Akú maltu dať na murovanie priečok, keď je okolo 0 stupňov?

Dovolili by ste vymurovat priecky na klasicku maltu (tehly su presne, ktore sa maju lepit lepidlom) zhotovitel chce tut zmenu spravit aby mohol musrovat aj ked je okolo 0 stupnou pretoze lepit sa moze do + 5 stupnou.... do klasickej murovacej malty by dal nemrznucu zmes.... dakujem
Odpovedať
Nemrznuca prisada sa podla mna moze dat aj do lepidla na presnu tehlu. Je to tiez cementove.
Odpovedať
@aik pani z heluzu mi vravela ze nemoze sa dat....
Odpovedať
nikto nic?
Odpovedať
@marrad aj presné tehly je možné lepiť maltou, nijak to nemusí uberať na kvalite steny. Vnútorné priečky nemusia spĺňať požiadavku na nízku tepelnú vodivosť (malta spôsobuje trochu väčší prestup tepla stenou ako lepidlo). Čo môže byť problém: - presnosť murovania - ak je murár trochu schopný tak to zvládne aj tak - výška špár medzi tehlami - malta je hrubšia ako lepidlo a ak sú obvodové múry lepené lepidlom, môže dôjsť k nepresnoti pri spájaní steny a priečky, ale opať - ak murár vie čo robí a robil to už aj predtým, nemal by to byť problém - cena. Netuším aký je pomer ceny malty a lepidla, lepidlo je iste drahšie na kg, ale malty minieš násobne viac a s nemrznúcou prísadou bude ešte drahšia, čiže na m2 bude asi drahšia malta. Ak je stavba uzavretá, nedá sa skrátka zakúriť? Kachle, elektrický ohrievač... alebo murovať priečky až keď bude uzavretá.
Odpovedať
Profilova fotka
Do lepidla sa nemôže dávať nemrznúca zmes.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 rokoch
@profistavbari @jan45 Kedy môžem začať murovať priečky v uzatvorenej stavbe ? V tech. liste je uvedené aplikácie lepidla nad 5°C. Ale myslí sa tým teplota v momente aplikácie alebo povedzme, že počas 72 hodín nesmie po aplikácii teplota klesnúť pod 5°C ? Cez deň koncom týždňa hlásia už 10 °C ale v noci -1°C.
Odpovedať
@purplesticks napoj peterky na komín, kúr a muruj. Ja som tiež tak.
Odpovedať
@megdesign nemám komín, som čisto elektrický...
Odpovedať
@purplesticks aj ja som čisto elektrický. Ale komín a krbové kachle mám... Tak jedine elektrické ohrievače...
Odpovedať
@megdesign tak bez dodatočného ohrevu by si ešte nemuroval v aktuálnych teplotách ?
Odpovedať
@purplesticks nie. Idem zalievať strop pivnice. Čakám tiež, kým nebude v noci mrznúť.
Odpovedať
Profilova fotka
@purplesticks stále, V hale 300m2 s veľkými výkladmi voda pri -10°C na parapete v noci nezamrzla. Ale tam asa už prejabuje sálanie zo yeme v strede plochy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 Asi to závisí od regiónu a geotepla, ktoré vychádza zo zeme... Na hrubej stavbe RD, som pred 3 mesiacmi urobil test. V suteréne (podlaha je cca 1 m pod úrovňou terénu) som v strede stavby nechal na chodbe vo vedrách napustenú vodu. Stavba je riadne uzatvorená plastovými oknami s trojsklom a voda začínala vo vedrách mrznúť zhruba od vonkajších - 6°C.... Pri - 10°C už bol na hladine asi pol cm ľad... Jasné, že uvedené nenastane, ak mráziky naskočia na nejaké 2 - 3 dni a potom zase nič... No keď to už trvá napr. týždeň v kuse, tak také výsledky sú u nás, aké som tu teraz uviedol.
Odpovedať
Profilova fotka
@petersd proces prestupu tepla sa prejavuje cca 6 m od obvodových stien,pri novostavbe treba ešet pripojiť vlhkosť stavby.
Odpovedať
@jan45 stavba, ktorú teraz spomínam je suchá, murivo vyzreté, všetky vnútorné múry zhotovené. Vnútorné dvere založené nie sú. Vedro s vodou bolo umiestnené v prostriedku stavby, teda ešte aj za ďalšími múrmi, nie len za obvodovými,.... Vedro bolo vzdialené od obvodového muriva vzdušnou čiarou na každú stranu cca 6 - 7 m.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?