Inteligentný dom - cez káble alebo wifi?

Ahojte, chcel by som sa touto cestou opytat, najma uzivatelov, ktori uz ziju v inteligentnej domacnosti (dome), co sa oplati mat v domacnosti "inteligentne" (kurenie, externe zaluzie, atd...) a ked uz mat inteligentny dom - domacnost, ci sa vybrat cestou kabelaze alebo cestou wifi. Vopred vdaka za cenny rady.
Odpovedať
@dzios Ahoj, nemam inteligentny dom, ale jednoznacne kabelaz do novostavby. Cez kabel je to stabilnejsie, wifi by som dal len keby nebola moznost dat kabel.
Odpovedať
Jednoznacne kable. Odpadnu starosti s bateriami, celkovo je cena takej instalacie lacnejsia a stabilita je v podstate nepriestrelna.
Odpovedať
@jurajm17 vdaka za radu, zatial sme vo faze, kedy mozeme uvazovat nad kabelazou. Dovod mojej otazky je najma fakt, ze cez kabel to vychadza od 10 az po 13 tis. eur a wifi okolo 2 tis. eur. Ako vzdy, ide o peniaze, to mi daju vsetci za pravdu, co stavaju dom :) Suhlasim s tebou, ze kabel je istota.
Odpovedať
@dzios Treba specifikovat, co myslis pojmom "TO". 10 litrov za kable, to je co za palac? Kto to tak nacenil?
Odpovedať
@kejsix Ahoj, vdaka za radu, no nacenila to jedna nemenovana firma z KE (samozrejme je v tom uplne vsetko - cez kurenie, osvetlenie, ovladanie zaluzii, spotrebicov, zavlazovania...) No kiezby to bol palac :) Ak poznas nejake firmy, ktore sa venuju inteligentnym domom, napis mi prosim do spravy. Vdaka
Odpovedať
@dzios to budu tahat zlatom potiahnute kable :-D :-D :-D za 10 000 eur :-D :-D :-D ono treba si polozit otazku ci chces skutocne inteligentny dom a ci ho fakt nevyhnutne potrebujes (nie zo zavisti ze aj sused ma) ak ano tak zabudni na cloudeve riesenia a pristup z netu... takze pekne riadiace jednotky a serveriky doma a ovladanie ala local ak tak max. , co to predprogramovat cez kody a riadit cez SMS, ale len z telefonom ktory nie je smart, pretoze tie smart su daleko smartnejsie ako ich pouzivatelia :-D v skratke komfort ovladania = bezpecnostne riziko vela ludi uplne ignoruje bezpecnostne riziko skrz "inteligentne domy" vobec ich netrapi, ze zdielaju svoje udaje (napr. heslo od alarmu. etc.) svojmu prevadzkovatelovi, ktory to prevazne prevadzkuje hostovane niekde... a jednoducho nedokaze garantovat nezneuzitie vasich udajov, to len tak okrajovo :-D ak to ma byt riadene ovladacimi prvkami a bude to BLACK BOX a teda bude to robit to co ma (spravne vyregulovane prvky) a nebude to pripojene do verejnej siete tak taky dom povazujem za inteligentny
Odpovedať
@quakdafak a este ovela menej dokaze jednotlivec zabezpecit server doma, ak nerozumie IT... ale ano, spravnu mieru paranoje si treba udrzat. staci dobry IT sused a moze byt celkom slusna zabava. z dovodov, ktore popisujes a vdaka profesionalnej deformacii sa vyhybam prilis mudrej elektronike doma :)
Odpovedať
@quakdafak ahoj, vdaka za fundovanu odpoved, nie je to zo zavist, ze sused ma :) Ide skor o to, com pisem, aby bol dom nezavisly a rozmyslal za mna a aby setril peniaze a cas:) To znamena, napr. aby vedel zaluzie zdvihnut, ked bude slnko v zime - vyhreje miestnost - nie je nutne zapnut tepelne cerpadlo a naopak v lete tie zaluzie zavriet, aby nebolo v dome teplo. A preto sa aj pytam, ze co vsetko sa oplati mat v dome inteligentne, napr. to ze viem vypnut vodu ked tecie z kohutika na dialku, to je uz take sci-fi pre mna. Predsa, ked idem z domu prec, tak skontrolujem, ci voda netecie (mozno ano, deti zabudnu :) A ano, aj zvysne veci mozno vies spravit "manualne" ale napr. ked si prec v praci alebo niekde na dovolenke, tak to fyzicky nevies spravit. Uplne s tebou suhlasim, ze ludia su v dnesnej dobe neopatrni a dovercivi co sa tyka informacnych technologii a ak by som mal raz inteligentny dom, tak ziaden cloud ale lokalny server. A to este netusia o nastrahach autonomnych automobilov, ale to je na inu temu :) A urcite by som alarm a kamerovy system riesil samostatne. Tych 10 000 nie je iba za kable :) su v tom vypinace, server, snimace, jednoducho vsetko potrebne k tomu, aby to fungovalo. Ak poznas nejaku serioznu firmu, ktora robi inteligentne domy, napis mi prosim do spravy.
Odpovedať
@dzios To by ma zaujimalo, co nacenili za 2 tisic, ked za kable prihodili 10. Inteligentny dom pre kazdeho znamena nieco ine. Niekomu staci automaticke riadenie zaluzii, osvetlenia, vetrania... niekto chce, aby napr. hralo rovnake radio alebo TV kanal pri prechode z miestnosti do miestnosti... Najdes tu o tom vela diskusii. Suhlasim s prispevkom vyssie, aj ked z mojho pohladu je trosku prehnany. Je ale fakt, ze v dnesnej dobe je drviva vacsina spotrebnej elektroniky pripojitelnej do internetu fatalne slabo zabezpecena (tlaciarne, routre, tv prijimace, nelinuxove satelity, domace kina...). Ak tomu dostatocne dobre nerozumies (nevies si zabezpecit router, spravit sifrovany tunel na svoj telefon a podobne ficurinky), je pre Teba jedinym vhodnym riesenim znackove produkty typu Jablotron 100, ktore nebezi na nejakom pofidernom serveri, ale je to komplexna robustna sluzba. Priprav sa ale na inu palbu co sa tyka nakladov na instalaciu ale aj prevadzku (servis, mesacny poplatok za SIM a pod.). Dobre si zvaz, ako velmi tu inteligenciu potrebujes a aky level to ma byt.
Odpovedať
@kejsix Vdaka za tip, co sa tyka Jablotronu 100, mrknem na to. No tych 2 tisic - nie je to komplet, len vybrane veci. Skor som chcel poukazat, ze cez kabel to vyjde podstatne viacej ako cez wifi. Preto som aj napisal na MS, lebo uvazujem, ci mat inteligentny dom a ci sa to oplati. Ale hlavne, co sa oplati mat inteligentne.
Odpovedať
Za 2k to bude postavene na cinskom Broadlinku predpokladam, alebo sonoff system. Kablove riesenie bude podla ceny dake europske predrazene riesenie s predrazenym riadenim a kazdym dalsim pridavnym modulom.
Odpovedať
ktora to je ta nemenovana firma? posli kludne aj do spravy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kevy jednotlivec dokaze daleko viac aj ked nerozumie IT, staci ak vie rozmyslat a vyhodnotit urcite rizika... ale sak ked ludia zo svojej blbosti zdielaju ich pohyb, tlkot srdca, svoj intimny zivot, etc. cez verejnu siet ich hlupost skrz ich lenivost... to nie je paranoja, to je zdravy rozum, nezdielat svoj pin alarmu od strechy nad hlavou :-D @dzios to co chces ty teda z toho co pises je MaR-ka pre tvoj dom ;) cize taky blackBox o ktorom som pisal, pre istotu znovu krabicka (zvacsa PLC-ko) ktora dokaze po spravnom vyregulovani spravit dom efektivnejsim, pofidernejsie firmy k tomu priradili IPkamery, alarm, kurenie, svietenie,trubenie... pricom inteligentny dom je vyregulovani a poskytnuti max. efektneho vyuzitia. Pre mna osobne to co ponukaju terajsie firmy nema opodstatnenie/vyznam, hlavne z pohladu na bezpecnost. Ked ti projektant dobre navrhne dom, tak ti staci jeden vhodny zdroj (tepla pripadne aj chladu), cidlo svitu na ovladanie zaluzii aj ked tie su tiez v podstate nepodstatne pri dobre navrhnutom projekte... Takze drtiva vacsina opodstatnenych veci sa odvija od projektu daneho domu. Napr. ja ovladane zaluzie nepotrebujem, vystacim si z pergolou na ktoru zavesim markizu, alebo k nej nasadim hrozno :-D V lete spravi chladok, v zime pusti svetlo... plus ine vyhody ala vonkasie posedenie. To len ako priklad. Ak chces mat pod kontrolou vodu, da sa aj to a vobec nepotrebujes nato PLC-ko(server), Svetla si mozes spravit na IR a vypinat sa ti budu po urcitej hodine alebo vypinacom, tiez na to neni potrebne riadenie cez PLC :) etc. kontakt na firmu ti poslem v nej som pred rokmi robil a robili svojho casu aj Domy, ci ich este robia neviem.
Odpovedať
Cez nic :D Ja ako IT som inteligentnu domacnost neriesil :) Hotovym rieseniam neverim (sam vidim, ako strasne rychlo v tomto biznise zastaravaju veci, nielen HW ale aj SW, ako sa kazdy druhy den najdu nove a nove bezpecnostne diery), su na moj vkus strasne drahe, a na vlastne riesenie s prichodom deti nieje cas. Zober si, ako rychlo su "outdated" smart televizory. 2-3 roku dozadu ked si si kupil Samsung so starsim OS, tak uz tam dnes nemas ani funkcny youtube. Investovat strasne peniaze do systemu, ktory bude za par rokov zastaraly, neaktualizovany a bez moznosti rozsirenia ci nahradnych dielov je podla mojho osobneho nazoru hlupost. Celkom ma pobavilo, ako mi kolega ukazoval, ze ma hi tech kotol napojeny na internet a moze si z aplikacie menit jeho nastavenia. Som sa pousmial, ze kolko ho to stalo navyse, ci ho to bude este o mesiac-dva bavit (ci to bude aj realne vyuzivat) a ci to bude o 2 roky este vobec funkcne (frci to samozrejme cez online sluzby vyrobcu, takze funkcnost toho skonci s ukoncenim podpory vyrobcu pre tuto verziu).
Odpovedať
@quakdafak vdaka este raz, ano, mam pocit, ze mi mozno bude stacit to PLC-cko, zvysok sa da. Architekta mam velmi dobreho - odtial z modrej strechy Janciho Virostka.
Odpovedať
@cache napisal si mi to z akoby z mojej duse ;-)
Odpovedať
@cache Vdaka za info. Viacmenej s tebou suhlasim, dal som si termin, ze do konca roka sa rozhodnem ci inteligenciu a ako.
Odpovedať
@dzios kludne si natahaj do kazdej zastrcky ci vypinaca i ftp kabel a mozno ho raz vyuzijes. Alebo si zakomponuj velku skatulu, do nej daj sonoff wifi relatka a bud budes ovladat jednotlive vetvy ci cele miestnosti cez apku za par korun. Mozes to prekombinovat i s vypinacmi rovnakej znacky a kedykolvek to mozes vysmarit, ked to prestane fungovat ci ta to prestane bavit :-)
Odpovedať
Podla mna kabel nevysiel drahsie, lebo kabel tu kabel tam kabel, ale z toho dovodu, ze niekto tie kable musi natiahnut a to je uz casovo narocne. Okrem toho, WIFI samo o sebe stoji VZDY viac, to da rozum. Cize ten priplatok za wifi sa vyrovna cene kablu, no len to natahovanie... Pripadne koncovky su drahe, kabel moze stat 30c/meter, ale koncovkaaj 10 eur, resp niekto ju tam musi pospajat.. Ale aj WIFI treba nastavit, takze neviem, dal by som si dalsiu cenovu ponuku od konkurencie, ak sa da.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt preco WIFI VZDY stoji viac ?
Odpovedať
@majkoj to som myslel tak, ze ak mas zaraidenie bez wifi a s wifi, z osobnych skusenosti, to wifi bolo vzdy drahsie, lebo je tam dalsi modul, ale mozno som to prehnal a nie je to pausalne. ale povodna myslienka bola: wifi mys = drahsia nez kablova. wifi router = drahsi nez kablovy, wifi repro = drahsie nez kablove a takto... ale ako celok, toto platit nemusi. ked uz sa tak pytas :D
Odpovedať
@rkorba Tak tak. Ja som na 170m2 natahal tri spulky ftp kabla. Polovicka netusim ci a ak ano tak k comu bude. Proste nebol dovod nenarobit si rezervy.
Odpovedať
Profilova fotka
@dusantt to uz neplati WIFI modul stoji mozno 3€, co je par metrov kabla...
Odpovedať
@kejsix @dzios Ako som pisal skor, nie je problem zabudovat vacsiu rozvodnu skrinu a do nej nahodit xy sonoff 4 kanalovych ovladacov. https://www.itead.cc/sonoff-4ch.html Jedina nevyhoda by bola, ze sa kazdy silovy kabel musi tahat zvlast, co bude stat viac penazi za kabel ,ale v podstate ku koncu uzivatel zisti, ze usetril, lebo najdrahsia je u komercnych inteligentnych instalacii logika. Jedine co by ma odradilo, je fakt, ze vsetko ide cez vyrobcu a ked sa raz rozhodne zhodi server a cela instalacia ide do kytek ;-( ]-(
Odpovedať
@majkoj Co sa tyka spolahlivosti, kabel je kabel. Bezdrotove spoje su dobre akurat tak v telco oblasti, kde plati, ze taky spoj nik neprekope bagrom (co je u optiky bezne). IoT je iny level samozrejme. Ja vidim v SOHO prostredi nevyhodu aj v tom, ze far-nodes proste potrebuju aj tak nejake napajanie. Bud to budes riesit adaptermi (s nevalnou ucinnostou) alebo bateriami (co znizuje komfort uzivania celeho systemu). Tu ma kabel zasa raz navrch. Centralne napajanie, idealne na DINke v rozvadzaci. Hotovo, vystarano.
Odpovedať
@majkoj moze byt, uz som dlho nic nekupoval, a fakt je bezdratova mys za 9eur, dratova 4eur.. ale neviem ci je wifi alebo len BT.. ale vies... kabel je kabel, vzdy je tam ten drahy kov :) aj ked pri datovych kabloch ten obal nespali asi ani najvacsi king pomedzi zberacov kablov a neodnesie do zbernych surovin.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix ano, kabel je kabel, pre veci ktore su napevno naplanovane :) , ale v realite sa to skonci inak :). Sam rozmyslam co pouzijem pre moje senzory v miestnosti a prave riesenie zalozene na ESP8266 je celkom lakave ako cenou tak moznostami. AC/DC menic sa da poriesit do 10€ a to s ucinostou cez 80 percent.
Odpovedať
Osobne mám wifi. Ale poznám človeka čo ma len káble. Vo svojom dome nechce vidieť wifi ani omylom. Vraj raz je to žiarenie (aj keď maleho výkonu) ale je. A kto vie ako to pôsobí na organizmus. Ale mobil má :-D :-D :-D
Odpovedať
@majkoj a čo tak sa pozrieť na WiFi z pohľadu bezpečnosti. Cez WiFi sa skôr naburaju do systému a môžu mi napríklad behať so žalúziou hore-dole to by bol prúser...
Odpovedať
Profilova fotka
@dzios Kazdy system ma svoje PRE a PROTI. Mam v profile naceneny HW pre dom ako priklad. Nie je problem urobit cenovu ponuku pre akykolvek dom. Wifi, kabel, seriova, hviezdicova, Cloud alebo bez.... Je vela moznosti.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?