Montážna pena alebo lepidlo na stavbu z Porotherm

Stale som sa nerozhodol, ci pouzit montaznu penu (napr Dryfix) alebo maltu.... tak nejak neverim zivotnosti tych pien... nemate niekto nejake info o dlhodobých testoch montaznych pien? Tak nejak sa bojim, ze o 20 rokov z toho bude iba prach... viem, ze to drzi pokope najma veniec, ale aj tak, ked to uz tam je, nech to drzi...
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk tak to neries a daj lepidlo. Tuto otazku ti nikto nezodpovie. PUR sice vydrzi vecnost ale s tehlami sa to 20 rokov este nepouziva.
Odpovedať
@ivantausk tehly rozhodne nelep PUR penou. Kdesi som raz o tom cital, ze takyto spoj nesplna staticke poziadavky a moze dojst aj ku vaznym destrukciam.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk kamarát staval na penu a....dom stojí. Ono vedz si povedzme narovinu. Keby si postavil tehly len tak k sebe na perodrážku,hore zabetónoval veniec a zaťažil strechou napr.Bramac (cca10t) tak ako sa tehly posunú? Bol som v domoch stavaných na lepidlo aj penu a stoja všetky.
Odpovedať
@poliacik321 stoja uz 50 rokov alebo iba 2-3? Mne je jasne, ze to drzi najma veniec, ale tak mozem to teda pospajat aj "medvedim hovnom"?
Odpovedať
@dominik_boksansky mozes prosim nejaky link alebo nejaky iny zdroj info? Podvedome tej pene neverim, ale tak to este nemusi znamenat, ze je to zle... Chcelo by to nejake dlhodobe zatazove ci klima testy, ktore to nejak nasimuluju...
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk nemoze, tieto famy sa tu uz siria roky :). Ta technologia ma atest z prazskeho skusobneho ustavu.
Odpovedať
@ivantausk to s tým medvedim hovnom sa mi páči. A ohľadom peny. Ja som videl už pár rokov starú penu po zapeneni okna. Bola pekne zvetrana a po dotyku bolo evidentne ze nemá vlastnosti ako na začiatku. Takisto som videl lepidlo staré a nič mu nebolo takže ja by som penu nechcel.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk jasné že na penu nestoja 50r. Ale potom načo to tu riešiš? Daj lepidlo a hotovo.
Odpovedať
@poliacik321 myslel som si, ze je jasne co chcem... Chcem nejake linky alebo nieco podobne na klima ci ine testy, ktore simuluju dlhodobe podmienky realu... Ved som to 2x pisal... Len mna vzdy prekvapi taky ten pristup, ze nieco hladam, na nieco sa pytam a potom niekto (ako napr ty) odpovie od veci... Uz som videl domy a stoja... Super... Jasne, ze 2-5 rokov by stali aj domy zlepene medvedim hovom.... Mna zaujima dlhodoba zivotnost, kedze malta aj o 100 rokov bude mat take ite vlastnosti ako po roku...
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk veď v pohode...ale tu nájdeš iba stavebníkov ,ktorím stoja domy na pur penu pár rokov. Odkedy je na trhu. Testy a pod.veci by si si mal pýtať od Porothermu,ktorý to dodáva a tvrdí to čo tvrdí. Ja Ti viem len povedať svoje poznatky a tie sú z domov stojacich na penu cca 5r. Možno by Ti pomohlo opýtať sa tých ľudí čo postavili dom na penu,čo ich presvedčio a prečo sa tak rozhodli.
Odpovedať
Tu sa treba pýtať akemu zaťaženiu je pena vystavena. A odpoveď je žiadnemu. Ta pena zrejme iba utesnuje skaru a fixuje polohu tehly počas murovania. Nic ine podľa mňa ta pena ci tenkovrstva malta/lepidlo neriesi keďže sa muruje na tenkú skaru a pri tých malých hrubkach nic nie je dostatocne pevne. Takže za mňa kludne aj medvedie ale asi lacnejšie bude konske alebo este lepsie kuracie hovno. :-D
Odpovedať
@niless mne skor ide o to, ci to "nezvetra" na prach v priebehu 20-30 rokov... Lebo take skusenosti mam ja s roznymi polymermi.... A je predsalen lepsie tam mat aspon nieco, ako nic... Ci? Asi fakt pojdem do toho lepidla... Vyhoda peny je rychlost nanasania.... Nevi m, ci ten polden, co sa usetri robi tolko v rychlosti stavania domu, ked sa dom stavia rok ci viac....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@poliacik321 myslel som si, ze to u nich na stranke najdem, ale nenasiel som... Ani v jednom z tych dokumentov, ktore tam maju....
Odpovedať
@ivantausk tieto hmoty degraduju najmä zmenami teplot, vlhkosti, posobenim slnka + chemická reakcia s tehlou (pH). Keďže pena bude uzavreta v tehle dosť sa limituje pôsobenie hore spomenutych vplyvov (zateplenie eliminuje veľké zmeny v teplote a vlhkosti) samotná tehla keďže je vypalena (keramika) takisto i reakciu na povrch tehly by som necakal nejak príliš významnu ako napr. u omietok, farieb a lepidiel. Ale aj tak aj ja idem do tehly na lepidlo.
Odpovedať
@ivantausk podla mojho nazoru ta pur pena tam neplni ziaden efekt. Ked si predstavis klasicku murovanu stenu na vazbu tak ta nespadne ani bez pouzitia lepidla. V dnesnej dobe je trend stavat z co najtensieho muriva a pouzitie pur peny na murovanie znizi staticke vlastnosti steny. Kopirujem zaujimave zdovodnenie: "Zdravím v diskuzi. Jakákoliv stavební konstrukce je pevná tak, jak je pevný její nejslabší článek! Uvedu příklad: Dvoupodlažní budova, kde obvodové zdivo ponese stropy, střechu a samo sebe. V tomto případě bude zdivo v přízemí namáháno silou několika tun na bm. Pro příklad to může být třeba 5t. Přepočtěme si, kolik vám to vyjde na dvě PU housenky šířky 10mm. Počítám-li správně, tak celková šířka 20mm má přenést zatížení 5t (50kN), což odpovídá tlakovému napětí na housenku 250t/m2 (2500kN/m2 = 2,5MPa), což je samozřejmě mnohonásobně více, než PU unese!!! Z logiky věci vyplývá, že PU pěna NEMÁ v ložných spárách prakticky žádný statický význam a prakticky shodně bude fungovat zdivo vyskládané nasucho! Z hlediska namáhání v tlaku nemá výplň ložné spáry význam, neboť zde přenáší zatížení z jedné cihly do druhé (a toto bude fungovat i bez malty či pěny). Máme však i jiné formy namáhání, jako je tah a smyk. Zde hraje roli především vlastní tíha zdiva (cihlu ze zdiva jen tak nevytáhnu, neboť na ni působí tíha zdiva nad ní, což ve spáře způsobí třecí odpor). A pokud zde má výplň ložné spáry zdivu pomoci, musí mít větší smykovou pevnost, než je tento třecí odpor! Což PU ve dvou housenkách šířky 10mm opět rozhodně nemá! Vše, co na adresu zdění na pěnu na závěr napíši je asi to, že zdivo zděné na pěnu je jen z tepelně-technického hlediska příznivější varianta suchého zdění bez jakéhokoliv výplně ložných spár. " Clanok, ktory som pred casom cital o murovani PUR penou neviem najst. Nieco je napisane aj tu:http://www.asb-portal.cz/stavebnictvi/materialy-a-vyrobky/cihly-tvarnice/zdeni-bez-malty-zdivo-na-pur-penu Proces murovania obvosovych stien pri dome cca 150 m2 trva okolo 1 tyzdna. PUR pena nic neurychli a ani neusetri. Statik moze mat vacsi problem s prepoctom ... aj ked stavby sa dost predimenzuvavaju. Pri tenkom murive ak by aj k niecomu doslo, cosi prasklo tak co potom? Bolo by to asi takto: stavebnik nepouzil vhodnu pur penu, alebo bola pouzita za zlych podmienok, nedodrzany tech. Postup, alebo co ja viem co este.
Odpovedať
@ivantausk pena bezpecne zvetra ak je vystavena slnecnemu ziareniu
Odpovedať
@dominik_boksansky nic v zlom ale vychádzať z toho že PUR pena je namahana na tlak je minimálne nepochopenim problematiky. Pena nie je po celej ploche a vytvára kvázi spoj medzi rebrovam hornej a spodnej tehly. Nic viac. Ako moze niekto vobec uvažovať s PUR ako prvkom pri statickych vypoctoch?
Odpovedať
@niless chces povedat, ze kvalita spoja nema vplyv na pevnost steny?
Odpovedať
Profilova fotka
dominik_boksansky: "aj ked stavby sa dost predimenzuvavaju" - to je jedna z hluposti ktore sa siria svetom. bezne sa dava rezrva do 20%, co je standard pomaly vsade, v projektovani cohokolvek. V automobilovom priemysle je to nieco do 30%.. take nieco moze zapustit len niekto kto v zivote nic nenavrhol a hlavne neniesol zato potom zodpovednost (v pripade statiky dozivotne).. A co sa peny v murive tyka, tak zvetra !!! lepsie dat maltu.
Odpovedať
@sidewinder urcita rezerva je samozrejmost. Nie vsak stavat atomove kryty. Staci pozriet aj tu v galeriach na niektore navrhy. Niest zodpovednost je jedna vec druha je predimenzovat "pre istotu" aj niekolkonasobne. Uroven skolstva na Slovensku je zla, prax mala a potom to aj tak vyzera.
Odpovedať
@dominik_boksansky otazka je, ci zvetra aj v mieste, kde bude nanesena na tehly... Kedze tam svetlo neprechadza cez stenu tehly a izolaciu a omietky... Problem je, ze ked sa o 5 rokov ukaze, ze zivotnost je 10 rokov, co potom?
Odpovedať
@dominik_boksansky urcite kvalita spoja pri lepeni PUR penou nemá vplyv na staticku pevnost. Keby tam tu penu nedate ste na tom rovnako ako keď ju date...a moze si hovoriť aj obchodak z Porothermu co chce.
Odpovedať
@niless pri pouziti peny suhlasim ci tam bude, alebo nie je to jedno, lebo tam ta centimetrova husenka asi nic nespoji. Ak by nebolo potrebne pouzivat lepidlo, tak asi by ho nikto nepouzival a domy by sa stavali len ako lego :-D. Asi nebudes statik.
Odpovedať
@ivantausk zostava len jedno: kup 10 tehal jednu penu, vymuruj skusobnu stenu a uvidis ;-) . Ja som tak skusal lepivost EPS o OSB pouzitim PUR peny.
Odpovedať
Profilova fotka
@sidewinder nezvetra :) jediny problem PUR peny je UV ziarenie a to tam nieje
Odpovedať
S penou mam postavený celý RD z tehly. Rýchlosť výstavby mi za to stála. Nedávno som dozateplil základy. Penou som lepil XPS na hydroizoláciu. Nikdy by som neveril, že sa to dá tak rýchlo, tak presne a že 12cm hrubé XPS platne budú držať po minúte ako prizvárané. Fasádu nebudem robiť inak. A čo bude o 20-30 rokov :-).
Odpovedať
@majkoj mozes prosim dat link na podporu tohto tvrdenia? Mna to vazne hodne zaujima ale nik do teraz nedal ziaden argument. Vopred Vdaka. Ivan
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk neviem ktore tvrdenie konkretne myslis. Ak to o nezvetravani, to nema nic z dryfixom, to je vlastnost PU peny. Aj molitan je PU pena, mas ju v gaucoch, akvaristickych filtroch, studniach, lepidla na von triedy D4 su tiez pur atd atd. Ak si myslel trn certifikat co som myslel ten je tu https://www.google.sk/url?sa=t&source...
Odpovedať
@majkoj ja tam nejak neviem najst to, co som sa pytal. Tvrdis, ze na zivotnost vplyva iba UV .... a ja som sa pytal, kde to je uvedene... v tomto, co si tu dal neviem nic o tom najst... dokonca ani o tom UV. Asi som sa skor zle vyjadril. Moze mi tu niekto prosim dat nejaky link o testoch dlhodobej zivotnosti? Chemicku odolnost... alebo proste nieco, na zaklade coho sa da usudit, ze aj za 20-50 rokov to bude stale drzat a nebude to "vysypane v tehlových sparach".....
Odpovedať
ak sa bojis peny, kludne daj lepidlo, pevnost spoja nezavisi od hrubky lepidla ani peny, ja osobne by som sa toho nebal, zvetrat to nezvetra, slnko na spoj svietit nebude tak sa niet coho obavat, pred 15rokmi sa okna osadzali na penu a su tam dodnes, dokonca to s penou ani nepohlo...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?