Bez venca?

zahradny domcek 7x3 m, pultova strecha sklon 5 st. s rozmerom 9,1x3m. 2x Pomurnica 16x16cm, krokva 7x16cm, osova vzdialenost krokiev cca 1 m. Krytina plech. Stavba vymurovana z porobetonu. Uvazujem nad riesenim bez zb venca. Su tu 2 typy nazorov: 1. veniec netreba stare stavby stoja desiatky rokov bez pomurnice...2. Urcite spravit zb veniec. Problem v tom aby mi veniec "stuzoval" stavbu nevidim...tento ucel splni aj pomurnica s krokvami bez venca. Len ako uchytit pomurnicu aby casom som strechu nehladal u suseda? Ake vznikaju sily pri vetre na takuto strechu? Jedna sa mi iba o ucinky vetra.
Odpovedať
@staronova @jan45 @mesarosanton @antonmesaros @ladajaskva
Odpovedať
Profilova fotka
veniec nie je potrebný, strecha sa dá prichytiť ukotvením pomúrnice do muriva cca meter dlhými pásmi 30x5mmm, stačia 4 ks.
Odpovedať
@jan45 System by mal byt nasledovny? Polozi sa pomurnica a cez pomurnicu na obe strany muriva sa polozi pas a priskrutkuje do muriva? Meter pasu by mal byt na murive? Dva pasy na jednu a dva na druhu pomurnicu?
Odpovedať
Profilova fotka
Staré domy mali väznice a ťažkú krytinu .Pod plech by som veniec urobil.Pár rokov dozadu lietala jedna plechová strecha aj s pomúrnicami po Trenčíne.
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky stačí na jednu stranu, ako píše mesarosanton, murivo tu nahradí hmotnosť krytiny.
Odpovedať
@mesarosanton ake zatazenie vetrom moze posobit na taku strechu? Ppomurnice a krokvy nieco vazia co nie je velmi lietave 😄
Odpovedať
@dominik_boksansky Pre záhradný domček platia tie isté fyzikálne zákony ako pre obytný dom, a 7 x 3 m je dosť veľa. Veniec má za úlohu stužiť steny, inak by nemali dôvod stáť na mieste pri nejakých problémoch.
Odpovedať
@ararat6000 pri akych problemoch by steny nemali zostat na mieste? Toho sa neobavam, zeby steny odleteli. Obavy mam iba o strechu. Co sa tyka fyz. zakonov, tak m3 muriva vazi 480 kg ☺
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som ten veniec pre seba dal určite. Je to najlepšie riešenie a nie je ani drahé na 7x3. Do steny by som to nekotvil z bokov. Mohlo by to praskať keby sa oto oprel poriadne vietor (pri plechu a keby boli krokvy viac vypustené).
Odpovedať
@suffo k akemu zatazeniu vetrom moze dojst?
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky To je otázka na statika a jeho výpočty.
Odpovedať
@dominik_boksansky Pri pôsobení vodorovnej sily, napríklad od strechy. Okrem toho vie veniec rozniesť bodové zaťaženie (krokvy) na plošné (steny).
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ararat6000 Na roznesenie bodového zaťaženia je tam tá pomúrnica, nie? Mám starý dom z nepálenej tehly a žiaden veniec, iba pomúrnice, spojené na piatich miestach železnými ankrami. Na streche je škridla, takže pomúrnice o múry tuším ani nie sú kotvené (ale nie som si istý, musím to pozrieť :-) )
Odpovedať
@dedo758 Aha, jasne, pomúrnica, ale ani tá nedosadá ideálne na steny.
Odpovedať
@ararat6000 @dedo758 Od strechy dochadza ku posobeniu zvislych sil nie vodorovnych. Na roznasanie zvislych sil od krokiev k murivu sluzia dve pomurnice. Samozrejme neroznesie sa zatazenie na vsetky styri steny, ale iba na dve no pri jednoduchej stavbe nevidim problem. Zatial uvazujem nad riesenim, ktore tu bolo ponuknute a to uchytenim pomurnic do bocnej strany obvodoveho muriva pomocou zeleznych pasov. Mozno nie je velky problem zhotovit veniec, ale chcem sa vyhnut zbytocnej praci a taktiez skumam ako boli zhotovene stavby v minulosti (podla mojich informacii sa vence jednoducho nerobili) :)
Odpovedať
Profilova fotka
práve pomúrnica v krove je prvok, ktorý prenáša vodorovné sily, preto sa dimenzuje na ležato, teda výška je menšia ako šírka. Betonový veniec je pozostatok socializmu v stavbároch, videli to na veľkých stavbách, ale nevedia, prečo to kopírujú. Pri súčasných materiáloch by sa malo navrhovať ináč, ale naše školy to ešte nezachytili a predošlá generácia to robí tak, ako sa učili pred rokmi. Teraz tu boli dni ytongu, ale tiež neprišli so žiadnymi zjednodušeniami, len kopírujú predošlú výrobu.
Odpovedať
@jan45 Videl si niekedy pomúrnicu? Dotýka sa muriva len v niektorých miestach. Silu zo šrúb ktorými je upevnená pomúrnica veniec rozloží plošne na múr. Ďalšia vec je že drevo je pružné a pracuje. Chceš zveriť pružnému materiálu pristorovú tuhosť murovanej steny?
Odpovedať
Profilova fotka
@ararat6000 to mám brať ako vtip? Ale odvahu máte.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja nechapem kto už chce šetrič na venci ktory prakticky nič nestojí a má to hotové za 20 človekohodín.
Odpovedať
Zdravím, ako statik konštatujem, že ararat6000 má pravdu. Veniec roznáša zaťaženie zo strechy do muriva a zároveň vodorovne stužuje objekt. Na 100% to nie je žiadny prežitok zo socializmu.
Odpovedať
Profilova fotka
@matej_ladiver ale rozoberáme objekt z x 3m. Robil som gotické veže vysoké niekoľlo desiatok metrov kde krov nebol kotvený do venca, pretože tam žiadny nebol. A musel som statikom vysvetľovať, že stavba má tri rozmery, nie dva.(ako boli vtedy schémy výpočtu)
Odpovedať
Tým dúfam nechcete povedať, že keď v období gotiky (12-15.storočie) nedávali vence, tak sa podobné postupy majú opakovať aj dnes. Taktiež ste nespomenuli, aké hrubé múry sa vtedy robili ani akým spôsobom boli prvky krovu poprepájané. Verte, že v tejto dobe statici pracujú s výpočtovými 3D programami na báze konečných prvkov a vence sa nerobia len z "komunistických" spomienok a majú v rámci stavby svoju úlohu.
Odpovedať
@jan45 Nízka garáž s jednoduchými stenami nie je gotická veža, ako správne píšete 3D stužená už v samotnej konštrukcii muriva. Garáž je navrhnutý funkčný celok a jeho súčasťou je veniec. @matej_ladiver Videl som fotky starých hrubých kamenných múrov ktoré spadli, pretože mali zlé základy a neboli stužené.
Odpovedať
Profilova fotka
no vidím, že proti takýmto vedomostiam nemám šancu.
Odpovedať
Suhlasim tu s nazorom, ze niekedy sa da aj inak: Murivo ukoncene len pomurnicou (na lezato) ulozenou do maltoveho lozka, spoje navzajom prekotvovane a to cele este prichytene meter pasmi. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@euro_ je to zlé riešenie, pod pomúrnicou musá byť vodorovná izolácia.Nadvihnúť, vykajlovať podložiť.
Odpovedať
@jan45 tie obrazky su len ilustracne, =-) stiahnute z googla. Ale u nas tak mame domcek na odpadove nadoby. 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@euro_ takže je to ďalší príklad úpadku remesiel, tam nebol ani majster ani dozor. Ale ako príklad o nepotrebnosti venca je to vhodné, najmä pre statikov, ktorí vkladajú preklady aj nad 60cm okná a výztuž všade. Drevo sa vždy ukladalo na izolačnú podložku a okolo dreva musela zostať vzduchová medzera (kapsa). To sú stáročné skúsenosti a nedostatok remeselníkov nie je dôvod na ich zabudnutie.
Odpovedať
@jan45 Nad 60 cm oknom bez prekladu môže praskať múr. @euro_ Fotka znesie všetko.
Odpovedať
Profilova fotka
asi sa začína uplatňovať tých 70% s vysokoškolským vzdelaním.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?