Konopný betón

Na slovenskom nete je o ňom veľmi málo informácií. Čo si myslíte o tomto materiáli? Použil ho už niekto z vás pri stavbe? Stoja takéto domy na Slovensku?
Odpovedať
1
2
5
@sle dobrý deň my sa tiež zháňame po skúsenostiach ale na slovenskom nete niet nič :/ tak som sa chcela opýtať či ste sa k tomu dostali. Ak áno bola by som rada ak by ste sa o informácie podelili.
Odpovedať
http://bydleni.idnes.cz/dum-z-konopne...
Odpovedať
Profilova fotka
Materiál lacný ale za to stenové debnenie sa nedoplatí.
Odpovedať
@idris dobrý deň, našiel som predajcu konopného pazderia majú stránku konopa.sk. Čo sa týka informácií, ktoré mi poskytli, tak na Slovensku sa konopnému betónu takmer nik nevenuje. Cena pazderia od nich pri odbere väčšieho množstva: 5,94€/balik 1 paleta = 33 balikov x 14 kg = 462 kg 5,70€/balik 5 paliet 5,47€/balik 10 paliet 5,23€/balik kamion Poslali mi aj excelovú tabuľku so zložením konopného betónu a na výpočet spotreby materiálu: http://ulozto.sk/xGXbd36z/calculation... Cenovú výhodnosť som ešte nepočítal (projekt nemáme, iba sa rozkukávame). Prenájom debnenia je naozaj drahý, už mi to povedalo viac ľudí, no možno sa dá nájsť nejaká alternatíva namiesto prenájmu. Čo sa týka pracovných postupov - interval miešania, tuhnutie a pod. žiadne info som nenašiel.
Odpovedať
čo sa týka debnenia, tak možno postačí aj takéto, ako je na foto z pokusnej stavby v Poľsku. Konopný betón je 7x ľahší ako obyčajný, preto nároky na odolnosť debnenia sú menšie.
Odpovedať
Profilova fotka
stenovove debnenie by nebol az taky problem da sa vyrobit napr. aj z osb dosiek, konopny beton nema velky tlak na debnenie tak netreba pouzit nic extra pevne, stacilo by vyrobit len debnenie len na dva rady napr. na vysku cca 60cm a potom to len prehadzovat. Osb dosky by sa neskor dali pouzit napr. na podbitie strechy atd.
Odpovedať
Ahojte tak my sme sa s mužom znova vrátili k myšlienke konopného domu. Zatiaľ len zháňame informácie a čakáme kedy dorazia kmihy cez leto by sme chceli spraviť len vzorku betónu a nechať ho rok postať ako sa to bude tváriť . Postupne možno budem pridávať info z kníh možno niekomu pomôže S debnením nevidím problém či OSB alebo plastové . Ozaj uvažoval niekto z vás žeby ste z toho spravili monolit dúfam že som to správne napísala proste aby aj strecha bola liata ako aj podlaha.
Odpovedať
Pár vecí som stiahla z fóra možno niekomu pomože a ja to budem mať po kope Použitie aj do základov len zasypete štrkom, tuším tam treba ešte fóliu s podsypom, a na to vylejete konopný betón a zahladíte. Na to dáte plávajúcu podlahu. Konopný betón sa vyrába z konopného pazderia, čo je zatiaľ lacný odpad z výroby konopného vlákna, hydraulického vápna (pozor nie obyčajného čistého vápna, to neztvrdne) a primareného množstva zámesovej vody. Dá sa pripraviť v obyčajnej miešačke alebo vo veľkých vodorovných miešačkách. Použitie .. . hustota (kg/m3) ... Pomer (pazderie : vápno : voda) ... Tepelná vodivosť (W/m.K) Izolácia strechy ... 250 1:1:2 0,06 Izolácia podlahy .. . 500 1:2,75:5 0,1 Steny drevostavby ... 420 1:2,2:3,5 Omietky ... 800 1:8:5 0,17
Odpovedať
Zdravim, nejakeho lacnejsieho dodavatela nemate na konopne pazderie?... skoro 50centov za kilo je dost co som pozeral tych co tu spominate a este jedna otazka.. tato zmes velmi rychlo tuhne... kedze treba bednenie ktoru posuvate... nebude robit zlobu to ze vlastne stena bude liata na 4 krat resp viac krat?.. nebolo by lepsie monolit?... nebude sa potom ta stena chovat ako 4 samostatne bloky a nie ako jeden celok?...
Odpovedať
@idris, @duri63- rovnaký test chcem skúsiť v lete aj ja. Uvažujem nad tým, že by sme z toho urobili celý dom - použilo by sa menej druhov materiálov - odpadnú izolácie, fólie, spojovacie materiály, menej pracovných krokov... Cena pazderia sa odvíja od toho, že na Sk nie je výrobca, iba dovozcovia. Predáva sa pazderie na podstielku pre zvieratá, nie na stavebné účely. Ak by ste našli lacnejšieho dodávateľa, dajte info :), možno v okolitých krajinách sú. K cene za pazderie, treba ešte prirátať nosný skelet.. to už potom tak výhodne nevyzerá, no vlastnosti stavby po dokončení to vyvažujú - je to zdravá budova. Tie vrstvy asi nevadia, beton je ako výplň, nie nosný prvok. Moje okolie ma silno odhovára od tohto typu stavby, ako nevýhody, uvádzajú aj neznalosť materiálu.. majstri murári to nepoznajú, nevedia s tým pracovať, presné pomery zmesi - aby sa nedrobila ani nebola moc mokrá , vyrátať cenu za prácu, keďže nevedia za ako dlho to postavia a mnoho iného.. Útočí na mňa silná tehlová loby :D. Ich argumenty treba však tiež brať do úvahy. Tu sú ešte nejaké linky s infos a fotos: http://hempcretehouse.coffeecup.com/ https://www.facebook.com/media/set/?s... http://81.0.228.110/default.asp http://www.ekoh.wbl.sk/Konopny-dom-CZ...
Odpovedať
@sle odhovarat ta nejdem, vidim velku davku nadsenia z tvojej strany a to sa mi paci, kazdopadne to poriadne zvaz, pripadne najdi referencie na existujuce domy postavene takouto technologiou v nasich klimatickych podmienkach. tie linky co si posielal nejdem blizsie komentovat, nie je tam nic coho by sa dalo poriadne chytit..a myslim, ze na majstrov mozes zabudnut, toto si budes musiet postavit sam - minimalne co sa tyka know-how, na fyzicku pracu stacia aj manualne zrucni kamarati..
Odpovedať
@benco práve to robím, čas ma netlačí, preto hľadám konkrétne informácie o tomto type stavby.. Nechcem ísť bezhlavo do niečoho čo nepoznám, predsa, nie je to lacna zaležitosť. No hľadám nejake alternatívne, zdrave a cenovo prijatelne riesenie pre nas budáci dom. Nemyslím zrovna nejakú zemljanku ohadzanu hlinou, ale normalny, na stavbu nenarocny dom, kde bude zdrava klíma, bez klimatizacie, rekuperacie, podlahoveho kurenia a spol. Nie je potrebné ho obalovať do polystyrénov, minerálnych vát, folií, lepidiel,.. steny, stropy, podlaha, omietka - všetko je robené z kon. betonu, a to je si myslím velká výhoda. Z toho co sa teraz na slovensku pouziva ako stavebny material, ma neoslovilo nic.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sle alternativa je to podla mna dobra, ja len ze na takuto stavbu treba dostatocnu davku zdraveho fanatizmu - kvoli nedostatku skusenosti s vyuzitim konope a hlavne nasej totalne dementnej legislative.. uz len najst projektanta a statika, ktori to zrataju a nakreslia bude asi dost obtiazne. co sa zdravia tyka, tam je to tiez na debatu, do toho betonu budes potrebovat cement a tam uz dnes tiez nemas 100% zaruku, co vsetko v nom je, v archive je debata na temu zlozenie betonu, dost smutne..a pri niektorych detailoch budes mat asi dost komplikovany zivot bez PUR peny :) ale fandim ti, vyuzitelnost konope je uzasna, nechapem preco je tato rastlina vytlacana do uzadia..vlastne chapem, ale to aj tak nevyriesime :)
Odpovedať
@benco bude to beh na dlhú trať, no to, že tu už nejaké domy stoja, ukazuje, že to ide.. Architekti - rád by som oslovil niekoho zo združenia Artur, ktorí majú skúsenosti s menej tradičnými materiálmi. Cementu sa nebojím, bývam pri Ladcoch (cementáreň), tak som zvyknutý :-) Nejakého majstra budem isto potrebovať, moje stavebné skúsenosti sú nulové. Aspoň ohladom práce s debnením.
Odpovedať
Problem su dodávatelia, stavebnici ktori na Slovensku nie su, no a co stavebne urady... certifikaty materialu... Velmi sa mi paci material aj sposob vystavby... ale sam si na to netrufnem...
Odpovedať
Pozdravujem, miesto cementu je ekologickejšie použiť, hydraulické vápno - Baumit trassit plus, je možné ho zakúpiť na Morave, dovážajú ho tam z Nemecka a výborné je takisto uhasiť si k tomu svoje vápno, aby to všetko spolu dobre "lepilo". :-)
Odpovedať
Vapno sa uvadza castesie v kombinacii s pazderim. Nasiel som predajcu pazderia v polsku... maju stranku aj cestine je to sice az pri poznani ale ak by bola dobra cena... http://www.lenkon.pl/czech/oferta.htm
Odpovedať
cement a hydraulicke vápno tam ide v rovnakých pomeroch okrem omietky. Haseného vápna treba niekoľko ton, to bude asi problém, robiť tak, aby išla stavba plynule... z toho dôvodu by som skôr preferoval už kúpené hasené vápno. Zopar ďaľších linkov: http://tvurcijednotka.cz/projekty/str... dom v ČR postavený z konopného betónu http://mabeko.cz/ predajca vapenato-konopnej zmesi http://konopny-beton.cz
Odpovedať
Profilova fotka
@duri63 1 konopné pazderie som našla firma Slovacanna 1kg 15centov na dom do 140m2 treba 10ton.
Odpovedať
Profilova fotka
Viete poradiť nejakú firmu na slovensku ktorá stavia z konopného pazderia?
Odpovedať
@ivetmar ja som ich skúšal kontaktovať, no neodpovedali na mail. 15 centov je super cena... o firme neviem.. najskor asi svojpomocne.. Mňa by zaujimala cena nosného skeletu..
Odpovedať
Profilova fotka
Maju tam kontak i na telefon skus a daj nám vedieť či si niečo našiel ja by som potrebovala asi firmu na to svojpomocne si asi netrúfame :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@idris ano monolit z konopneho betonu je nejlepsi reseni takoveto stavby. osobne vyzkouseno na mé stavbě (viz. výše odkaz na iDnes)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@antonmesaros ano plastové bednění je levnější vyměnit za OSB desky. ty ale mají zase přednost v rychlosti montáže a přesnosti
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
pios vďaka za info.. budem ťa kontaktovať.
Odpovedať
Profilova fotka
aj niekto tie fotky pozeral? sle píše o konopnom betóne, s takým materiálom sa stretávam 60 rokov, na fotkách je drevostavba s obkladom z cementovláknitých dosiek, ako plnivo (vlákna) je možno použité pazderie. Ak použijete vápno, nedoplatíte sa, to, čo píše idris sú nezmysly, betón sa navyrába z vápna, hydraulické vápno nie je iné ako obyčajné, je to len predspracované vápno aby nedochádzalo k objemovám zmenám, pri stenách je potrebná veľká hrúbka a dlhé vytvrdovanie za prítomnosti CO2, alebo drevená kostra. Tak stavať sa dá, ale sú tam iné doby výstavby, to si firma nemôže dovoliť, lebo to nikto mezaplatí. Je to zábavka ľudí, čo majú čas.
Odpovedať
Profilova fotka
@pios chápem Vaše zanietenie a fandím takýmto konštrukciám, ale údaje ktoré sú tu uvádzané tomuto spôsobu stavania len škodia. Tí, čo s tým začnú bez dostatočných vedomostí budú sklamaní a neprispejú v budúcnosti propagáciou. Stena dusaná do debnenia z VPC malty sa nemôže oddebniť po pár hodinách, stena z pazderia, ktorá má takéto zloženie a má vyhovovať norme v izolovaní by musela mať hrúbku min. 50-60 cm, je to čo sa týka pojiva rovnaká technológia ako pórobetón, dovolím si tvrdiť, že horšia ako perlitbetón, podľa použitej technológie, cena vápna je niekoľkonásobne vyššia ako cementu, je to lokálne využiteľné, ale cenu stavby to nezníži.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?