Dá sa nahradiť oceľový nosník, ktorý je v projekte?

Ahojte mám v projekte naplánované 2 oceľové nosníky HEA 220 (alternatíva IPE220) 6.2m , ktoré sa položia na vence a budú držať strechu . Jeden je nad garážou a druhý je nad kúpeľkou . Chcem sa spýtať či je možné namiesto toho spraviť železobetónovú konštrukciu alebo niečo iné. Ide o to že nerád by som dávala taký veľký kus železa pod strechu a ide aj o cenu kedže to stojí okolo 800-900 eur s dopravou . Ďakujem
Odpovedať
1
2
Istotne by sa dalo. Ale to je otazka na statika, ktory by to cele musel prepocitat.
Odpovedať
@peteer_h technicky sa da, ale musi ti to spocitat statik, takze oslov svojho projektanta, nech upravi projekt, lebo treba brat do uvahy aj prepojene nosnika na veniec. Ze to bude lacnejsie, jednoduchsie to nejak neverim
Odpovedať
@peteer_h tak asi to treba konzultovat s projektantom, najma argumnet ze neches kus zeleza.. to akoze preco? A co tam das? betonovy strop a zalejes to betonom? to bude lacnejsie?
Odpovedať
@sysell mám bungalov , takže betonový strop nebudem mať. Myslel som že by sa tam dal len taký železo betónový pas. Myslím si že také 6,2 metrové pásy budú určite lacnejšie ako 800-900 eur.
Odpovedať
Je.možné namiesto.toho spraviť železobetonovu konštrukciu.Ešte aj ušetríš.
Odpovedať
sú to oceľové háčka ktoré ti budú držať strechu, typujem stolicu? Nahrádzať by som to nenahrádzal až po konzultácii so statikom - ja mam taktiež oceľ, no ja mám celú oceľovú stolicu 7x4m z UPE180 zvarená do krabice (čiže 2x upe) zakotvené do venca ktorý je na nosných. Osádzané žeriavom. celé to stálo 1000€ aj so žeriavom, (z toho bolo 62m UPE profilov), robota vlastná.. zvárali sme si to sami. Už by som to nechcel robiť a dúfam že to ani nikdy nebudem musieť robiť. Ak chceš dodávateľa na železo, môžem ti posunúť pána ktorý mi to vybavoval. (lokalita OFZ Istebné). svojvoľne si to určite nenahrádzaj, tu konči všetka sranda, + vidím že si z Tvrdošína tak tu už duplom (sneh).
Odpovedať
@peteer_h pozrel som napr tu to vychadza cez 600€ http://www.burger-obchod.cz/produkty-... panel 555€ https://stavebniny-levne.cz/stropni-d... tam velky rozdiel nebude, a bohvie ci ten panej je vhodny
Odpovedať
Profilova fotka
@peteer_h nie som statik ale ZB preklad v dlzke 6,3m bude mat tak min cca 60 cm na vysku nebude ti to vadit?...chapem ze chces setrit.. ale na statike?
Odpovedať
Profilova fotka
@peteer_h Teoreticky sa to nahradiť dá ale počítaj že to bude prievlak o výške viac ako pol metra a pôjde do neho výstuž aj za 300 eur lebo tam bude treba hrubé prúty a budeš to musieť celé zašalovať a vyviazať, tak neviem či to bude lacnejšie a samozrejme to treba prepojiť z vencom tak ak už ich máš hotové je neskoro.
Odpovedať
@peteer_h nepocitaj len cenu nejakého zelezobetonoveho nosnika, ked ti tam nesadne (a asi nesadne) nejaky hromadne vyrabany prefabrikat potrebujes to spravit na mieste. to znamena salung stojky, vyrobit armatury, a hlavne uprava projektu, co tiez nespravi projektant za tri vatikanske bony. Nedajboze ti napocita predpaty beton, tak budes zhanat firmu co ti to spravi Ocelovy nosnk, kupis, dovezies, polozis. Finito.
Odpovedať
@zita19 @martosko Ahoj nemyslel som tam dávať nejaký hromadne vyrábaný prefabrikát. Kedže ešte vence nemám hotové myslel som že by sa to zašalovalo zviazalo železo a zalial betón a spravilo by sa to spolu s vencami @richard71 určite šetriť na statike nechcem . Ak mi to statik nepovolí tak hold budem to tak musieť spraviť. Len sa snažím nájsť lacnejšiu alternatívu :)
Odpovedať
@peteer_h uvidis co si zapyta projektant za upravu projektu, mozno ta to prejde jak psa valec...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@peteer_h No veď tak som to myslel aj ja ale keďže bude ten prievlak vysoký pôjde tam dosť železa ako výstuže a podľa toho ako sa to napočíta aj prúty 25 mm, skús sa pozrieť v stavebninách koľko by vyšli 4 takéto a asi prútov 16 mm na dĺžku akú potrebuješ plus meter na každej strane plus ešte strmienka betón debnenie a práca, neviem či to bude o niečo lacnejšie
Odpovedať
@peteer_h Skús tu dať ešte výkres s tými oceľovými nosníkmi a typ strechy, ktorú by malo to železo niesť...
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 nech sa pousmejeme. 6,2 m je rozpon na drevený trám a nie 2x I22, naviac, keď zdvojením sa získa minimálne zvýšenie únosnosti, len ak by boli nad sebou.
Odpovedať
@jan45 :-D Keď si predstavím všetky tie strechy v dedine u našich pod Tatrami, ktoré postavili starí tesári, stojace do dnes a nesúce tie haldy snehu, čo môžeme vidieť v správach, tak mi je až ľúto dnešných “stavbárov”, ktorí plnia kešene projektantov a železiarov. A pritom to tým drevom ide taak jednoducho, lacno a 100x krajšie ako so železom. V lete som tu dával fotky novej strechy na starej chalupe. Pár vecí som pri starej streche a hlavne strope, nechápal. Ale prešiel som sa popod tú novú strechu po tom starom strope ešte pár krát, poriadne otvoril oči a pochopil všetko a hlava mi prestala brať tú novú sedlovú a trochu predimenzovanú strechu. Ale čo už, aspoň si môže na to snežiť koľko chce... :-)
Odpovedať
@peteer_h neverim tomu, ze to stoji 800-900€. Ja som daval dva take nosniky a platil som 150€.dovoz na stavbu bol 60€.
Odpovedať
@dedo758 ale pozri sa na tie dnesne strechy a pozri na tie co sa stavali tradicne. Tie stare su do A-ka v 9 pripadoch z 10, sklon aspon 30°, teraz ma kazdy ihlanovu strechu, sklon len o 1° viac ako je minimalny garantovany vyrobcom krytiny (vsak moderny bungalov s minimalnou plochou stresnej krytiny...) Tam posobia sily inac ako v tych novych. Druha vec je, ze z akeho dreva sa tie strech kedysi stavali. Najdi dnes 10m tram na pile... Kedysi ked sa siel stavat dom, v zime sa narubali stromy v hore, na stavbe sa otesali a tesari skladali krov na mieste a podla toho ake drevo mali. Ja som bola vlani na exkurzii v Solivare v Presove. Aj tam opravovali krov. Kurator vo vyklade povedal, ze nemohli zohnat vhodne drevo na opravu podla starych technologii, tak to len "zaplatovali" ako najlepsie vedeli... (inac strecha varne soli v Solivare, to je iny tesarsky vyrobok. Toto by dnes nedali ani keby si oko vytoto. Mozni keby mali carbonove kompozity k dispozicii a aj tak by sa statik zapotil.)
Odpovedať
@zita19 Veru, nepostavili by. Tatko má na streche dve väznice - 14 metrov dlhé. Ešte raz sa vyučiť, idem za tesára... :-)
Odpovedať
@zita19 klasika krov v solivare trochu predrazena stavba @dedo758 dost zlozita praca je vela internet.odbornikov
Odpovedať
@recost videl si ho? Ked nie, tak chod kuknut. Lignes kefu aj s rucokou. Specialne ten na varni, lebo ten povodny na sklade soli zhorel, tam nie je ani replika. A ten na gatri tiez stoji za obhliadku
Odpovedať
@originalx to si mal bud velmi po znamosti co is talk alebo iny ako HEA 220 lebo to 2x6,2m je 616kgx0,7€ plus rez a dovoz za tych 550€ ak je to novy profil
Odpovedať
@recost
Odpovedať
@zita19 ano videl aj na vykresoch aj pred rekonstrukciov aj pocas prac aj dokoncene
Odpovedať
@recost ale to hovoris o sklade soli co sa opravoval nedavno. Vsak? Ja som si pomiesala objekty, nie varna ale krov na cerenoch je ten co som myslela
Odpovedať
@zita19 tato nasa diskusia patri do kategorie strecha
Odpovedať
@recost ten ocelovy prievlak ma niest stresnu konstrukciu... Ale ano, odbocila som moc daleko :-S
Odpovedať
@zita19 prajem pekny vecer
Odpovedať
@dedo758 ani za nic,to je makacka riadna robit tesarcinu. Ja som tak vzhliadala k tesarovi,ktory nam robil strechu. Stary pan,ale to bol PAN na spravnom mieste. Ked ta generacia vymrie,neviem co bude.
Odpovedať
@recost Ja viem že nie je jednoduchá :-) Staval som pred dvomi rokmi prístrešok na kosačku, cirkulár na chalupe. 2x4,5 m, pultová strecha. Videl som robotu dnešných “tesárov” - všade samé skrutky, vruty, závitové tyče. Povedal som si, že spoje začapujem. Tak som začapoval. Stojky, pozdĺžne trámy, vzpery. Len som to zložil, neklincoval. A nešiel som to rozkývať. Klince išli až do krokiev a do lát...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?