Konštrukcia obvodovej steny

Zdravim, som tu novy,takze dufam ze vas mozno duplicitne nebudem otravovat mojimi otazkami... Po roku pripravy dispozicneho riesenia domu, teraz stojim pred rozhodnutim, ci pouzit nosny system s I-nosnikov /24cm/ ,celkova hrubka izolacie steny 36cm, alebo pouzit KVH hranol/16cm/+ vyneseny dalsi rost? Zatial len tolko, dakujem za Vase rady.
Odpovedať
Profilova fotka
16cm + zaklop a zvysok prikotvis kotvami na zaklop. 32cm izolacie je zbytocnych. pokojne staci 26. takze 16 medzi stlpiky + 10 na kotvy.
Odpovedať
@zla_erika Nechápem ako môžeš hodnotiť či je nejaká izolácia zbytočná keď si nevidela dom a nepoznáš požiadavky. @vetro Zaujímalo by ma či ide o mobilny dom alebo dom stojaci na stlpikoch, lebo ak ma zaklady tak je dobre si stenu vymurovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp vlastnosti dostupnych tepelnych izolacii su zname, takze zhodnotit sa to da velmi dobre. na zbytocnosti 32cm izolacie nic nezmenia ani poziadavky, ani domcek samotny. tepelny odpor nad urcitu hodnotu je v pomere k cene a dosiahnutemu efektu velmi nepriaznivy. napriklad za pri 20% zvyseni tepelneho odporu sa tepelne straty zniznia menej ako o pol percenta a zbytocne sa to preplati, lebo uspora na kureni sa nikdy nezaplati. ale dakujem, ze si ma poucil.
Odpovedať
@zla_erika Nevieš za akú cenu kúpi izolácie. Rátajú sa náklady na vykurovanie a nie pokles straty, ak v tom nevidíš rozdiel tak je zbytočné ti to vysvetľovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp ceny izolacie v tomto pripade nehraju ulohu. predpokladam, ze sa nebavime o ziadnej exotike, ako baly slamy, alebo ovcia vlna. ale ty sa urcite v teplotechnike vyznas lepsie ako ja a budes mu vediet poradit lepsie.
Odpovedať
@zla_erika Zlatá erika, ceny všetkých stavebných materiálov hrajú rolu. Neboj, exotika nie. On sa nepýta na zateplenie, ale na nosnú konštrukciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp nehra to rolu pri rozdieloch, o ktorych ty pises. su to vyhodene peniaze.
Odpovedať
@vetro Na izoláciách nešetrite. Konštrukciu zvoľte podľa ceny - robíte sám, či na kľúč? My máme priehradové nosníky hr. 40 cm, čiže taká je aj hrúbka izolácie.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak bude dom len zo sttľpov a izolácie, nebude mať akumulačnú schopnosť. Paradoxne snehové igloo má dobrú aj izolačnú schopnosť aj akumulačnú. Použitie oceľovej konštrukcie pravdepodobne vyjde drahšie ako iné materiály, naviac vyžaduje precízne spracovanie dispozície a detailov, zmeny sú náročné na realizáciu. Stavbu treba opláštiť, suma za tieto materiály ďaleko prevýši cenu muriva. Takéto skladby konštrukcie sa používajú na komerčných stavbách, kde skrátený čas na výstavbu zaplatí zložitosť.
Odpovedať
Takze upresnim nejake veci: 1.myslim si,ze ekonomicky zmysluplna moze byt izolacia 30-40cm / moja 36, mineralna vlna/ 2.nepocitam cennikove ceny izolácii 3.zalozenie domu je dalsi oriesok, priklanam sa ku patkam, nakolko ide o bungalov 175m2 a myslim ze lacnejsia varianta ako xps+zb doska 4.stavat idem subdovavatelskou formou, na vacsinu profesii mam znamych zivnostnikov, hrubu stavbu s chalanmi co to robia dlhe roky v zahranici a teraz aj pre slovenske zname firmy... 5. akumulacia myslim zavisi aj od sposobu vykurovania, takze si myslim taky zlaty stred nejake vnutorne steny budu z nepalenej tehly, betonovy poter v podlahe,fermacell v stenach, drevovlakno v obvodovej stene
Odpovedať
Profilova fotka
@vetro nuz, je to na tebe. mineralna vlna lambda cca 0,04, to znamena pri 36 cm izolacie tepelny odpor 9. odporucane pri NED je 6,5, normove 3. to znamena odporucany tepelny odpor na strechu 15, co znamena 60 cm mineralnej vlny ako izolacia stropu.
Odpovedať
@zla_erika Dobrý den To zla- erika znamená, že jste jenom zlá, nebo,že máte zlé znalosti ? Takové rady, kdy odpovídáte na to, na co nikdo neptá, jsou typické pro chytrolíny každého typu. Norma je jedna věc a druhá věc je , jaký kdo chce postavit barák. Čili, pokud neumíte odpovědět na jednoduchou otáku, tak raději nic nepište. :-p :-p :-p :-p :-p S pozdravem Laďa
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vetro Dobrý den. Pouze několik maličkostí : 1. Tloušťka izolace je pouze pomocný parametr, protože rozhudující je konečný součinitel prostupu tepla U a ten závisí jednak na té tloušťce a taktéž na kvalitě toho zateplováku, čili na lambdě, což je zase součinitel tepelné vodivosti. Příklad : 40 cm izolace s lambdou 0,04 má U = 0,1 W/m2K. 36 cm izolace s lambdou 0,033 má U 0,09 W/m2K A toto říká naprosto jasně, o čem to je. 2. Ceny ? záleží jednak na individuálních schopnostech jaké vyjednáte, na známostech, které využijete, na akcích, které využijete a také na celkovém přístupu, kdy je jasné, že izolace jsou nejlacinější stavební materiál. 3. Založení stavby je vždycky oříšek, a jde zejména o potlačení tepelných mostů. Patky jsou dobré, nicméně v dnešní době mají rovnocennou náhradu - zemní vruty. Je to jednodušší, rychlejší a v konečném efektu možná i lacinější. 4. To je nejlepší způsob stavby, ovšem vyžaduje Vaše velké znalosti o všech možných profesích, postupech, velké organizační schopnosti atd. Dá se to ovšem nahradit i placeným stavebním dozorem, který to všechno udělá za Vás. 5.Akumulace určitě nezávisí na způsobu topení, ale na objemu tzv. akumulační hmoty, která se nachází uvnitř domu. Do té započítáte všechno od záklopu sádrokartonem, přez materiál příček, po podlahu. Zde bych se ovšem přimlouval za vynechání nepálených cihel a vnitřní příčky udělal ze sádrokartonu. To má návaznost i na způsob založení stvaby ( celková hmotnost ). S pozdravem Laďa
Odpovedať
@zla_erika Keď sa ku 30 cm izolácie pridá pár centimetrov navyše, môžete klesnúť množstvo tepla na vykurovanie na polovicu. Ako je to možné? teplo na vykurovanie = strata - zisky Napríklad dom s vypočítanou stratou 7 MWh môže mať využiteľné zisky 5 MWh a dokúriť treba už len 2 MWh Tiež sa prihováram aby si už nič neradila. :-)
Odpovedať
@jan45 Akumuláciu treba pre inak neregulovaný zdroj tepla alebo chladenia. Nemusí byť v stenách, môže byť vo vode akumulačnej nádoby alebo magnezitových tehlách. Najlacnejšie a najkomfortnejšie je asi v stenách, takže súhlasím.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva pani lada, mate pocit, ze v tejto teme odpovedam na dopyt, ktory nikto nepolozil? v tom pripade navrhujem navstevu ofltalmologa.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva pani lada, navrh hrubky izolacie sa odvija od lambdy a z toho vyplyvajuci tepelny odpor kostrukcie R. ak mate konkretne vyhrady k prepoctu, pokojne ich napiste.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp rado, tvoja informacia je nespravna. ak budes pridavat dalsiu izolaciu nad urcitu hrubku, bude to neefektivne. cim viac pridas, tym menej efektivne to bude. povedala by som, ze tvoja informacia je naozaj velmi zavadzajuca. da sa velmi lahko prepocitat, ze ak pridas k 30 cm mineralnej vlny dalsich par cm, tak mnozstvo energie na vykurovanie neklesne takmer vobec. pokles o polovicu je cisty blud.
Odpovedať
@vetro Izolaciou nesetri. Je potrebne si to vzdy prepocitat, ale skusenosti mi hovoria, ze tepelny odpor muru na urovni R=7 je absolutne minimum. To je v mojom pripade a aj tak musim dost vela kurit. Od pasivu mam este dost daleko. Na normu zabudni R=3 je velmi velmi malo. Ak vies dosiahnut R=10 tak chod do toho. Akurat, ze s vlnou sa to dosahuje tazsie ako s polystyrenom, vzhladom na ich cenu ...
Odpovedať
@zla_erika Dobrý den. Vzhledem k času vánočnímu, tě k doktorovi posílat nebudu a to ani k očnímu, ani k tomu přez hlavu. :-D :-D :-D :-D :-D Nicméně reagoval jsem v obecné rovině a nemusíš mě poučovat, jaký vliv má lambda materiálu na celkový teplený odpor, nebo U. To jsem nakonec tazateli vypsal. Ale nemáš pravdu ve vlivu přidání další izolace a radopp pravdu také nemá. Tam není nějaká náhodná závislost, to je jednoduchá matematika, kdy u velmi slabé izolace ( třeba na betonu ) 1 cm EPS, přidáním dalšího 1 cm EPS klesne U na polovinu a R stoupne na dvojnásobek. U silných izolací to tak není a vliv přidání izolace se logicky snižuje. Nicméně to v podstatě nemá na nic vliv. Co je zásadní, je požadavek investora, jakou vlastnost stěny pořaduje. A ne, že postaví z Ytongu Lambda a potom se ptá, jak to vylepšit. :-p PS Ma Slovensku nejsou izolační materiály nelacinější stavební materiál ? S pozdravem Laďa ( už od narození nejsem paní :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D )
Odpovedať
@zla_erika Keď sa stavia nový dom, treba dať maximálne možné hrúbky izolácií. Samozrejme, ak porovnávate 30 cm a 40 cm, tak návratnosť tých 10 navyše je napr. 15 rokov. Ak by ste porovnávali 40 cm s platnou normou, tak to bude kratší čas. Ďalšia vec je, že tú návratnosť vôbec netreba počítať - už tým, že sa použijú maximálne hrúbky izolácií, môže sa výrazne ušetriť na kúrení. Bežne sa do plynu, podlahovky, komína, krbu investuje 10.000 €. Ak si poviem, že zaplatím hrubé izolácie, pôjde o čiastku napr. 3000 €. Potom z tých zvyšných 7.000 € môžem zaplatiť symbolické kúrenie a ešte ostane aj na rekuperáciu. A prípadne aj na dovolenku. Náš dom stál porovnateľne ako klasika, možno trochu menej. Kúrenie stálo 1300 €, vetranie 2000 €. Za 3300 € nemajú v bežných domoch ani ten krb. http://www.modrastrecha.sk/forum/obvo...
Odpovedať
@blacksr Ahoj. Spoustě stavbníků chybí ten komplexní pohled, který v globále zhodnotí všechno do kopy, včetně investičních a provozních nákladů. Řešením jednotlivostí a z nich pak složení domu bez posouzení vzájemných vazeb vznikne slepenec, který má být dům. On to sice dům je. Ale nesplňuje optimální parametr - cena/výkon. A o tom to je. Ahoj Laďa. ( pán :-D :-D :-D )
Odpovedať
@ladajaskva Laďa je Pán. (narážka na Rytmusa)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr maximalna mozna hrubka je nekonecna.
Odpovedať
@zla_erika Maximálne hrúbky - také, ktoré sú inštalovateľné. Sú všeobecne známe - v podstate oscilujú okolo hrúbok izolácií odporúčaných pre pasívne domy. A od konkrétneho projektu záleží, kde to možno "prešvihnúť". Napríklad v našom prípade bolo rentabilné použitie 60 cm vlny na strop. Naviac 200 € - hovorím si, je to zaplatiteľné, návratné oproti 40 cm za 18 rokov, ale bude to tam dlhšie. Tak sme dali.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva dopyt bol na skladbu obvodovej steny. pisala som k ekonomii takejto predimenzovanej izolacie, lebo sa mi to jednoducho zda nezmysel. jednoducho odpor na stenu 9 a na strechu 15 (tepelne straty v pomere 5:3 v prospech stropu) je overkill aj na nizkoenergeticky dom, kde sa robia ine pridavne opatrenia na to, aby naklady na prevadzku boli nizsie. za cenu tej zbytocnej izolacie si pokojne kupi rekuperaciu.
Odpovedať
@zla_erika Dobrý den. Ale tož. To není pravda. Maximální možná je tolik, kolik se vejde. Nekonečná je tak velká, že je větší jak největší. :-D :-D :-D :-D :-D . Je ale na druhou stranu pravda, že na stěnách nad 40 cm postrádá smysl a ve stropě kolem 60 cm je max. Další směrem k nekonečnu je blbost. :-p :-p :-p S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr odporucane tepelne odpory pre NED som pisala vyssie. tuto sa hybeme tak o 1/3 navyse.
Odpovedať
Profilova fotka
@zla_erika ale uz to nebudem dalej rozpitvavat, lebo budem este horsia ako som. moje rady som dala, ako s nimi vetroplach nalozi, je uz na nom.
Odpovedať
@zla_erika K pomerom sa dá dopracovať až detailným výpočtom. Potom môžeme hovoriť, čo sa dá ešte "premrštiť" a čo už nie.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?