Aký význam má previazanie muriva?

Dobrý deň, mozno blbá otázka, ale aký význam má previazanie muriva. Ved steny ešte stuzi veniec a strecha určite tiež zaťaží murivo. Pýtam sa len zo zaujímavosti. Dakujem
Odpovedať
1
2
Väzba rozloží akúkoľvek silu na veľkú plochu muriva. Tehli nie sú ideálne, a chibové sili sa nemôžu sústrediť na jeden bod.
Odpovedať
Profilova fotka
@robinofsherwood To si robíš z niekoho prdel, alebo túto otázku myslíš vážne? Odpoviem Ti jednoducho. Správna väzba muriva zabezpečuje dostatočnú (požadovanú) pevnosť steny. :-)
Odpovedať
Takže statický účinok, ako je najlepšie tehlu preložiť, vždy pol na pol, alebo existuje nejaká norma ktorá hovorí ake musí byť minimálne previazanie? Nie vždy sa to dá previazat ideálne, hlavne keď je má dom veľa doskokov.
Odpovedať
@jamk1 nerobím si prdel, zaujima ma to, nie som stavbár. Ak som sa vás touto otázkou urazil, ospravedlňujem sa
Odpovedať
Profilova fotka
@robinofsherwood Predpokladám, že si nestaviaš dom sám, lebo ak áno, tak nebude dlho trvať a dočítame sa o Tebe v čiernej kronike... :-D :-D :-D
Odpovedať
@jamk1 tak ja mam na dome tehlu previazanu, ale naozaj sa pýtam vážne a zo zaujimavosti
Odpovedať
Minimálni presah väzbi píše vírobca v technickích listoch vírobku.
Odpovedať
Profilova fotka
@poro P R A V O P I S !!!!! :-p :-p :-p :-p :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@poro Anton Bernolák zastával pravidlo - píš ako počuješ... ale Ty musíš byť hluchý ako delostrelecký kôň. :-D :-D :-D
Odpovedať
@jamk1 Na Slovensku po slovenski! http://vdp.sk/forum/viewtopic.php?p=5...
Odpovedať
Ja ako laik chcem vedieť pravý dôvod, ono je to ako napr. pod dom sa dávajú základové pásy, ktoré sa navrhujú z prostého betonu(väčšina) a na tých pasoch stojí celý dom,ale napr. vence sú už železobetónové....
Odpovedať
Pási sú previazané na krištálovej úrovňi. Vence sú previazané naviše roxormi, pretože sa v nich koncentruje priestorové namáhaňie domu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@robinofsherwood Tak ako laikovi ti tu celú pár slovami asi nikto nevysvetlí statiku budov iba ťa dopletú napríklad "Väzba rozloží akúkoľvek silu na veľkú plochu muriva" väzba nemá žiadny vplyv na plochu plocha vyplýva z geometrických rozmerov, ak ťa to moc trápi skús sa zapísať na nejakú vysokú školu.
Odpovedať
Profilova fotka
@poro Tieto tvoje info to si vymýšlaš alebo si také hlúposti niekde čítal.
Odpovedať
@martosko Ti kecáš, rozum z toho zastáva.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko jasne ze vazba rozlozi sily na vacsiu plochu muriva. Ci uz bocne sily, ale aj vertikalne (vzper) Postavte si "mur" z drevenych kociek a badajte...
Odpovedať
Profilova fotka
@poro No neviem, mali sme na škole aj veci okolo statiky akurát žiaden z výrazov čo používaš nepoznám, nepoznám žiadne chybové sily ani priestorové namáhanie domu, preto by som rád vedel odkiaľ čerpáš tieto perli, či z nejakej literatúri alebo alebo odkiaľ. @kaspy ok toto my budeš musieť vysvetliť na príklade mám múr z 300 mm tehly meter dlhý to je plocha 0,3 m2 dajme tomu že pri preložených tehlách, čiže keď ich nepreložím plocha bude iná :-|.
Odpovedať
@martosko Ňemal si skúšku zo stavbi suchej steni a oblúkow? Za starích čias bi si tú školu ňeskončil.
Odpovedať
@martosko mayslím že je trol teraz zaregistrovaný, žeby nový radop?
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko citaj s porozumenim, mas stenu nekonecne dlhu, previazanu. Aky je priebeh vnutornych sil pri zatazeni na vrchu mura od vertikalnej bodovej sily v osi steny?
Odpovedať
Profilova fotka
@poro Ale ja som mal ny mysli vysokú školu stavebnú nie strednú nás učili za projektantov nie za murárov. @duzu To mi napadlo ako prvé, že takéto info nebude mať len tak niekto, preto som na neho reagoval za chvíľu sa naštve a začne všetkým nadávať a podozrenie sa potvrdí. @kaspy Ak sa chceš baviť o vnútorných silách to sa robí na zjednodušených statických schémach a tam je úplne jedno či sa jedná o stenu z kusového muriva alebo betónový monolit alebo plnú drevenú stenu priebeh bude vždy rovnaký to z akého materiálu je konštrukcia je podstatné až pri dimenzovaní.
Odpovedať
@martosko Väzba je páka. Takže šírka presahu má víznam. Pri vodorovnej sile sa tehli akobi dvihajú, ale väzba tomu zabráni, a preňesie dvíhaňie na okolité ťehli a tie na ďalšie. Väzba viužije pevnosť materiálu, a tím zvíši vodorovnú pevnosť múru, pretože pevnosť malti je nízka. Platí že ak múr nestojí bez malty, ňebude stáť aňi s maltou. Suché steni sa používajú napríklad v betónovích lego tehlách.
Odpovedať
@martosko a naviac je Maďar na slovenčinu a stavbár ako hej rup domček s karát
Odpovedať
Abi som ňezabudol. Vodorovná sila je napríklad náraz náklaďiaku. Dom so širokími múrmi som videl že nespadol, iba praskla stena. Je to tím, že sa náraz rozložil na väčšiu plochu.
Odpovedať
jezismariajozef, toto keby cital Ludo Stur :-D tak by s Kollarom aj Hollym spachali v hrobe nielen obrat, ale aj piruetu
Odpovedať
@poro nechcel si napísať "večšju"?
Odpovedať
Profilova fotka
Zrejme mu z klavesnice zmizlo “y” 🙈
Odpovedať
Profilova fotka
@poro Vieš čo asi zahoď tú poľskú príručku statika samouka alebo odkiaľ čerpáš takéto múdra, a výrazy typu suché steny, betónové lego kocky, Väzba je páka, Pri vodorovnej sile sa tehli akoby dvíhajú. A tie super testy konštrukcie nárazom auta asi tiež nie sú úplne košer. Prečo sa radšej nevyjadruješ k témam o ktorých máš aspoň trocha vedomosti ak také nie sú ešte stále je tu možnosť pridávať obrázky pekných domov z internetu. :-D
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?