Hrúbka a druh podkladného betónu a kari siete

Statici radte prosim :). Rata sa hrubka podkladneho betonu? Resp ratate to? Dom podla obrazkov, nosne steny su iba obvodove na pasovych zakladoch. Ta stena v strede domu hr 20 cm je taktiez iba priecka s tym, ze bude previazana s obvodovym nosnym murivom (nebude pod nou zaklad). Krov vaznikovy. Momentalne mam navrhnutu hrubku podkl. betonu 150 mm (C16/20) s tym, ze podkladny beton bude vystuzeny kari sietou fi 5 mm a oka budu 150x150 mm (na obrazku to este nie je zmenene). Ja uvazujem nad hrubkou betonu 100 mm (C16/20), co mi tu uz niektori potvrdili, no akosi sa mi nedari presvedcit mojho statika (vraj sa to nerata a dava sa standardne 150 mm :( ). Nakolko ide o usporu cca 6 m3 betonu tak sa v tom vrtam :). Co vy na to? @jan45 @antonmesaros tu su aj fotky.
Odpovedať
Profilova fotka
Nie som statik, ale mojim porovnanim si snad das odpoved. Mame mensi dom 11x11,5 m a mame pod doskou ( navrhnute aj zrealizovane ) este aj krizove zaklady cize pozdlzne aj priecne + zaklady pod kominmi ktore tiez drzia platnu. Na tom vsetkom hrubka betonu dosky 150 mm s kari 100x100 pr. 6mm. Ja neviem, ale zaklady domu podla mna vystihuju ten nazov a tych 300 Eur za beton by som radsej asi usetril radsej niekde inde :-|
Odpovedať
Profilova fotka
Ešte pár rokov dozadu sa žiadne železobetónové platne na rodinné domy nedávali a tie domy takto stoja bez porúch už niekoľko desťročí.Dával sa jednoduchý betón bez ocele väčšinou na nezhutnené podložie.Nechcem tvrdiť ,že je to dobre ,ale ja na vašom mieste by som dal max 7 cm betónu a priečky zo sadrokartonu.Základové železobetónové platne sa väčšinou robia 120mm hrubé.
Odpovedať
@antonmesaros je lacnejsia priecka zo SDK, alebo z porobetonu? Praca svojpomoc.
Odpovedať
@pksoo Nejde o to, kolko sa dava, ale ide o to, kolko tam naozaj ma byt. Vsetko sa da vyratat. Predimenzovavat zaklady iba preto, ze su to zaklady neviem ci je rozumne :). Stretol som sa s nazormy 10 cm aj 15 cm a ani v jednom pripade som necital o problemoch :)
Odpovedať
Profilova fotka
To ani ja, viem ze ludia stavali na zakladoch ktore boli povodne urcene pre murovany plot a drzi to bez problemu. Ja neviem, ja mam asi statika ktory navrhoval CO-krity, ale spravili sme to tak ako bolo nakreslene, proste na tomto sme nechceli setrit, hlavne ak ide o 300 E co je v porovnani s cenou stavby kvapka. Aspon viem ze ked mi bude daco praskat nebude to kvoli platni :-) Priznavam ze sme usetrili na stitovych vencoch, namiesto naprojektovanych na 1,8 m stitovych muroch, ktore nic nedrzia 25 cm veniec s zeleznou konstrukciou 4x12 mm roxormi sme dali iba 10 cm vyrovnavaci s dvoma prutmi, ale aj to skor z dovodu pracnosti ako usetrenia 10 miesaciek betonu. Nakreslene mame dokonca ze do zakladovej platne mali ist tie kari-rohoze na dvojmo, zo spodu a aj z vrchu, cize v kvazi sendvic co som uz tiez priznavam odmietol dat 500 Eur za dalsiu vrstvu 6mm rohozi, co uznal aj stavebny dozor ze je to predrazena blbost, tak z tohto dovodu sme tu tensiu vrstvu betonu uz nechceli riskovat. Zhutnene podlozie mame tiez :)
Odpovedať
Profilova fotka
keď sa to neráta, tak stačí aj 7cm, je to len vyrovnávacia vrstva pod HI a TI. potom príde mazanina, ktorá roznáša zaťaženie, a tá sa robí 6cm, o tej nikto nediskutuje. A výztuž s okami 150x150/4 je už predimenzovaná. Ale pod tou priečkou by som podkl. betón v šírke pol metra zmenil na 30cm. Hrúbka priečky je tam z akustických dôvodov.
Odpovedať
@jan45 primarne tato priecka sluzi ako podpera obvodovej nosnej steny s ktorou bude aj previazana. No plni aj dalsi ucel a to je ta akustika, preto som aj celkom rad, ze tam je :). Rozmyslam nad variantou, ze pod tu stenu by som napr zdvojil kari siet a to kusmi, ktore sa mi zvysia a taktiez v tom mieste by som dal o cosi hrubsi beton.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky príklad priečka 100mm 4m x 2,65m potrebujete : -profil UW 4m x 2ks x 4,34€ = 8.68€ - profil CW 3,75m 9 ks x 3.5 € = 31,5€ - Sadrokarton 10 ks =45€ - páska sádra skrutky cca =10€ - sklenná vata = 50€ spolu za 10,6m2 144€ Ytong priečka 100mm 10,6m2 159€ Použil som ceny z náhodne zobrazenej stránky .V reále sa dá nakúpiť lacnejšie http://www.eshop-sadrokarton.sk/eshop... http://www.ytong.sk/sk/docs/ytong-cen...
Odpovedať
@antonmesaros Predpokladam, ze akusticky odpor by bol pri SDK priecke vacsi. Instalacie by sa tahali jednoduchsie - ziadne drazky, lepenie kablov a pod. Pri SDK nie je potrebne robit stierky, lepidla sietky a pod. Vidim vsak problem, a to, ze SDK priecky budu hladke a ostatne steny by museli byt taktiez hladke, to znamena pouzit sadrovu omietku, ktora je o dost drahsia. Alebo je ina moznost? Ako sa kotvi do SDK priecky napr. WC, skrine, umyvadlo bateria a pod?
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky Na sdk sa dá naniesť aj štuková omietka.WC atd sa kotví do konštrukcie .Skôr je ho problém ukotviť do ytongu.Máte tam cca 120m2 omietok na obvodové múry.Rozdiel medzi hladkou a štukovou je cca 1-2 €/m2.
Odpovedať
Profilova fotka
priečka pod 150kg/m2 nemá dostatočný akustický útlm,
Odpovedať
10 cm je minimum, daj aspon 15 cm. IStota je istota, aby sa ti po 15 rokoch nezacala prepadat podlaha a sadat beton. Radsej usetrit na obkladackach ako na betonovej platni :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sharky369 Vychadzas z nejakeho vypoctu, alebo je to iba nazor? Vies povedat ze 10 cm podkladny beton s kari sietou uz nie je predimenzovany?
Odpovedať
@dominik_boksansky tu sa asi velmi fundovanej odpovede nedockas :) Ja som mal navrhnutu a uz aj zrealizovanu 12 cm hrubku a som presvedceny ze to stacit bude :)
Odpovedať
@dominik_boksansky to je len nazor. Mozte a nemusite suhalsit
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky ešte raz, podkladný betón sa skutočne nepočíta, pretože neprenáša statické ani dynymické zaťaženie, len nahodilé(úžitkové) V takomto dome sa dá použiť aj skladba (odspodu) štrk, izolácia tepelná vodevzdorná, izolácia proti vode, teplná izolácia PS, podlahový betón s podl. kúrením. jedna vrstva betónu tu nie je, ale nechýba. Pri použití oceľových trubiek netreba ani kari rohož.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?