Bungalov - steny a masivna strecha

Zdravim. Premyslam nad skladbou materialov pre bungalov, nechem lahku strechu. Povodne som chcel Ytong, ale tie ich ceny ma nutia zamyslat sa nad alternatívou. Robil si niekdo hrube porovnanie pri bungalove okolo 10*16m? Uvazujem medzi Ytongom P2-400 - 30 cm a tehlou. Urcite neriesim ziadne 2in1 a podobne izolantmi vyplnene tehly. Som z Trnavy tak ma napada Pezinska tehla, aj ked tu vacsina riesi Heluz. Pezinska je ale lacnejsia aj ked s mierne horsim tepelnym odporom. Uvazujem nad 38 cm hrubkou. Zateplovak urcite riesit budem, min 15 cm EPS. Pri Ytongu ma odradza aj problem s prekladom nad 250 cm vychodom na terasu, treba nadmurovku. Dalsia vec je masivny strop. Ytong je urcite drahsi ako keramicky a este lacnejsi je Premac. Nie som si isty, ci Ytong s mensou pevnostou mozem kombinovat s Premacom.
Odpovedať
Tepelny odpor muriva nehra az taku rolu, ako dodatocne zateplenie. Hrubka 30cm je zbytocna, viac ako 25cm by som nedaval. My mame poschodovy dom z 25cm ytongu a na tom betonovu skridlu a zateplenie bude 25cm a cenovo to na m2 vyslo menej ako 45cm mur 2v1 riesenie. Ytong mozes urcite kombinovat s Premacom. Preklad na terasu zasalujes a zabetonujes, v optimalnom pripade by sa to dalo urobit naraz so stropom.
Odpovedať
Profilova fotka
@wilder01 Ako strop si nechaj urobit normálny železobetónový strop. Je to určite lepšie ako keramické od Ytong-u alebo Premac-u. Cenovo Ta to vyjde uplne rovnako a monolit je určite lepší. marcus.sk
Odpovedať
Profilova fotka
@wilder01 strop ako vravi marcuss, mam keramicky a to trpnem ked nieco vrtam, kde to praskne... k tym tehlam, pozri aj vapenopieskove, .... osobne by som siel uz ich cestou (co najtensie nosne murivo) a vnutro asi vsetko SDK.
Odpovedať
@marcuss Urcite nie. Monolit je min. o 30% drahsi, ako keramicky (ktory sa inak tiez zalieva betonom). Je totiz rozdiel desiatky m2 salovat alebo iba podstojkovat.. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado Samozrejme, ze je to vec nazoru
Odpovedať
Do strechy vrtat neplanujem. Jedina diera bude vyfuk+nasavanie ku kondenzacnemu turbokotlu. Aj ked otazka pre odbornikov, ci plastova rura nechranena vydrzi dlhsi cas a ci nie je ozaj lepsie murovat komin a schovat ju dnu. Aj ked z ekonomického hladiska je jasne ze ak sa da usetrit za komin, tak usetrit chcem. Keramika... no ja asi napokon pojdem do Ytong stropu, mam predbezny rozpocet na material a masivny strop mi vychadza okolo 5000€-cisto ytong diely. Lahku strechu asi fakt ne, bol som teraz v jednej novostavbe a v podkrovi veselo prefukovalo, jediny izolant bola vlna polozena na pochodznych doskach.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?