Kombinacia P4-500 a Silka od Ytongu

Dobry den. Zvazujem spravit obvodove mury z P4-500 250, pricom by som to chcel prekombinovat s vnutornymi prieckami zo Silky. Hlavne koli zvukovej izolacii a moznosti akumulacie ci uz v lete ci zime. Narazil som na dva problemy a to: 1. vyska tvarnice obvodoveho muriva bude 25cm a Silka ho ma len pri hrubke 10cm, pricom by som dal radsej 12.5 - 15cm priecky 2. neviem ci pri tabulkovych hodnotach akumulacie a zvukovej izolacie pri hrubke 10cm sa mi oplatia riesit pri vsetkych tych pataliach s pracou so Silkou.
Odpovedať
Tiež mam P4-500 obvodove a vnutorne SDK+vata a nemôžem sa stažovať na nedostatok akumulacie. Ked som v zime vyvetral,za chvílu bola teplota spať. Takže odporučal by som čo najjednoduchšie riešenie vnútorných priečok bez ohladu na akumuláciu. Taktiež by som nevnímal akumulačnú kapacitu v dome ako výhradne pozitívnu vec,skôr neurtálnu a v niektorých prípadoch až negatívnu.
Odpovedať
@rkorba mám stejný plán ze stejných důvodů jako ty, jen VPC bych vzal od KM BETY a příčky dělal 11.5. Jestli mi ta instalace do VPC proti akumulaci a neprůzvučnosti za to stojí, to ještě nevím :)
Odpovedať
Ved koli tomu som sa pytal, ci s tym nema dakto osobnu skusenost, lebo ako napad mi to pride ok. Financne to bude nakladnejsie, ale ide o komfort.
Odpovedať
@r4d3k74 @rkorba akumulacia je enormna pri VPC .. ale s tou neprůzvučnosti necakajte az take zazraky , priecky mam 115 , sice to nemam s cim tabulkovo porovnat , mam len vpc .. ale je cez to pocut, nie je to uplne ticho :) mozno tak pri hrubke 240 zbadate rozdiel, pri tenkych murioch si myslim ze viac muziky vie spravit aj sdk a vata .. a netusim ako je na tom ytong ... berte to prosim ako laicky nazor uzivatela :)
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, kombinácia Ytong + Silka je možná len pomocou pružného spojenia cez murivové spojky alebo do priebežnej drážky v Ytong stene (medzera sa vypĺňa minerálnou vatou). Tvárnice Silka + Ytong sa podľa technologického predpisu nesmú spájať previazaním navzájom. Pokiaľ chcete riešiť akustiku, sú tam pravidlá, ktoré nesmiete porušiť v opačnom prípade snaženie nemá zmysel. Napr.: inštalácie musíte viesť mimo steny, max. je možné inštalovať zásuvky alebo vypínače na opačných stranách steny ale nesmú byť oproti sebe ale min. 500 mm vzájomne posunuté, pružné oddilatovanie priečky od nosných stien a stropov, v prípade že strop je riešený ako ľahká krovová konštrukcia s SDK podhľadom je veľmi dôležité previesť napojenie priečky do krovu (do SDK podhľadu) podľa predpisu dodávateľa SDK systému. V opačnom prípade je to hlavný zdroj akustických mostov, čo si často ľudia neuvedomujú. Silka v hr. 150 mm má vzduchovú nepriezvučnosť Rw = 50 dB (vratane omietok) – vhodná pre priestory s krátkodobým pobytom (hotely, internáty, ... požiadavka normy 47 dB) hr. 100 mm (vysky 249 mm) má vzduchovú nepriezvučnosť Rw = 47 dB (vratane omietok). Požiadavka normy aspoň na 1 miestnosť v rámci bytu alebo domu 42 dB. Pokiaľ chcete riešiť akustiku medzi izbami, nesmiete zabudnúť aj na vhodné dvere s prahom - nesmiete mať bezprahovú úpravu dvier.
Odpovedať
@rkorba A prečo to neurobíš opačne??? Na obvodové múry daj SILKU a na vnútorné daj Ytong 150mm ak chceš akú takú nepriezvučnosť prípadne daj aj priečky od SILKY. / Ja som dával priečky Ytong 15cm tam kde sú izba blízko obývačky . Keď budeš mať už vybavený dom tak zvuk pohltia aj iné veci ako steny / gauč, nábytok atď. /
Odpovedať
Dakujem za odpovede, dako to prekombinujem a zariadim sa.
Odpovedať
@rkorba ja mam stale plan ist do KMB Sendwix 175mm obvodove a 115mm prieckove prave kvoli akumulacii. inak zvukovo izoluje Sendwix 175mm asi ako 300mm Ytong. skus porozmyslat o komplet stavbe z VPC. Z 250mm Silky sme stavali hasicaren a keby sme vedeli o Sendwixe, radsej ideme do toho. 250mm Silka nema prerazene kanaliky, stalo to brutalne prachy, aby sme ich prerazili ;-(
Odpovedať
Projektant ma tlaci do lambdy, s cim som sa uz zmieril koli svojpomocnej stavbe :-( Akurat ze bol za nim ytongac a "oboznamil" ho s novinkou a to YQ v hrubke 375. Tento kvader ma tusim viac bubliniek, cim ziskal este vyssy tepelny odpor, ale totalne prepadol vo zvukotelnosti. Takze zatial je moja volba Labda 300mm + 200 EPS.
Odpovedať
@rkorba v com je pri svojpomocnej vystavbe lepsia lambda 300 oproti klasickej P4-500 hr.300?
Odpovedať
@stowasser asi že je lehčí ;-) .
Odpovedať
nezachytil som povodny zamysel a to bola Silka ;-) a to je sakra rozdiel.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rkorba Presne taku skladbu muriva mam ja - obvodove steny Ytong P4-500 250 mm a priecky zo Silka S12-1400 100 mm. Len vyska pri Silke je 199 mm, nie 249 mm ako pri novej Silke. Co sa tyka zvukovej nepriezvucnosti, toto este neviem posudit, nakolko este stale staviame. Pri Silke by som urcite nemuroval na original Silka lepidlo. To ani nie je lepidlo, ale piesok, co sa tvari ako lepidlo. Ja som zohnal lepidlo Kalksandstein a je to vyborne lepidlo.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Ahojte, máte prosím skúsenosť, ako sa drážkuje do Silka / Sendwix ? Pôjde to z bežnou drážkovaciou mašinou? Vďaka.
Odpovedať
Ja mam technicku miestnost v strede domu a kvoli tomu som ju postavil zo Silky. Uz by som ju nerobil. Strasne zle sa do toho seka a drazkuje, Kedze je to technicka tak nakoniec vsetko vediem po vrchu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@keldon @bozsky_kaja @r4d3k74 @dusanmt Zdravim, neostalo vam zopar kusov Silka alebo Sendwixu? Surne by som potrebovala zopar kusov odkupit :)
Odpovedať
@ytongsk Dobry den, neporadite mi kde by som zohnala zopar kusov(ca 15) Silka o sirke 20 alebo 25 alebo 30cm?
Odpovedať
@jananaj nn, jsem na začátku
Odpovedať
@jananaj Ja mam skoro pol palety ale len 10cm sirku bohuzial.
Odpovedať
@jananaj ja este staviam, ale kamarat mozno ma nejake 175mm siroke.
Odpovedať
@jananaj Ostalo mi cca. 60 ks Silky sirky 10 cm. Ale ako tak citam, tak to Vam asi nepomoze... :-(
Odpovedať
@luk0 Je to uz starsia otazka, tak mozno odpoviem pre ostatnych... Drazky do Silky beznou drazkovacou masinou idu v pohode - ja som mal drazkovacku z Lidla s diamantovymi kotucmi. Co bol vsak problem, boli otvory pre elektricke krabice (na vypinace a zasuvky). Tie som robil klasickym vykruzovakom s tvrdenymi TK platkami a islo mi to strasne pomaly. Ale nepouzival som priklep - bal som sa, ze sa tie priecky z 10 cm Silky rozpadnu :-). Keby som hned na zaciatku kupil vykruzovak s diamantovymi zubami, usetril by som kopec casu.
Odpovedať
Vy co jste dělali příčky z VPC, popřípadě celý dům, dávali jste první šár hned VPC nebo jste nějak tepelně odizolovali od desky? Přemýšlím o použití porobetonu na první řadu příček z VPC. .
Odpovedať
@r4d3k74 Ja som pod priecky z VPC daval YTONG (myslim, ze to bol P2-500).
Odpovedať
@r4d3k74 Ja som ako prvy rad dal porfix
Odpovedať
@r4d3k74 ja som poriadne odizoloval zakladovu dosku zospodu a nemusel som uz nic vymyslat na nej :-)
Odpovedať
Díky, budu tedy dávat ytong nebo porfix. Ještě jedna otázka k praxi, pokud budu dávat porfix, vezmu asi VPC od KM BETA sendwix. Nebude dělat problém to, že to založím na 125 mm porfixu. Nebude problém realizace omítek v této části nebo realizace podlahy, kdy potěry budou do výšky 260 mm od desky. Nebo bude lepší porfix ořezat na 115 mm, což si tedy neumím moc představit.
Odpovedať
@r4d3k74 Osobne si myslim, ze to nebude problem. Ak tomu dobre chapem, tak vrch poteru bude vo vyske 260 mm od dosky - takze napr. skladba podlahy bude 200 mm podlahovy EPS a 60 mm poter. Porfix sa bude zakladat na zakladacej malte, ktora bude mat vysku 1 az 2 cm. Predpokladam, ze Porfix ma vysku 250 mm. Takze so zakladacou maltou bude vrch Porfixu cca. vo vyske poteru.
Odpovedať
@dusanmt díky za utvrzení. Taky myslím, že by to při tvoření "vany" pro potěr nemělo dělat problém a protože jde o příčky, není důvod omítky tahat až dolu. Úplně mi vypadlo, že se zakládá na maltu a tedy jak píšeš 1 až 2 cm. Díky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?