Čo namiesto ytongu?

Prosím vás, v projekte mame ytong P2 400 P+D 300/249/599 plus zateplenie 200, ale chceme namiesto toho tehlu (poroterm, heluz alebo leier) aké rozmery tehly zvolit aby sme nemuseli dávať prepočítavať statiku? Strop bude keramicky poroterm. Ďakujem
Odpovedať
@jajaaja ostaň radšej pri porobetónových tvarniciach, tehla už nie je to čo bývala a prečo ju uprednostňovali. Ale ak trváš na použití tehly a budova nebude mať viac ako 2 podlažia nemusíš nič staticky preratúvať ak použiješ bežný sortiment z ponuky napr. 300ky.
Odpovedať
@jajaaja ak sa vam pod to podpise bez prepoctu stavebny dozor, rovno jo vymente... na druhej strane ak je to bungalovcek klasika, je viacmenej jedno, ake obvodove murivo tam pouzijete, ak ma podobnu alebo vacsiu hrubku...
Odpovedať
pokial viem, tak tehla ma ovela vacsiu nosnost...zacina od p10, pricom porobeton ma p2. ja som staval z porfixu a teraz uz treti dom okolo stavaju z tehly... sused oproti ma porotherm, sused vpravo termobrik a teraz tahaju mury susedovy zlava - britterm. teraz ma tu vsetci asi zozeru, ale mne sa ten britterm zda byt najkvalitnejsi...a o dost oproti termobriku. ten je najhorsi...a porotherm...ach..len o malicko lepsi ako termobrik, ale zasa majstri ked to robili nadavali, ze na jdnej palete im nesedela perodrazka, asi to bolo vyrobene v inej fabrike, alebo co. neviem si to vysvetlit. inak vsetci traja murovali na penu. rychla robota...asi by som znovu isiel do toho. ale penu by som daval aj do perodrazky, no inu penu, nie tu na murovanie, lebo ta ostane potom taka ako zlty lep.
Odpovedať
Tiez viem, ze tehla ma vyssiu pevnosť v tlaku, Cize tehla by mala uniesť väčšiu záťaž ako porobeton
Odpovedať
Profilova fotka
Súčasnú brúsenú tehlu by som tehlou ani nenazýval. Pre mňa je tehla to plné čo bolo v minulosti. Toto moderné je skôr "vzucho-tehla". Osobne by som radšej nechal Porfix pre jeho homogenitu a menil by som jedine za VPC. Tehlu by som asi vôbec nechcel. Navyše sa mi nepáči že v tehle zostávajú tie komôrky otvorené od základov až po veniec.
Odpovedať
@jajaaja keď chceš tehlu tak si ju daj a hrúbku nechaj rovnakú a zostanú sedieť všetky výkresy
Odpovedať
Tiež silno rozmýšľam nad zmenou z Ytong P650 30-tky na brúsenú tehlu Heluz Uni príp P15 30-ka hlavne kvôli cene ktorá je o 2500€ lacnejšia a ešte dávajú k tomu lepidlo príp. penu. Dvojposchodový dom s ustupujúcim cca 50% podlažím.
Odpovedať
@majo8229 my sme stavali poschodovy dom z 25ky P500, zateplene eps hr250 a aj po 6 rokoch to povazujem za velmi racionalnu kombinaciu. Pri vasej zamyslanej zamene (dajte si pripadne este nacenit ineho vyrobcu porobetonu) hlavne opatrne pri vybere dodavatelov kurenia, vody a elektriky, ak nebudu mat drazkovacky, tak vam tu tehlu rozbiju tak, ze miniete kopu casu a penazi na vyspravku.
Odpovedať
p@jajaaja ak je problem cena, ja som mal zlavu 40%, ak chces dam ti kontakt. Ja som staval dvojposchodovy z P4 250 Ytong.
Odpovedať
Profilova fotka
Tehla je super pre murárov, ktorí ťahajú múry. Lebo veľa práce za krátky čas. Potom až sa náhodou rozhodneš pokračovať sám, rezať drážky a pod, potom zaplačeš.. ak nechceš Ytong, daj Porfix, je lacnejší a je to to isté. Ak by som staval ešte raz, zas by som šiel do pórobetónu. Teraz lepím sadrokartón na steny a je to lahoda. Celkovo všetko čo som robil tak porobeton mi prišiel výhodný ( menej nasiakavý, ľahšie sa spracováva, drážky, tlak na každú stranu rovnaký, môžem položiť ako chcem...)
Odpovedať
Profilova fotka
@jajaaja preco chcete menit porobeton za tehlu? financne dovody? inak nevidim velmi racionalny dovod na zmenu. Porobeton ma oproti tehle viacero vyhod. Ci uz lahsia praca pri vystavbe - lahsie sa opracovava, porobeton je "vsesmerovy" material - jedno ako ho polozis. Pri rezani draziek pre instalacie vodo, el. plyn, atd. Ak budes chciet zavesit obraz jednoducho natlcies klincek zavesis a hotovo.. ;-) Do tehly ani omylom...
Odpovedať
Profilova fotka
Rovnako ako inny tu by som asi nemenila porobeton len kvoli cene...ak mate inne dovody okej ale ak len kvoli cene tak verte ze pri tehle sa vam ten cenovy rozdiel nahrabe niekde inde ci pri zatepleni alebo rozdruzganych tehlach lebo ako tu aj inny vraveli to us neni tehla tehla a drazkovat to je mordor... je to len moj nazor :-) ale kedze my sme stavali z VPC neviem ci mam nan narok :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jajaaja môj osobný názor s tehlou je úplne opačný ako to tu všetci opisujú. Staval som z termobriku a väčšiu polovicu stavby svojpomocne, dvojpodlažný dom. Termobriku má výhodu oproti ostatným tehlami že je hrubostenna, každý rozmer tehly má hrubé rebrá, čo znamená že pílenie sa nerozpada, Protherm má hrubé steny len 30, teda aspoň co som držal v ruke. Čo sa týka drazkovania tak som mal frezku a úprimne môžem povedať, že Ytong aleboporfix by sa horšie drazkoval s tým pretože pri telke stačí spraviť drazku s frezkou a ten kus sám vypadne keďže tehla má rebrá, pozri môj album sú tam rozvody na elektriku aj vodu, žiadne veľké diery ani nič podobné tam nenájdeš. Či sa týka zavesenia niečoho na stenu. Vôbec nie je žiaden problém, vrchné skrinky z linky sú normálne zavesené a držia, použil som uzlovacie hmozdinky a všetko je bez problémov. Čo sa týka zateplenia tak jedine je lepšie používať oceľové hroty do kotiev, lepšie to drží. Druhýkrát by som zasa šiel do tehly a zasa do termobriku, ja som s ním bol naozaj spokojný a pár tehál mi ešte zostalo, kľudne nafotim a pošlem. Takže tie argumenty ohľadom drazkovania a jednoduchej výstavby sú irelevantné, treba sa pýtať ľudí ktorí si sami stavali z tehly a majú s tým skúsenosti.
Odpovedať
@quintes "...Tehla je super pre murárov, ktorí ťahajú múry. Lebo veľa práce za krátky čas..." si si istý ? veď na plochu jednej YTONG tvarnice musíš položiť dve tehly, čiže viac práce a múdry murár si to tak aj nacení čo sa môže prejaviť na celkovej vyššej cene steny, nehovoriac o množstvách omietok, ktoré pri tvárniciach ušetríš. Len to treba hodnotiť ako celok nie len tým že jedna tehla je lacnejšia ako jedna tvárnica :-) @jajaaja @tomcok ľudia čo stavali z tehly nemajú skúsenosti so stavaním z pórobetónu a naopak, ak postavili len jeden dom budú obaja spokojní (väčšinou). Za ďalšie je rozdiel stavať si to sám a platiť za to aby to niekto postavil.
Odpovedať
@tomcok https://www.djsarchitecture.sk/tehla-...
Odpovedať
@slavoslav staval som aj z ytongu resp z porfixu, lenze v tej dobe bola tehla drahsia a ja nemam nic proti ytongu alebo porfixu, urcite je to material s ktorym sa dobre pracuje, ale stojim si za tym, ze s tehlou sa taktiez pracuje dobre a nie su s nou ziadne problemy, teda aspon ja som osobne nemal.
Odpovedať
@roboza dik za clanok, ale po mojej skusenosti nesuhlasim s tym drazkovanim a vesanim veci na steny, ako som povedal, ja som ten problem nemal ako niektori opisuju, co sa tyka tych vyhod tehla vs ytong tak tepelna izolacia je v dnesnej dobe uz irelevantna, kedze kazdy zatepluje min 15cm EPS alebo iny material v tomto pripade by som skor povedal, ze tehla je vyhodnejsia z toho dovodu, ze lepsie akumuluje teplo, kedze ma prave tie vzduchove medzery a po naakumulovani to teplo pusta do obytneho priestoru kedze z vonkajsej strany je izolovana, to je moj nazor.
Odpovedať
@jajaaja Podľa mňa najkvalitnejšia tehla je HELUZ. Je presne brúsená, má veľmi dobré tepelnoizolačné vlastnosti, na celej dodávke t.j. dva kamióny možno dve prasknuté tehly, dobre sa s nimi robí a pri lepení na penu múry rastú pred očami. Ja som si objednal hneď aj koncové tehly, preklady aj komín tak rezania a tým aj odpadu bolo minimálne. A také hlúposti že prefukuje cez zásuvky alebo nezavesíš obraz si nevšímaj. To len tým somárom prefukuje v hlave a do dutej tehly sa používajú na to určené hmoždinky a el. krabice treba dávať do lepidla a nie na sadru.
Odpovedať
@tomcok tehla neakumuluje kvoli tomu ze ma vzduchove medzery, ale kvoli materialu z coho je. Ako beton. Porobeton - daleko jednoduchsia praca na vsetkom co suvisi s murmi, lepsie tepelnoizolacne parametre ca. Ak chces akumulaciu a hovoris ze ti je nepodstatne ake ma tepelnoizolacne parametre tak chod do betonovych murovacich tvarnic,tie su este lacnejsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav som si istý. Lebo dnes už tehly lepia penou nie lepidlom ako porobeton. Videl som progres stavby oproti mne, dvaja chlapi za 3 dni mali múry hore až po veniec. Tehla Leier, na pur penu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jajaaja tady @slavoslav mal tiez velmi dobru pripomienku a to tu ze je rozdiel ci ti to stavia firma alebo nie ...ak firma moze ti byt jedno aka stym je robota zvol si podla svojich kriterii (cena/vlastnosti/cokolvek). My sme stavali svojpomocne z tazky VPC len 25cm dlhych (50cm by sme neutahali) a islo to veru pomalycky aa teras ponas sa z toho isteho stavia firma dom maju 50 cm dlhe a ked nabehne partia fuha nechapala som za 2 mesiace to dali aj pod strechu :-D
Odpovedať
@jajaaja zasa nikdy nekončiaca a nikam nesmerujúca diskusia potoberon vs tehla..., VW alebo Ford? Sony alebo Samsung? LG alebo Electrolux??
Odpovedať
Profilova fotka
@jajaaja Dobrý deň, kľudne nám napíšte internú poštu a poradíme Vám. Prajeme Vám pekný deň :-)
Odpovedať
@tom329 ... dobrý deň vedeli by ste mi dať kontakt kde ste mali tú zľavu ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Ahojte, poradte, co vlastne mame objednat v stavebninach. Rozmyslam nad porfixom. Viem, ze P4-500 sa uz nevyraba. Budeme mat podkrovny dom a nie vsetko splna staticke vypocty. Mame pisanu pevnost 4MPa aj na nosne priecky, tak tie asi P4-600.
Odpovedať
@jajaaja nazdar. My sme tiež mali v projekte britherm. Ale rozhodol som sa pre pórobetón, kvôli lepším vlastnostiam ako aj homogenite. Pustíš z výšky, maximálne ti roh odrazí podľa toho ako spadne. Pusti porotherm z výšky ako sa ti rosype. Dal som porfix strop. Maximálne co by som teraz zmenil alebo inak staval tak všetky priečky zo sadrokartónu-neporovnateľne rýchlejší spôsob zhotovovania priecok ako z pórobetónu. A porovnanie porfix a ytong na môj dom-cenový rozdiel cca o 3500e lacnejší porfix ako ytong.
Odpovedať
Profilova fotka
@leatea projektant ti na to čo povedal keď ti do projektu napíše tvárnice ktoré neexistujú? Ako sa máš potom držať projektu? Ja som celý podkrovny dom robil z P2-400 neviem prečo máš použiť P4-600 to sa myslím používa na viac 3-4poschodové stavby
Odpovedať
@micjak cakam, co odpisu, pisala som im mail. cakam na radu od stavebneho dozoru. ja som si poznacila len P2-400 a tie som si dala nacenit, kym som si to lepsie nepozrela a zistila, ze su tam aj ine. a este to aj pekne v projekte rozdelil, ze stitove obvodove steny na prizemi jednym a zvysok druhym typom 8-(
Odpovedať
@micjak mam odpoved od projektanta - V ludskej reci prelozene je material povodne oznaceny ako murivo - tvarnice P4-500 sa dnes volaju murovacie tvarnice Statik ktore maju parametre P4-550. Nic vsak nepokazite ak budete material objednavat ako murivo Ytong UNIVERZAL, ktore ma parametre P3 - 450. To mi vychadza, ze ak chcem Porfix, tak musim ist do P4-600. Tak sa vyjadril aj stavebny dozor.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?