Je pravda ze norma vraví o minimalnej sirke obvodoveho muriva 40cm?

Zdravim. Vcera mi jeden znami povedal, ze nech si dam bacha pri výbere muriva na obvodove murivo, co sa sirky týka, preto ze je teraz podmienkou pre kolaudaciu minimalna hrubka obvodoveho muriva 40cm... Je to pravda? Ja nechcem zateplovat a chcem kupit murivo hrubky 38 cm. Kosicky kraj okres Michlalovce..... Dik ;)
Odpovedať
to je uz 1. april?
Odpovedať
blbost.
Odpovedať
takú blbosť mohol povedať akurát tehlový lobista, múr má byť čo najtenší s ohľadom na nosnosť,podľa statiky,tehla je drahá a nemá dobrú tep.izoláciu, porovnaj cenu m3 muriva a TO s cenou polystyrénu.
Odpovedať
Profilova fotka
mne včera povedal jeden známy že mám skočiť do studne... tak nad tým tiež vážne rozmýšľam ako aj ty nad tou kravinou od tvojho známeho... :-D :-D :-D murivo má dom niesť a izolácia má dom izolovať... ak chceš stavať z 38cm muriva tak robíš blbosť... dom postav z 25-30cm muriva s pevnosťou akú treba podľa statiky a zaizoluj to 15-20cm izolácie - budeš mať murivo hrúbky 40-50cm ale s oveľa väčším tepelným odporom (t.z. že oveľa menej energie s ktorou budeš vykurovať ti bude unikať von) - čiže do smrti si budeš len pochvaľovať ako si dobre spravil a ako platíš málo za kúrenie... ale ak chceš platiť za kúrenie viac, tak to kludne sprav z 38cm muriva bez izolácie - a aby si si následne nepriznal chybu, tak to budeš radiť aj ty svojim známym ďalej (takto to totiž na Slovensku funguje - tu si prizná chybu asi tak 5% obyvateľstva)
Odpovedať
To snad ani neni pravda, Michalovce a Ty nechces zateplovat? To je nerozum. Tak ako povedal @puxo Daj tehlu 25 a zateplit minimalne 15, optimalne 20 a najlepsie 25. Neni o com. Ja som dal 25 tehlu a zateplenie 20.
Odpovedať
Je pravda, ze potrebujes podla normy tepelny odpor obvodovej konstrukcie R=3 a viac. To sa da dosiahnut samozrejme aj tou 38cm tehlou bez zateplenia. Avsak ma to jednu vaznu nevyhodu. Tvoje naklady na byvanie nehradi norma, minister a ani ten tvoj kamos ;-) Platit to budes ty, tak zacni rozmyslat..
Odpovedať
Profilova fotka
preco nechces zateplovat? Ak kvoli cene, je to blbost.... omietka so zateplenim vyjde na nejakych 34 eur na m2, plus minus, podla materialu a lesenia.... a co mi spominal kamarat, co nezateploval, tak omietka na murivo ho vysla na cca 30 eur na m2, takze cenovy rozdiel je minimalny.... ak su tam ale pocitove veci, tak to je ine, ak sa mas cely zivot zle citit, lebo budes mat pocit, ze zatepleny dom je zly, tak to je ine, vtedy treba nieco spravit s pocitmi alebo naozaj nezateplit.... hrubku muriva nik nepredpisuje, ale energeticka trieda ku kolaudacii potrebna je. Potrebnu energ triedu pri samostatnej tehle bez zateplenia tensej nez 40 cm asi potrebnu nedosiahnes, ale tiez ale zavisi od typu muriva, s takou Heluz Family mozno aj ano.
Odpovedať
@glico87 pozri normu a nedávaj na reči "odborníkov"
Odpovedať
Profilova fotka
Jedine ked budu normy pisat tehloitongolobisti :-D. Verim ze ti by doporucili aj metrove nosne aj nenosne mury.
Odpovedať
@margarita Ja tiež som nechcela pocitovo zatepľovať, Netúžim žiť v polystyréne. Viem, že väčšina to na modrej streche preferuje tenší múr a zatepliť. A každý, kto má iný názor je.... Výpočty a normy sú jedna vec a skutočnosť druhá. Mala som tiež pochybnosti, či nebudeme platiť veľa, alebo nebude zima v domčeku. Po 15 mesiacoch bývania môžem povedať, že máme počas vykurovacej sezóny super teplúčko (21st- 24st.), platíme 55 eur za plyn (už sme mali vyúčtovanie). A hlavne sa doma cítim dobre. Takže prajem pekné bývanie všetkým, aj tým, čo zateplili, aj tým, čo nie.
Odpovedať
@glico87 Samozrejme je to blud. Jedine co plati ak zacnete stavat mali by ste min. 1-2 roky studovat stavebnu a tepelnu techniku, citat diskusne fora aby clovek poznal problemy a starosti tych co uz stavaju ale i skusenosti tych co uz byvaju a co by zmenili ak by stavali este raz. V stavebnictve sa stretnete s roznymi nazorovymi prudmi, s mnozstvom ludi, ktori si osvojili urcite myslienky, ale nevedia ich technicky zdovodnit vysvetlit a vobec argumentovat v ich prospech. Pamatajte stare zname:" Prvy dom v zivote postavte svojmu nepriatelovi, druhy svojmu priatelovi a az treti stavajte sebe". @lienockac No tych 55 €/mesacne nie je argument, vela zalezi aky velky dom, kolko ludi a najma vdaka comu by som to spochybnil je ze poslednych 15 mesiacov nebola v podstate zima. Az pride to co bolo v zime 2012/2013 potom mozme hovorit o standardnej zime na SVK.
Odpovedať
Profilova fotka
zamyslel sa niekto nad tým že cez múry uniká tak 20-25% tepla? ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jankevely ked vyriesis poriadne okna, tak je to najvacsi stratovy cinitel z celej stavby
Odpovedať
@glico87 máš dobrých známych, len sa drž ich rád, nepočúvaj odborníkov! :-) To bola ironická poznámka ak by si nepochopil
Odpovedať
@glico87 S kamarátom ste sa najskôr nepochopili. nejde o hrúbku múru, ale o povolené izolačné vlastnosti steny. Možno kamarát našiel murivo, kde práve túto normu spĺňa 40cm tehla. Použiť v dnešnej dobe ale takúto hrúbku muriva je finančne neefektívne (pri rovnakej hrúbke pri použití zateplenia dosiahneš výrazne väčšie izolačné vlastnosti). No a k tomu popísali už dosť nado mnou...
Odpovedať
Profilova fotka
Norma nepusti :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?