Čo je lepšie? Lepidlo alebo pena?

Dobry den, chcem sa opytat pri murovani s tehlou je lepsie pouzit penu alebo lepidlo? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@wmajo to je tazko povedat, osobne som tiez nad tym uvazoval, ale rozhodol som sa neexperimentovat.
Odpovedať
trosku zalezi aj od ktoreho vyrobcu je ta tehla aj lepidlo aj pena. ale vseobecne....ked davas brusenu tehlu, treba mysliet na to ze budes neskor potrebovat vnutorne omietky dvojvsrtvove..mozno aj presietkovat steny. ak davas na murovaciu maltu...staci tie jednovrstvova omietka....co je vyrazna uspora penazi za material aj robotu.
Odpovedať
@skorecova Takže asi potom ísť na tradičnú maltu. Pri nebrusených je tehla sa mi zdá o 0,2€ až 0,3€ nižšia. Ďakujem
Odpovedať
@skorecova Nechapem preco, vapenno-cementove strojove jednovrstvove su na brusenych tehlach uplny zaklad, dvojvrstvove nie su vobec nutne. Presietkovava sa len na styku materialov, napr tehla-beton. Celopresietkovanie sa spomina len pri porobetone, ked sa nedava klasicka hruba omietka.
Odpovedať
@cache v ofic. technickych listoch to tak maju uvedeni vsetci hlavni vyrobcovia omietok (baumit, weber, hasit..) jednovrstvova ma pri brusenej tehle tendenciu praskať. najcastejsie robim projekty s baumitom , a tam pouzit napr. MPi25Lahka (nie bezna MPI 25), a oficialne ju vyrobca odporuca v 2 vrstvach. http://www.baumit.sk/upload/pimdam/pd...
Odpovedať
Profilova fotka
@skorecova kde konkretne to v tom TL je to napisane ?
Odpovedať
...pri odseku palena tehla a tehlobloky....ze ju odporucaju dat v 2 vrstvach. (cim vlastne idu proti jej nazvu ze jednovrstvova, to je paradox ktory si uvedomujem...) Ale aj technik mi to viackrat potvrdil ze pri 1 vrstve pri brusenych tehlach hrozi to trhanie...a ked to viem vyriesit tym, ze dam tehlu nebrusenu (ved aj tak dnes vsetci zatepluju), tak to bola myslienka tej moje rady z uvodu tejto diskusie.
Odpovedať
Profilova fotka
@skorecova ano tehla vseobecne tam je, nic o brusenej :). Pokial niekto ide robit svojpomocne, urcite by som sa netrapil maltou a isiel do lepidla. Tie tehly su na sirku aj tak tak rozne ze treba hrubsiu omietku .
Odpovedať
@skorecova viac vrstvova omietka znamena ze je viac vrstiev roznych omietok, nie ze po zaschnuti das este par mm tej istej, aby sa zahladila..
Odpovedať
Profilova fotka
@wmajo kamarát postavil na penu...ja na lepidlo. Oba domy stoja :-) .Podľa mňa je to úplne jedno. Veď si uvedom,keby si prvý rad založil na maltu a naň tehly iba poukladal,zviazal vencom a položil napr. Bramac tak nech skúsi niekto vytiahnuť jednu tehlu niekde zo stredu múru.
Odpovedať
@poliacik321 len aby tu tehlu zo stredu muru nevytiahlo mensie zemetrasenie :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan myslel som to obrazne :-) reagoval som a to rozhodnutie či lepidlo alebo pena. Že je to úplne jedno.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@gashtaan tak paradoxne by mozno ta pena vydrzala viac, je urcite pruznejsia ako to lepidlo :). Mna odradila skutocnost, ze nemci to neponukali (neviem ako teraz) a nechcel som byt pokusny kralik :)
Odpovedať
Profilova fotka
tak som sa pozrel, uz to ponukaju an Nemci, takze sa to u nas asi osvedcilo :)
Odpovedať
@gashtaan Na Slovensku ? :D Ja som tu ešte žiadne nezažil :/
Odpovedať
@lubk0 pocuj, najprv sa trochu zorientuj a potom sa vyjadruj k teme... nehovorim, ze tu mame zemetrasenia ako v cine, ale tvrdit, ze na slovensku nikdy ziadne nebolo je uplne mimo. Mimochodom, v 1858 tu bolo zemetrasenie o magnitude 7.5 pri Ziline, to nie je sranda. Mensie zametrasenia su tu aj parkrat do roka.
Odpovedať
@gashtaan Ja sa orientovať naozaj nemusím. Poliacik uviedol obrazný príklad, ktorý nikto nejde realizovať do praxe ani ho nikto nikomu neodporúča. Ohánať sa nejakým 157 ročným zemetrasením pre OBRAZNY priklad, je mimo :) A tak sa toľko nerozčuluj, nikto ti nechcel zle :)
Odpovedať
@lubk0 vlastne mas pravdu, je predsa logicke, ze kedze uz tu boli vacsie zemetrasenia v rokoch 1443, 1858, 1947, ziadne tu uz do zaniku civilizacie nebudu... plati predsa 3x a dost, to musi vediet aj priroda.
Odpovedať
@gashtaan A co stale riesite :D :D Ja sa neprestávam čudovať, ide niekto stavať dom bez lepenia tehal ? Kazal to tu niekto niekomu ? čo ? Šak to o čom sa vadíme ? Niekto to tu uviedol ako príklad, a vy začnete lamentovať nad nejakým zemetrasením ... :D OMG ... Vymenovali ste 3 za 572 rokov ktoré nezachytávali celé územia SR a vydržali ich aj drevenice či hlinou lepené domy ...
Odpovedať
Profilova fotka
Isiel by som do malty a hlavne by som sa vyhol tehlam ale siahol po nejakom progresivnejsom murive :-)
Odpovedať
@lubk0 ja naraz na tvoje pobavenie, ze aku blbost som tresol, ze zemetrasenia "Na Slovensku ? :D" Co sa tyka toho zemetrasenia v okoli Ziliny, pisu o nom: "Poškodil všetky domy v Žiline, mnohí obyvatelia ostali bez strechy nad hlavou. " Ale je to jedno, skoda je sa o tom bavit uz...
Odpovedať
@majkoj v tech. liste MPI25 je pisane, ze pri tehle s lambdou pod 35 je vhodne davat MPI 25 L. nasledne si v tech.liste MPI 25 L precitam pri tehle ze v 2 vrstvach. overim si u technika, ten mi potvrdi ze ano, ak date brusenu tehlu treba dat 2 vrstvy omietky. preto pisem ze ak das tehlu na lepidlo alebo penu, minies viac penazi na omietku (ak postupujes v sulade s techn.odporucaniami vyrobcu).
Odpovedať
Profilova fotka
@skorecova kazda tehla ma lambdu pod 35 :) a aj tak to nema nic spolocne s tym ci je brusena alebo nie. Vyrobca nikde neodporuca iny postup pri brusene tehle, ci uz na lepidlo alebo penu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?