Betonovanie venca - zabranit zateceniu betonu do tehly alebo netreba?

Ahojte, mam otazku...staviame dvojposchodovy dom...ked sme zalievali veniec na prvom poschodi spolu so stropom, na posledny rad tehal sme dali asfaltovy pas a na to vystuz....aby beton nezatiekol do tehly...teraz ideme robit opat veniec na druhom poschodi, na to pojdu pomurnice a krov....je potrebne opat davat asfaltovy pas aby sa nespojil posledny rad tehal s betonom? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@88kvietocek88 Možno ma za moju odpoveď niekto dobre zvozí, ale som toho názoru, že veniec na stavbe sa preto volá stužujúci, že má byť dokonale spojený s murivom a nie oddeľovať ho od tehly asfaltovým pásom. Podľa mňa veniec oddelený asfaltovým pásom od muriva nemôže plniť svoju funkciu. Ak sa mýlim, vopred sa ospravedlňujem a prosím odborníkov, aby ma opravili. :-)
Odpovedať
Veniec sa musí spojiť s murivom, nesmie sa oddeľovať...slúži na stuzenie muriva, preto sa volá stuzujuci veniec.
Odpovedať
Profilova fotka
@88kvietocek88 Z prirucky porotherm: ------------------------------------------------------------------------------------ Asfaltový pás bráni zatekaniu betónu do tehál pri betonáži stropu a venca a neskôr umožňuje mierne pootočenie stropu pri jeho prehnutí bez rizika vzniku vodorovných trhlín vo fasáde. Ďalšou výhodou tohto riešenia je minimalizácia šírenia hluku vo zvislom smere. ------------------------------------------------------------------------------------ O tomto by som presvedceny nebol: "neskôr umožňuje mierne pootočenie stropu pri jeho prehnutí bez rizika vzniku vodorovných trhlín vo fasáde" lebo ked bude makky strop tak trhlina tam bude tak ci tak, A ked bude stihla stena budu trhliny v miestee max. vzperu steny. lepenka tomu nepomoze. Ostatne plne suhlasim. @jamk1 tiez sa mi viac paci, ked sa beton stropu "zazubi" do steny. Len otazka je co to robi s krehkymi stenam tehal v poslednom rade. Nejaky prenos a fungovanie tam bude kedze je tam trenie.. je to na diskusiu. Ale porotherm to ma vo svojich technickych detailoch.
Odpovedať
aj v prirucke od heluzu bolo ze sa ma davat asf.pas...ale tak nie je to tak ze sa odporuca dat vtedy ked sa veniec zalieva spolu so stropom? teda v pripade robenia stropu 1.poschodia a pri druhom poschodi kde sa strop betonovy nerobi,tak sa robi veniec bez lepenky?
Odpovedať
Profilova fotka
@88kvietocek88 pod veniec krovu by som nedaval lepenku. tam by som to rovno zalial.
Odpovedať
dakujem za vsetky rady a nazory 🙂 zaver: pod veniec krovu nema zmysel teda davat lepenku,
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?