Dom z betónových murovacích tvárnic - má niekto?

Ahojte, majitelia domov, ktori maju postavene obvodove mury z betonovych murovacich tvarnic, pls napiste vsetky pozitiva/negativa + mam k tomu este zopar dolezitych poznamok. dakujem
Odpovedať
@igrak pozri si album mio23 on staval z uzkych DT a to izoloval 40cm neoporom, dom bez kurenia.
Odpovedať
@stowasser a dom bez byvania :) Ci nebodaj to uz dokoncil?
Odpovedať
ano poznam ho, ale rad by som aj niekoho ineho este, viac ludi viac skusenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
Výhody nevýhody. Je si treba uvedomiť a posúdiť nakoľko bude dom obývaný. Porovnám betón s Ytong. Betón sa veľmi dlho akumuluje a veľmi dlho drží naakumolovanú teplotu,dlho ju vyžaruje do priestoru. N ato potrebuje dokonalé zateplenie stropov odporúčam min 50 cm polystyrénu, a stien aspoň 20 cm .Inak naakumolované teplo rýchlo odvedie do exteriéru.Počítajte s tým ,že na výkedndový dom je to nevhodný materiál.Presný opak je Ytong ktorý väčšinu tepla odrazí späť do interiéru . Dom z Yt sa rýchlo nahreje ale aj rýchlejšie vychladne. Betón sa zas odvďačí pri letných horúčavach . Dlho si udrží aj chlad a príjemne cez leto ochladzuje priestor interiéru. Hrubá stavba vychádza cca rovnako draho. Pri pevnosti je z ohľadom na RD nepodstatné . RD dom z toho či toho materiálu ak projektant nevyštudoval za klobásky je ok.
Odpovedať
@antonmesaros @igrak este by som dodal, ze pri betonovom treba dokladnejsie planovat technicke vedenia, najma odpady a vodu. PS V roku 2009 som bol v Brne na skoleni "Pasivny dom" a tam bol clovek, ktory si postavil dom z 12cm tvarnic a udajne mal povodne projekt na 10cm nosne steny z liateho betonu (malo sa zalievat debnenie), kvoli uspore casu a penazi sa rozhodol inak.
Odpovedať
nevyhody podla mna prevazuju nad vyhodamy. Je to sice lacny sposob, beton ma vysoku akumulacnu schopnost, ale potom podla mna uz len nevyhody. Inak je rozdiel murovacia a salovacia betonova tvarnica. Murovacia tvarnica ma dno. Muruje sa dnom hore a nevyplna sa betonom.
Odpovedať
@igrak ja, pytaj sa konkrétne ak chceš.
Odpovedať
@igrak Murovacie betónové tvárnice nie sú určené na akumuláciu tepla. Na to je plná betónová stena (zalievacie betónové tvárnice), vápnocementové bloky... ale najlepší je železobetónový strop. Steny radšej postav zo širokého pórobetónu, pretože je to lacné, jednoduché, nezničí to háveď, je to stabilné, nie sú tam tepelné mosty... proste samé pozitíva. Ak zateplíš strop aspoň 30 cm polystyrénom alebo 40 cm kamennou vlnou, a podlahu aspoň 20 cm polystyrénom, môžeš dom priamo vykurovať elektrinou lacnými konvektormi, teda netreba drahý a potenciálne poruchový vykurovací systém. Bungalov s neurčitou orientáciou nemá veľké slnečné zisky, takže na dom ktorý netreba vykurovať zabudni. :-)
Odpovedať
@diskuter ked tu vo velkom radis lacne konvektory, bolo by fajn spomenut druhu stranu mince, ze len s tymto vykurovanim neskolauduje... len aby bolo jasno
Odpovedať
@topfield Myslím že skolaudujem len s konvektormi. Prečo nie? Ak by trebalo nejaké číslo na primárne energie, tak sa dá aj teplovzdušný krb, zíde sa.
Odpovedať
Tak len s konvektormi alebo s krbom? 😁preroze len s konvektormi neskolaudujes
Odpovedať
@topfield Krb je dobré mať tak či tak, ale po kolaudácii sa nemusí často používať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kriloter staval si obvodove murivo sam? je mi jasne ze je to pracnejsie ako napr ytong, ale jako dlho ti trvalo vytiahnut obvodovky + priecky? neviem aky mas velky dom.Ako si odizoloval prvu radu tvarnic od bet.dosky? Ako hodnotíš tento materiál uz ked byvas? Ako si tahal el.+ine rozvody?
Odpovedať
@diskuter vysvetli preco je ZB strop najlepsi? každý typ stropu je lepsi na konkretny ucel. Nesuhlasim ze porobeton je lacny, a teda betonove murovacie tvarnice mi znici haved? :-D Takisto vykurovanie el.konvektormi nieje lacne ani nahodou..
Odpovedať
@igrak ŽB monolitický strop oproti betónovým murovacím tvárniciam lepšie akumuluje, a háveď nepoškodí polystyrén. ŽB montovaný strop akumuluje asi ako tie tvárnice. Oproti drevenému stropu je zaručene vzduchotesný, nepruží, nehnije, nepredáša hluk, cena je porovnateľná s dreveným.
Odpovedať
@igrak odvážne som sa do toho pustil sam s fotrom, ale za 4 dni sme potiahli len 3 rady, som trošku puntickar aj keď netreba ... Tak som zavolal chlapcov, ti do za 4 dni vytiahli celé aj so zaliatim venca. Akurat furt frflali, že sú tvarnice tazke. Mam z toho ale len obvodové murivo, vnútro je všetko sdk. Mam dosku na xps, tým je vyriešené odizolovanie prveho radu 😀. Dom je bungalov cca 9x15. Rozvody mám riešené v sdk, len 3 zásuvky a 1 vypínač v bvt, plochy kabel nalepeny na stenu, v pohode. Len keď z toho budes mať všetky priecky, treba to premyslieť, ja som to nejako neriesil. Ked byvas je už celkom fuk z akého materiálu mas steny 😀. Dnes ani neviem z čoho by som staval, je to celkom fuk asi aj, čo najtenšie. Nejake zásadne výhody nevýhody má nenapadaju ani, akurat treba majstrov ktorí majú skúsenosť alebo byť s nimi, nemoze sa murovat na klasickú "sracku". Bvt má vyznam podľa mňa riesit keď chces lacné tenké obvodové murivo, iná alternatíva je tusim uz len vpc. Úplne pôvodne som chcel steny z betonu len som to nejako nedotiahol. Dnes by som siel možno do toho.
Odpovedať
@kriloter no toho sa obavam aj ja, ze casu na to třeba velmi vela.Vies mi hodit zopar foto do posty muriva, dosky atd. Ako je to s presluchom, teda prestup zvuku? aku izolaciu mas na murive? Kokso to je dilema, ytong ale uz nechcem..
Odpovedať
@igrak Blud...tiez som sa nechal opantat ze lacne tvarnice, 10 € m2, ale keby zaratam pracnost, zarabanie malty atd, atd. tak ma to vyjde na rovnako ako tehla. Nakoniec som dal na poschodovy dom 5700 € za tehly, strop so statickym posudkom a v cene bola aj lepiaca malta. Krasny material. Lepeny piesok som nechcel lebo ma mensiu pevnost v tlaku aj ked mozno dostatocnu. a takisto dost nasava vodu a potom dlho schne. Ale bolo to najma o vnutornych pocitoch a predsudkoch. Ale ako vravim tie betonove tvarnice podla mna prudko olutujes lebo sa muruju doklasickeho maltoveho lozka a vyrovnavat kazduu tvarnicu do vodovahy je psychiatria. Moji majstri zalozili prvy den prvy rad a potom za dva dni vymurovane prizemie, poschodie dali za 2-3 dni (8 radov na poschodi + veniec.
Odpovedať
riesite ceny betonovych tvarnic, nevsimla som si, ci niekde je spominane aj to, ze treba prihodit zateplenie, to by isto nedostalo energeticky certifikat. ja mam postavene drevostiepka, polystyren, monolit zaliatim betonom a drevostiepka, super to drzi teplo. nesuhlasim s niekym hore, ze to nie je vhodne na vikendove byvanie, prisla som ked vonku bolo okolo nuly, a barak sa vykuril do dvoch hodin, pomohla som mu krbovou pieckou. a za 4 dni spotrebovane 32m3 plynu radiatory vypinali a teplota dnu cca 24C.
Odpovedať
@igrak ahoj, ja mam 20 cm BVT obvodove a 10 cm BVT priecky - prvy rad a TM - ZB doska je polozena na 8 cm XPS, zboku 10 cm XPS bez kontaktu s podlozim - elektrina - steny bez SDK, vsetky kable boli tahane v tvarniciach pocas murovania (ano, bolo to pracne a narocnejsie na pripravu/planovanie). neskor sme este dorabali 3 zasuvky a 1 vypinac, tieto kable su v chranicke pod podlahovym EPS/v podhlade a vyvedene vertikalnou drazkou vyrezanou do BVT... lepsim planovanim sa tomu dalo predist vyhody/nevyhody: + obstaravacia cena + viac vyuzitelneho miesta na danej zastavanej ploche + priestor pre slusnu izolaciu fasady so zachovanim rozumnej hrubky steny (mam 1 + 20 + 30 + 1) - rychlost - robili sme to cele s tatkom sami a priznavam, ze to bola pakaren. kazda obvodova tvarnica vazila 19 kil a na rovinnosti sme si davali fakt zalezat = denne sme nespravili viac ako 1 az 1.5 radu obvodovych stien (podorys 9.4 x 15), priecky podobnym tempom; ak je teda rychlost vystavby hrubej stavby prioritou, BVT ma hendikep - prasnost - ytong upravite pilou, tehlu mur. kladivom, na BVT treba diamantovy kotuc/hrncekovy vrtak; prasne prace je vhodne stihnut pred namontovanim okien - vacsia narocnost na celkovu pripravu projektu a planovanie rozvodov elektriny/vody/odpadov a vyrazne mensie moznosti improvizovat pocas vystavby - vyvedenie odpadov/vody sme riesili zvacsa primurovkami z porfixu byvame len od aprila 2016 a ako pise @kriloter, ked uz raz clovek byva a dom funguje, ako ma, tak velmi neriesite, z coho je postaveny... zvukovy utlm je fajn, bezny rozhovor za prieckou je obtiazne vobec zaregistrovat aj napriek optickej prevahe negativ by som do BVT siel znova, nevyhody su rozpisane obsirnejsie preto, aby ste si mohli spravit lepsi usudok, ak je to este aktualne ;)
Odpovedať
@botto Ahoj, dakujem za info, este mam par doplnujucich otazok: -predpokladam ze EPS si nekotvil -nemas foto detailu styku BVT a zakl.dosky, resp.vies mi lepsie opisat riesenie odizolovania obvodových murov od zakl.dosky? -preco by si znova siel do BVT ked je tam tolko negativ? -okna si predsadzoval alebo klasicky montoval do ovtorov? -aku mas izolaciu podlahy a stropu? -ako mas riesene kureni? -od akeho vyrobcu si mal BVT? ako presne (nepresne) boli tie tvarnice? Zacinam cca v aprili, myslienka stavat z BVT ma drzi hlavne kvoli vlastnostiam, na tu pracnost som pripraveny. dakujem ;)
Odpovedať
@igrak ahoj, igrak, pardon za meskanie -EPS nekotvene, lepene Ceresitom CT84 - pata muru nie je nijako odizolovana, sedi rovno na doske, izolovana je ale cela zakladova doska je. XPS pod nou, XPS zboku, prechod do EPS fasady, ziadny priamy dotyk so zeminou. ak budes robit nieco podobne, odporucam beton vyliat do vanicky, ja som to zboku izoloval dodatocne (a komplikovane)... hm - len preto, ze bilancia pozitiv a negativ sa mi stale vidi najvyhodnejsia :) slo mi hlavne o cenu za R a cas az tak velmi netlacil. niektore veci by som dnes na dome zmenil, ale material medzi nimi nie je... - predsadena montaz + pasky. polovicka sa tesi, ze mame pouzitelne siroke parapety dnu i vonku :) - pod zakl. doskou 8cm XPS (dal by som dnes viac), zboku 15 cm xps, fasada 30 cm grafitovy EPS, strop 50 cm min. vaty - kurenie elektricky kotol + teplovodna podlahovka, zalozny zdroj teplovzdusne kachle; cisto s elektrinou uz tusim neskolaudujes ani na B - tvarnice od fa Prescot, rozmerova stalost velmi slusna - ak nieco kolisalo, tak mozno len vyska do 1-2 mm, ale to sa dalo to malty doklepnut; sirka luxusne a dlzku sme neriesili od aprila drzm palce
Odpovedať
Profilova fotka
Betonove tvarnice urychluju samotny prosces vystavby a je podla mna urceny hlavne pre ludi, ktori si dom stavaju svojpomocne. v lete udrzi stavbu chladnejsou a cez zimu pekne izoluje teplo vo vnutri. Je to vdacny material uz si skor vybrat samotneho dodavatela. Ci uz dom z tvarnic alebo z dreva, kazdemu pasuje nieco ine.. To je tazko tu niekoho nasilu hnat do pouzitia materialu a akeho mame dom postaveny my
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?