Je lepší Ytong alebo Porfix?

Dobrý deň, ideme stavať no nevieme sa rozhodnúť či použiť ytong alebo porfix. Aké máte skúsennosti?
Odpovedať
1
2
@darina09 zas a znova a stale dookola. Na co mas lepsiu cenu, to ber. Pointa, co najtensie murivo (podla projektu a statiky) a co najviac zateplenia...
Odpovedať
ytong pre lepsi pocit,porfix koli cene
Odpovedať
Ja idem dávať porfix plus 300 A voľba padla podľa ceny. Parametre majú tie isté ale cena je lepšia.
Odpovedať
Profilova fotka
@darina09 rieste cenu..
Odpovedať
Profilova fotka
@darina09 nam bol viac sympatickejsi ytong, cenovo to nie je velky rozdiel.
Odpovedať
to iste to nieje urcite obsahom podla toho cenoveho rozdielu ak by tam nebol nejaky velky bol by som za ytong tiez
Odpovedať
Kup si novy biely porfix a bude ta hriat na dusi dobry pocit, ze mas za kepsiu cenu kvader bez popolceka.
Odpovedať
@stowasser nejake blizsie info o bielom porfixe by sa nenasli? na oficialnej strenke nic nevidim.
Odpovedať
@stano4000 prebieha certifikacia, v predaji bude v priehehu 2.Q tohto roka.
Odpovedať
@stowasser ok diky. skoda ze niesu informacie dostupne uz teraz.
Odpovedať
chcel by som sa opýtať odborníkov. Je rozdiel pokiaľ použijem systém lepenia na pero-drážku alebo ako presnú tvárnicu. Svoju otázku smerujem na tvarovú stálosť tvárnic Porfix. Pokiaľ lepím tvárnicu horizontálne i vertikálne vytváram jeden kompaktný celok. Vlhkosť tvárnic z výroby je 30%, konečná je 5%. Samozrejme dochádza k zmršteniu vysušením, kedže udávaná hodnota pre P2 je zmrštenie 0,2 mm/m a P4 je zmraštenie 0,3 mm/m. Ak dôjde ku vytvoreniu kompaktnej steny z presných tvárnic pred počiatkom sušenia z výroby, ako sa prejaví toto zmrašťovanie v rámci stavby, kedže u 10 metrov je to napr.až 3 mm. Ako veľké sú zmrašťovacie sily, a nebude tendencia praskania práve porfixov, kedže lepidlo je pevnejšie ako tvárnica ? Nie je výhodnejšie práve z hľadiska zmrašťovania použitie pero-drážky ?
Odpovedať
@darina09 Je to v podstate jedno hlavne ide o cenu .Zober to co bude lacnejšie.Pokial sa bojis tepelnych mostov od základovej dosky tak pouzi ako prvu radu Novomur, Isomur alebo KM Beta tvarnicu a stavaj dalej .
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Porfix sa vyrába z popola a všetkého svinstva (odpadu) ktoré spolu s uhlím( ak sa tá hlušina dá tak nazvať) spaľujú v Nováckych elektrárňach + vyššia úroveň radónu.Porfix má väčšie zmrašťovanie , viac praská ako Ytong.
Odpovedať
@antonmesaros pokial viem, tak Porfix prechadza na ine plnivo - piesok, preto zmena farby. Asi sa vopred pripravuju na odstavku ENO a tym aj prisun lacneho materialu. Aktualne vidavam denne desiatky kamionov v Porfixe a par kamionov vedla v Ytongu..
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser to neviem ale u Pofrixu bolo vždy viac kamiónov ako v ytongu.Ytong aj Porfix vlastní jedna a tá istá firma Wienerberger.
Odpovedať
@stano4000 pozri lepsie.cosi je na ich web.stranke http://www.porfix.sk/produkty/biele-t... a pisu aj cenu, bude drahsi ;-( cca 11ee na m3 muriva.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros YTONG je obchodna znacka, firma sa vola XELLA a ta slovenska sro je vlastnena slovakmi. PORFIX je neverejne obchodovatelna a.s. a ma slovensky kapital. WIENERBERGER je firma, ktora vlastni vyrobcov tehal. Kde na tieto bonmoty chodis ? Este to tvoje klasicke, ze YTONG a SILKA je to iste a sme kompletny...
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Zopakujem po tvojom Xela ,Porfix, + všetky naše cementárne vlastní Wierberger prostredníctvom x nastrčených sro-čiek.Netvrdím, že menšinové podiely nevlastnia iný.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros nevlastni, je pravda , ze WIENERBERGER chcel okolo 2007 kupit od Haniel matersku spolocnost XELLA v Nemecku, ale to sa nestalo, kupila to PAI partners, takze to proste nie je pravda co pises. XELLA na slovensku je sro a podielnici sa daju kedykolvek pozriet v orsr.
Odpovedať
Ahojte, ja tiež rozmýšlam, či stavať z porfixu( už som videl aj biely), z ytongu či z tehly. Susedia vedľa mňa idú stavať z tehly a ja som skôr naklonený myšlienke Ytong, Porfix. Viete mi odborníci povedať, čo je z hľadiska nákladovosti stavby a z hľadiska úspory energie v budúcom dome najlepšie riešenie? Ďakujem
Odpovedať
@hindzi vo vseobecnosti je z hladiska nakladovosti stavby najlepsie riesenie ist do tehly... co sa tyka hladiska energii je dobre ist do drevodomu v pasivnom standarde. co sa tyka takeho toho prieniku nakladovosti a uspornosti je dobre ist do tenkeho muriva a dobreho zateplenia. co sa tyka ytong vs porfix. je to najma o tvojich subjektivnych preferenciach. neexistuje parameter ktory by pri stavbe zohladnoval ci ist do taketo alebo hentakeho materialu. od projektu k projektu, od ocakavania investora, od financnych moznosti. najlepsia stavba je taka ktora je z lokalnych surovin v radiuse 50 km, s moznostou dom po pouzivani kompletne zrecyklovat a s energetickym prijmom/vydajom na nule.
Odpovedať
@hindzi ja som sa rozhodol pre Porfix. Je v podstate jedno ci si vyberies tehlu alebo porobeton. Je tu mnoho diskusii kde sa ludia hadaju co je lepsie. Je to skor o tom k comu inklinujes ty. Mnoje detaily sa riesia lepsie pri porobetone. Ja mam Porfix 300mm + EPS 250mm. Ak ti statik povoli mensiu hrubku nosnych stien, daj cim najmensiu a na to izolaciu. Samozrejme zalezi aj cim budes kurit. A ak sa rozhodujes medzi Porfixom a Ytongom, tak to je zase hlavne o predsudkoch. Porfix mna napr. stoji o 25% menej oproti Ytongu.
Odpovedať
@stano4000 Mne zasa každí hovorí, že stavanie z tehly predražia následne omietky a práce elektrikára a vodára. Čiže je stavanie z tehly skutočne najlacnejšie?
Odpovedať
@jozeffff JA som tiež najviac naklonený verzii Porfix, ale keď čítam veci o pololčeku a radiácii a podobné legendy tak si hovorím, že či idem správnym smerom. Ja plánujem Porfix Plus 300mm a 100mm EPS. Bývame na juhu a tak si myslím, že viac zateplenia je zbytočnosť, maximum 150mm. Dokonca som vicel už aj novinku biely Porfix, ale nikde som sa nedočítal špecifikácie tohoto výrobku.
Odpovedať
@darina09 Toto nie je o stavebnom systéme ale o tom kto ti z neho bude stavať. Takže najprv si zozen kvalitnych murárov a potom ries material.
Odpovedať
@hindzi na stránke Porfixu máš napísané niečo o novinke.
Odpovedať
@hindzi ano stavanie z tehly je skutocne najlacnejsie, vyjadrenim na cislo za material.... dostavas sa k tomu ze nie je to len o materialy, tak ako ti niekto radi treba vediet co ides stavat, kto ti ide stavat, co vlasne od domu ocakavas... no a potom ti to projektant dokaze velmo presne vyjadrit v cislach.
Odpovedať
Profilova fotka
myslim ze to zavisi aj od toho kde stavias, ja som staval z tehly kvôli možnej vode, nakoľko ytong, porfix má problém vyschnút, ale aj kvôli tomu, že tehla sa mi zdá najčistejšia :)
Odpovedať
Co citam na forach, tak pre svojpomocnika najekonomickejsie vychadza hruba stavba z porobetonu (ytong/porfix... co zozenies) a najlepsie bez pero-drazky! Len tak narychlo co ma napada: -Rychla, nenarocna a pomerne presna vystavba -lahke opracovanie/rezanie tvarnic -jednoduche riesenie konstrukcnych detailov -dostupnost doplnkov: prieckovky,stropy,(preklady,vence=U-profily si vydlabes aj s tvarnic) :-D -lahke prevedenie drazok pre instalacie rozvodov -moznost tenkovrstvovych omietok -presnejsie osadenie okien a dvery do muriva (odpada babracka s osteniami) -pri zatepleni s EPS moznost nanasania kontakt. lepidla celoplosne -lepsia zvukova izolacia pri stejnej hrubke obv.muru...(oproti systemu pero-drazka) -blbuvzdornost- mensia pravdepodobnost pokaslania niecoho 8-)
Odpovedať
@euro_ Ďakujem, toto som presne potreboval čítať, bol som už rozohodnutý, ale ty si ma utvrdil na definitívu.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?