Co maju stavbari proti porobetonu?

Zdravim vospolok, aktualne finalizujeme projekt domu, zacal som sa teda stretavat s roznymi stavebnymi firmami a co ma celkom prekvapilo, je ich caste odmietanie porobetonu (najma teda Ytongu), resp. jeho hodnotenie ako menejcenneho materialu. Nechcem tu rozbiehat X-tu diskusiu na temu ci je lepsia tehla, alebo porobeton, tych je myslim uz dost a v skratke, oba systemy maju svoje vyhody a nevyhody. Osobne som ale cakal, ze stavebne firmy, ktore nemaju ziadne provizie z toho ktoreho systemu a nemaju teda ani subjektivny dovod nejaky preferovat, budu mat skor radsej Ytong (lahsi, jednoduchsia manipulacia, moznost rezat akymkolvek smerom a sposobom, rychlejsia praca s nim a naopak, jeho nevyhody im mozu byt ukradnute, kedze sa ich pri praci s nim netykaju) no opak je pravdou, co ma celkom prekvapuje. Ak su tu nejaki stavbari ktori maju chut to trosku rozviest - preco je to tak? Co som sa osobne tych ludi pytal, vacsinou som dostal rozne neurcite odpovede a la "Ytong je sra*ka" (toto konkretne je citacia jedneho pana), "Ytong je pre hobby stavbarov a male deti", "Ytong nemam rad" a podobne odpovede, ktore mi teda nic neobjasnili... Vopred dakujem
Odpovedať
@wishmaster nechcem ta sklamat, ale toto je presne o pocitoch. Ako auta. Niekto povie, ze skodovka je sracka, dalsi to povie o kii. A logicke argumenty? Nie su...
Odpovedať
Profilova fotka
Skôr by som povedal že je to naopak, porobeton je pre stavbára lepší material. Ytong je sracka? To tehla sa rozleti po silnejšom náraze humenným kladivom ...
Odpovedať
Profilova fotka
@wishmaster Nebude to tým že za prácu pri stavaní pýtajú viac keď máš tehlu ako keď máš porobeton...
Odpovedať
@wishmaster a budes sa aj nadalej stretavat s takymito nazormi. My sme toto iste riesili, nas prave architekt dost ovplyvnoval, lebo mal isto dohodnute nejake provizie, ked nas prehovori na to, co on chcel. No u nas moc nepochodil, kedze my sme boli na 1 000% rozhodnuty, z coho chceme mat dom postaveny. Daj si to tak, ako ty chces a kasli na reci druhych!
Odpovedať
Opýtaj sa ich na cenu práce za kubík tehly a porobetonu, tak je pes zakopaný
Odpovedať
tehla sa moze lepit aj penou -> lahsie zarobene peniaze. Za mna urcite porobeton.
Odpovedať
@wishmaster Len sa spýtaj či to postavia z porobetónu. A ak nie, tak dovidenia. Partiu čo ti vymuruje ytong nájdeš hocikedy, je to lacné a jednoduché. To je dôvod prečo ťa od toho odhovárajú. Pretože na tehle zarobia aj na zateplení aj na omietke.
Odpovedať
Tehla je pre profíkov, pórobetón pre slečinky. Týkať sa to ich bude, keď budeš reklamovať pleseň - pórobetón má v sebe od výroby zabudovanú vlhkosť, pri rýchlej stavbe a zateplení si o ňu koleduješ. Druhý dôvod bude cena - za materiál a cena práce.
Odpovedať
@tom329 Vitaj v 21 storočí, aj ytong sa dnes už vo veľkom lepí na penu. Ja osobne mám tehlový dom, ale z plnych starých tehál (dom má 80 rokov) a k nemu prístavbu s porfixu. Samozrejme, že porfix je sračka a neodporučal by som ju ani najväčšiemu nepriateľovi. Odlámané rohy, Nepresnosť tvárnic (tým nepresnosť myslím aj 6mm rozdiel v hrubke jednotlivých tvárnic). Z môjho pohľadu tie moderné tehly nemajú výhodu, sú to sračky. Keď staviaš, ytong má 60cm šírku, porfix 50, tehla 25. Čiže potrebuješ dvakrát toľko tehál ako porobetonu. Cenovo tehla nevychádza o nič ľahšie. Do porobetonu sa ľahšie režú drážky, ľahšie sa do neho vrtá (tak aby to aj držalo, keď chceš zavesiť obrazok do tej sprostej deravej tehly, tak sa ti to furt kruši, džube, nedrží atď) a nejaká tepelná vodivosť ti môže byť ukradnutá, keďže dnes je hypermoderné stavať domy z OSB dosiek 19tok a zatepliť to metrom polystyrenu na hrubku. Z môjho pohľadu tehla nemá žiadnu výhodu. Blbšie sa reže, je oveľa krivšia, blbo sa do nej dražkuje, musíš štelovať dvakrát toľko (akože s gumeným kladivom po uložení myslím teraz), nedá sa do nej normálne nič navrtať, lebo nič v nej nedrží. Ja sa naozaj čudujem, prečo vlastne ľudia ešte stavajú dnes z tehly niečo...
Odpovedať
@arcticcode Na porobetón sa dávajú rohové lišty, sieťka a roxor pod okná.
Odpovedať
@arcticcode jasne ze sa porobeton lepi aj na penu, ale nieje to certifikovane vyrobcom. Pri tehle dostanes penu hned "zadarmo".
Odpovedať
Nerozumiem načo PUR penu. Nestačí ich len poskladať na seba? :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
@denvercom Na sibiri sa aj tak robi. Poskladaš na seba na sucho, bo pri -20 stova dajake lepidlo zatuhne. Zhora zaťažiš dekou a hotovo. Inak tu je pena na porobeton: https://www.madmat.sk/tytan-heluz-pro...
Odpovedať
@arcticcode Pena nie je celoplošná, sila sa prenáša líniovo. Po zvlhnutí mäkkne...
Odpovedať
@roman_x Porobetón vzlína vlhkosť do miesta odparu a preto je vždy suchý. Ešte som nevidel vlhkú porobetónovú stavbu.
Odpovedať
Profilova fotka
@wishmaster chápem tvoje otázky, odpovede sa tu ťažko dočkáš. Jediný argument je určite cena práce pri tom či onom materiáli. Nenechaj sa nijak ovplyvniť, daj si to, čo tebe príde najrozumnejšie. V míňaní tvojich peňazí to nechaj na zdravý rozum, nie rady ľudí, ktorých platíš (myslím stavebnú firmu).
Odpovedať
@denvercom Táto nie ;)
Odpovedať
@arcticcode Táto je celoplošná, vodoodpudivá, odolná voči UV a chemikáliam... a má certifikát na pevnosť spoja?
Odpovedať
@denvercom Neviem, ale keď sa náhodou dakedy stretneme, ukážem ti 50 domov z ytongu na pene.
Odpovedať
@arcticcode Také ktoré zobralo tornádo mi neukážeš?
Odpovedať
@arcticcode Ty si asi spadol z jahody na malinu.
Odpovedať
Zase si tu tzv. odborníci na teplú vodu vypúšťajú paru. Neviete čítať? ,,Ak su tu nejaki stavbari " Ktorí z vás je stavbár. On nieje zvedavý na tie vaše 100x opakované debiliny. On je zvedavý na názory odborníkov čo sa tým živia, a majú na to školy.
Odpovedať
@denvercom ked mi ukazes na sk tornado ktore berie slovenske komunisticke kocky, tak ti kupim 30rocnu Oskorusku a spolu ju vypijeme :6)
Odpovedať
@rkorba Komunistické kocky neboli lepené PUR penou. Smršte každý rok strhnú pár striech a murovaných stien. Oblak z ktorého vznikajú tornáda som naživo videl pred pár rokmi keď boli záplavy.
Odpovedať
@denvercom tak potom nic, pit budes doma sam :-) Ked zlepis 2 tvarnice Pur penou riadne a nie developersky, tak ich neoddelis mozes vyskusat :-)
Odpovedať
@rkorba Ručne neoddelíš ani 2 tehly spojené maltou. V múre pôsobia väčšie sily ako má človek v rukách.
Odpovedať
@denvercom keby si tie porobetonove tvarnice len poukladal na seba tak ten dom nespadne!
Odpovedať
@rkorba Ani by nepraskali?
Odpovedať
@denvercom nie lebo by sa klzne sily podla sedliackeho rozumu preniesli a nepraskali by zlepene tvarnice. Dost bolo teorie .
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?