Hľadám statika, ktorý poradí či kúpiť tento dom?

Našli sme si domcek s priatelkou ale po stenách z vonku su praskliny, vid foto ist do toho a ak ano kolko a ake riešenie opravy a cena cca by bola? budem vďačný za každú radu.
Odpovedať
ešte pohlad z predu tiež vidno prasklinu a je aj z vnutra
Odpovedať
@peton24 tie praskliny na múroch majú na svedomí základy, treba to sledovať ako sa to bude správať dať tam lepiacu pásku , či ju pretrhne, nad balkonom bola zle spravená fasáda a podiel má na tom i malý presah strechy
Odpovedať
základy su dobré bol to pozriet kamarát co sa vtom vyzná, problemom je podla neho zle urobený veniec strechy to ucko lebo je aj trosku vyklonene do vonka,tam ze je strk ci co a ten nasiakne a drží vlhkosť a plus ktomu metesnost strechy, tak navrhol ze treba zhodit veniec to ucko, dat nový, zateplenie strechy bud vata alebo polystyren, novu drevenú konstrukciu a plech, kolko by to tak cca mohlo stat eur?, dalej tvrdil pred zateplenim by nebolo zle natiahnuť pre istotu nejake kotviace laná na spevnenie aby sa to dalej nesirilo, tie ze by po zatepleni nebolo ani vidno, tak to je teraz dilema ci ist do toho alebo radšej sa na to vykašľať
Odpovedať
Profilova fotka
Presne tak, tato trhlina na atike nema nic zo zakladmi. Vyzera ze to je barak z konca 70 rokov az zaciatok '90 Ake to ma stropy? nie su panelove? Tieto baraky sa casto stavali tak ze murivo bol zo skvarobetonu alebo porobetonu najcastejsie (zazil som aj HURDIS strop). Kazdy jeden mal vence len tak lezerne robene, nedalo sa to ani nazvat vencom, len sa vyrovnani nerovnosti a vytvorila sa rovna plocha pre ulozenie stropu. bolo to cca 100mm betonu bez vystuze.. a presne takto vyzeraju trhliny ked tam veniec absentuje.. toto sa da riesit stiahnutim, a ked je to na atike, ako pisete da sa zhodit a urobit znova a betonova s vystuzou, ta to stiahne. Aky je tam neviec a ci je, sa da zistit jedine sondou - oklepat omietku az na zakladny material, a potom ak tam nejaky beton je zistit hladackou ci je tam aj vystuz, alebo sa k nej "prekopat") Viac sa mi nepaci ta porucha nad balkonom. podla toho co tam je povolil strop a atikove murivo sa vzoprelo do klenby. Zda sa mi ze tam je panel lebo v lavej tretine vidno trcat nejake oko ako z palena. Ak ma velky priehyb zrejme sa mu nieco stalo.. ale to sa da tiez riesit podstojkovanim urobit donho zavesy do noveho atikoveho venca a "podvesit" strop do toho venca - prievlaku.. Ci to vziat alebo nie: - toto su viditelne poruchy, taketo baraky maju este kopu prekvapeni na ktore narazite pocas rekonstrukcie, treba si dat na jednu stranu pozitiva a na druhu negativa, ked je tych dobrych veci viac tak to zoberte.. urcite mate z domceka, pozemku okolia s priatelkou nejaky pocit, ked sa obaja zhodnete, ze ANO toto chceme, chodte do toho. Ak je tam len nejaka pochybnost tak asi by som to nechal tak.. Ak sa to toho domceka "zamilujete" vsetky problemy budete riesit lahsie. Ak to bude nemasne neslane.. kazdy novy problem na stavbe vas dost znechutia budete si trieskat hlavu, ze ste to nemali brat.. Ak ste blizko KE viem vam to pozriet..
Odpovedať
Profilova fotka
oprava k prvemu odseku, stropy su najcastejsie panelove - zazil som aj HUDRIS.
Odpovedať
strop je keramicky, stavba tehla kvader, veniec bol odflaknuty zrejme a tu je dôsledok, sne z lm takže to by ste mali daleko, nam sa paci lokalita aj pozemok akurát nech vieme naco sa pripraviť strecha je takato vcera som bol hore komíny treba tiež robit, este pohlad z boku
Odpovedať
Profilova fotka
@peton24 Za mňa asi toľko ak hodláte opraviť len tieto veci týkajúce sa strechy a bývať a cena domu je priaznivá išiel by som do toho ale ak plánujete celkovú rekonštrukciu výmena okien rozvodov vody elektriny nové podlahy nové omietky nové kúpeľne nová kuchyňa zateplenie tak by som skôr uvažoval nad stavbou nového domu alebo nad zvalením tohoto len je škoda kupovať niečo a potom to zbúrať a zaplatiť ešte aj to búranie ak sa ale opýtate hocikoho kto kompletne rekonštruoval starý dom s tým že mu s pôvodného zostali len základy a obvodové múry prípadne strop všetci sa zhodnú že druhý krát by do toho nešli
Odpovedať
Profilova fotka
Nesie to vacsinou bezne znamky pouzivania.. a podpis zubu casu. kominy klasika.. :-) to ma kazdy druhy barak. Ta plechova krytina asik zatekala ked vidim tu lepenku v dolnej casti, najcastejsie zrejme na jar, ked sa tam nahromadil sneh a zladovatel.. tu krytinu by bolo asik dobre nahradit za nejaky fatrafol alebo nieco vhodne na ploche strechy.. Ale to lepsie zo stavarom.. okapy v poriadku, omietky tiez..
Odpovedať
Takže súhrn čo by sme chceli robiťv prípade kúpy: - vymena venca to učko-zbúranie povodneho a stavba nového, oprava balkónu,vyplnenie tých trhlín, výmena strechy, zateplenie strechy(rovná strecha plechová 10x10 m cca, s malým spádom vid foto vyššie ), oprava 2ks kominov od stropu, - vymena okien za plastové okná, 6x okno, 2 uzke balkonove, 4x male spajze, kupelky. - zateplenie domu Koľko by to mohlo reálne stát aby sme sa na to v prípade kúpy vedeli aj reálne pripraviť aby sme si po tom nebúchali hlavu o ten dom :) za každý príspevok vopred ďakujem. Prikladám aj obrázok z ulice pre predstavu. ďakujem za každú radu a príspevok,
Odpovedať
@peton24 Sorry, ale nikto ti nepovie cenu len tak z brucha, ked tu nedas rozmery....
Odpovedať
@peton24 Ahoj.Ja by do toho sla.Uz len ten podzemok a zahrada je krasna.Ak nepitaju za to moc tak to ber.Pamaly si to zveladis.A ak si vies nieco aj sam spravit tak sa s tym vyhras.A to co tam chces prerabat tak si myslim ze do tych 30 40e sa vejdes.Ak nejdes davat aj novu kritinu.Mozno ze menej ale priprav sa radsej na nieco aj naviac.Lebo kazdy ma ine ceny.Na plote uz mas kolkoeuracov vo vrecku.Ak pitaju za dom neviem odkial si a ako tam idu nehnutelnosti ale takych 70 ti urcite stoji.Ci sa mylim.
Odpovedať
@peton24 ,ono záleží na lokalite,sú pozemky po 20evri a sú aj po 250evri za 1m2.Vynásobíš x m2 a máš cenu pozemku.Oplotenie vyzerá v poriadku tam dosť ušetríš.Vidím tam nejaký altánok,garáž,zámková dlažba,zeleň.To všetko má svoju cenu.Pokiaľ sú tie praskliny staré,zaprášené by som s tým nič nerobil.Keď chceš,pred zateplovaním môžeš dať tú hrubšiu sieťku pod EPS.Horšie je keď sú praskliny šikmé a zväčšujú sa.Hento Ti statik odobrí.Zatepliť steny,jak sú dobré okná a rolety, by som ich nechal tak.Keď sa Ti nepáčia,daj euro+rolety,záleží koľko chceš investovať.Sused chcel byť moderný,vyhodil pred 12rokmi dobré drevené kastlové okná s roletami a dal plastové s vnútornými žalúziami.Mne rolety v zime izolujú,teraz tu mám vďaka roletám chládok,jemu sa plastové v zime rosia musí viac vetrať,teraz bez roliet tam taký chládok ako ja nemá..Pasívny dom ani NED z toho aj tak neurobíš..Atika je nízka,takže pultová strecha tam asi nebude,navrch EPS,fatrafol..
Odpovedať
Článok sa načítava...
ďakujem za vaše príspevky, a ten fatrafol by sa dal dať na ten pôvodný plech alebo preč plech esp a potom na to fatrafol? nevyznam sa moc radšej sa opýtam.
Odpovedať
Tá prasklina medzi oknom a balkónom zvnútra bola kedy vyspravená? Ak aspoň pol roka, treba si ju dobre pozrieť, či nevznikli jemné trhliny naďalej - znamená, že to pracuje. Nad tou lodžiou je podľa fotiek betón pevný. Takto dokáže zničiť omietku aj s atikou dlhšie zatekajúca voda do izolácie minulého režimu - škváry. Všimnite si staršie domy s plochou strechou, každý tretí má miestami odtrhnutú atiku od stropnej dosky. Ak budete zatepľovať, do strechy treba dať aspoň 30cm izolácie, na steny 15cm. Tá atika by výškou nestačila a to si vyžiada pristaviť pár kontajnerov a atiku+krytinu+škváru vyhodiť. Na to buď 1.) drevenú konštrukciu strechy s nízkym sklonom, alebo 2.) novú vyššiu vystuženú atiku a moderný spôsob izolácie strechy EPDM. Krytinu svetlú, pomôže odraziť 20% tepla v lete preč. Nie nadarmo sa kedysi natierala lepenka striebrenkou. Ako bolo spomenuté, ak pôjdu nové rozvody (elektrika, voda, kanalizácia), vyžiada si to nové omietky. Okná sú samozrejmé. Celková cena bude vyššia ako menší pozemok + menší bungalov. To si treba zvážiť. Lokality s novými pozemkami mávajú problémy s dostupnosťou sietí a kvalitou komunikácií. Takisto nový pozemok upraviť, vysadiť zeleňou a oplotiť nie sú malé financie a trvá to pár rokov.
Odpovedať
Profilova fotka
@peton24 Uuuuuuuuuups.... Koľko nezmyslov si človek prečíta v 1 krátkej diskusii... Zrekonštruoval som už pár stavieb, takže budem hovoriť z vlastnej skúsenosti. Základy sú O.K. Tie "trhliny" sú zapríčinené poruchovou oplechovania atiky. Ono to tam pretekalo, vlhlo, mrzlo, trhalo omietku.Tá opadnutá omietka nad balkónom hovorí za všetko. Tam bola neprofesionálne urobená plecharina. Myslím si, že ani veniec nemusí byť až taký problém, aj keď je zrejmé, že je takisto neprofesionálne urobený. Čo zrekonštruovať a za koľko....(?) Ideálne je TERAZ (ak to vezmete) zgenerálkovať celý dom. Spevniť veniec. Strechu zatepliť a na to dať nový plášť, fasádu zatepliť (15 - 20 cm), okná (trojsklo) a dvere takisto nové. Toto sa dá zvládnuť za cca 20 tisíc. A dom bude zvonka ako nový. Ale treba určite zgenerálkovať aj vykurovací systém, aby zodpovedal dobe a novej situácii (nízkoobjemový systém, kondenzačný kotol). No a predpokladám, že manželka bude chcieť nové kúpeľne, kuchyňu... apod. Na toto padne takisto cca 20 tisíc. No atreba to aj vyspraviť, vymaľovať, položiť plávajúce podlahy resp. nové dlažby... A pridaj ešte minimálne 5 tisíc na neočakávané míny. Takže ja to odhadujem tak na 50 tisíc. Benefitom Ti bude o.i. prekrásne prostredie, ktoré v developerskej štvrti s krikľavými bungalovmi a betónovými múrmi nenájdeš. No a prirátaj ešte nejaký grošík na zariadenie - predsa neponesieš do krásne zrekonštruovanej stavby staré haraburdy... ;-) Gooooogli, inšpiruj sa. http://knbd.sk/rekonstrukcia-a-nadsta... http://www.mtgstavby.cz/portfolio_pag... http://www.tmstav.cz/reference-bytova... Nepoznám ceny u Vás, ale musíš si to zrátať.... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@peton24 Jooo a este jedna dobra rada (leonardom - prispevok mi pripomenul) ked budete cokolvek riesit overte si to z viacerych zdrojov a nakontaktujte aj aj projektantov jednotlivych profesii. Totiz realizator to urobi tak ako je to jemu najlepsie, projektant vam to navrhe tak ako to ma byt, s ohladom na zakony a normy. Realizacne firmy maju vo vecsine velky talent "zvadania" investora. Casto sa snazia zhodit vsetky nazory a presvedcit investora, ze oni to vedia najlepsie a ostatny su suflikanti.. Nie je to pravidlo, ale treba dat nato pozor. Ked pride firma a povie "prosime si projekt" - je to na dobrej ceste.. Ak pride niekto a nebude mat absolutne s nicim projekt, pozor pozor !!!
Odpovedať
Profilova fotka
oprava: Ak pride niekto a nebude mat absolutne s nicim problem, pozor pozor !!!
Odpovedať
tak my nie sme náročný, nový poznatok od statika je v netesnosti strechy a tie praskliny by sa nemali po výmene rozširovať po zaplnení a stiahnutí, strecha by vyšla cca 5 tisic aj s kominmy, to je základ potom okná a zateplit, žiadne dispozičné zmeny by neboli, v dome je už meď, zrekonstruovat akurat tak dnu stierky v niektorých izbách a kuchynu nejaku do 3 tis max. tak zavžujeme ale skor asi ideme do toho.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?