Máme murovať z betónových tvárnic či z porfixu?

Dobry den, co podla Vasho nazoru je v konecnom dosledku lacnejsie a prinosnejsie pre murovanie nosnych stien domu? - murovacia betonova tvarnica kde m2 20 cm sirokych tvarnic stoji cca 11 € + roxory a betonova malta (cement + piesok), alebo - 25 cm siroky porfix kde m2 tvarnic stoji 15 € + lepidlo. Porfix je pre mna zaujimavy najma kvoli rychlosti murovania (betonove tvarnice sa predsa len muruju dlhsie kvoli ukladaniu do murovacej malty) a jednoduchosti rezania skar pre elektrinu + maju o cosi vyssi tepelny odpor. Vopred dakujem za nazory a myslienky.
Odpovedať
1
2
@niless ja som podobne uvažoval a nakoniec postavil z ytong 25cm, teraz si neviem predstaviť že by som to muroval z bet. tvárnic. Všetko si robím sám + sem tam sa niekto z rodiny pridá, ale bet. tvárnicami by som si pridal kopec roboty. Cenu pri tvarniciach až tak nerieš lebo je to len kvapka v mori, napr.:komplet tvárnice ma stáli cca rovnako ako okná z dverami.
Odpovedať
@niless Ja mam prepozemkom cestu a preto som musel zvazovat aj zvukovu izolaciu obvodovej steny. Najhorsie mi vysla v tomto sme tehla najlepsie liaty beton. Velmi dobre vychadza Porfix P4-580. Po dlhsom zvazovani som z dovodu narocnejsej relizovatelnosti upustil od betonovych tvarnic. Do mesiaca idem objednavat tvarnice a asi zvolim Porfix P4-580 30cm. Bral by som aj Ytong, ale ten ma horsie zvukovoizolacne vlastnosti ako Porfix. Mimochodom pri tenkych muroch 20-30cm by sa prienik zvuku nemal podcenovat.
Odpovedať
@niless ja som muroval z bet.tvarnic, mal som jedneho murara na murovanie plus ja ako pomocnic a v pohode sme to zvladli, ci budes murovať 1 tyzden alebo dva podla mna nie je až tak dôlezite material aj na garaz za bet. tvarnice ma vysiel cca 1900,-€ + piesok, cement, elektrika na miešačku, roxory nie su žiadna velká polozka dôlezite je ale poriadne zateplit ale to je lacnejsie ako napr, porfix k elektrike sa neviem vyjadrit to ma este len caka ale je mi jasne ze to bude trosku prasit, inak videl som ze pocas murovania davali do tvarnic husie krky a potom tam len potahali elektricke kable
Odpovedať
z tych dvoch variant Porfix....ak vseobecne.. potom som za ytong.
Odpovedať
Profilova fotka
Porfix je škvára z pecí kde sa spaluje spolu s uhlím všetko možné aj nemožné.
Odpovedať
niless z tych dvoch moznosti radsej Porfix, s tvarnicami a betonom by si sa narobil, nasledne aj s drazkovanim na elektrinu, vodu, odpady...ale byt Tebou - radsej by som zvolil Ytong
Odpovedať
V cene porfixu zozenes aj termalicu kotra je objemovo stabilnejsia ako porfix a neni s nou ziadny problem nemusis kupovat drahsi ytong a ak budes zateplovat ( co asi budes) tak by som nad drahym murivom neuvazoval.
Odpovedať
@niless ..to budete robiť svojpomocne?
Odpovedať
@niless uz som to tu kdesi pisal. Porobeton ako porobeton. Ci to bude porfix, ytong, solbet, termalica, alebo neviem co ine, je to uplne jedno. Rozhodujuca je cena :). Ci beton, alebo porobeton? Ja som sa rozhodol pre porobeton. Mne to vychadza pri svojpomocnej vystavbe ako jednoduchsie riesenie. Pri betone musite riesit spodny rad niecim co lepsie tepelne izoluje. Komplikovanejsie zasekavanie instalacii. Dlhsia doba realizacie. No na druhej strane mozete pri betone zvolit tensiu stenu. Osobne si vsak myslim ze este lepsim riesenim je drevostavba. Realizacia pomocou priehradovych vaznikov ako napr. @blacksr. No pri svojpomocnej vystavbe, nakolko s tym nemam skusenosti som do toho nesiel.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@antonmesaros a nie je tá škvára vlastne ten elektrárenský popolček, ktorý je v konečnom dôsledku aj v cemente, týmpádom aj v betone a v produktoch, ktoré obsahujú betón? aspon stavebninách mi bol tak vysvetlené ze ten elektrar. popolček je vlastne vyhoretá skvára. a ked precitame zlozenie na cemente alebo papieroch z betonarky tak je tam ako zložka uvedená aj elektrárenský popolček..
Odpovedať
@borderka elektrarensky popolcek v cemente nema co hladat a ani sa tam nedava..druha vec je hotova betonova zmes z betonarky a to uz je iny pribeh..popolcek sa pouziva ako nahrada za cement (samozrejme len v obmedzenom mnozstve) kvoli optimalizacii ceny a modifikacii urcitych parametrov betonu. je tam toho kazdopadne podstatne menej ako v porfixe, z ktoreho by som ja osobne nepostavil ani kurin pre sliepky, ale to je moj osobny nazor a prosim porfixovu lobby, aby na moj prispevok nereagovala :)
Odpovedať
Profilova fotka
@borderka áno, plus cementárne fungujú ,ako spalovne nebezpečného odpadu,liekov plastov a rôznych chemikálií.
Odpovedať
Profilova fotka
@benco Spoločnosť Porfix,Xela(Ytong), vlastní koncern Wienerberger. :-)
Odpovedať
@antonmesaros viem, cely svet patri zopar firmam :) a do portlandskeho cementu sa naozaj ziadny popolcek nedava, resp. nic take nevyplyva z popisu vyrobneho procesu.
Odpovedať
Profilova fotka
Síce úplne mimo tému ,ale to čo momentálne predávajú, ako cement má s cementom predávaným a vyrábaným pred 20 rokmi spoločný len názov na vreci.Cementárne fungujú ,ako spalovne nebezpečného odpadu.Neviem to dokázať viem to len z rozprávania ľudí ktorý v tých fabrikách prcovali ,alebo pracujú.
Odpovedať
niečo k tomu popolčeku: http://www.tzbportal.sk/beton-betonar... tiež stojí za prečítanie o porobetone a popolčeku : http://mojdom.zoznam.sk/cl/10027/1332...
Odpovedať
@antonmesaros @borderka No k tomu Vam poviem nieco lebo moja praca je zamerana na tazky priemysel a osobne som navstivil Zemianske Kostolany ako aj Cementaren Ladce. Samotny popolcek po spaleni uhlia v elektrarni ma vlastnosti, ktore som opisal tu http://www.modrastrecha.sk/forum/zakl... takze samotny charakter popolceka je skodlivy iba ak sa dostava do vody, ktora sa nasledne pouzije alebo do ovzdusia (najma tazke kovy) ale v stavebnych vyrobkoch je anorganicky charakter skodlivy v min. miere, merna aktivita Radonu je na podobnej urovni ako u inych stavebnych vyrobkov., takze pre porovnanie nie je to argument. Samotne vypalovanie slinku z ktoreho sa robi cement, ano drveny odpad sa pouziva ako palivo (spoluspalovanie so zemnym plynom pri vypalovani sa fuka cez samostatny horak do rotacnej pece pre znizenie energetickej narocnosti vypalovani slinku ale pri teplotach niekolko tisic stupnov je ten odpad dostatocne neutralizovany. A co sa tyka samotneho odpadu, odpad kategorie nebezpecny sa spaluje len v spalovniach na to urcenych. Pri vyrobe cementu ide o ostatny odpad (nie nebezpecny), drzal som v ruke odobratu vzorku pri vykladke z kamionu, vacsinou rozdreveny plast s nejakymi primesami. Popolcek zo spalovania uhlia nie je sucastou cementov (aditiva maju iny vyznam), popolcek sa pridava ako plnivo iba pri naslednej vyrobe betonovych zmesi v betonarnach (panely, tvarnice) ale aj pri vyrobe tehal, takze opat aktivita radonu nehra rolu pri porovnavani jednotlivych moznosti pre murovanie. @pr ano staval by som svojpomocne ale ja by som len zarabal beton pre nejakeho majstra, absolvoval som murovanie dvoch domov ale osobne si netrufam sam murovat, aj ked dovolim si tvrdit ze je to otazka par m2 naucit sa to. Zvladnu to menej zbehli ludia odo mna a ako vravim nejde o prvy dom kde budem prikladat ruku k dielu, ja sa budem realizovat az na streche. @dominik_boksansky paradox je ze som SS a VS drevar, dokonca aj s niekolko rocnou praxou len priznam sa uz je to par rokov dozadu co som zmenil posobenie a nemam jasno v spojoch konstrukcii pri drevostavbach, t.j. ak by som mal spracovany realizacny projekt mozno by som do drevostavby siel, osobne povazujem stavbu "a la blacksr" za najidealnejsi, len mam respekt pred takouto vystavbou, ak nebudem mat nejaky dozor s praxou (tym nemyslim stavebny dozor klasicky, lebo Ti casto nemaju paru o drevostavbach) asi to nebude priechodne lebo murovana klasika je viac blbuvzdornejsia. Ale stale drevodom zostava v hre. Dakujem vsetkym za reakcie. :-)
Odpovedať
@niless tak neviem čo si pozeral za tvárnice ale murovacie tvárnice sú murovanie takže žiadny beton aby malta na murovanie.
Odpovedať
@niless ..osobne by som radśej iśiel do Porfixu, ľahšia robota,lepší tepelný odpor, ľahšie ryhy na vedenia, lepšie sa opracuje keď niekde ujde 0,5cm..myslím na omietky..a popolček?...hm..to by som si nemohol ani do auta sadnut, ani priložiť telefón k hlave, nie to ešte zjesť hranolček..a keď nedám pozor na prechode..tak je aj tak po mne.. :-)
Odpovedať
Jednoznacne ak mozem poradit tak je lepsie ist do porobetonu a to hlavne v suvislosti s dalsimi instalaciami a pripadnymi upravami. Porobeton sa da stale trosku zbrusit, bezproblemov sa da rezat, urobit drazky a prestupy nieje problem. Vidim to to teraz u seba ked si riesim elektriku, vodu, kanal. A urcite nezanedbatelna vyhoda je rovinatost stien. Samozrejme ak by mi to robila firma tak by mi to bolo jedno ale pri svojpomovnej vystavbe je to vyrazne plus.
Odpovedať
Profilova fotka
no ja by som volil tretiu moznost,ktoru si zabudol napisat - Tehlu :-D
Odpovedať
mozno si necital nadpis....moznosti boli len dve :-p
Odpovedať
@lubosh55 Vdaka, ale pre mna tehla nema ziadnu vyhodu, ktoru by nemal cenovo podobny porfix (25 porotherm za 1,36 €/ks x 10,7 ks/m2 = cca 15 €/m2 muriva). Pri porfixe je to jednoduchsie s elektrinou, s omietkami, lepenie EPS neviem ci a ako to drzi na tehle (mozno ze rovnako dobre ako pri porobetone).
Odpovedať
@niless my sme stavali z Porfixu a nelutujem... nakolko sme stavali k casti co je zo syporexu - teda tiez porobeton ine ako porobeton sme ani nechceli.. a ked sme prilozili kvader porfixu k tomu syporexu tak je to rovnake co sa struktury tyka.. mozno nie je na mm presny, su tam nejake odlisnosti, ale vsetko sa da vyspravit... a rezat sa da aj obycajnou pilkou a zvladne s tym murovat aj ten kto chce si to robit sam.. a lahko sa do toho bude aspon robit drazky a pod..
Odpovedať
@niless pekny prispevok, diky, bodaj by tu takych bolo viac
Odpovedať
Profilova fotka
@niless OK 8-) , ale tehla je tehla - jeden z najstarsich stavebnych materialov ;-) ak nie... radsej by som isiel do betonovych tvarnic ako do Porfixu - moj nazor x-) ale 100 ludi 100 chuti.
Odpovedať
@lubosh55 najstarsie je urcite drevo... :-) , tehla ma vobec neoslovuje, mozno stara plna tehla na plot ci ako dekoracia na nejakom mure ale nema to co porfix. Ale na 95% to asi budu betonove murovacie tvarnice. dakujem vsetkym za prispevky.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?