Čo si myslíte o zdravotnej závadnosti Profixu?

Profilova fotka
Mili stavebnici, ti ktori staviate z porfixu aj ktori nie.. co si myslite o potencialnej radioaktivite ci inej zdravotnej zavadnosti porfixu? jeden znamy ktory sa pohybuje v stavebnictve v rakusku hovoril ze hrozi ze porfix sa zakaze nejakou EU normou.. kvoli zdravotnej zavadnosti.. teraz uz neviem ci v suvislosti s radioaktivitou alebo s cim.. teraz maju na stranke napisane ze to splna normy, co ale ked sa tie normy posunu? ked ho zakazu ako azbest ci eternit.. co potom spravim s domom z porfixu?? (na vysvetlenie - kebyze idem stavat tak si porfix nevyberiem, ale nuka sa nam vyhodna kupa domu z porfixu a tlaci na nas cas.. tak dufam ze pod cas. tlakom nespravime nejaku blbost:( ) Vdaka!!
Odpovedať
Tak na margo tejto otazky...otec mi pracoval v elektarni, kde meral hodnoty popolceka, ktory sa pridava do porfixu. O 2 roky na to mu nasli arzen v moci, o dalsi rok dostal rakovinu hrtana :-( dva a pol roka nato,zomrel |-| nechcem nikoho strasit, ale ludia rozmyslite si to!
Odpovedať
Profilova fotka
fuuha.. to mi je luto.. uprimnu sustrast:( .. ale 2 r na to je celkom dlha doba nie? nechcem porfix nijak ospravedlnovat ale nebolo to skor niecim inym?
Odpovedať
Idem zrútiť dom,máme ho z porfixu.Moja mama má dom z tehly a dostala rakovinu pankreasu....????????Rakovinu dostaneš z hocičoho,nielen z porfixu,ale napr.aj z jedla.Tak čo teraz?Možno by mal niekto spísať,čo je zdravé,lebo to by bol menší zoznam ako toho,čo nám všetko škodí.Takže jeden rok je škodlivý porfix,druhý rok to bude ytong.....no ja neviem...dnes má rakovinu každý druhý človek a porfixom to určite nieje.
Odpovedať
pozrite sa, jasne ze rakovina sa da dostat z roznych faktorov...u ocina bol spustaci mechanizmus to ze pracoval s tym popolcekom a niekolkokrat za den bral vzorky, takisto ak si v zaprasenom prostredi odnesu si to priedusky...nic sa neprajavi zo dna na den. Problem bol, ze uz pri vyskyte arzenu v tele, sa malo zacat konat. Je to tazky kov, rakovinotvorny a do tela sa dostane jedine z vonku. Neviem si to inak vysvetlit, jedine ze tomu nevenoval patricnu pozornost...ja som sa o tom dozvedela az spatne zo zdravotnej karty pri vyrocnej lekarskej prehliadke. Uz aj to,ze to chytil hrtan hovori o vdychovani. Touto rakovinou trpia najma silni fajciari, kdezto ocino nefajcil vobec. Chcel s tym ist na pracovne lekarstvo do Martina, uz sa nestihlo. Nechcem nikomu brat iluzie, ale ak si myslite ze porfix je idealny stavebny material, rozmyslajte dalej. Uz ze sa tam vmiesava odpad(popolcek)zo spalovania i ked ma splnat urcite normy hovori za svoje. Su ludia, ktori maju znizenu imunitu, rozne alergie, astmu...mozu byt citlivejsi na prostredie okolo nich, niekto ma silnejsi organizmus niekto nie.
Odpovedať
Dobrý večer, ja sem len skopírujem časť mailu pre yanincu: Porfix: Na určité množstvo rádioaktivity si náš organizmus privykol. http://www.boinc.sk/clanky/mame-sa-ba... V práci http://www.fmph.uniba.sk/fileadmin/us... je na str. 17 tabuľka s max. prípustnými hodnotami. Vidno, že väčšina vyspelých štátov ich pred pár rokmi mala oveľa vyššie ako my. Nerobila by som z Porfixu strašiaka. Tie hodnoty v Bq/s a Bq/kg sú vyššie, ale dôležité je vetranie. Najlepšie strojové s rekuperáciou. Ten kto pravidelne vetrá, môže mať nižšiu koncentráciu v porfixovom dome ako ten, čo vetrá len 1-2x denne v tehlovom dome. Omietka spomaľuje vyžarovanie. http://www.porfix.sk/documents/radioa... http://www.e-filip.sk/default.aspx?Co... Ďalšia vec: Akú hydroizoláciu má dom? Protiradónovú? To si zistite presný typ. Ak je to v lokalite, kde je stredné alebo vysoké riziko Rn, a izolácia nie je protiradónová, cez podlahu bude prichádzať násobne viac Rn ako zo stien! Jarka z http://pasivnydom.blog.cz
Odpovedať
@henula13 Cítim s Vami. Doplním len jednu technickú vec: samotný popolček sa z Porfixu neuvoľňuje.
Odpovedať
Samozrejme ze musi splnat normy, limity ved inak by sa nepredaval. Ide o to, ze ci naozaj co splna normy dnes, bude postacujuce a onalepkovane ako "zdraviu neskodne" i o par rokov. Nechcem nikoho plasit, ved ludia si urcite sami velmi dobre pozistuju z coho a preco stavat dom, urcite sa budu riadit nie podla par riadkov napisanych na fore. Ja som napisala, ako popolcek co sa do nho pridava ovplyvnil moj zivot, to ci je dalej izolovany a osetreny, tak ako vsetci chceme, musime len verit.
Odpovedať
@henula13 - to ti dnes nikto nevie povedat staci si pozriet tabulku novej klasifikacie chemickych faktorov latky, ktore sa bezne pouzivali v nasom zivote, aj v zivote nasich deti na skolach, su po novom oznacene ako karcinogenne alebo mutagenne, niektore dokonca do roku 2012 maju byt uplne odstranene z akejkolvek vyroby a technologickych postupov napr. dichroman amonny, ktoreho maju v kazdom labaku na kila - si pamatam ako nam na ZS ucitelka robila sopku - zapalila taky hnedy prasok a vyzeralo to ako sopka - robilo sa to 40 rokov a nikto sa nad tym nepozastavil - az na to, ze vacsina tychto ucitelov zomrela okolo 50-60-tky na rakovinu pluc alebo leukemiu latencia u mnohych chemikalii je velmi dlha, u kademnatych zlucenin napr. 40 rokov
Odpovedať
trnavacka - suhlas.. moj pribuzny tiez zomrel na rakovinu..mal tolko kadmia v peceni, ze dr. nechapali..robil tiez v rizikovej praci, kde bolo prave to kadmium....ale samozrejme, rakovinu nedostal hned, ale trvalo to nejakych 30 rokov..
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem Vam vsetkym..:)
Odpovedať
Hm, ja som sa prave rozhodol pre PORFIX. Kedze vychadza o cca 1700 EUR lacnejsie ako konkurencny vyrobca, a to uz je co povedat.... No ale teraz som zase na vazkach. :-( Som zvedavy ako je na tom napr. YTONG
Odpovedať
@beejay nic si z toho nerob,teraz dokoncujem dom z porfixu.Zijem a som zdravy.Povedz mi co nie je skodlive-cigarety,alkohol atd.atd.Porfix musi splnat nejake normy atd.atd. Nedalo mi neprecitat tieto kecy....To by sme museli prestat jest,pit,dychat,byvat v jaskyni-vsade je nieco skodlive.Hawk.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@maximr Myslím, ze más pravdu. V podstate som vyrastal v dome, ktory je postavený z "komunistického Porfixu" a som zatial tu. Rodicia v pohode. Starý rodicia majú na streche skridly s obsahom azbestu a su fit - vdaka Bohu. Takze niekedy su to asi iba take strasiaky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?