Dom z betonu monolit - skusenosti, nazory

zdravim, najde sa tu nejaky fanda do betonovej konstrukcii RD alebo niekto kto uz takto staval? Mohli by sme vymenit nazory podiskutovat, co ako robit - ak z vychodu sr tak aj osobne. Ak niekto uz robil, tak aky system by poradil z realnych skusenosti a na co davat pozor. Hlavne, ak niekto v betonovom dome byva tak by ma zaujimalo ako to vyzera s vlhkostou vzduchu pri byvani/kureni v zime a celkovo pocit pri beznom byvani. Dakujem za diskusne prispevky - pekny den vsetkym.
Odpovedať
1
2
@tristann ja mam dom z betonu, stavba sa realizovala systemom strateneho debnenia Velox. Vlhkost je asi taka aku si nagenerujes/vyvetras, neviem aku diskusiu na tuto temu ocakavas.
Odpovedať
Profilova fotka
@tristann na skúsenosti s bývaním nemusíte chodiť daleko, všetky paneláky boli z čistého železobetónu. jedna skúsenosť, musíte presne vedieť čo chcete, pretože zásahy do dispozície a konštrukcie sú nákladné, ostatné je ako bežná stavbe, viac sa dební.
Odpovedať
@gashtaan, vdaka - spravna vlhkost je pre mna dolezita. Pocul som, ze s tym v betonovom dome budem mat problem - slaba regulacia oproti akemukolvek inemu materialu, co mi pride ako najvacsia nevyhoda (v podstate pre mna aj jedina vazna nevyhoda). Ze casto je bud vysoka alebo velmi nizka. Teraz s odstupom - preco si to riesil systemom velox? Podelis sa o cenu za m2, ake si dal zateplenie a spokojnost s akumulaciu a nakladmi?
Odpovedať
@jan45 vdaka, iste panelaky aj ked na nich mnoho ludi nadava pre mna predstavuju velmi zaujimave riesenie. Len hlavne nevyhody - su privelmi nahusto a chyba okolo nich viac zelene + tazke komunitne rozhodovanie. A v poslednom case absolutne neprimerane ceny za byty v mestach... Inak efektivne riesenia byvania ako vysite - specialne tie 82/88m2, s dobrym zateplenim aj tie bytovky mozu vyzerat fajn a pre ludi, ktori nevyzaduju unikatne stavebne diela su super. (ja by som tiez bral pokial by ma byt nevysiel drahsie ako dom) Zasahy nepredpokladam, dobry projekt samozrejme. Debnenie som uz videl mnohymi systemami - uvazujem nad najefektivnejsim. :) Robil niekto pripadne dom z betonovych panelov? Taky monolit mi pride tuhsi, menej "deravy".
Odpovedať
@tristann monolitická dobre zateplená stena je asi najlepšia kombinácia materiálov aké sa v stavbe dajú použiť. Vlhkosť sa rieši vzduchotechnikou nie stenami. Mňa osobne mrzí, že sa to nerobí vo väčšom meradle, trendom sú proste murované bungalovy :-) Prvý betónový budem asi musieť postaviť sebe:-) Čo sa týka panelových systémov, tie sa znova vrátia na výslnie lebo sa dajú kvalitne navrhnúť a bude to jediná cesta ako aplikovať automatizáciu v stavebníctve.
Odpovedať
@tristann Také máme postaveno z Veloxu (18 cm šedého polystyrenu). S vlhkostí jsme nikdy problémy neměli, teď v listopadu budeme bydlet 7 let a jsme moc spokojeni. Bungalov 228 m2, chladná Vysočina, topíme bez garáže a skladu, t.j. cca 170 m2 na 22 st. a za rok spotřebujeme kolem 1.000 m3 plynu včetně ohřevu vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@tristann paneláky som nespomínal opre prostredie. ale konštrukciu. Rozšírenie betonových domov je limitované cenou debnenia apracnosťou, rozšírenie panelových rozptýlenosťou výstavby. Predávajú sa panelové domy (nie z betónu) ale ich variabilita je obmedzená a dnes každý chce niečo unikátne. Ak máte neobmedzený rozpočet, môže vzniknúť zaujímavá stavba ako napr. rezidencia v Bojniciach. Je to bet. monolit.
Odpovedať
@tristann ak je pre teba vlhkost taka dolezita, ries to rekuperaciou... kazdopadne, aj tak je podla mna ta tvoja hlavna nevyhoda betonu nezmysel. Ja som zateploval steny 25cm EPS, s nakladmi som spokojny, za kurenie a ohrev vody plynom platime cca 270€ rocne. Akumulacia betonu je fajn z pohladu stabilnej teploty, ale v lete, ked je tyzden cez 30 stupnov to uz taka vyhoda nie je... nuz, nic nie je ciernobiele.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan a v čom je akumulácia v lete problematická?
Odpovedať
Profilova fotka
@tristann monolit je drahý aj pracný....je pre solventných staviteľov.....čo sa vlhkosti týka tak to máš nejaké zvláštne informácie.... vlhkosť tam funguje ako v hociakom montovanom dome.
Odpovedať
@eagleowl to naozaj mam toto vysvetlovat?
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan kľudne....lebo je to trochu ako s tou vlhkosťou. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@eagleowl ech, skusil som zacat, ale vzdal som to... aj tak asi len trolujes.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan ja som s tým nezačal....okrem toho že je na tom asi toľko pravdy ako na tej vlhkosti.
Odpovedať
@eagleowl nuz, tak snad sa najde nejaky dobrak, ktory ti vysvetli, preco je problem zbavit sa tepla naakumulovaneho v betonovej stavbe pocas tyzdna horucav.
Odpovedať
@slavoslav vdaka - tiez to tak vidim :) Ze beton + zateplenie ideal + automatizacia v stavebnictve pre buducnost - chcem sa tejto oblasti aj viac venovat... Vlhkost v interiery je pre mna dolezita - mimo 40 - 60% je pre mna prostredie nezdrave (vysusanie sliznic alebo riziko plesni,...) Pre mna je bezpecna stavba a zdravy vzduch priorita. Beton nevie regulovat vlhkost (verim ze sadrovie omietky alebo sadrokarton tomu moze pomoct - alebo hlinene omietky ci stena z nepalenej alebo ubijanej hliny) - neviem ci to niekto vyuzil. S rekuperaciou ci riadenim vetranim nemam osobne skusenosti - samozrejme ju planujem min pripravu ale neviem o tom ze dokaze regulovat vlhkost - zvlhcovat... (aj ked vetram a pustim vlhky studeny vzduch tak v teplom prostredi sa ta jeho vlhkost znizi. ... absolutna/relativna vlhkost,...) Uvazujem to robit svojpomocne (chyby by sa tazko opravovali a nemam doveru v stavebne firmy ak maju robit nieco na co nie su "zvyknuty" - nema niekto typ na projektanta / dozor so skusenostami s betonom na vychode?
Odpovedať
@aneri53 vdaka. Vlhkost aj meriate alebo pocitovo? Prezradis co vas stal velox na m2?
Odpovedať
@tristann nikdy som nemal vlhkost dlhodobo mimo 40-60%, to som zazil len na dovolenkach v dreveniciach, ci u kamarata v tehlovej stavbe (netusim preco tam ma tak sucho). Ako si predstavujes regulovanie vlhkosti omietkami? To akoze ked vlhkost stupne nad 60%, zacnu absorbovat vodne pary a vlhkost vzduchu v miestnosti sa nezvysi? Sadra sice ma mensi difuzny odpor nez beton, ale podla mna si to predstavujes nerealne. Difuzny odpor stien sa na interierovej vlhkosti podiela zanedbatelne.
Odpovedať
@tristann Vlhkost měříme, stabilně je mezi 45-55 %. Cenu musím dohledat, už je to skoro 8 let, tak to stejně asi nebude aktuální. :-)
Odpovedať
@gashtaan Neviem či máš úplne jasno s akumuláciou v betóne v horúčavách, alebo si zabudol na izoláciu steny. Ten betón akumuluje teplotu v interiéri, čiže ak tam máš 22°C a vonku je 40°C, môžeš dom "vyvetrať horúcim vzduchom" a po chvílke, po zavretí okien sa teplota znova priblíži k 22°C, narozdiel od napr. drevostavby, kde drevo skoro nič neakumuluje a vnútornú teplotu zabezpečuje len teplota vzduchu v interiéry a jeho vyvetraním sa teplota zvýši na teplotu vonkajšieho vzduchu a po zavretí okien tak aj ostane. Zjednodušene pre pochopenie. Ak budeš mať v masívnom dome rekuperáciu tak teplota v horúčavách bez chladenia bude narastať extrémne pomaly ak vôbec (v závislosti od zateplenia a inteligencie rekuperácie), narozdiel od ľahkých stavieb. A efektívne je mať v dome konštantnú teplotu. @eagleowl @tristann
Odpovedať
@aneri53 to je parada; cenou sa netrap - len som chcel orientacne info. Vnutorne priecky tiez beton? Topenie podlahovka? Nech sa vam dobre byva - si ma potesila ze to nemusi byt problem.
Odpovedať
@gashtaan ano, ja si predstavujem (z toho co som cital) ze niektore materialy lepsie a niektore horsie reguluju vlhkost (tak ako aj ma material tepelnu kapacitu kazdy inu). Verim, ze tato vlastnost ma aj pomenovanie co som samozrejme zabudol :) a beton pri porovnani s inymi materialmi dopadol velmi zle. Proste realne vlhkost nereguluje - verim ze najlepsie je na tom nepalena hlina. Ak sa ti to dari udrzat v zdravej norme tak super. Videl som ze si merias aj CO2 co je parada. Videl som rozne merania a v podstate ma to presvedcilo na riadene vetranie. Problem v lete s chladenim mas aj na prizemi aj na poschodi? Pre mna dost dolezity udaj. Poschodie si viem predstavit ze to moze byt velky problem - od strechy. Nezazil som v horucavach komfortne podkrovie bez klimy - a klimu nechcem. To planujem rovnu strechu - zelenu. Kamarat so suchom - tiez som chvilu byval vo velkom murovanom baraku a v zime strasne nizka vlhkost - aj ked novostavba ale dost mu tam prefukovalo (detaily v hrubej stavbe nedotiahnute) + kurenie teplovzdusnym krbom s vykonom okolo 20kW.
Odpovedať
@slavoslav iste - ale ak mas dlhodobo horuco tak ta akumulacna masa sa po urcitom case nahreje mozno aj na 30stupnov. Ak je to podkrovie tak este podstatne skor a vtedy to je poriadne naskodu lebo to proste jednoducho nevyvetras aj keby si cele noci mal otvorene okna. Ta hmota ti chladne velmi pomaly a ked cez den 36 a v noci 22, tak sa sama na 22 realne vychladit ani nema ako. Pri tazkych akumulacnych domoch je vyriesenie chladenia velmi dolezite. Iste kratkodobe hoci 40 stupnove horucavy tak nepocitis ale dlhodobe horucavy to chce riesit aktivnym/pasivnym chladenim.
Odpovedať
@tristann cez 25-30cm izoláciu to nedokážeš nahriať ani keby si čo robil. Podkrovia sa nahrievali keď sme to izolovali 15cm izolácie nie dnes kedy tam máme cez 40cm
Odpovedať
@slavoslav preco by som preboha vetral cez den 40 stupnovym horucim vzduchom... samozrejme hovorim o vetrani v noci, ked mas v dome 28 a vonku 22, vetras celu noc a ked okna zavries, vdaka nakumulovanemu teplu sa teplo ta priblizi na krasnych 26. Na izolaciu steny som nezabudol, skor ty si zabudol, ze polystyren nie je supraizolant s nekonecnym odporom, takze tyzden horucav prehreje dom aj cez izolaciu.
Odpovedať
@tristann no ak si tie tabulky videl v reklamnych letakoch... radsej sa zhodnime, ze sa ohladom tej "regulacie vlhkosti" nezhodneme :) Na poschodi pod strechou je teplejsie, cca o stupen, nieco vyhreje cez trechu, teplo prirodzene stupa hore, ale zase menej vyhreje poschode cez okna, kvoli presahu strechy. Ako aby sme sa chapali, ja nemam problem v lete aj ked mam v dome 28-29 stupnov, je to len par dni v roku, ale ked pride svokra od Ziliny vtedy na navstevu, trpi strasne :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan povedal by som že dom kde dosiahne teplota 28°C má chybu buď v samotnom projekte alebo realizácii alebo v užívaní... Síce máš "monolit" ale povedal by som že má podstatné odchýlky.... betón je z vnútra oddelený od omietok vrstvou drevotriesky.....priečky máš z porobetónu - akumulácia mizerná...to podľa mňa výrazne bráni výdaju tepla v noci počas vetrania....(máš aspoň vonkajšie tienenie okien na dolnom poschodí ? ) Akumulácia je dobrá v zime pri kúrení drevom....inak v zime nemá žiaden význam......no v lete je podľa mňa oveľa podstatnejšia a výhodnejšia....betón je dobrý na to aby dokázal cez deň podržať teplotu a za čas od pol noci do rána ju pri intenzívnom vetraní rýchle vydať. Mám za sebou dve letá a teplota mi v dome nikdy nedosiahla 26° a to mám v strope 20cm vaty - je to bungalov a pod strechou kde som zo zvedavosti strčil čidlo je v lete bežne 45-48°C. No každý večer-resp v noci do rána otváram okná dokorán v celom dome....a to postačuje. Som Trnavský kraj tak že podobne ako u Teba.... (tak že preto sa ťažko nájde niekto kto my vysvetlí prečo je akumulácia v lete nevýhoda)
Odpovedať
@eagleowl mas pravdu v tom, ze nemam klasicky monolit kvoli zabudovanemu debneniu, prijem a vydaj tepla z betonu bude preto o nieco pomalsi. Kazdopadne, nemam ani vonkajsie tienie, ani bungalov s velkym presahom strechy, tazko takuto stavbu porovnavat s tou tvojou (tipujem, verejne zda sa si tu nic vizualne nepublikoval). Akumulacia je pre mna vyhoda aj v zime, pretoze na noc vypinam kurenie... moze byt vonku aj -10 a do rana mi teplota v dome neklesne o viac nez o stupen.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan áno mám bungalov a pretienenie strechou.... dôvod akumulácie tepla u teba je asi v absencii toho pretienenia....veď tie okná sú ako radiátory...inak si myslím že čím väčšia akumulácia tým lepšia šanca leto preklenúť bez prehriatia.... V zime síce vypneš kúrenie ale načo vlastne keď sa teplota aj tak nepohne....stačí na termostate nadstaviť na noc o 1-1,5° menej a vyriešené....ale neušetrí to prakticky nič....v zime akumuláciu snáď trochu väčší komfort pri nárazovom vetraní alebo kúrení drevom (to teda využívam)....
Odpovedať
@eagleowl urcite tie okna vyrazne prispievaju k akumulacii toho tepla, ale ako som pisal, ide o par dni v roku, zily mi to netrha. Kurenie samozrejme, ze nevypinam kvoli setreniu... proste chcem mat v dome v noci ticho.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?