Je lepší Heluz, Porotherm-Wienerberger alebo Leier?

Ahojte. Viete mi poradiť aký typ tehly ste používali a ako ste s nimi spokojní. Chceme na 99% stavať z tehly hrúbky 300 + EPS 200. Prekvapil ma veľký rozdiel medzi tepelným odporom napr. HELUZ a Porotherm 3,07m2 K/W vs 1,75m2 K/W! http://www.heluz.sk/pdf/cenik/listy/3... vs http://www.wienerberger.sk/servlet/Sa...
Odpovedať
1
2
5
@petojj Tá s veľkým odporom má viac dierok = vzduchu, ktorý izoluje. Tým pádom je oveľa slabšia. Tá druhá má viac hmoty, menej vzduchu, je pevnejšia. 3 MPa vs 10 MPa. Citujem: "Hlavnou požiadavkou na tehly pre vnútorné nosné steny, resp. na murivo z týchto tehál, je pevnosť v tlaku. Z toho dôvodu ani vnútorná mriežka týchto tehál nie je špeciálne navrhnutá za účelom čo najvyššieho tepelného odporu muriva. " Uprednostnila by som murivo, ktoré bude staticky v pohode. Izolačné vlastnosti prenechať izolácii. U mňa by to znamenalo tehlu hr. 25, ktorá bude pevná P10 (P15) a radšej tých 5 cm ukradnutých z muriva presunúť do EPS = 25 cm.
Odpovedať
@blacksr Tak to potom ten Leier vychádza najpevnejší a aj cenovo najprijateľnejší. Hrúbku 250mm na nosné obvodové murivo? Nieje to málo ...už aj od tej 300 ma odhovárali, aby som dal 380mm ;-) ? Jasné - musí to statik prerárať a tebe som už písal, že neplánujem deku ale krov, tak by to malo byť ok !
Odpovedať
Profilova fotka
@petojj zabudol si Pezinske tehelne :) my mame tie a ine by som ani nehccel.. po tom ako sa nam dobre s nimi robilo..cital som X for o Leier, Heluz... jedny sa drvia, ine su krive... my sm emali brusene na lepidlo a ani jedno zle slovo by som nepovedal...ale zase ide aj o skusenosti - my mame s nimi 101% nu skusenost a co sa tyka ceny? najlepsia na trhnu vtedy bola.. a vlastnosti maju take iste ako heluz,PTH....
Odpovedať
PREFABET? poznáte to??
Odpovedať
@andyfoto a akú hrúbku tehly si dával ty? Aké hrubé pôjde zateplenie?? dik
Odpovedať
Profilova fotka
@petojj 38 tehla a 10 zateplenie
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto budete dávať vatu?
Odpovedať
Profilova fotka
teda minerálnu vlnu samozrejme som myslela ;-)
Odpovedať
@petojj Nie je to málo. Kopa ľudí má takto už postavené. Nielen bungalovy. Aj viacpodlažné. Priateľ má hr. 25 cm ale CDm - tá má ešte viac hmoty čiže veľmi pevná - trojpodlažný dom. Robil si to ale sám, firma by to možno zbabrala.
Odpovedať
@blacksr ja som to povedal projektantke,aby rátala s verziou 300tehla a 200 EPS a bola nadšená, že konečne rozumne uvažujúci investor ;-) .... nevie však, že zato vďačím tebe :-) ! Dik aj za mail.
Odpovedať
@petojj To vážne? Milé. Lebo väčšinou odhovárajú s odôvodnením, že to spadne, alebo že NED je drahý. :-)
Odpovedať
@andyfoto tie tehly z Pezinskej tehelne vyzerajú perfektne ! Len tá doprava do KE by bola srašná ....uvidíme. Nechám si ešte poradiť od ľudí, ktorý stavali v blízkom okolí .Ďakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@petojj skus si v okolitych stavebninach pozistivat ako je to ohladom dopravy.. tiez sme mali dopravu zadarmo a sme od Pezinka hadam 100km... doprava bola v cene.. ale KE su uz dost... my sme boli spokojni ako vravim, brusene a lepidlo... 12radov sme stavali do vysky a na konci boli vo venci 0.3-0.5mm rozdiely vo vyske aj to bolo mozno zakladacou maltou na velkej ploche dosky :)... keby idem este raz, ani nepozeram iny druh uz.. to niesom ziaden predajca alebo podobne... len moja dobra skusenost
Odpovedať
Profilova fotka
@ups osobne som v okoli ani nikde nevidel zateplovat min. vlnou, netusim ako sa to robi ani... takze klasika EPS..
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto ja som to vo svojom okolí videla, normálne sa lepí ako EPS, ale o to nejde :-) radšej si tých 10cm prepočítaj, či to bude dosť z hľadiska rosného bodu. pri hrúbke tehly 38 by mohol byť problém... alebo to prepočítané máte? ak áno, tak ok ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ups prepocitane to mame... dokonca nase tehly su ani neni odporucane zateplovat uz, mozu sa ale nemusia.... zateplujeme uz len preto aby unikalo menej tepla a co to sa casm usetrilo na kureni.
Odpovedať
@andyfoto Súhlas s @ups . Výpočet pre Váš dom som robila s 15 cm EPS - pozor na to, dobre si to pozrite! Kvôli rentabilite, potlačeniu TM i kvôli rosnému bodu. Stena tejto hrúbky je ešte prijateľná. Okná si dajte osadiť zarovno vonkajšieho lícu muriva, aby po zateplení neboli zvonku "utopené". Izoláciou prekryť rámy. Už som tu dávala veľakrát: http://www.poradte.cz/domacnost-a-byd...
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto my máme dom z ytong lambda, ktorý sa tiež "neodporučuje" zatepľovať, alebo lepšie povedané, vraj "nie je treba". my však zatepliť chceme ale veľmi hrubú izoláciu z určitých dôvodov dať nemôžme, max. cca 8cm. aj preto EPS v našom prípade určite nie... preto ma prekvapilo, že 10cm na prakticky rovnako hrubú tehlu by bolo v poho. ale ak vravíš, že spočítané to máte, tak by to malo byť v poriadku
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr @andyfoto tak predsa len to nie je dosť... mne sa tých 10cm zdalo "podozrivých" ale na toto odborník určite nie som :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr davali sme to prepocitat odbornikom co sa venuju tomu 15rokov :))
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto môžeš si to pre kontrolu vypočítať aj sám: http://www.tzb-info.cz/tabulky-a-vypo...
Odpovedať
@andyfoto K rosnému bodu: Podmienky: Návrhová venkovní teplota Te : -13.0 C Návrhová teplota vnitřního vzduchu Tai : 21.0 C Návrhová relativní vlhkost venkovního vzduchu RHe : 84.0 % Návrhová relativní vlhkost vnitřního vzduchu RHi : 60.0 % Celoročná bilancia vlhkosti je OK: Množství zkondenzované vodní páry Mc,a: 0.034 kg/m2,rok Množství vypařitelné vodní páry Mev,a: 1.177 kg/m2,rok Ku kondenzáci dochádza pri vonkajšej teplote nižšej než 0°C a pri -13°C aj na rozhraní tehly a EPS. Väčšinou je to však v EPS. Ak budú mrazu väčšie, bude kondenzácia aj v murive (párkrát za zimu). Odporúčam pridať pár cm EPS, aby sa rosný bod posunul viac do izolácie. Rozhodnutie je však na Vás.
Odpovedať
@ups Tam zrovna nie je možné vidieť, kde je rosný bod... len priebeh teplôt
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr to je pravda. som si neuvedomila...
Odpovedať
Profilova fotka
@petojj - my sme dávali 45 Heluz + 5 zateplenie. To zateplenie tam bude viac-menej provizórne, keďže tehla je hrubá
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr - veru, zaujíma ma tvoj názor, či na tú 45ku tehlu stačí 5cm EPS.. Dakujem pekne
Odpovedať
@petojj je to rozumne riesenie pretoze z hladiska akumulácie je dobre ak konstrukcia zo strany exterieru má co najvačšiu tepelnú izoláciu a čo sa týka statiky ak nehodláš stavať trojpodlažnú bytovku nie je o čom
Odpovedať
@kejtinka Čím hrubšia tehla a tenší EPS, tým viac sa posúva rosný bod do muriva. Celková bilancia bude tiež OK - čiže, čo v zime skondenzuje, sa v lete odparí. A tak stále dokola. Mám v PC uložené obrázky výskytu rosného bodu pre tehlu 38 cm a zateplenie 10 cm a 5 cm. To je akoby rez stenou - vľavo je murivo a vpravo EPS. Pri skladbe 44+5 by bola modrá oblasť posunutá viac doľava = do tehly. Keď budem mať čas, môžem to nahodiť do programu.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr - ďakuje, si zlatá . :-) Lenže ja sa tomu vôbec nerozumiem. Skôr by som chcela vedieť, či je to v poriadku, že sa ten rosný bod posúva viac do muriva, alebo nie. Či nemáme dať hrubší EPS. :-)
Odpovedať
@kejtinka To nie je v poriadku, lebo murivo je v tých miestach vlhké = neizoluje = zbytočná investícia do hrubej izolačnej tehly. Ako keď si oblečieme mokré tričko a na to sveter. Ak je možné, pridajte. Z hľadiska optického t.j. ako to bude vyzerať s hrubou izoláciou... asi už nebude možné dať toľko izolácie, aby bol rosný bod mimo murivo. Zväčšením hrúbky je ale možné ho trochu posunúť von, aby ku kondenzácii dochádzalo až pri nižších teplotách. Takže podľa mňa - dať toľko, koľko "oko znesie", aby neboli okná utopené. Ak dáte 10, bude to lepšie ako 5. I keď nie optimum. Optimá sa navrhujú pri tvorbe projektu. Potom sú to už len predražené kompromisy a vylepšenia... Ale ak už máte hotové EPS 5 cm + stierka, obávam sa, že nebude rentabilné pridávať ďalšiu vrstvu... Držím palce.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?