla vahy samotneho materialu mi nepride celkom logicke ... pricom Vy sam ste nestavali z tehly :)
Odpovedať
Profilova fotka
no, tu debatujú statici, tu nemám priestor.
Odpovedať
@jan45 Betónová stena odliatá z jedného kusa sa správa ako by bola vystužená. Nevidím dôvod stavať steny z betónu ani vápnopiesku.
Odpovedať
@jan45 Ja vlastnim byt postaveny v 2007 z panela (staval to priamo Zilinsky Slovpanel) a sirka nosnych stien (aj obvodovych) je 150mm. Na nich je 120mm zateplenie pomocou EPS. Ja byvam v trojpodlaznom dome ale okolo su aj osempodlazne a tiez su postavene z tak isto hrubych panelov. Vystavba uz neprebiehala klasickym zvaranim panelov ako kedysi ale z panelov su vlastne len steny. Podlahy boli normalne odlievane betonom v kuse cely podorys a tym vlastne kotvili aj steny. A vzniklo z toho toto: http://zilina-gallery.sk/picture.php?... Tu vidiet na niektorych foto ako to stavali: http://zilina-gallery.sk/index.php?/c... alebo tu: http://zilina-gallery.sk/picture.php?...
Odpovedať
@gorgar samozrejme ze tomu rozumiem, diky za tipy na albumy. ak by som mohol v pripade nejakych otazok tak by som ta oslovil priamo cez IP. dakujem este raz za tvoj cas.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme to vynasali z jednej stavby akurat a nic moc. Ja som uvazoval aj nad tym aj nad tehlou. No zateplovat budeme podla financii,preto Ytong. Silku som nechcel kvoli tej vahe len,inak to moze byt ok.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd je rozdiel stena , rám a bunka, ale tu asi na to nie je priestor. Zatiaľ platia normy, tie sú prístupné len za úhradu, ani projektanti si ich nekupujú. Zilina je seizmická oblasť, tam sa to počíta ešte ináč, či správne, to sa dá posúdiť len z projektu.
Odpovedať
@jan45 Ahoj. Zde je sortiment KM BETA : http://www.sendwix.cz/sortiment/VPC/k... Za povšimnutí stojí ta VPS šířka 175 mm. Takže, když se dodrží statický posudek a z toho vyplývající souvislosti, tak i u nosných stěn tloušťky 175 mm nemůže být problém.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?