Mokré obvodové nosné múry

Dobry vecer prajem. Pred dvomi rokmi sme s manzelkou kupili rodinny dom, a uz druhu zimu po sebe mame rovnaky no silnejuci problem - vid prilozene foto. Dom sme kupovali v lete takze sme si to nijako nepovsimli. Podme k problemu, akonahle zacne zima, a velke vykyvy teplot (interier/exterier), okamzite mame vlhke, az mokre obvodove mury (az steka voda po muroch v extremnych pripadoch). Mury su vlhke komplet dookola celeho domu, v kazdej izbe, absolutne identiticky cca 5 cm siroky sumerny pas od stropu. Sused, ktory tu byva dlhsie, nam po case prezradil, ze predavajuci od ktoreho sme dom kupili, a ktory dom staval, nezateplil betonovy veniec (ziadny styrodur a pod.). Navyse dom bol cca prve tri roky od postavenia kompletne nezatepleny (len fasada na porfix). Po tychto troch rokoch bol dom celkovo zatepleny, no len polystyren o hrubke 5cm. Strop je vyhotoveny zo sadrokartonu, nad ktorym je cca 20-30 cm zrejme najlacnejsej sklennej vaty + folia, tiez zrejme velmi lacna (nejaka tenka biela pena), nad tymto je na povale doskova podlaha, cca meter vyska a strecha (nezateplena). Cez strechu vsak nezateka. Takze najprevdepodobnejsi dovod vlhnutia murov je zrejme nezatepleny veniec, urcite tomu neprida nekvalitna izolacia stropu. Kazdopadne pisem sem s prosbou o radu niekoho z brandze, co by mohlo najefektivnejsie pomoct odstranit tento problem. A najidealnejsie co by stalo vyskusat za to ako prve. - zateplit cely dom dalsou vrstvou polystyrenu aspon 8 cm? - vymenit izolaciu stropu za kvalitnejsiu + kvalitnejsie izolacia? - nieco uplne ine? Vopred dakujem kazdemu za radu.
Odpovedať
@poblinkany najpravdepodobnejsi problem vlhnutia nieje nezatepleny veniec, ale vysoka relativna vlhkost v dome. Ja mam novostavbu, nezatepleny veniec a nemam mokre steny. Znizit % RH v dome a zmizne to.
Odpovedať
@megdesign to mate veniec súčasťou svetlej výšky izieb? Osobne si myslím ze to je veniec. 5cm je slabé zateplenie aby nevznikli tepelné mosty, mne ľudia od fachu hovorili ze by ani nemalo ist zateplenie priamo na veniec ale by tam malo byť,, premostenie,, napr styrodur na venci a až potom zateplenie. Videl som podobný ukaz na novostavbe kde urobili monoliticky preklad(firma) a nezateplili to.
Odpovedať
@poblinkany ja by som počkal na začiatok leta a predal to ;-)
Odpovedať
@roberttom to, ze je nezatepleny veniec je ina pesnicka. Toto zrazanie ma na svedomi nie rozdiel teplot vonku a dnu, ale vysoka relativna vlhkost v dome. Nie nemam. Veniec je vo vyske spodnej rady izolacie a priestoru nad sdk. Co to ma stym spolocne? To ako to vlhne aj mne, ale to nevidim? :-) Vsetky domy podla Vas, ktore maju nezatepleny veniec a steny, resp. maju tam 5 cm eps, maju vlke steny?
Odpovedať
@poblinkany v mieste vlhnutia je nízka povrchová teplota (teplota steny), možné príčiny sú nezateplený veniec zo strany fasády, ale aj zo strany pomúrnice (ak tam je na venci) a tiež zo strany povaly. riešenie: najjednoduchšie provizórne je zvýšiť teplotu v dome tak aby teplota steny na tom mieste bola nad rosným bodom (ťažko realizovateľné pri pomerne nízkej exteriérovej teplote) ale skúsiť to môžeš niekedy stačia 2-3°C a dá sa to takto vysušiť. vhodnejšie je zatepliť ten detail zo všetkých strán z ktorých je odhalený alebo nedostatočne zateplený. Keby som to chcel vyriešiť za fakt čo najmenej peňazí ale efektívne, tak by som vyrezal fasádu v mieste venca a nalepil tam inú s čo najnižším koeficientom tepelnej vodivosti (PUR dosky, PIR alebo niečo podobné), na to natiahol fasádu a farebne to zakomponoval ako nejaký vizuálny prvok. Bolo by dobré to spočítať, lebo odpor zatepleného venca by mal byyť rovnaký ako odpor zateplenej steny. Či pri tej tenkej vrstve izolácie vôbec bude možné niečo vhodné nájsť (v extrémnom prípade by som neváhal tam dať hrubšiu vrstvu a potiahnúť ju až po strechu) Toto sú riešenia len na pokus o odstránenie problémovej vlhkosti, nie ej to systémové riešenie, ktoré by bolo v zateplení stavby nejakou normálnou hrúbkou izolácie (okolo 15cm). @roberttom niekedy ak to konštrukcia domu dovolí sa navrhne veniec vo výške nadokenných prekladov a odbetónuje sa to v jednom zábere, aj ja som to tak raz spravil.
Odpovedať
toto je sposobene nezateplenim venca???? to sa mi verit nechce... kolko domov na slovensku postavených pred 50rokmi maju nezatepleny veniec a taketo nieco tam nevidno, tie stare domy pamataju ovela vacsie a dlhsie zimy ako su teraz ale takto to tam veru nevyzera, moji rodicia takisto maju nezatepleny veniec a vonkajsie zateplenie iba 5cm a betonovy strop nad ktorym je uz len akoze povala a strecha, ale nastastie tento efekt sa neobjavil...
Odpovedať
@slavoslav debilina. Minimalne 50% domov na Slovensku ma nezatepleny veniec. To maju vsetci tito rovnako mokre steny? Jasne, ze keby poriadne zateplil, posune rosny bod do exterieru, ale pri aktualnej situacii je problem vysoka vlhkost v dome.
Odpovedať
@megdesign nie je to zákonité, voda skondenzuje aj pri 40% rv ak je teplota pod rosným bodom. Ale je tam nižšia pravdepodobnosť pri vhodnejšom prúdení vzduchu. Tam na to vplýva viac vecí a samozrejme najhoršie je nízka teplota pri vysokej vlhkosti bez prúdenia vzduchu.
Odpovedať
@megdesign prečítaj pozorne a pochopíš prečo s tým nemajú všetci problém, alebo ideš popierať fyziku? v takom prípade nepokračujme v debate.
Odpovedať
Profilova fotka
@poblinkany Váš popis je veľmi zjednodušeným pohľadom na problém. Súhlasím s megdesign čo sa týka vnútornej vlhkosti, treba hľadať zdroj. Neviem aká je skladba ostatných konštrukcií, môže to byť z podlahy, nedostatočného vetrania. Vonkajšia izolácia možno zdvihne vnútornú teplotu, ale tvrdiť, že stačí 8 cm si netrúfam
Odpovedať
@poblinkany Postup: - zmerať teploty povrchu stien v postihnutých miestach - zmerať vlhkosť v danom priestore - zmerať teplotu v miestnosti potom sa pozrieť do tabuľky. Pokiaľ sa tam nájdete treba zmeniť niektorý parameter, aby rosný bod nebol.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za rady. Mame doma od minulej zimy relativne vykonny odvlhcovac vzduchu, no aj napriek jeho pravidelnemu pouzivaniu a nastaveniu vlhkosti na 35% to danemu problemu nijako nepomohlo. Skusime este zintenzivnit vetranie, a dam odvlhcovacu este jednu sancu. Uvidime.... @vrajoz chapem spravne, ze teplota rosneho bodu by mala byt vyssia ako je uvedena v tabulke? Dakujem Kazdopadne ci to je vencom alebo nie, rad by som tento rok dom este dodatocne zateplil dalsou vrstvou EPS, moze to niecomu uskodit?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@poblinkany odvlhcovac je nadstaveny na 35% RH, ale aka je RH podla merania vlhkomerom? Je tych 35% aj aktualna vlhkost? Dodatocnym zateplenim sa neuskodi nicomu. Posunie sa rosny bod smerom von z objektu.
Odpovedať
Profilova fotka
nezateplený veniec nie je žiadny problém, problém je zateplenie 5cm. 8cm je hranica rosného bodu, samozrejme aj tá je podľa teploty. najlepšia by bola termokamera poprípade si stiahni app do tel. a večer ked bude mrznúť a dobre budeš kúriť zistíš kadiaľ máš prestup tepla,dá sa to aj amatérsky pracnejšie infra teplomerom za 20é :-x
Odpovedať
Profilova fotka
@poblinkany Ak sa to vlhnutie deje len na obvodových múroch a len v oblasti venca tak to bude pravdepodobne tepelným mostom čiže to zateplenie 5 cm je naozaj málo a predpokladám že z vrchnej strany nieje veniec zateplený vôbec ale asi tam bude aj problém z vlhkosťou lebo sa mi nechce veriť že by pri 35% vlhkosti kondenzovalo až toľko vody, bežná vlhkosť v interiéry sa uvažuje 50%. Inde problémy nemáte pozerali ste napríklad ostenia okien to býva tiež častý problém. Dodatočné zateplenie zvýši povrchovú teplotu stien v interiéry čo by malo pomôcť ale hrúbka zateplenia sa neháda len tak od oka a treba nech ju určí projektant. @megdesign Vidím že moc nemáš predstavu čo je to rosný bod :-D alebo ako presne by si ho chcel dostať von z objektu
Odpovedať
@martosko normalne. Skladbou steny mas dostat rosny bod - bod kondenzacie vodnych par na zaklade rozdielu teplot povrchov, mimo objekt, co znamena mimo murivo, idealne do izolacie. Hlavne ze ty mas predstavu. To je podstatne. ;-) To vlhnutie bude vzdy len na obcodovych stenach. Ci co si cakal, ze to bude aj na priecke, ktora je v interieri zohriata na jeho teplotu? Tuto je problem prvorady ten, ze je vlhkost v objekte vysoka, druhorady studena stena. Ak by bola vlhkost pod 30%, nema aka vlhkost zkondenzovat, ak keby je studena stena. Ak stiahne vlhkost objektu na 30-40% a stale bude kondenzacia, nasledne riesit zateplenie venca.
Odpovedať
@megdesign nie u vás to take vlhké nebude lebo to mate nad vykurovanou časťou ktorá je,, určite,, (pravdepodobne) zateplena takže nedochádza k stretu dvoch výrazne rozdielnych teplôt a tým aj tepelným mostom ale u Poblinkany ma nezateplneny veniec priamo vo vykurovanej miestnosti. @slavoslav áno robí sa to tak ale taky veniec je potom dobre zatepleni ak sa nemýlim.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign Na to ti môžem odpovedať len týmto https://media.giphy.com/media/ADr35Z4... PS: Keď budem mať viac času tak ti vysvetlím ako to naozaj je
Odpovedať
@roberttom no podla tohoto popisu, ak je veniec 25 cm vysoky, je rovnako veniec v urovni stropnej izolacie.... "Strop je vyhotoveny zo sadrokartonu, nad ktorym je cca 20-30 cm zrejme najlacnejsej sklennej vaty + folia, tiez zrejme velmi lacna (nejaka tenka biela pena), nad tymto je na povale doskova podlaha, cca meter vyska a strecha (nezateplena). Cez strechu vsak nezateka."
Odpovedať
@martosko zmysel pre humor mas, to je super. Mne to vysvetlovat nemusis, ja tomu plne chapem. Len ty by si mohol postudovat, ked chces niekomu nieco vysvetlovat... http://www.klasici.sk/node/663
Odpovedať
@megdesign bez detailného popisu môžme len tipovať kde je skutočný problém. Každopádne zavolať odborníka nech sa nato pozrie a zisti prečo to tak vlhne.
Odpovedať
@roberttom nóóó, to závisí od toho aký "špecialista" to robí :-)
Odpovedať
@martosko Okna su takisto vecne orosene, hlavne po noci ked sa rano zobudime... no takisto plesniveju miesta na oknach kde je tesnenie. Okna boli premerane nejakymi odbornikmi z fachu a bolo mi povedane, ze v oknach problem nie je, zevraj su kvalitne, aj co sa tyka skla. Este raz dakujem vsetkym za rady, no zrejme sa vsak drahemu inspektorovi stavby nevyhnem ak chcem mat presne identifikovanu zavadu a navrh na jej odstranenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@poblinkany v zime vam netreba ziadny odvlhcovac, treba vetrat, a zaobstarajte si ten merac vlhkosti , a na jar mozte zacat izolovat veniec, nic ine v tom nieje
Odpovedať
@poblinkany ak mate uz druhu zimu pusteny odvlhcovac a napriek tomu take masivne problemy s vlhkostou, tak to nebude len slabo zateplenym vencom. Na aku teplotu doma vykurujete izby? Predchadzajuci majitel mal asi dost nekvalitne okna a to mu zabezpecovalo dostatocnu cirkulaciu vzduchu a po mizernej rekonstrukcii sa radsej rozhodol ten dom predat. Prave vymena okien za kvalitnejsie a tiez sadrokartonovy strop (ktory uz neumoznuje dostatocne ohriatie venca z vnutornej strany) budu 2 z viacerych dovodov vzniknuteho stavu.
Odpovedať
@poblinkany toľko príspevkov a nik ti jednoducho neporadil, mám taký istý veniec ( od developera) ako ty a pohoda. Teda pohoda to není je to určitý most, ale aspoň to problémy nerobí. Ja vidím problém v odfláknutej izolácii nad sádrošom ...kde neni riadne prekrytý veniec . Ja sám som to prvý raz odflákol trochu tak mi stekalo z jedného rohu v spálni, ako som to napravil ...prikryl som až po koniec z vrchu veniec problém zmizol. Teraz kto nakreslí obrázok ...leba veľa ľudí bez obrázka nechápe. :-D Takže určite neni riadne prekrytý veniec z vrchnej časti ... musí byť izolácia až pár cm za polystyrénom ... uričte niekde je len do poli venca :-D no jo ak sa ponáhľa ... Tých 5cm na fasáde ...nooo to by možno tažko povedať aj stačilo . ( ja mám 8 ) Z vrchu sa tam veľmi tažko dokladá tá izolácia ... ale dá sa to spraviť. Trápil som sa s tým kopec dní.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign Vidím že nie len že tomu nerozumiete "plne" ale ani len "plovične" skúste mi odpovedať na jednoduchú otázku možno ma presvedčíte o opaku ( aj keď tvrdiť že treba navrhnúť stenu tak aby vzdušná vlhkosť kondenzovala v tepelnej izolácií je dosť silná káva ale možno si to myslel ironicky ). Takže moja otázka píšeš, že treba dostať rosný bod z budovy, keďže rosný bod určuje hlavne teplota ( preto sa aj udáva teplota rosného bodu ) čo je vlastne povrchová teplota na konštrukcii, ty chceš vlastne odstrániť povrchovú teplotu steny =-) hlava mi to neberie ale akú skladbu chceš pre boha zvoliť aby si toto zabezpečil. Nestalo sa ti náhodou že si pletieš difúziu vodnej pary a kondenzáciu lebo kondenzácia nastáva na povrchu konštrukcie za určitých podmienok na to majú vplyv hlavne teplota konštrukcie, teplota vzduchu, a vlhkosť preto je možné aj to že aj pri 30% vlhkosti nastala kondenzácia, podľa tabuľky vyššie pri teplote 22 stupňov a vlhkosti 30% nastane kondenzácia ak teplota povrchu klesne pod 3,6 stupňa. PS: Ten odkaz čo si sem dal dúfam že s neho nečerpáš informácie aj keď som si to nepozeral stačilo vidieť že autor je anonym a pod článkom nie sú odkazy na žiadne odborné články alebo publikácie čiže taký článok mohol napísať hocikto aj tu z modrej strechy bez toho aby sa v problematike orientoval podobne ako ty. PS2: Keďže toto nieje moja prvá diskusia kde niekomu vysvetľujem že nemá pravdu viem predpovedať čo sa asi stane keďže už nebudeš mať žiadne argumenty začneš alebo útočiť na moju osobu alebo ( čomu sa môžme kľudne vyhnúť ) prestaneš reagovať čo by bolo predsa len lepšie aby sme zbytočne nespamovali niekoho tému.
Odpovedať
Profilova fotka
@poblinkany Neuvažovali ste nad rekuperáciou tá by vám možno viac pomohla regulovať vlhkosť v dome ako nejaký odvlhčovač.
Odpovedať
@martosko napisal si litanie a kto tu spamuje, ze ano.... Kludne si mi to mohol dat do spravy... Mozno tomu podla teba nerozumiem, ale ty zas nechapes pisanemu textu. "Posunie sa rosny bod smerom von z objektu" Kde je prosim ta napisane, ze mu to bude kondenzovat v izolacii? 8-( K ostatnemu sa nema vyznam vyjadrovat sa. A vazne. Uz mu to nespamujte. Poradene mal. Pise, ze to rosi aj na oknach. Cize veniec problem nebude.
Odpovedať
@poblinkany Áno, chápeš to správne. Veľmi trefná je otázka od @megdesign čo sa týka ozajstnej vlhkosti v dome nie od tej nastavenej na odvlhčovači. Pokiaľ by naozaj vlhkosť bola 35%, tak by sa musela teplota rosného bodu v mieste vlhkosti pohybovať v rozsahu podľa tabuľky 2,3°C do 12,9°C v závislosti od teploty.ďalej by som upriamil Tvoju pozornosť na nasledovné: "Strop je vyhotoveny zo sadrokartonu, nad ktorym je cca 20-30 cm zrejme najlacnejsej sklennej vaty + folia, tiez zrejme velmi lacna (nejaka tenka biela pena), nad tymto je na povale doskova podlaha, cca meter vyska a strecha (nezateplena)" Spomínaný betónový veniec(len predpokladám), že je v tej časti ktorá je zateplená a prekrytá tým sadrokartónom. Pokiaľ je to tak, tak ten rosný bod vznika priamo tam a vlhnutie smerom dole je len následok. V tomto prípade je problémom najmä nekvalitne urobená parozábrana nad sarokartónom, ktorá jednoducho umožní prestup vodných pár z priestoru izby do zatepleného priestoru nad sadrokartónom. Vlhkosť sa tam hromadí a s narastajúcou vlhkosťou sa posúva rosný bod k vyšším teplotám. Čiže kľudne môžeš mat vlhkosť v miestnosti len 35%, pokiaľ vlhkosť v medzipriestore nad sadrokartónom bude oveľa vyššia. V tomto prípade pomôže nasledovné: a)- dať dole sadrokartón a urobiť poriadne parobrzdu nad ním aby nedochádzalo k zvyšovaniu vlhkosti v medzipriestore b)- realizovať novú parozábranu na terajší sadrokartón a potom urobiť ešte jednu podhladovú vrstvu z nového sadrokartónu Pokiaľ je tato teória správna, tak dodatočné zateplenie venca z vonku ti nepomôže. Jednoznačne musíš znížiť vlhkosť v medzipriestore. Viac by som odporúčal možnosť a), keďže nevieš v akom stave je realizované zateplenie nad sadrokartónom. Je to možno viacej prácne, ale nákladovo na cca rovnakej úrovni. Ešte jedna poznámka: Sadrokartón nie je parobrzda, ale mnohí stavebníci si to myslia.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?