Montovaný dom z panelov: OSB doska-polystyren-OSB doska

Ahojte, prosim Vas, ma niekto skusenosti s montovanym domom z vlastnych vyrobených panelov OSB doska - polystyren -OSB doska, vid. videa?: https://www.youtube.com/watch?v=wOuxA... https://www.youtube.com/watch?v=b_AMH... Pride mi to ako dobry napad. Neprepocitaval som este naklady, ale asi to nebude lacnejsie ako murovany dom, ale okrem betonovej zakladovej dosky a fasady, tam su minimalne murarske prace (dlazba, obkladacky). Vyhody: 1. vystavba je rychlejsia, 2. hruba stavba sa da urobit svojpomocne 3. steny su uzsie ako pri murovanom dome, takze izby su o trosku vacsie. Moj navrh by bol: betonova zakladova doska a steny zvonka zateplenie mineralnou vlnou, OSB doska 18mm, polystyren 150mm, OSB 18mm a dve sadrokartony. Kde by mala byt parozabrana? medzi polystyrénom a OSB doskou? alebo OSB doskou a sadrokartonom? Samozrejme OSB dosky musia byt bez formaldehydu. Dakujem za nazory.
Odpovedať
@palosi tiez uvazujem nad touto moznostou, ale na garaz pri 20cm EPS-ku to vychadza cca 25e/m2 bez kvh, cca 35e m2 z KVH. Parozabrana by mala byt idealne kolom do kola potom predstena na rozvody v SDK.
Odpovedať
Profilova fotka
@palosi fuu ha..., vlastne vyrobene SIP panely...??? na tom videu si vyrabali sami tie panely..? parozabrana medzi eps a osb doskou.., ? postav dom radsej z valkov.., je to istejsie... a zdravsie...
Odpovedať
Z OSB dosky by som nerobil ani budu pre psa. Nechaj par dni na dazdi a uvidis sam.
Odpovedať
No hruba stavba sa da urobit svojpomocne aj pri klasickom murovani. Ci uz z tehly alebo porobetonu. Klast tehly zvladne kazdy normalmny clovek co vie pouzivat vodovahu a kelnu (popripade ine modernejsie pojiva typu pena atd.) Ale stavat si takto svojpomocne tie panely... Asi sa to neda ucit za pochodu, maju tam presahy OSB dosky cez polystyren, aby do seba pekne jednotlive kusy zapadli. Mur z tehal vies tahat aj sam, toto veru sam nedas.
Odpovedať
Profilova fotka
@palosi ked sa lepsie pozries, zistis ze je to klasicka stlpikova konstrukcia vyplnena eps a obita s OSB doskou medzi kazdym panelom je nosny hranol, ten hranol nemas velmi pod kontrolou aby dosadol drevo/drevo, mozes to podklinkovavat alebo chytat na L ka ale uz to nebude ono vnutorna OSB doska je len draha doska ktora stabilizuje konstrukciu, da sa to vyriesit aj inac, lacnejsie lepsie, musis riesit dodatocne protipoziarnu vrstvu z vnutra, a ono to je urcite narocnejsie ako vymurovat dom, uz len ta priprava a zameranie panelov by trvala tolko co vymurovat dom, a to este nemas postavene nic :) @mimms videl som videa kde si to rusaci robia na mieste na stavbe ;)
Odpovedať
@zefe Ty máš zvod dažďovej vody zvedený do muriva, keď je toto dôležitá vlastnosť OSB dosky ? OSB som mal na terase 2 roky, nič zásadné sa nekonalo ... Tipujem, že budeš mať na to nejaký krčmový argument ... Už sa ho nevieme dočkať ...
Odpovedať
@jblaze podklad musi byt priam dokonalo rovny, to iste plati aj pri drevodomoch a je jedno ci montovanych, alebo skladaciek a ak si tie panely bude robit vo forme (musi byt vyuhlovana a pevna) ak by si ich robil svojpomocne, ale je mozne si ich nechat aj vyrobit a potom to uz len poosadzat obdobne ako ked osadzaju montovane domy z drevopanelov.
Odpovedať
Profilova fotka
@epto ku kelni a vodovahe este klinec a snurku
Odpovedať
Profilova fotka
@quakdafak no prave, tam nieje vela priestoru na chyby
Odpovedať
@jblaze s tym suhlasim
Odpovedať
@palosi my sme robili. A neodporúčam , treba vycentrovany stôl. Problém bol že OSB od výroby nemali úplne presne práve uhly. Jednoduchšie , najmä pre amatéra je stlpikova konštrukcia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?