Kotviace závitové tyče na pomúrnice

Dobrý deň, prosím poraďte. V projekte mám navrhnuté závitové tyče Ø16mm v dĺžke 300mm a vzdialenostiach 1500mm. Kedy mám tyče dávať (?): 1. pred zaliatím venca, kde ich pripevním o armatúru 2. po zaliatí, na druhý deň sa vtlačia do ešte nezatvrdnutého betónu 3. navŕtaním dier do už vyzretého betónu (potencinálne trafenie strmienka) Veniec bude mať rozmery o šírke 300mm a výške 250mm, s izoláciou EPS 50mm a armatúrou 4x roxory Ø12mm a strmienka Ø6mm po 200mm. A ešte mám dodatočnú otázku: Dĺžka tyče 300mm pri naprojektovanej pomúrnici 150x150mm je dostatočná? Ak medzi veniec a pomúrnicu dám ešte IPU, a tyč bude trčať cez pomúrnicu 5cm, to bude tyč vo venci len 9cm? To stačí? Ďakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Závitové tyče sa dávaj do čerstvého betonu ihneď po zaliatí venca (do pol hodiny).Po dvoch hodinách do betónu nič nevtlačíte.Závitovú tyč väčšinou rozrežeme na polovicu .330 mm je málo.Na jednom konci treba navariť pätku. Dá sa to urobiť aj navŕtaním dier do betonu s tým že sa použije lepidlo.Ale je to zbytočne zdĺhavé a drahšie.
Odpovedať
Dá sa to spraviť rôznymi spôsobmi ako uvádzaš. Staticky najvhodnejší je ak vodorovná časť tyče (zvarené T) je uchytená o spodný rad výstuže, alebo strmienka, čo sa dá spraviť len pred betonážou, kde treba dbať na čo najpresnejšie zvislé osadenie samotnej závitovej časti aby sa naň ľahko nastokla pomúrnica. Stačí ak nad pomúrnicou bude trčať 4cm. Druhý spôsob ako to väčšinou tesári preferujú je vŕtať diery do vytvrdnutého venca a osádzať ich na chemické kotvy. Zažil som už aj partiu čo si týmto spôsobom veľmi nepomohli lebo nedbali na zvislosť vrtaných dier. Ja osobne som zástancom prvého spôsobu.
Odpovedať
Zavitovú tyč je potrebné vložiť do venca pred betonážou. Zavitová tyč ma mať tvar obrateného písmena "T" a je potrebné aby všetky tyče v rade boli výškovo asmerové v osi t.j. v jednej rovine.
Odpovedať
Dlžka zavitovej tyče 300 je málo. Min. 330ak je 15cm zapustená do venca potrebuješ ešte hrúbku pomurnice+ 3-4cm nad na podložku a matku.( ak je pomurnica hr. 150 mm).
Odpovedať
Profilova fotka
stačila by aj Ø14 a tak ako to tu spominaju vsetci... pred betonazou pripevnit k armature ale aj to je trochu obtiazne aby sa dodrzala linia vsetkych... alebo potom tesne po zaliati napichat do betonu ale aj vtedy sa tazko trafite do jednej linie ale zopar cm odchylky nevadia, tesari to priposobia ;-) a tyc by mala byt taka dlha aby ked polozis pomurnicu na beton si vedela na tyc dat podlozku s matkou... a nezabudnut aj na hrubku lepenky alebo asfaltoveho pasu ktory sa da pod pomurnicu
Odpovedať
super, ďakujem za odpovede. Takže prvý spôsob je asi najlepší, pôjdem týmto smerom. No práveže dosť často som totiž videl do venca vŕtať, ako píše slavoslav. Prečo mám teda v projekte dĺžku len tých 300mm? Nerozumiem. Ešte by ste mi prosím mohli uzrejmiť/priblížiť, akým spôsobom sa pripevňujú tyče o kôš armatúry? Pri liatí betónu, predpokladám, že pri nesprávnom upevnení uhnú. Poprípade kde by som to našiel na fotoblogu? 8-)
Odpovedať
@janulikk nie je to najjednoduchsie ale da sa to na presno
Odpovedať
@jandj takže upevnené o debnenie a nie o kôš? takto ma to teda nenapadlo
Odpovedať
to je pedantna pracicka....my sme robili tak,ze po zaliati sa ,,do ciary,, a na vyznacene rozostupy dali zavitove tyce v dolnej casti ohnute cca8cm do L...to zvaranie do ,,T,,su len opatrenia proti pootoceniu pri dotahovani pomurnice :-) ...
Odpovedať
@janulikk viazacím drôtom uchyť o strmienka, malá šanca že tým pohneš a je to relatívne rýchlejšie ako vyrábanie pomocných konštrukcií. Tí čo majú zváračku "prirastenú k rukám" to raz dva bodnú o výstuž, ale po správnosti by mala byť výstuž zbavená hrdze a zvary tiež ošetrené, takže toto len tak pre zaujímavosť :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som nabil zavitovu tyc az do kvadra a potom som ju pribodoval k armature , Zavitovu tyc som rezal na polovicu, 300 je malo
Odpovedať
Daj to pred zaliatim , mas to jednoduchsie . Ja som na zavitovu tyc navaril na jeden koniec sestku roxor v tvare pismena U ,navarene to bolo opacne a potom som to do porfixu zatlkol kladivom . Treba si natiahnut snuru nech to je v rovine.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jandj dobre vidím, ze si dal ipu aj pod veniec, teda medzi veniec a porfix???? Mozno nie,,, ale z fotky mi to tak pripada....
Odpovedať
@woodsboro17 Podla mna tam neni ipa, je to porfix, ked sa pozries lepsie na fotku
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@woodsboro17 neni to ipa ale lialo ako z krhle a porfix bol mokry
Odpovedať
takže najjednoduchšia metóda fixovania (bez zvarov) je zatĺcť do muriva pod budúcim vencom o upevniť drôtom o armatúru
Odpovedať
dali ste niekto kotviace tyče bez zvarov? teda žiadne zváranie, po narezaní len upevnenie drôtom o strmienka?
Odpovedať
Profilova fotka
@jandj pekná práca!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@jandj aky priemer zavitovej tyce si daval?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Viem, že staršia téma, ale je ešte jeden spôsob, ako uchytiť závitovú tyč do venca. Na jeden koniec 2 matky a medzi to podložka. Tento koniec sa vloží pri liatí betónu do venca a po vytvrdnutí nie je šanca to vytrhnúť. A pod pomúrnicu izoláciu.
Odpovedať
Tento systém som použil u seba už dávno :), akurát som ešte ušetril tú hornú maticu a použil len tú spodnú. Ale myslím, že aj samotná matica by úplne stačila.
Odpovedať
Chlapi netreba nic zvárať,žiadnu maticu ...v podstate ide len o to aby sa zavitova tyč neprekrucala pri doťahovaní pomurnice.A to jednoduché opatrenie je 1m tyč rozrezať na pol a spodný koniec zahnúť do L a vložiť po betonáži do 20min do betónu. Toť vsjo ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Presne ako pise astley.... Ja som ohnul 1m zavitovej tyce do U-čka strede rozrezal karboskou a hotovo robota na 20minut .... naco tam davat matice a podlozky a neviem co alebo zvarat .....zbytocne vyhodene peniaze a zabity cas.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
mne to urobili tak, ze beton bol uz 1-3hodiny (ten rozdiel pretoze ako kde) vyliaty, a len vtlacil myslim ze 12mm zavit (bez zvaru, ohybu v casti betone). po necelom pol roku sa matice pouvolnovali (mozno aj skor, teraz som si to len vsimol), miestami az o 5-7mm. tie treba zatiahnut na doraz ? dalsia vec je, ze v projekte je, aby sa to robilo v rozostupe 900mm, ale v strede 13m dlhej pommurnice (spajanej), je niekde aj 2metre medzera a nic tam nie je.. na okrajoch je to tych 90cm... treba s tym nieco robit? alebo nechat tak? napr zosilit pre pripad nejakeh 100rocnej vychrice? nejakou pasovinou omotanou okolo pomurnice a premotanou popod veniec ?
Odpovedať
@dusantt Ja som závitové tyče zváral a zalieval, tiež sa mi tak po pol roku uvolnili. TO sa drevo zosušilo. Pred robením zateplenai a SDK som všetky matky znovu pozaťahoval a verím tomu že teraz by boli ešte znovu uvolnené.
Odpovedať
@dusantt Zosusilo sa drevo, preto tam vznikla medzera.
Odpovedať
@dusantt a si si isty ze tie sruby boli dotiahnute? my ked sme dotahovali taketo sruby tak vzdy takou silou, ze cela velkoplosna podlozka bola stlacena do dreva. na tvojich fotkach ziadnu taku deformaciu dreva pod podlozkou nevidim
Odpovedať
Ja som daval zavitovky na chemicku kotvu a neviem si predstavit to robit inak. Ked to dam popredu a potom cez to pomurnicu volako dopasovat vymeravat to... Som hodil hore pomurnice prevrtane cez to som prevrtal dieru do betonu dal chemiu zavitovku hotovo. Matky sa povolia vzdy... drevo sa vysusi a su povolene.
Odpovedať
@topfield netusim, pri tych strecharoch je vsetko mozne, niektore su dotiahnute, ale ziadne az tak, aby boli podlozky v dreve. pozriem podrobne.ale nedokazem povedat, ci to tak bolo, nepozeral som ten stav na cerstvom krove. plsu . to aby som bol objektivny.potom ten veniec je mozno tak nakrivo, ze niekde je medzera 25mm medzi nim a pomurnicou, ale mozno drevo sa pokrutil, to by som musel s laserom pozriet.. hladal som aj co to moze sposobit, ale odpovede su rozporuplne.. udajne to moze pri velkej zatazi roztlacit pomurnicu (asi len obrazne povedane), nejake tie sily.. lebo to by muselo odsat strechu kolmo hore, pokial je to len povolene (a nejak by sa to cele odroboalo, lebo niekde su zavitove tyce odseknute milimeter nad maticou. Ale co som chcel, ak uz teda strechu neodfukne celkove zle kotvenie, tak ci to moze viac hybat krokvami, a tym padom aj SDK podhladom ktory bude zbytocne praskat... lebo raz sa tie matice/zmrastovanie musi zastavit, ale to budu asi roky :) dotiahnem to tesne pred zakrytim vlnou.. len som si tak paranoidnde povedal, ci to staci, taketo kotvenie, lebo len zatlacil do betonu, ten nemusel nasledne uplne 100% obtiect tie zavity.. a neviem akej sile odolaju tym padom. ale robit tam nieco extra, tiez neviem, ci ma zmysel.. vely veniec bude vo vlne, cize esteticky by mi tam nic nerobilo skodu.
Odpovedať
@dusantt drevo pracuje,susi sa. Je to normalny jav,len ich podotahuj. Nam tesar hovoril,ze po polozeni krovu a skridly krov sadne niekomu aj 6 cm,tak aby sme sa neplasili,ak nieco spozorujeme
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?