Aky roxor do železobetónového prievlaku/nosníka

Poraďte aké a kolko železa do prievlaku.. Rozpon medzi piliermi 4m, bungalow 13 x 14 m, strop drevenný 15 x 30 cm osová vzdialenosť trámov cca 1m, strecha krov + škridla betonová, 23° sklon.. Prievlak široký 30 cm, vysoký 45 cm.. Rád by som vedel názory k veci od ludí ktorý majú skúsenosti so stavbou nie len s papierom a PC.. Moj predbežný odhad je roxor 6 x 16mm spodný rad, 6 x 14mm druhý rad cca 7 cm nad spodný rozostup medz roxormi +/- 3 cm + 2x 12mm roxor horný rad, strmienka 8mm.. prievlak je súčasťou venca.. Ďakujem za názory
Odpovedať
Profilova fotka
@1macho11 moj nazor? obrat sa na statika.. toto nie je o pouziti nopovej folie ci sadrove/cementove omietky... predpokladam ze mas projekt a ak aj nieco chces menit treba oslovit autora PD resp. statika ktory sa pod navrh podpise...
Odpovedať
@1macho11 a aké si počítal zaťaženie? chápem tomu správne, že máš tri rady výstuže? prečo hore len 2x 12? Kutil statik? myslím, že ten čo má väčšie skúsenosti s papierom a PC ti lepšie poradí - volajú ho statik a dokonca to robí aj s garanciou a ak ho požiadaš tak to ani neúmerne nepredimenzuje (nepredraží).
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoznacne ako odporucaju vyssie. Inak nie vzdy sa ako vystuz pouziva len roxor, su predsa aj ine tvarovane ocele UPE, IPE... ale to netvrdim samozrejme ze je ich nutne tam pouzit. Treba sa obratit na statika, neda sa to robit odhadom.
Odpovedať
@1macho11 dole 3x16mm
Odpovedať
Profilova fotka
@1macho11 Na tvojom mieste by som investoval do výkresu výstuže venca, nebude to stáť majetok a budeš si istý, lebo ani preháňanie to z výstužou nemusí byť výhra.
Odpovedať
predbezny odhad... Pobavilo. Ak nemas na to vzdelanie, tak neodhaduj ale daj si to spocitat. Ci chces realizovat strechu nad hlavou podla toho ako dopadne hlasovanie viac ci menej informovanych amaterov na Modrej streche, ktori budu tiez len z vody varit svoj akozeodborny posudok, kedze tvoj popis situacie je dost vseobecny?
Odpovedať
Ok ďakujem za názory.. Pýtal som sa lebo v projekte mám prievlak 30 x 30 cm, 4 m rozpon a celkovú dĺžku 7,5 m čo mne prišlo trošku málo a preto bude prievlak 45 x 30 cm. Čo viem tak výška nosníka by mala byť minimálne 1/10 z dĺžky, výstuž by mala byť minimálne 0,5% z polochy prierezu a roxor by mal mať krytie aspoň 3 cm. Opravte ma ak sa mýlym.. Dnes som to poslal statikovi tak uvidím ako to dopadne či sa moj "odhad" bude aspoň približovať statickému výpočtu.. Pre pokoj v duši to bude asi najepšie riešenie.. Ešte raz ďakujem za príspevky
Odpovedať
@1macho11 prepacte pane, ale ked vas nieco boli a doktor vam urci diagnozu, tak tiez sa obcas stava, ze sa vam to zda zle a urcite si ju lepsie? Ved tam mate viac zeleza, ako betonu. Vami navrhovane mnozstvo zeleza by obstalo aj v konstrukcii atomoveho krytu, preco vlastne chcete prerabat staticky projekt? Ak tomu nedoverujete, tak si to dajte prepocitat aj u druheho statika, ale osobne na to nevidim vela dovodov. Tie tramy chcete mat priznane? BSH alebo KVH?
Odpovedať
Trámy budu KVH.. V projekte navrhnute 30 x 22 cm čiže už to som menil preto že sa mi to zdalo až príliš.. Strechár by ubral ešte viac (25 x 10) poval bude pochodzny trámy priznané nebudú. Áno železa je skutočne viac ako je možno treba ale nie zas až natolko aby to nosníku uškodilo a cenový rozdiel je pri stavbe zanedbatelný (cca 100 eur).. Takže tak ako doktor statik určil "diagnózu" tramov na 30 x 22 tak strechár ktorý to robí celý život poznám ho a má velmi dobrú robotu určil "diagnózu trámov úplne odlišnú (25 x 10) a nebol jediný-tvrdili mi to všetci strechári ktorým som dával naceniť strechu. Preto som aj zakladal túto tému - chcel som počuť skúsenosti tých ktorí so stavbou aj reálne pracujú a ich názor na to.. Veď ja ani netvrdím že spravím niečo len tak na základe nejakého príspevku od hocihoko len to chcem porovnať - papier a realita od tych ktorý take niečo robia pravidelne..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?