Čierna stavba nad 60m2

Dobrý deň. Kúpili sme dom z garážou ..Vtedy sme nezisťovali či je garáž aj napísaná proste sme ho chceli a kúpili sme ho tak. Teraz sme to chceli z legalizovať no nastali problémy najpr na katastri zistili ,že nám nesedí pozemok to konečne(chyba katastra) po 3 mesiacoch mam to spravené no a teraz riešime garáž. Garáž že je viac ako 60m2 je to komplikovanejšie prečo? Vraj Ďaľšie 3 mesiace čakať pokiaľ to kataster dovolí kvôli čomu?Keď je to postavené pred 100rokmi bola to bývala kováčska dielňa a teraz je to garáž...Prosím o rady ja už som s toho zúfala... Ďakujem
Odpovedať
nezufaj a buť trpezlivá -to vieš postup podľa zakonov
Odpovedať
Profilova fotka
@kika050 Vas starosta vam vyda potvrdenie ze dany objekt tak ako stoji je tam minimalne od roku 1970. S tym potvrdenim a zameranim danej stavby od geodeta pojdete na kataster a tam vam zoficialnia dany objekt, dostane supisne cislo.
Odpovedať
@fotoarch toto všetko už mam absolvovane ,ale geodetovi vratili na opravu chyby ,že nesedela hranica pozemku. To už konečne kataster vyriešil už len čakám kedy to daju po tých 7 dni do katastra. Potom žiada geodet o zapísanie garáže ,ale vraj kedže to ma viac ako 60m2 tak to trva viac ako 3 mesiace?? Prečo? Na to mi nikde nevedia odpoveď že prečo?
Odpovedať
Profilova fotka
Treba pockat. Viem, ze je to asi tazko, zit takto ked nevies, no po pravde ti nic ineho asi ani neostava
Odpovedať
Profilova fotka
@kika050 Ja mam skor skusenost, 3 mesiace su na nasich URADOCH turbo rychlo, byva aj horsie ....
Odpovedať
Profilova fotka
@kika050 A problém je kde, že sa vám nechce čakať tri mesiace ?
Odpovedať
@martosko No je to velky problem.. Vlastne ono to cele riešim od 5 maja.. Je to strašne dlho..
Odpovedať
Ja len či maju nejaké pravidlá,že vlastne koľko dní . A keď je to všetko pomerané geodetom,že čo tam môže tak dlho trvať že 3 mesiace.. Sme ho chceli predať domček,ale kupec odriekol vraj on tak dlho čakať nebude... že on nebude riskovať tak by ma zaujimao čo bude riskovať? Asi len svoj čas...
Odpovedať
Profilova fotka
@kika050 poprve nejsi jedina co nieco chce z uradu takze preto Po druhe mala si to riesit pri kupe a ne tu teraz vyplakavat Po tretie 5 august je onedlho :-D Cely problem vidim v tom ze bola moznost predaja a stroskotalo to takze su vsetci zly a pri tom stacilo na zaciatku mat vsetko v poriadku
Odpovedať
@wolodymyr My keď sme to kupovali nik to po nás nežiadal takže som nič neskúmala a ani neriešila. Nevyplakávam tu len sa pýtam kvôli čomu mam 3 mesiace ešte čakať či tam máju na to nejaké časove určenia .Nejedná sa totižto o novú stavbu ta stavba je tu xy rokov...keďže na začiatku ako som objednávala geodeta mi povedal,že je to ľahký úkon ktorý trvá max 7 dni.. Mne je ako jedno ja to budem mať aspoň na papieri všetko ok neriešim kupca ktorý vraj odstupuje kvôli riziku. Len zaujímavé keď sme to kupovali nik neriešil nič, lebo znalec vždy vravel jeho nezaujíma čo je na pozemku ,ale vnútri domu,.. Tak si ešte počkám par mesiacov z jedného vraj ľahkého úkonu 7 dňového sa to predĺži na viac ako pol roka,ale tak čo sa čudujem veď sme na Slovensku.. A za druhé človek si to ide na svoje vlastné náklady spraviť ,aby to bolo všetko ok a dostáva len odpoveď ja neviem.. Z katastra...Príjemný deň ďakujem za rady zbytočná téma moja... Majte sa pekne..
Odpovedať
Profilova fotka
@kika050 vdaka mam sa pekne a viem o com pisem tiez nam chceli tak predat a boli to hospodarske budovy plus garaz a neboli ani v mate skratka cierne stavby rokov minulych ale trval som na zapise do katastra inak nekupim a vybavili to. Je pravda ze urad od uradu je odlisny co sa tyka potrebnych potvrdeni... my to mame asi uplne jednoduche ja vybavim na pockanie max s 15dnovou lehotou a ked nechcem cakat na dorucenie roznosim si to sam odovzdam a plynie lehota. Stavebko som vybavil aj s razitkami za 6hodin aj s cestou. Prajem uspesbe vyriesenie situacie.. zalievam karlovackom ;-)
Odpovedať
@wolodymyr Tak by ma zaujímalo ako to viete vybaviť za 15 dni?? Ja či idem osobne na kataster či volám na kataster,či geodetovi tak mam len čakať.. Ja si to vybavím nemám problém už teraz čakať chcela som to riešiť čo najskôr preňho aby mal,nikde som nepísala a ani mu nepovedala,že nemám záujem o vybavenie tej garáži. Zato že všetci majú čas lebo pani riaditeľka je na dovolenke a list ktorý posielali odo mňa 30km a cestoval 1 a pol týždňa zato ja nemôžem tak sa nečudujte ,že ma to tak trošku hnevá,lebo ja robím všetko preto aby som tu čiernu stavbu mala v poriadku...A fakt som trpezlivý človek ,ale toto je neskutočný príbeh.. Proste doriešim to majte sa..
Odpovedať
Článok sa načítava...
A nada sa použiť zrýchlený zápis do katastra?
Odpovedať
@kika050 proste cakaj. Co cakas? Ze ti to tu niekto urychli?! Pocitam, ze si zdedila pozemok, chces cast predat a mas tak 23 rokov.... :-)
Odpovedať
@kika050 stavby pred okt. 1976 sa považujú za povolené - legálne.. zápis stavby pred r. 1976 https://www.minv.sk/swift_data/source... doklad o veku stavby vydá stav. úrad na základe prehlásenia... účel užívania stavby sa zapíše podľa skutočného stavebnotechn. riešenia spôsobu - účelu užívania, t. j. pokiaľ slúži ako garáž, tak v KN bude zapísaná ako garáž.. Podľa stav. zákona pokiaľ sa nezachovala proj. dok., tak vlastník je povinný dať vypracovať pasport stavby - zjednodušenú PD - proj. dok.
Odpovedať
Profilova fotka
@kika050 to, ze ste vy hlupaci a pri kupe nehnutelnosti ste "nic neriesili" je len VASA nezodpovednost a blbost. Nerozumiem, preco sa vyhovaras na to, ze to " nikto od vas nechcel", ked prave VY ste mali byt ti, co budu na vysporiadani trvat PRED kupou. A tiez nerozumiem, preco ocakavas, ze sa nejaky urad z tvojich poziadaviek poserie. Maju aj inu robotu ako teba.
Odpovedať
@maslenka47 Dnes si to už nedokážem odpustiť. Maslenka ty máš nejaký problém so sebou? Si vulgárna,protivná a nikdy tu nedávaš rozumné rady,len sa obúvaš do ľudí. Prosím ťa prejdi na nejaký iný portál kde budú tebe podobní šťastní za každý tvoj inteligentný,prínosný príspevok a neobťažuj sa písať hlupákom na tejto stránke čo chcú radu... Máš 33 rokov bolo by ti treba mať pár detí aby si nemala čas písať sprostosti! Prípadne to skús ako ja-keď neviem čuším. Teda okrem dneška-neviem k téme,ale píšem k tvojmu skvostu,čo si vyprodukovala o 6:25. Ja som vyprodukoval ráno tiež niečo podobné,ale skončilo to tam kde malo-v hajzlíku. Prajem ti príjemný slnečný deň.
Odpovedať
Profilova fotka
neurychli to nik, pokial tam bud niekoho nemas alebo mu neposkytnes taky mensi uplatok. od nasich uradov sa neda proste ocakavat nic extra, navyse a hlavne pre ludi..
Odpovedať
Ďakujem všetkým za rady normálne a tým čo akože tomu nerozumejú,alebo sú múdry k tomu že sme to neriešili pred tým no neriešili nebolo to potrebné tak čo nik to nežiadal.. Ale keby ste sa stretli s takými ľuďmi ako mám ja geodeta čo Vám ani nedvíha telefon a má to zaplatené aby to dokončil tak by ste tiež boli zúfali....Ako som písala som dosť trpezlivý človek keď som to začala riešiť povedali mi ,že max 7 dní lebo je to ľahký úkon tak prepáčte že žiadam o pomoc či sa to nedá nejako rýchlejšie.. A najhoršie je,že ako keby som ich na katastri obťažovala z mojou požiadavkou.. Tak oni si vybrali to povolanie tak nech to robia pre ľudí...
Odpovedať
@janetbla Ďakujem krásne ste jediná ktorá k tejto téme sa normálne vyjadrila a aj pomohla.. Nemám nič k tej stavbe absolútne nič keď som to chcela riešiť pred rokom na katastri ma odhovorila jedna pani,že je to zbytočnosť,lebo by som musela zhánať potvrdenia od bývalých majiteľov že tu bola ta stavba. 2 už nie sú medzi nami. Geodet prišiel odmeral potom sa zistilo,že chybou katastra nie je správna hranica pozemku čo čakám kedy to tam už konečne doriešia majú na to 7 dní to uplynie pondelok a potom vraj už ,len geodet da žiadosť o zapísanie tej stavby a vraj to bude trvať max 2 dni to mi povedal stredu.. A môjmu kupcovi povedal,že max ešte 3 mesiace a dnes keď mu volám nedvíha už mi je to jedno ja si to doriešim či ešte 3 mesiace či týždeň..dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?