Hľadám cenovo prijateľnú tehlu alebo pórobetón

Určite máte väčší prehľad čo je na trhu, preto by som prosila o radu. Potrebujem lacnú alternatívu obvodového múru hrúbky 30. Nepotrebujem sledovať žiadne tepelno-izolačné vlastnosti, dôležité je pre mňa aby materiál bol pevný a ak je to možné, čo najlacnejší.
Odpovedať
1
2
@ivetbal Tak potom ak ti jedno tak si kup bud vibrolisovane betonove tvarnice hrubky 20 cm a postav si dom. A ked pochopis ze prekuris aj gate tak si to stale mozes zateplit 20 cm polystyrenom a stena bude mat hrubku 40 cm. Beton je lacny, pevny, kvalitny, odskusany a iba trochu pracny. Cena na m2 vychadza na 10 EUR. Pripadne by som radil porfix 30 cm. Myslim ze nema vyznam setrit tam kde sa neda. Vsetko sa da poriesit ked clovek premysla lacno a aj kvalitne len treba mat info a vediet ako nato. Vela stastia
Odpovedať
@fricko Ja mám v tom celkom jasno. Pýtala som sa na murivo hrúbky 30cm nie 20. V tejto téme neriešim zateplenie ani to či prekúrim gate ale obvodový múr.
Odpovedať
Najlacnejšie mi vyšla tehla km beta 300 brusena v cene lepidlo.Porfix som zavrhol.Ytong 300 voči tehle rozdiel 1500 €
Odpovedať
@ivetbal
Odpovedať
@jozef74 Ďakujem idem to pozrieť. Ak sa smiem spýtať aký máte pôdorys domu?
Odpovedať
najlacnejsie vychadza vibrolisovana tvarnica 10 ks na m2 co je cca 9.7 Eur za m2 + cena vymurovania a betonova malta + zelezne roxory do muriva, potom na rovnako dreveny sendvis (OSB / stojky s izolaciou/ OSB) a 25 cm tehlou cca 17 Eur. Nad tym cca 25 Eur Ytong ci tehla 30tka.
Odpovedať
Takze ytong sa moc neoplati ? myslim ze tie BT sa celkom vyplatia ale najhorsie je odizolovat patu muriva od zakl. dosky tym sa to predrazuje. V tomto by bol ytong fanj. Keby clovek kupi cca 30 cm ytong okolo 14 EUR na m2 tak by som zvazil hned ytong. Jednoznacne je BT su super len treba tam doriesit vela detailov, ytong je pohoda. Keby ten ytong nebol taky nasiakavy. Porfix neviem.
Odpovedať
@fricko Asi som trochu mimo... čím má ytong nasiaknuť? Nejak stále nechápem... už som to čítala vo fórach aspoň 20x... :-.
Odpovedať
@fricko @blacksr presne. Ono stale sa tu pise o nasiakavosti, ale komu vlastne nasiakol dom postaveny z Ytongu? Nie je to len mytus? Nie je to len predsudok plynuci z toho, ze Ytong ma vyssiu vlhkost z vyroby? Vyrobca argumentuje, ze Ytong nie je o nic viac nasiakavy ako tehla vdaka uzavretym porom - otazka pre fyzikov, ci tomu verit. Ale aj keby bol viac nasiakavy, bol by to problem? Vzlinavost ma takmer nulovu, o dost nizsiu ako tehla. Moj projektant dokonca zastava nazor, ze Ytong po tom, co sa zbavi prvotnej vlhkosti z vyroby, posobi ako urcity samoregulator vlhkosti vo vnutri stavby. Teda ked je vlhkost v priestore vyssia, odobera ju, ked je zas nizsia, odovzda ju. Ja som to pre seba nazval hydroakumulacna schopnost. Ale este som taky nazor od nikoho ineho nepocul, takze beriem to s rezervou.
Odpovedať
@calimero ano, v podstate je to mytus. Nasiakavost porobetonu je vacsia ako pri tehle a tam zacal konkurencny boj vyrobcov a uz sa to rozsirilo vsade :-) Steny mas predsa postavene nad terenom a od spodu izolovane proti vlhkosti. To ako keby sa teraz mali triast od strachu vsetci, co maju drevodomy.
Odpovedať
@blacksr Tak ja to chapem takto. Ked ti pride ytong z vyroby tak cca mal by mat 35% vlhkost. Uvazdany tep. odpor je pri cca 0% vlhosti (co je v praxi nemozne dosiahnut) alebo pri 5% vlhkosti co je mozno dosiahnut po 3 rokoch "vyzrievania". Takze ak budem stavat predpokladam s vlhkostou cca 15% (idelny stav) tak je vsetko v pohode. Avsak najvacsi problem vidim ze ked clovek stavia a niekolkokrat mu to postupom casu zmokne, upsi tak bude mat plne steny vody - pytam sa kolko bude trvat aby sa ten ytong vysusil ? dokedy mam cakat aby som ho mohol zateplit polysterenom ? navyse ked budem robit vnutorne omietky tak tam tiez naberie ytong iste % vlhkosti. Ytong ma kopec vyhod ale ja vidim problem vo vysokom pohlteny vody. Podla mna nemoze mat vzlinavost vody ytong taku nizku (takmer nulovu). Vsak uz to ze je ytong porovity material musia tie pory posobit ako kapilary cize ak si dobre pamatam tak vzlinavost vody suvisi s povrchovym napatim vody. Tj ak by som dal 2 pohore vody jeden na 10 knih a druhy pohar na podlahu a medzi ne nadal ytong tak cca tam by sme videli ci by vody neprekvapkala z jedneho pohara do druheho. Otazne je za aky cas? Ale myslim ze tato vlastnost vzlinavost urcite suvisi s objemovou hmotnostou. Cize materialy s malou Ob. hm budu posobit ako spongia a opacne ako dopudivost. Tj. musi sa menit tvarova stalost. Chapem to zle ?
Odpovedať
@fricko http://www.mojinterier.sk/index.php/s...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@calimero Ano pisu tam pekne ale pozrel si si ze toto je reklama ? vsak autorom clanku je xella. Na druhej strane mam jeden dotaz. Pise sa ze za rovnaky cas absorbuje menej vody ako napr. tehla. Preco tam nie je uvedene ze kolko trva kym material tutu vody strati ?
Odpovedať
@fricko Súvisí odparovanie s paropriepustnosťou?
Odpovedať
@fricko Ano, je to clanok Xelly, beriem ho s rezervou, ale opiera sa o racionalne argumenty a normy. K vzlinavosti: jeden manik na inom fore spravil pokus, ze do vody ponoril tvarnicu z Ytongu a tehly. Kym Ytong naozaj nasiakol len v ponorenej casti (resp. len 1-2 cm nad hladinu), u tehly to bolo podstatne viac. Ak mas chrobaka v hlave, kludne si sprav podobny pokus, tiez by ma zaujimal vysledok. Potom mozes porovnat aj cas schnutia.
Odpovedať
@blacksr Myslim ze ano
Odpovedať
@fricko @calimero Na zaciatku si treba ujasnit pojmy. Nasiakavost nie je vzlinavost a naopak. Pri vzlinavosti je skutocne lepsi porobeton ale pri nasiakavosti je lepsia tehla. Tak si vyberte :-D
Odpovedať
@janvirostko To je jasne. Teraz k nasiakavosti: neplati pravidlo, ze cim rychlejsie material nasiakne, tym rychlejsie aj uschne?
Odpovedať
Inak nie je nic jednoduchsie, ako to overit experimentom. Ponorit do vody Ytong a tehlu a merat prirastky hmotnosti. Nasledne pri schnuti merat ubytky hmotnosti.
Odpovedať
@calimero ano, v podstate plati
Odpovedať
Zdravím všetkých. Pozorne sledujem túto diskusiu, lebo tiež sa rozhodujem, tak som novelizoval tabuľku, ktorú voľakedy vyrobila blacksr. Jedna sa o cenu muriva so zateplením EPS NEO na jednotku tepelného odporu. Možno to niekomu pomôže. Tu je link: https://docs.google.com/spreadsheet/c... Snaď sa to bude dať otvoriť.
Odpovedať
@bluejoz SUPERRRRRRR !
Odpovedať
@bluejoz Chcem len povedat jednu vec tato tabulka nie celkom jasne vypoveda o tom co sa viac oplati. Lebo prvym argumentom je ze hrubka nosnej steny je rozna, druhym ze hrubka izolantu je rozna a vysledok ? mame rozny vysledny odpor. Cize by som povedal ze takato tabulka hovori skor o koleracii tj. o nejakom vztahu medzi izolaciou, a cenou. Je logicke ze ked zvacsis hrubku izolantu na akejkolvek stene tak tym padom ti cena za jednotku tep. odporu bude klesat. Preco si nestanovit jasne parametre ? tj. zamerat sa na vysledny odpor ? tj. chcem dosiahnut na vsetkych typoch obvod. stien cca tep. odpor R = 7 m2K/W.(aspon priblizne tj. malo by sa to dat ak budem vychadzat z ceny izolantu na m3). Zvolit rovnaky typ izolantu. Ideme nato ? Viete mi inac povedat co znamena cisla pri polystyrene napr EPS 70F ?
Odpovedať
@fricko stlačiteľnosť
Odpovedať
@fricko: Prístup do tabuľky je volný. Môžeš to urobiť. Vychádzal som z R okolo 6 -7. Až tak do detailov ako Ty hovoríš sa mi isť nechcelo... . Ale aj tak si myslím, že to má výpovednú hodnotu. V originále mám tabuľku v exceli, kde sa dajú vložiť niektoré údaje a automaticky sa prepočítajú, viď na spodku, tam by sa to dalo ako hovoríš, ale nevedel som ju vložiť na web. To číslo EPS by mala byť pevnosť.
Odpovedať
...F=fasádny
Odpovedať
áno, pevnosť, od nej sa odvíja, do akej miery sa dá EPS stlačiť (stlačiteľnosť je hodnota v % alebo jednotke dĺžky)
Odpovedať
OK, tu je nový link v exceli, kde sa dajú hodnoty meniť a prepočíta to automaticky: https://docs.google.com/spreadsheet/c...
Odpovedať
EPS70F-Pevnosť v tlaku pri 10% stlačení kPa min. 70
Odpovedať
Pre lepšiu predstavivosť: 70kPa=7ton/m2.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?