Čo medzi tehlu a montovaný panel?

Caute, chcem vypnit medzeru medzi montovanym panelom a tehlovou stenou tepelnou izlocaiou. Vzduch tam fici jak na sibiri a urcite neplni funkciu tepelnej izolacie ako mi slubovali vo firme co to stavala. V jednej izbe, co ma stenu na severnej strane mi od zeme kondenzuje v rohu a za postelou voda na stene. Stena je dost studena. Ked odsuniem postel, tak nekondenzuje, ale to nie je riesenie. Jednou z moznosti je fukana izolacia, to ale bude trochu mastne a nie som zrovna na tom najlepsie s prachmi, nehovoriac, ze sa mi to nikdy nezaplati. Preto hladam druhu moznost, napadlo ma, ze na streche odhrniem tepelnu izolaciu(ktoru som pracne navysoval pred mesiacom) aby som odhalil dieru medzi montovanym panelom a tehlou a nasypal tam nejaky material. Otazka je, aky? poradili mi na inej diskusii ekostyren(polystyrenove gulicky), ten mi celkom zatial vyhovuje a aj je lacny. Polystyren je ale horlavy a neviem, co dat na miesto, kde je samotovy vyvod do komina? Je este nejaky material, co by viac vyhovoval ako ekostyren? Dik za rady. PS. to uchytenie tehlovej steny o panel su obycajne Lka na jednej strane zamurovane(zamaltovane) to tehly a na druhej strane prichytene srobami do panelu.
Odpovedať
Perlitbetón, perlit, ekostyrenbetón, liapor granule. Polystyrén podlahový a fasádny nie je horľavy on tečie a zhasina oheň, preto sa volá samozhášavý.
Odpovedať
@ferka511 ten perlit vraj navsiakne vlhkost a zvacsi svoj objem, co je u mna prudko nepripustne. dala by si ten ekostyren aj okolo vyvodu do komina? Liapor nepoznam musim nastudovat, dik za tip.
Odpovedať
@ferka511 pozrel som si ten material liopor, moc mi teda ten google nepovedal... na sk sa to snad ani neda zohnat. nasiel som ale material siopor, poznas to? Bude to asi nieco podobne, ale tiez tazko zohnatelne. Nevies, kde sa daju taketo veci zohnat?
Odpovedať
ok liapor (4mm)maju v hornbachu, 50l sacok stoji 7,13e. Maju aj ekostyren, 200l vrece za 11,45e. Pojdem do tejto kombinacie.
Odpovedať
Liapor kúpiš vo firme LSM Veľký Biel zavolaj si tam a dohodni sa mávajú vo vreciach na sklade.
Odpovedať
Profilova fotka
to mas novostavbu? skus mi popisat skladbu obvodovej steny.
Odpovedať
@brano36 skladba ako na obrazku. Zvonka, omietka, 10cm prieckova tehla porotherm, 3-5cm vzduchova medzera, 17,5cm montovany panel, vnutorna omietka. tato firma mi to stavala, takze tu je link na ich popis steny: http://www.raabslovakia.sk/index.php?...
Odpovedať
Profilova fotka
hmmm tak hipisko, ked uz raz tu skladbu mas, nebudem ti do nej kecat. Takze k problemu, ja by som urcite tu skaru nezatvaral. Ako taka ma svoje opodstatnenie, skor by som sa orientoval na miesta ktorymi to fici dnu. Pokial ta firma este existuje a uznava ze to prefukovanie nie je normalne, dohodni sa s nimi, aby sa na tvojom dome spravil blower test (test vzduchotesnosti). Tym sposobom dokazes presne najst miesta ktorymi ti nekontrolovatelne vnika do domu vzduch. Najdite tie miesta a odstrante ich. Pokial sa na to nedaju, pisomne im to oznam, najdi sudneho znalca a najdi firmu ktora toto meranie robi. Potom ich znovu kontaktuj firmu ze si nasiel tieto miesta, trvas na ich odstraneni ako aj na uhradeni nakladov na znalca a test a daj im lehotu do kedy maju nastupit na opravy a uhradit naklady. Pokial nezareaguju, najdi sadrokartonistvo anechajte otvorit steny z interieru. Problem by mohol byt nelepenim parozabrany, nepouzitim pasok pri montazi okien alebo kto vie cim este:) Tak ci onak to potrebujes spravit, takze postupuj tak aby si to mohol dat pravnikovi. Pokial firma existuje a maju aspon trosicku rozumu, uhradi ati tie naklady, ak to uz zabalili, potrebujes to aj tak spravit aby si mal doma normalny uzivatelsky komfort.
Odpovedať
brano ked som zacial stvata tak ma tlacil cas a nevdel som hlavne vobec nic o stavani. Toto bola jedina firma ktoru som zohnal a zacali mi stavat hned, tj nie az za rok a pol lebo maju plne kapacity, ako mi ostatni hovorili. Takisto mali realnu cenu. Ten ekostyren som uz dal na severnu stenu najchladnejsiej izby, prisunul som postel k rohu izby a zatial nic nekondenzuje, aj ked v tom rohu je stena dost chladna aj tak. Vzduch v skare stale ostava, kede polystyrenove gulicky nie su vzduchotesne, stale sa nejake medzery medzi nimi najdu. Robota to bola dost zla sypat do do medzery, kedze tam je zly pristup, plus odhrnut 32cm izolaciu(2 vrstvy) potom nas5 zahrnut, aby neboli fugy... takto pokracovat medzi kazdou kliestinou... zanadaval som si vcera a dnes som pekne dolamany:-) Skladba steny je pekne na hovno, nechce sa mi verit, ze som si kedysi myslel ze vzduch ako izolant funugje.... Ta vzduchova medzera sa neda uzavriet vzduchotesne, preto tam prievan vzdy bude. Dnu mi vzduch nefici. ide o to, ze na severnej stene v jednej miestnosti mam chladnu stenu, vzduch sirkuluje a odobera z montovaneho panelu teplo.
Odpovedať
Profilova fotka
@hipisko ta spara medzi izolaciou a tehlou nemusi byt zla, osobne som mal pocit ze si stazujes na to, ze ti prefukuje do interieru a to by bolo pekne od veci. Ak ale nefuci a mal si problem s kondenzatom mohol byt problem 1) nizka povrchova teplota steny a nasledne tvorba kondenzu - riesenie zvysenie interierovej teploty alebo 2) dostatocna teplota v interieri ale nedostatocna izolacia - v tvojej skladbe by to znamenalo dodatocnu izolaciu z vnutornej strany (ak neprefukuje dnu ten spominany vietor), odvetravaciu sparu by som zachoval, ona ma v podstate svoj ucel, ak je samozrejme system dobre zrealizovany, ak ju upchas, moze nastat dost vyrazny problem. 3) mas vysoku vlhkost v dome - riesenie by bolo vetranie hlavne v zimnych mesiacoch, vtedy je problem s kondezom. 4) vzduch izoluje len za urcitych podmienok, odvetracia spara ale podla mna nie je kvoli izolacii. Toto ta pekne ta realizacna firma zaviedla. Kazda skladba montovaneho domu by mala mat nieco ako vetrotesnu obalku (ta byva z vonkajsej strany izolacie) a parozabranu (ta byva z vnutornej strany), tretou obalkou je obalka proti poveternostnym podmienkam (v tvojom pripade je to ta spominana tehla). V kazdom pripade by ma zaujimalo co sa bude u teba postupom casu diat, kedze si upchal tu odvetravaciu sparu. Poprosim ta, ked by si mi mohol neskor napisat ci sa ti to osvedcilo alebo ci to nedajboze je este horsie.
Odpovedať
@brano36 zatiual som ucpal skaru iba v rohu severnej izby, ale voda aj tak kondenzuje dalej. Je to koli tomu, ze v tom rohu je postel asi 20cm od steny a prisunuta tesne k druhej stene a tok vzduchu je minimalny. Ked som postel odsunul, tak vlhkost odisla, tok vzduchu sa zvacsil. Stena je na dotyk studena, preto ten kondenz. Preto ma napadla ta idea zateplit medzeru. Inac neviem ake potencionalne problemy by mi to mohlo sposobit, napadaju ta nejake? Ten ekostryen podla mna je aj prievdusny, kedze medzi gulickami je stale nejaky ten vzduch. Bezne sa montovane domy robia tak, ze je montovany panel a nanho su z vonkajsiej strany prilepene napr 10cm polystyrenove panely, bez vzduchovej medzery. V paneli je samozrejme parozabrana, inac by tepelna izolacia v paneli nemala zmysel. Zatial ziadne problemy nebadam, az na to, ze stena je znova studena(a aj podlaha) a znovu som vcera objavil kondenz. Budem musiet posunut postel... Dost mozne ze odflakli podlahu a nedali tam izolaciu a zima ide od zeme....
Odpovedať
Profilova fotka
@hipisko no ja sa okolo montovanych stavieb krutim uz dlhsie, takze trosku zacinam chapat co na co sluzi:) Ta odvetravacia spara by mala sluzit na odvod vlhkosti z vonkajsej strany. Rosny bod by ti mal totiz byt az za parozabranou nie este v interiery, preto mi je cudne ze mas ten problem z vnutornej strany. Sam uznas, ze keby ta skladba bola prevedena dobre, nemusis cvicit s nabytkom. Apropo co ti na to povedala ta firma? povazuju to za normalne? Aka je vlastne hrubka tej izolacie co mas v stene?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@hipisko veď ľahko zistiš, či je tam izolácia, prevrtaj vrtačkou a uvidiš, ak tam nie je tak to reklamuj ako skrytú závadu.
Odpovedať
Najlepšie bude keď daš fotky alebo nákresy lepšie pochopime a poradíme.
Odpovedať
uz s tou firmou nechcem mat spolocne nic viac ako je nevyhnutne, stalo by ma to viac namahy ako ked si to vyriesim a zlepsim sam. Navonok su seriozni, ale realne sa musi clovek pomaply doprosovat aby ason za mesiac prisli opravit chybu. Uz mi to nekondenzuje.... Dal som odtial pred krabice(sluzili ako zabrana, aby mala nespadla z postele dole do medzery medzi postelou a stenou, cim sa zvacsil vzduchovy priestor v rohu na cca 25cm x 70cm --- zlepsil sa tok vzduchu na okoli a roh je suchy... Este musim odsunut postel od steny a skontrolovat, ci to za postelou kondenzuje, alebo nie...(pred nasypanim ekostyrenu do skary to tam trosku kondenzovalo).
Odpovedať
@brano36 aka vlhost z vonkajsiej strany, ved cez tehlu sa vela vlhkosti nedostane, to by musel mat kazdy dom takuto skaru. Maju to vymyslene akoze tak, ze "uzatvorena" vzduchova medzera sluzi ako tepelna izolacia. Blbost na Ntu, je to tam viac na skodu ako na uzitok. Podobne sa stavali domu v irsku a anglicku, dnes to vsetko zatepluju fukanou izolaciou. Beriem to tak, ze nasypanim ekostyrenu do skary zvysim tepelny odpor steny. Podla vypoctov ma teraz R=4,2. To je to iste, ako 44porotherm(alebo 30cm ytong) + 8cm izolacia. Neviem, na kolko zvysim tepelny odpor po zasypani ten 3cm medzery, ale odhadom snad na 44cm porotherm+10cm izolacia. To je maximum, co mozem teraz urobit, aby to bolo rentabilne. Ked sa otepli a vyleziem zase na povau tak urobim nejake to foto.... ta medzera nie je vobec uzavreta, je na nej len prisunuta izolacia medzi kliestinami(a aj to som urobil az ja ked som ju opravoval)
Odpovedať
Profilova fotka
@hipisko asi si ma nepochopil. Ja som nemyslel ze sa ti do tej skary dostane vlhkost z vonku. Skor opacne, z vnutra, ale ked hovoris ze oni vlastne chceli dosiahnut uzavretu sparu, tak tam mi konci logicke uvazovanie, lebo podobne veci sa robia len ako odvetrane spary.
Odpovedať
brano36, moznotvane domy(kazdy jeden) maju v paneli parozabranu hned za vnutornym sadrokartonom(alebo OSB doskou, alebo sadrovlaknitou doskou atd). Preto je medzera neucelna, ak by sa tam uz dostala vlhkost zvnutra, tak by potlacila tepelny odpor vaty v paneli. Vlhkost zvnutra sa nemoze vobec dostat do konstrukcie.
Odpovedať
@brano36 monotvane domy(kazdy jeden) maju v paneli parozabranu hned za vnutornym sadrokartonom(alebo OSB doskou, alebo sadrovlaknitou doskou atd). Preto je medzera neucelna, ak by sa tam uz dostala vlhkost zvnutra, tak by potlacila tepelny odpor vaty v paneli. Vlhkost zvnutra sa nemoze vobec dostat do konstrukcie.
Odpovedať
Profilova fotka
@hipisko nuz dovolil by som ti protirecit. Nie kazdy montovany dom ma parozabranu. Resp. pokial hovorime len o difuzne uzavretych konstrukciach tak ano, maju parozabranu, pokial vsak do toho zaclenime aj difuzne otvorene konstrukcie, tak uz mame celkom inu skladbu steny:) Suhlasim vsak z poslednym tvojim tvrdenim, ze vlhkost z vonbku by sa nemala dostat do konstrukcie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?