EPS150stabil pod základovú dosku

Potrebujem poradiť .Môže ísť eps 150stabil hrúbka 100 ako izolácia pod základovú dosku,potom kari siete a tak deka ? Poprosím fundovaných ľudí ,nie tých čo si iba myslia.Vopred ďakujem.
Odpovedať
@stanleytu určite nie. Jednak to nemá potrebnú únosnost a ani odolnosť proti vlhkosti.
Odpovedať
Nie, tam nemôže ísť ani klasické XPS, ktoré má 30mpa. Minimum je 50mpa XPS...
Odpovedať
Ak dáte ip adresu pošlem vám zloženie základov
Odpovedať
Keď som sa rozprával s projektantom tak tvrdil ze takto ako to navrhol je v poriadku.Aj statík to odobril
Odpovedať
@stanleytu Dom bude len na tej doske, alebo aj na základových pásoch?
Odpovedať
@stanleytu asi rozpravate o eps pod podlahou na ktoru ide poter keramicka dlazba alebo parkety lebo inac si najdite iného statika radsej
Odpovedať
Na základových pásoch
Odpovedať
Nie rozprávam o základovej doske .Zloženie základové pasy ,jeden rád dtčiek zhutnený štrk, 10cm polystyrén 150stabil 8 kari siete základová doska 15cm
Odpovedať
@stanleytu neni som odbornik ale 150surcite nie. Koli vlhkosti urcite XPS ako pise @mstora
Odpovedať
Ide o to, že ak váhu múrov a celej zvyšnej stavby budú niesť základové pásy, tak je skoro jedno, čo bude pod základovou doskou - zhutnený štrk, stavebný odpad, hlina... Ako som to tu už kdesi písal - pod základovou doskou petržalských panelákov dnes - po 40 rokoch - chýba 15 cm materiálu, a to určite tie základové platne neliali do vzduchu... :-) Celé to stojí na pilótoch, pomedzi ktoré sú liate tie základové platne, tak ako dom bude stáť na základových pásoch, na nich bude ležať základová platňa (zospodu zadebnená napr. 10 cm polystyrénu), na tom múry, podlaha, na múroch (ďalšie poschodie) strecha... kuk sem... http://www.modrastrecha.sk/blog/mio23...
Odpovedať
Myslím, že pod dosku môžete kľudne použiť aj izoláciu avšak radšej extrudovaný eps, kvôli odolnosti voči zemi a podobne. A zamerať sa treba na materiály, ktoré môžu byť pod úrovňou terénu, napríklad perimeter. Statik by mal mať však dostatočne spracovanú dosku aby nedochádzalo k priehybom a doska vydržala eventuálny tlak mimo základového pásu. Aká hrúbá je doska a aká je spodná a vrchná výstuž?
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleytu Keď vezmeme v úvahu nasiakavosť jednotlivých izolačných dosiek tak najvhodnejšie sú samozrejme tvrdené materiály ako XPS, Perimeter ale nevidím dôvod prečo by tam nemohol byť aj podlahový EPS. Nasiakavosťou je na tom horšie zhruba o 3% a to pri trvalom ponorení. Môj názor je - choď do toho. Či je pod základovou doskou fasádny EPS alebo XPS s únosnosťou to nemôže mať nič, na to je tu základová doska a základové pásy, ktorá majú prenášať všetky tlaky a ťiaže.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@stanleytu stabil nie je material urceny do externeho prostredia. Na to je urceny perimeter. Stabil bude mat vyssiu nasiakavost a tym aj horsie parametre. Toto nie je vhodny sposob ako setrit. Stavias pre seba. Co sa tyka nosnosti, ak tu schvalil statik a podpisal sa pod to, malo by to byt v poriadku. @dedo758 v panelaku ale asi nebude 5 metrovy rozpon a nad tym niekde nejaka akumulacka ako sa casto vidi v dome :)
Odpovedať
Posielam vám rez domu .Tak prečo to takto navrhol projektant ?
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleytu nie je to dobre vidiet, ale myslim, ze tam vidim Styrodur 4000C co je XPS s nosnostu 40t/m2 pri 10 percentnom stlaceni. V zatvorke je EPS 150S, ten ma nosnost 15t/m2. Takze, nie projektant nenavrhol EPS150S, ale XPS 4000C. co znamena EPS150S v zatvorke je otazka na projektanta :)
Odpovedať
Je to alternatíva buď EPS150s alebo styrodur 4000c.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleytu tie dva materialy maju uplne ine vlastnosti, takze alternativa asi tazko :), ale to si vydiskutuj s projektantom. Ja si myslim, ze pod zakladami 150S nema co hladat, nie je to material na to urceny.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleytu stále si stojím za svojim tvrdením, keď vezmem v úvahu tieto dva výrobky napr. od Isoveru, Stabil má lepšie parametre v lambde aj v tepelnom odpore, samozrejme v stlačiteľnosti a nasiakavosti je na tom lepšie Styrodur. Statiku a tým aj stlačenie izolantu nám musí vyriešiť základová doska a základové pásy, čo sa týka vlhkosti - ako často príde izolant pod doskou do styku s vlhkosťou v takom množstve aby dokázala ovplyvniť jeho vlastnosti? Stabil má pri úplnom ponorení nasiakavosť 3-4% a na túto hranicu sa dostane až po cca 28 dňoch a to stále hovoríme o úplnom ponorení. Kedy pod doskou nastane tento stav? Podľa mňa je použitie EPS 150S možné ako alternatíva, ale samozrejme, že Styrodur by bol vhodnejší.
Odpovedať
@stanleytu zaujimalo by ma preco projektant volil takuto skladbu? Spytaj sa a daj vediet aky je jeho nazor. Ma vypoctom dolozene toto riesenie? Ten XPS pod doskou nahrad strkovym lozkom(ak je treba) a tych 100mm tepelnej izolacie daj nad podkladovy beton do podlahy k tym 120mm. Do podlahy mozes dat lacnejsi EPS a myslim si, ze dosiahnes lepsie riesenie ako to co je teraz navrhnute.
Odpovedať
Profilova fotka
@pysnyp porovnavas NEPOROVNATELNE. Ak projektant spocita, ze treba 500kPa XPS (v podstate najpevnejsi co sa vyraba, pricom existuju menej pevne alternativy) pod dosku a ako alternativu ponukne 150kPa EPS (pricom existuje 200kPa stabil a predovsetky Perimeter) tak nieco nie je v poriadku. A o potrebe riesenia izolacie pod a nad by sa dalo tiez diskutovat.
Odpovedať
Profilova fotka
tiez som uvazoval izolovat platnu od spodu. ale som to zavrhol. (zbytocna robota a naklady). Nakoniec budem mat izolaciu standardne v pdlahe.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ak by sa zakladal dom len na železobetónovej doske bez základových pásov vtedy by som ohľadne pevnosti v tlaku jednotlivých izolácií nediskutoval a jednoznačne by som bol za XPS s čo najväčšou pevnosťou ale v tomto prípade si myslím, že údaj o pevnosti v tlaku nie je smerodatný
Odpovedať
Profilova fotka
@pysnyp netvrdim opak, ale od toho je predsa projektant a ten navrhol najpevnejsi XPS, pricom mal moznost navrhnut menej pevny a lacnejsi.
Odpovedať
@majkoj bud projektant nevie co robi, alebo nemal dostatocne zaplateny cas a nestihol pri tom rozmyslat. Nieco rychlo nakreslil, napisal a vedel, ze ked da XPS z jeho strany je vsetko ,,ok,, a co tam po investorovi a cene za material. PS: pri tomto dome sa neda hovorit o zakladovej doske, tu ide o podkladovy beton pod hydroizolaciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ako menej pevný a lacnejší materiál navrhol EPS 150S. No aby sme sa stále nebavili dokola o tom istom, zhodneme sa na tom, že najvhodnejší materiál pod základovú dosku je XPS... ...ale vzhľadom na tepelnú stránku a keďže neriešime primárne únosnosť izolácie, som aj za alternatívne riešenie navrhnuté v projekte :-) Prajem všetkým pekný deň a odchádzam niečo robiť.
Odpovedať
Profilova fotka
chcel by som vidieť tepelnotechnický výpočet ako zdôvodnenie tejto skladby. So statikou to nemá nič,
Odpovedať
@stanleytu Na začiatok sa opýtam projektovú dokumentáciu robil architekt alebo projektant. A teraz k problematike. Zo skladby je vidno, že je navrhnutá železobetónová konštrukcia, čiže zaťaženie je prenášané prostredníctvom tejto dosky do základov. V pohode by bolo možné tam navrhnúť TI z menšou únosnosťou do EPS by som nešiel. Umiestnenie TI po celej ploche dosky mi dáva len jediné možné vysvetlenie. Štrkový násyp slúži ako plošná drenáž. Z toho dôvodu môže hroziť premŕzanie spodnej stavby v strede objektu a je potrebné kvôli vysokej úspornosti pridať TI, aby nebola príliš vysoká vrstva TI v podlahe. Ináč vysvetlenie nemám. Navyše toto riešenie je zbytočne pracné a finančne náročnejšie. Ešte by bolo potrebné sa spýtať, či v oblasti styku základových pásov a obvodovej steny je urobený posudok na hygienické kritérium. Celý dom je nadpriemerne zateplený ale v tomto mieste to je dosť slabšie. Najmä v tomto mieste hrozia tepelné stráty. A teraz k samostatnému riešeniu. V prípade ak štrkové lôžko neslúži ako plošná drenáž, tak by bolo jednoduchšie riešenie potiahnuť TI XPS, ktorý je na základovom páse až po základovú škáru aby sa zabránilo spomínaným tepelným strátam v mieste styku steny a základu. Taktiež treba posúdiť tento styk, či vyhovuje z hľadiska hygienického kritéria. Samotnú TI by som nevolil umiestniť zo spodnej strany ale ale z vrchnej strany. TI by sa musela nadimenzovať na takú hrúbku, aby spĺňala hrúbku pre predpokadané vlastnosti domu v akom štandarde je navrhovaný.
Odpovedať
@spiderhst Musím ta opraviť. Práve v tomto prípade nejde len o podkladový betón ale aj o dosku ktorá prenáša zaťaženia do základov. Ak by išlo len o podkladový betón , inak by stačilo, keby bola s prostého betónu.
Odpovedať
@xatalovic prepac, ale dovolim si tvrdit, ze v tomto pripade by stacila z prosteho betonu. Jasne nemozem to povedat na 100 percent, pretoze nepoznam podrobnosti k tomu domu, ale mam pocit, ze to bude prosty beton s konstrukcnou vystuzou z kari sieti. Mohol by sa k tomu vyjadrit @stanleytu , ale dalej to sme uz mimo temy a nie je to nutne dalej rozvaduat.
Odpovedať
Ďakujem pekne za odpovede
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?