Cena za kamenný múr

Profilova fotka
Chcem spevniť kamenným múrom - kamenia mám na rozdávanie-ako oporu svahu a len za prácu na m2 múru mám ponuku 55 eur. Zdá sa mi to veľa. Aký je Váš názor? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Mne sa to zdá dosť málo.
Odpovedať
@riama276 záleží od typu a veľkosti kameňa, typu ukladania - niektorý kameň sa ukladá lepšie iný horšie - nadá sa to takto povedať - a potom neviem, či to budú robiť na prírodno bez špárovani, trebárs na brizolitovú maltu, alebo na hladko + špárovanie a ešte veľa iných vecí ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoducho sa len betonom budu zalievat kamene, su roznej velkosti, cize sa moze stat, ze zaleju 3-4 kamene betonom. Preto sa mi zo zda prehnana cena. Nebude sa nijako dalej upravovat. Ako to vidite v tomto kontexte? :-)
Odpovedať
nebolo by zle dat foto nejakeho podobneho muru ktory ty pozadujes a tu pani znalci ti to lepsie ohodnotia.. takto len triafaju z brucha
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Už ste niekto skúšal celý deň zdvíhať a upravovať taký kameň na múr. Keď nie tak si to najprv vyskúšajte a potom sa tu bavte o tom či 55 eur je veľa alebo málo. Ústami vie robiť každý. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 1/ bol sa na to pozrieť 2/ asi si donesie aj nejaký vercajch, možno aj suroviny (cement, piesok...?) a 3/ aj to musí nejako debniť, aby mu nepretiekol betón... A potom, on predáva svoj Fortieľ...
Odpovedať
vsak spravte sami, ked sa vam zda vela ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@samoromo @leonardom @zita19 Otázku som dala pred 5 rokmi, je to neaktuálne. 55 eur bolo len za prácu, bez debnenia a akéhokoľvek fortieľu a určite po 4 rokoch môžem konštatovať, že to bolo predražené, čo sa týka kvality. Nechápem, prečo sa preceňuje fyzická práca. Remeselník za pokládku dlažby na terase si za 1 deň práce vypýtal 400 eur. Niektorí za toľko pracujú celý mesiac a určite majú vyššie vzdelanie, na ktoré tí handlageri by nikdy nemali. ]-(
Odpovedať
@riama276 lebo tych vzdelanych a castokrat aj lavorukych a nie vzdy aj sikovnych je na mrte. Tych hantlagerov je malo, lebo rukpami robit nikto nechce. A trhova ekonomika nepusti. Cim mensia ponuka a vacsi dopyt, tym vysdia cena. Keby tych hatlagerov ako o nich puses boli na mrte, tak by aj ceny boli nizsie.
Odpovedať
K tým vzdelaním napíšem len toľko. Robil som obklady a dlažbu u jedného strojneho ing. v kupelni. Obklad bol 15×25 a dlažba 30×30 . Ten vzdelaný mi povedal že chce aby fuga na stene pasovala rovno s dlažbov ale to sa nedá keď máte obklady a dlažbu iného rozmeru. Vzdelaný na to vytiahol papier a povedal že jemu to na papieri vyšlo. Takželen toľko k tým vzdelaním.
Odpovedať
@leonardom na mojej fotke vidiet pekný fugovany kamenný múr. A debnit som nič nemusel lebo som to hneď aj fungoval.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 @samoromo Azda tí zruční by dokázali zastávať miesta, kde treba vzdelanie - lekári, učitelia, lekárnici, bankári, riaditelia či manažéri veľkých podnikov? Súhlasím, preto pýtajú také nekresťanské peniaze, lebo je ich málo.Ale chyba je v systéme a zdedenom preceňovaní robotníckej triedy zo socializmu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@riama276 Tak tento názor je riadne pritiahnutý za vlasy. Ja osobne by som bola ochotná zaplatit za kvalitne odvedenú prácu, ale slovenský folklor posledných rokov je taký, že odborné práce vykonáva kadekto. Z kuchára sa zo dna na den stane murár alebo tesár. Nie sú tu zákonom stanovené pravidlá aby danú prácu mohol vykonávat len kvalifikovaný človek. Na druhej strane na SK sa študovanie remesiel zaznáva, každý chce mat zo synáčika lekára, právnika, managera a pod. Remeselne vzdelaných a zručných ludí je málo a tí čo sú, si to nechajú zaplatit. Len je problém takých nájst, pretože sa za nich pasujú fušeri čo o danej veci vedia žalostne málo.
Odpovedať
@bubulka722 Zručnych ľudí je málo lebo niesu kvalitne zaplatený. A preto odchádzajú do zahraničia a tu zostáva len veľmi mala hŕstka kvalitných remeselníkov. Nehovorím že musia zarábať 400 eur denne ako to tu niekto písal ale záleží od toho čo v tej ponuke je.
Odpovedať
@riama276 chyba nie je v systeme, trhova ekonomika ma jednu zazrscnu moc, je samoregulovacia. Cenu zvysuje dopyt. A ak je niekto dobry manazer lekar... dokze si zarobit na to aby zaplatil dobreho majstra.
Odpovedať
@riama276 kto je vo svpjom odbore odbornik, vie ocenit dobru pracu aj takeho hantlagera. Len uplny primitiv, bez ohladu na vzdelanie a postavenie zhadzuje prcu inych, lebo rovnako ako treba lekarov a manazerov treba ja tych co im upecu chlieb, vydrhnu hajzel alebo postavia dom.
Odpovedať
@zita19 Chyba je hlavne v ludoch a mnohí si doteraz neuvedomili, že remeslo má zlaté dno. Debilov možno nájst aj medzi lekármi a právnikmi, fušerov medzi remeselníkmi. Nie je to len vec ceny a ponuky. Poznám takých čo nemajú problém sfušovat za velké peniaze. Je to o ludoch, o ich zodpovednosti a charaktere. Ak v ludoch nie je prirodzená morálka, treba veci ohraničovat zákonom.
Odpovedať
Este dovetok k tym 400 € remeselnik neberie kazdy den 400 europenazi, ma aj hluche obdobia a vtedy mu tiez treba jest, platit hypoteku, zivit rodinu, nehovoruac o tom, ze odvody plati ci zarobi, ci nie, nema nemocenske poistenie ak je zivnostnik,. A okrem toho z tych styroch stoviek odovzda statu. Nepoznam ziadneho remeselnika, ani supersikovneho ktrory by bol vo vate ako mnoho takzvanych vzdelanych ludi, ktori len oxiduju na praci inych, ktorym v ramci svojho biznisu daju minimalnu mzdu, a srdce im trha ak maju zaplatit obkladacovi tolko aby z toho ten (s)pristy hantlager aspon vyzil, bez ziadneho luxusu
Odpovedať
@bubulka722 o fuseroch by sa dalo tiez pisat, tu islo len o to, ze nevzdelany hantlager ma tu drzost pytat si za den roboty tolko ako vrcholovy manazer. Manazerov na rozdiel od remeselnikov je na mrte a nie som si ista, ze z kazdeho je tolko uzitku ako z toho, ktory dokaze postavit mur z kamena
Odpovedať
@zita19 ale ani remeselnikov nemas mrte, skor patlosov co su vyuceny za nieco a robia nieco ine... :)
Odpovedať
@codyy ale vsak pisem remeselnik, nie patlos. O patlosoch mize byt dalsia tema. Bola by stavnata
Odpovedať
@zita19 No ved to je práve o charaktere. A pravdu povediac vo velkých firmách tvoria ozajstné hodnoty najma výrobný pracovníci, manageri sa starajú napr. ako danú vec predat s čo najvyšším ziskom, ale žiadne hmotné hodnoty neprodukujú, takže sú to svojim sposobom len dobre platení príživníci na poctivej práci úboho zaplatených výrobných pracovníkov. Ja si velmi vážim ludí, ktorí sa živia vlastnými rukami a plnia si prácu naozaj zodpovedne a poctivo. Ako ich ale oddelit od fušerov?
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 Presne o to ide, vykonáva ktokoľvek a pýta si nebotyčné sumy.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 Neviem, žeby aj špičkový lekár u nás zarobil 8 000 eur mesačne, ak to vyrátavam zo zárobku pokladača dlažby, ako som ho platila.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 Hypoteticky nech za takú sumu robí polroka, t.z. 200 eur na deň, je 4 000 eur mesačne - slušné, ak by zarobil len 100 eur denne, dá sa pekne vyžiť aj z 2 tisícok. Koľkí o takom zárobku len snívajú.
Odpovedať
@samoromo dobry moze pasovat ked date postojacky uskost 15cm vyska25 :) presne by vam vysla fuga :-)
Odpovedať
@zita19 aj medzi majstramy su rozdiely to ze vo vecsej firme ma napisane na tricku majster to neznamena ze ozaj vie nieco porobit !nedavno petrzalke som to zazil
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
natrafil som na tu temu, ked som hladal ako davaju hantlagerom ostatni, kedze moj mi zahlasil ze uz toho ma dost, za 30 eur denne robit nebude,. ked pracoval nad 8h dostal viac, a posledne uz sa vyhybal tazsim pracam ako kopanie furikovanie atd...cize to ostalo na mne. a tu citam ako chudacikom remeselnikom sa neoplati makat ani takmer za 400eur na denne. Neviem ludkovia kde zijete, ked ste ochotny toto platit, Argument ze musi pokryvat robotu aj v hluchom obdobi nobstoji, kazdy murar ak nemuruje obvodove mury na domoch v lete, tak muruje priecky v bytovych jadrach v zime,alebo dava dlazby alebo stierky, vidim sam ze maju robotu nonstop a teda nemaju hluche obdobia. Dalsi ze maju tazku pracu...no neviem ci registrujete tie joby ako operator atd, aka tazka praca to je kolko ludi ju robi za minimalku. Ale stavbari su nieco specialne, ich treba hladkat maznat a fajne platit. Som z toho unaveny, castokrat ak sa snazim niekoho zohnat tak pokial zozeniem a dohodnem, tak to spravim sam, a ano je to spravene LEPSIE ako od remeselnika, pretoze si dam na tom zalezat, kedze remeselnik to spravi ako na rychle prachy. Ale on moju robotu nikdy nespravi, lebo na ja som z vreca studovanych hlupakoch, ktorich tu spominate. Lenze ja nemam cas robit to aj ono, a rad by som zaplatil, lenze ja nebudem platit 400 eur na den, ked sam mam ovela menej za ovela zlozitejsiu pracu. proste zabijem vikenn a usetrim 800 eur, tak radsej makam sam. Bohuzial...uz nech skonci to hyposialenstvo...lebo ludia platia z penazi ktore ani nevedia aku maju hodnoti..tak im z toho trochu lezie na mozok
Odpovedať
Profilova fotka
@vidano taky tak, co sme robili sami, bolo na 100%, na zbytok sme sa bali kohokolvek zavolat, aby to za nase tazko zarobene prachy este nedoj...bal - bohuzial realita, kazdy, kto staval, to pozna, dolezite roboty - hydroizolacia, zateplenie zakladov, detaily, ktore ti nikto nespravi lepsie ako ty sam...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?