Bungalov a veniec

Dobrý deň, staviame bungalov rozmerov 10x13 a momentálne riešíme otázku venca. Staviam z ytongu 30cm. Postačí mi veniec na šírku 30cm x výška 25cm? Strecha je vaľbova. mám naviazané roxori 4x FI12 + strmienka FI6 každých 25cm, zašalované na výšku 25cm, z vnútra styrodur 3cm (čiže šírka je 27cm), zajtra sa chystam betonovat s C25-30. Na streche bude betonova škridla bramac. Rohy budú spevnené a previazané ešte s 4x FI10 statiku k projektu nemam, dostla som projekt len na stavebné povolenie a v posudku nieje nič o tom spomenuté. Projektant nekomunikuje odkedy prebral peniaze. ďakujem
Odpovedať
Ja mám užší a nižší o 5cm a spočítané od statika a bolo to v pohode. Jedine v tom rozdiel že strmienka mám po 20cm
Odpovedať
Profilova fotka
mas to zasalovane, tak co uz teraz. Je este par detailov ktore maju vplyv na armovanie venca. (stavebne otvory, preklady/ prekladove tramce atd...) Ked ti tu niekto napise, ze staci, budes pokojnejsie spat?
Odpovedať
s tým FI to je OK.
Odpovedať
Ďalší expert bez statiky. Statiku si môžeš dať spraviť aj inému projektantovi - statikovi, ktorému dáš podklady od tvojho domu. Ako písal Kaspy vyššie, môže tam byť viac vplyvov, ktoré ešte môžu ovplyvniť armovanie - napr. aj nerovnomerné zaťaženie od strechy a podobne. Ani statik ti nepotvrdí správnosť bez toho, aby videl celý projekt. Za rok sa možno budeš pýtať: praská mi strop, stena, strop mi padá na hlavu, čo s tým??? Myslíš že to bude lacnejšie ako to vyriešiť poriadne teraz?
Odpovedať
zober si že klasické djame tomu "u profily" od ytongu su 30x25x60cm ..koľko domov je z toho postavených a nič sa nedeje a to nehovorím o vencoch ešte v starých domov kde boli zo škvary :D a niekde ani niesú a strechy/domy stoja doteraz. kľudne si daj aj prerátať no ja by som si hlavu nelámal nadtým, podľa toho čo píšeš s tým Fi12 a C25/30 a ináč super prístup od tvojho projektanta.
Odpovedať
@stefanl Pri týchto internetových radách je problém ten, že ľudia sa tu pýtajú otázky bez relevantných vstupných údajov. Ty vieš z tej otázky zistiť, či má obyčajný veniec bez toho, aby ho napríklad niekde bodovo zaťažil nejakým trámom a podobne, kde potrebuje posilniť výstuž, inak mu to tam môže robiť neskôr problémy? Zvlášť, keď tam dáva ťažkú krytinu. Na jednoduché rodinné domy netreba ani statika, ale stačí, keď mu na ten dom aspoň priamo pozrie skúsený stavbár z praxe a povie svoj názor - ale tak, že fyzicky vidí buď projekt alebo dom, ale podľa niektorých otázok tu väčšina o stavbe nemá ani šajnu. A pritom je to u väčšiny ľudí najdrahšia vec, čo si v živote kúpi, kvôli čomu sa zadlžia na niekoľko rokov a tí ľudia v rámci "šetrenia" odfláknu základné veci. Väčšina tých starých domov aj tak vypadá - síce stoja, ale prasknuté rohy, zatekanie cez strechu a podobne (samozrejme, predtým sa z stavalo z vtedajších dostupných materiálov). Tie otázky mi prídu ako: Bolí ma brucho, bude stačiť, keď si dám vyoperovať slepé črevo?
Odpovedať
Profilova fotka
@jojo1b spokojne robte, predpokladám, že pod vencom nad oknami sú preklady a ak nie sú tak otvory nie sú väčšie ako 200 cm
Odpovedať
@expeeert nie, vychádzam z toho že chalan v minulosti písal že ma klasický obdlznikovy bungalov, s valbovou strechou a s prefabrikovanymi prekladmi od ytongu odkial vraj bral všetko... čo tam pokazí o 5cm možno menší veniec než mal v projekte..
Odpovedať
Profilova fotka
ja mam tehlu 30cm a veniec tiez 30cm. veniec je zaroven aj nadokenny preklad. Zuzoval som obvodovu stenu (z 38cm na 30cm) ALE veniec mi ratal (kamarat) statik, urcite by som to neriskoval len tak spravit "z brucha". navyse ak riesis veci inak ako v projekte na stavebne povolenie tak tu statiku na kolaudaciu budes musiet mat tak ci tak. po mne to tiez chcu.
Odpovedať
Profilova fotka
@stefanl o 5cm mensi veniec co pokazi? tych 5cm moze robit aj 15-20% v priereze a to je sakra vela. Taketo rady fakt stoja za deravy gros. ked mu to padne na hlavu tak koho zoberie na zodpovednost? Statik da na to svoju okruhlu peciatku a tym padom je za to zodpovedny.
Odpovedať
Profilova fotka
@jojo1b uz len ked sa zamyslis nad tym z coho sa dnes saluje, tak mas odpoved. https://www.ytong.sk/ytong-u-profil.php Mas to v pohode. Ja mam dom 17 x 15 a venec mam 30 cm siroky a 23 cm vysoky. Tiez 30ku beton. A nemam absolutne ziadne obavy. Na tom mam 50 tonovu strechu 350m/2 s betonovou skridlou.
Odpovedať
@dorwin sorry ale dnešný novodobý statici to zbytočne predimenzuvajú.. Stále som názoru že pre jednoduchý dom, vyšší veniec než 25cm nemá zmysel. (ak sú všetky preklady pod oknami, dverami samozrejme pod tym vencom už spravené). už ked vidím niekoho kopať základy široké 80cm na ktoré ide 30ka tehla.. a hlboké 140cm na bungalov aby náhodou "nesadol", tak mám dosť. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@stefanl nemyslim (len) šírku a výšku venca. Ale aj zelezo vo vnútri.rozmery. strúhanky atď atď.
Odpovedať
@stefanl To som nevedel, vychádzal som zo zadanej otázky. Ale aj na bungalove sa môže stať, že na venci vznikne miesto, ktoré treba z nejakého dôvodu prevystužiť - doplniť výstuž. Ak mal projekt len od architekta pre SP, tak tam je veniec len naznačený, že sa s nejakým počíta, ten je irelevantný, aká je jeho šírka... Základy by tiež mal navrhovať projektant. Základy sa nenavrhujú podľa toho, aká ide na ne tehla, ale hlavne podľa únosnosti podložia, či má dom vo svahu, kde tlačí zemina aj zboku a pod. (teda navrhujú sa aj podľa toho, čo ide na základy, ale v podstate zaťaženie od celej budovy, nie či ide tehla 30 alebo 25). A pri vencoch nejde len o šírku venca, ale hlavne o to železo, ktoré je vo vnútri, podstatné je aj to ako je naviazané, naohýbané a podobne. Darmo tam dáš raz tak hrubé prúty, keď ich máš zle uložené. To platí o žb konštrukciách všeobecne. Napr. na žb strop. doskách máš rozdiel, kde dáš nosnú výstuž, či máš dosku podopretú len na koncoch, alebo aj niekde v strede...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@jojo1b dobre to mas, ja mam 25cm siroky zaroven spojeny s prekladmi nad otvormi a je to pevnejsie ako pri pouziti prefabrikovanych prekladov. Akurat zvaz previazanie rohov na R12, je to najviac namahana cast venca, alebo tam daj 6x R10. Po obvode mam taktiez 4xR12 a nad otvormi podla rozponu. Napr otvor 160cm z vrchu venca 2xR12+2xR16,spodok venca 2xR12, spodok prekladu 4xR16, strmienka nad prekladmi 20cm inac 25cm.
Odpovedať
@mcsmekac nieje to náhodou euroline 1471? Lebo ja ho stavam momentalne tiež a mám prievlak stredom domu cca 4m jedna strana a 3,5m druhá strana.. tiež som tam narýpal také železo že keby že tiež napíšem sem tak si pomyslia či som OK :D .. ale do venca ktorý bol na full termalice.. len 4 prúty fi12.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@rkorba na tomto šalungu je asi najhoršie len to radlovanie.. :D či? si to riešil inakšie? Mne to trvalo celé 3 týždne popri práci od ohýbania strmienok, viazania roxorov, zbitia bednenia, rezania styroduru, vkladanie armatur a ich previazenia atď.... boli sme traja.. 146m šalungu a venca - som aj stužovacie spravil.. zatiaľ asi najnaročnejšia robota.
Odpovedať
dakujem všetkým za reakcie. Nechávam to teda tak ako mám pripravené. Veniec bude na prekladoch z itongu, žiadny stavebný otvor pod vencom nieje. Zajtra betonujem, rohové spoje som vyriešil tak že armatúru som vpichol jednu do druhej, čiže v rohu su prieviazané 12ky FI (spolu 8) a k tomu ešte 10ky FI zvlášť (4) pekný zvyšok večera všetkým,
Odpovedať
@jojo1b hlavne si podloz armaturu, aby nelezala na murive. Teda ak si na to myslel a nemas mov vysoke strmienka.
Odpovedať
Profilova fotka
@jojo1b ja som robil tiez veniec z 4x 12, ale kedze mam skoro vsade okna, tak tie 12tky su len na jednej strane, vsade inde to je posilnene, pri otvore nad 200 cm som daval este po 2x 14 hore aj dole, @rkorba to si tam fakt tolko nasekal nad 160 cm? :) keby si videl ako ten veznik pracuje jak je spolu pospajany, ja som chcel jeden ulozit trochu nizsie, lebo som ho predtym podlozil ale zistil som ze vela, ale uz som to mal pozbijane do kopy,, vybral som s pod veznika podlozenie cca 5mm, a ani za nic veznik nesadol na veniec, mohol som tam skakat , nepohol sa,, drzal 5mm nad vencom vo vzduchu :D
Odpovedať
@jblaze nasekal stalo to na barak mozno 50E ale ten pocit na nezaplatenie :-) Len ked montovali vaznik, tak sa sem tam nemohli trafit medzi roxory s vrtakom :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba jasne len uz som myslel ze ja to prehanam :) ja som sa s tym zase nesral tiez,, kde som mal stranu s oknami, tak som isiel vkuse s dlhymi roxormi, naco ich budem rezat a nechavat 0.5 metra presah a o meter dalej to iste,, sekal som tam 6 metrove vsade ako preklad :D
Odpovedať
@jblaze tak tak tu plati viacej je lepsie a nemusis sa strachovat :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?