Chemická kotva alebo kovová hmoždinka?

Riešim dilemu, čo bude odolnejšie, pevnejšie a trvanlivejšie na ukotvenie oceľových pätiek drevených pilierov do základovej dosky: a) kovová hmoždinka b) chemická kotva + závitová tyč
Odpovedať
@milanpl Radšej použi chemickú kotvu. Vyplní ci celý otvor a vodotesne ho uzavrie. Treba kupiť pevnostné závitové tyče pevnosti 8.8.
Odpovedať
@virnik27 aky tah. Ved to maju byt piliere, ktore budu tlacit smerom dole.... @milanpl ja som dal kovove hmozdiny, cize normalne kotvy. Staci v pohode.
Odpovedať
@virnik27 ale ved to niesu volne stojace stlpy. Tam bude vaha na nich, tym padom tlacia dole. Na mojoch na ne tlaci prevys strechy nad vstupom do domu...
Odpovedať
@virnik27 Vcera som dotahoval pomurnicu a strechari mi dali 3 zavitove tyce na chemicku kotvu, lebo ich museli posunut a prave tie nic nedrzia, ako som ich dotahoval, tak sa vysuvali z betonu. Tyce mam 16ky. Chemicka kotva nic moc neudrzi, skor by som tam dalkovove kotvy od fisher, tie udrzia vela.
Odpovedať
Ja som kotvil už pri betónovaní. Dvanástka nerezová tyč trčí 20 cm z betónu. Stojka je na nej len nasunutá a posadená až na betón. Ale chemickej kotve verím tiež..
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx aj chemicke kotvy su rozne, netreba kupovat take za 5 eur ;)
Odpovedať
@jblaze ja som nekupoval, oni si doniesli. Po tejto skusenosti chemicku kotvu by som nikam uz nedal.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx a ako si to vyriesil?
Odpovedať
@jblaze No to sa vyriesit uz ani moc neda, nechal som to tak. Tie ostatne co boli zabetonovane som dotiahol a tieto su volne.
Odpovedať
@originalx Veď práve, majstri kúpia po ceste to najlacnejšie v najbližších stavebninách a ide sa robiť... Stalo sa to aj mne pri všetkej starostlivosti s chem.kotvou Panther. Samotná chem.kotva nie je problém a neveriť jej po hentakej skúsenosti je len vyvodzovanie nesprávnych záverov. Aplikoval som ju na mnohých miestach, všade to drží, dokonca mám 4m jednokrídlovú bránu zavesenú len na 2 pántikoch na chem .kotve, žena keď to videla, tak neverila, že to udrží a je to tak už 2 roky, brána sa otvára a zatvára denne + sa aj vertikálne nadvihuje = všetko v poriadku. Len treba vyčkať, kým sa v zmiešavači objaví tá správna zmes, ten začiatok proste vytlačiť niekde na papier, potom je to už len chem.reakcia... Skôr je v poslednej dobe problém zohnať pomalú chem.kotvu, všetci robia len rýchlotuhnúce a ak osádzaš konštrukciu na niekoľko dier, tak musíš hovadsky makať, aby ti tie prvé diery nestvrdli ešte pred osadením, ak je potrebný ešte aj nejaký pohyb ako dopasovanie, tak potom je už problém... Inak pre zadávateľa témy je to viacmenej jedno, ani s hmoždinkou, ani s kotvou chybu neurobí, v amatérskych podmienkach radšej tú kotvu, len treba dobre aj tú dieru pripraviť, čiže obľúbená akvaristická hadička a vyfúkať všetok prach z vŕtania z diery, mierne navlhčiť a to by bylo, aby to nebylo :)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign vaha posobiaca na hranol (to co je nad hranolom a tlaci na ten hranol...strecha-dajme tomu) je presmerovana na zavitovu tyc. cize vaha je prenesena z hranola (o vacsej ploche) na plochu zavitovej tyce (o mensej ploche)....co moze znamenat zaborenie tyce do betonu tie 4 skrutky su tam zbytocne.
Odpovedať
@martin153 skus si otvorit strojnicke tabulky a zistit, aku unosnost ma metricky zavit v danom rozmere... A rovno si zisti pevnost betonu v tlaku na cm2.... A zistis, ze pises debiliny. Uz si videl nieco zaborene do vytvrdnuteho betonu? Lebo ja nie...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@megdesign :)
Odpovedať
Profilova fotka
@milanpl na tento ucel kovova hmozdinka
Odpovedať
@originalx to skor tych strecharov by som uz na stavbu nepustil ked nevedia ani chemicku kotvu osadit tak aby sa zavitnica nevytahovala z betonu.
Odpovedať
jedno aj druhe je ok , , by som dal chemicku kotvu
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx pomúrnica sa nedoťahuje, je namáhaná na ohyb ale vo vodorovnom smere, takže skrutky sú namáhané na strih a na to stačí zasunuť do otvoru, Pletú sa tu kotvy s namáhaním na ťah (konzola) s iným druhom (tlak ) ako je to pri stľpe. Šikmé sily sú tam, ale znovu nenamáhajú kotvu ťahom, ale skrutky na strih.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?