Aky mur okolo domu aby sa nezosypala navozena zemina

ahojte...mam taky mensi problmik a chcel by som ho co najlecnejsie vyriesit pokial to pojde....mame pozemky so susedmi mierne pod cestou...ja som si okolo svojho domu navozil zeminu na uroven cesty(cca 1,2m), susedovci vsak nechcu navazat zeminu a moja zemina sa samozrejme prepada ku nim na kazdu sranu...ake je najlecnajsia verzia nejakeho muru do vysky cca 1,2 - 1,3 m aby nepadala zemina ku susedom???mur by nesluzil ako oporny,sluzil by len na zadrziavania zeminy aby nepadala ku susedom. pozemok ma 30m a potreboval by som to na kazdu stranu... hladal som nejake tenke vysoke betonove panely,ale nic konkretne som nevedel najst....salovacky sa mi zdaju drahe na danu dlzku a vysku...viete mi poradit nieco lacnejsie???
Odpovedať
@kubikkkk Mal si už niekedy deja vu? JA áno. Zdalo sa mi, že táto otázka tu už dnes bola. Vlastne ona už tu naozaj bola. Načo ju zakladáš ešte raz?
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 asi preto, že to bola otázka @kubikkkk Prisypať makadamom
Odpovedať
Presne preto...nemohol som reagovat,tak preto som zalozil novu diskusiu...ospravedlnujem sa som tu novy.uz sa mi to nestane....a prisypat makadamom asi nepomoze.skor hladam nejaky lacny mur alebo nieco podobne.
Odpovedať
@kubikkkk Škoda, že si to neriešil ešte pred návozom zeminy, teraz to bude o to ťažšie. Doporučujem ti to robiť normálnym spôsobom tak, aby to vydržalo, bolo pohľadné aj od susedov, aby to slúžilo ešte aj ako plot a nehľadieť pri tom len na náklady. Doporučujem DT 25, alebo betónovú stenu.
Odpovedať
"mur by nesluzil ako oporny,sluzil by len na zadrziavania zeminy" ty si expert :-D :-D :-D :-D V poslednom čase je veľa klientov, čo sa ma chodí pýtať na takéto veci. Najlepšie a asi aj najlacnejšie by vyšiel normálny múr z DT so základom do NH. Iná varianta pre tých, ktorým sa zdá jednoduché riešenie moc jednoduché a dobré. Napr. tam dať bet. plot potrebnej výšky (napr. Lukaplot) a ten z jednej strany prisypať hlinou. Veď to má iba zadržať zeminu, to nie je oporný múr :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon No veď hej... Ale z nejakého navezeného metra zeminy predsa nebudú také tlaky, ako z nejakého reálneho svahu, či...? Tu ide o to, že tá zem mu padá k susedovi. V jednom máš však určite pravdu, že "lacného" riešenie tu niet. Ale ja by som sa chytil @jan45 -ej rady s tým makadamom. Zabetónoval by som stĺpiky, medzi ne by som vrazil betónové prefabrikáty a tých posledných 20 - 40 cm od prefabrikátov by som dosypal makadamom, lebo len do boku tlačiť nebude a nebude ani zamŕzať a teda odsúvať takýto "plot". Ale aj toto, milý @kubikkkk , bude robota a peniaze... Už vieš, prečo to sused neriešil...? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Este je moznost urobit to ako spevneny svah. Dat foliu osadit podopokryvnou zelenou a dolu moze byt akykolvek i lacny plot potom.
Odpovedať
@jankazb , @leonardom, takýmito riešeniami mu zostane pozdĺž hranice min. meter nevyužívateľnej pôdy.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 a mozno ju tak velmi nepotrebuje ;). Ale ako riesenie asi najrychlejsie i najlacnejsie.
Odpovedať
@worker_falcon K téme sa tiež spýtam, myslím, že mi budeš vedieť poradiť. Tiež potrebujem plot medzi 2 parcely s rôznou výškou. U mňa to bude ale len cca 40 cm zeminy. Chcem tam dať betónový plot z prefabrikátov. Je mi jasné, že plot bude musieť mať základy. Zo strany vyššieho terénu by som chcel mať výšku plota 2 m. To znamená, že ako hlboko by si doporučil urobiť základy pre plot (ak beriem hĺbku od tej nižšej strany)? A je lepšie vytiahnuť tie betónové základy až do výšky tej vyššej parcely, alebo tam už dať napr. prvý rad prefabrikátu (teda dať 5x50 cm bloky)? Nezamŕzajúca hĺbka podľa geológa je 0,9 m. Alebo je možné miesto tých bet. základov spraviť pod zemou múr (základ) z DTčiek? Čo by si poradil ako dostatočné, ale finančne nie najnáročnejšie riešenie?
Odpovedať
@chrobak7 vyliať základ pod celým plotom nie je nutnosť. Okrem toho by to bolo technicky asi náročnejšie - musel by si popri zalievaní osádzať aj stĺpy toho bet. plotu. Tie by mali byť zabetónované min 50 cm v betóne. Hĺbka pätky či múrika - sám si si odpovedal - 90 cm. Pod tým cca 10 cm makadamu. Vyťahovať základy - otázka má zmysel jedine pri variante s múrikom - základom pod celým plotom, nie iba pätky. Je to na tebe. Ak vytiahneš vyššie, je to na istotu. 5cm panel ti môže prasknúť a bude galiba s opravou.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som si to nekomplikoval. Zavolajte báger odhrabte to od susedovho plota do kopy, vykopte základ 30 cm široký, 60 cm hlboký a dlhý podľa dĺžky plotu cca 30 m (naklady na bager neprekročia 80 Eur). Potom vylejte základ betonom napr. c16/20 to bude tak 5,5 m3 (čiže okolo 260-300 Eur). Následne bude stačiť 5 radov DT20 t.j. 300 ks (cena okolo 250-300 Eur). Vystužil by som to 2 krát R6 - t,j, 300 m (cena cca 60 Eur). Nakoniec zaliat betonom odhadujem to na 4,8 m3 t.j. pri c16/20 cena okolo 230 Eur. Ak by ste chceli mať jednoduchú robotu tak ešte beton pumpa 100 Eur. Čiže ak by ste si to zabezpečil svojpomocne, náklady neprekročia 1100 Eur. To sa mi také strašné nezdá najmä ak sa zbavíte problémov a zároveň sa vyvarujete budúcich problémov so susedom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
A co takto stetovnicova stena z plastovych stetovnic. To by mohlo byt lacne riesenie? http://www.cofra.sk/sk/Produkty/Plast... Neviem co to stoji a na kolko vyjde take osadenie/montaz v SR, @jan45 ,ale v niektorych EU krajnach sa to vela pouziva aj v domacich podmienkach.
Odpovedať
Pre lepsiu predstavivost co myslim, pripajam nejake ilustracne foto :
Odpovedať
Profilova fotka
@kubikkkk mal som podobný oriešok na poslednej foto vidíš, čo sme chceli zlikvidovať
Odpovedať
dakujem vam vsetkym za prispevky...ono tu vsak ide o to, ako napr. na fotkach,ktore tu pridal p. topvideo mal aj sused navozenu zeminu....ja to mam tak,ze zeminu som navozil na pozemok do vysky cca 1m iba ja a susedovci nemaju peniaze na navoz zeminy a cakaju....to znamena,ze moja zemina sa vali na susedovu stranu....keby sme mali obaja navozenu zeminu, boli by sme na rovnakej urovni vysky pozemkov a vtedy je jasne,ze by sa robil iba plot...ja vsak potrebujem mozno aby som to co najelspie vysvetlil iba zabranit prepadaniu mojej zeminy na susedovu stranu po dobu kym nenavozi zeminu aj on.a ked uz bude mat navozene samozrejme,ze budeme riesit plot,ktory by mal v podstate na tejto nasej strane stavat on....ak by som riesil nejaky plot o zeme,ked ratam,ze by som chcel mat plot vysoky cca 170/180cm potrebujem ho v podstate postavit cca 300cm kedze...co je velmi vysoko....a lacne riesenie ked mate 4strany pozemku a ratate,ze jedna strana vyjde cca 1100 eur * 4 = 4400 eur....to mi pokryje xy inych nakladov... je to komplikovanejsie,neda sa to tu presne popysat...najviac sa mi pozdava riesenie od p. euro....idem zacat googlit....a uvidime co z toho...a samozrejme ze nad dt tvarnicami som rozmyslal ako prve,ale v mojom pripade je to zbytocne a chcelo by to nieco lacnejsie...plot by sa staval v buducnosti poriadny,toto by malo byt len nieco docasne....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?