Ako znizit stavebny otvor pre interierove dvere?

Otvor ma rozmer 2300 x 1000. Povodne tam dvere nemali byt, ale rozhodli sme sa ich tam predsa len dat. Problem je ta vyska 2300 nakolko je len zopar vyrobcov dveri, ktori robia aj takuto vysku. Preto chcem otvor zmensit na standardnu velkost t.j. 2030, ale ako to spravit? Sekat pod prekladom sa bojim. Potrebujem to znizit cca. o 30 cm. Nalepit tam len tak 30 cm polystyrenu asi tiez nie je dobry napad. Za kazdu radu vopred dakujem.
Odpovedať
1
2
použi drevené hranoly
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav ty si dobry hranol :D @sprite001 skor by som to riesil nejakymi hrubymi roxormi nabitimi 30cm pod preklad a vypln to tehlou alebo cim....porfixom....alebo tam urob debnenie a zaliat betonom
Odpovedať
Povodne som chcel zasekat dva preklady KPP 12 vedla seba a na neulozit cca. 3 tehly 25-ky, ale bojim sa sekat pod povodnymi prekladmi aj ked o cca 25 cm nizsie... Asi tam nasrobujem take U-cko zvarene z vinklu 30 x 30 - take dve kolajnicky, na ktore poukladam tehlu co mi ostala, tak ze vinkel zafrezujem cca 1 cm do tehly, aby netrcal... @jan45 @antonmesaros neviete mi poradit? Myslim, ze ste stavbari....
Odpovedať
Profilova fotka
Stačí vložiť zasekať dva vinkle a vložiť tehlu.
Odpovedať
Myslím si, že by nemal byť problém to urobiť zo sádrokartónu a omietnuť to.
Odpovedať
@lukaskadlicek jasne, a I-čko 300-ku tam nechceš dať? skús položiť kváder na roxory kotvené meter od seba aby sa ti v strede neprehli! tam treba výplňový materiál , drevo, konštrukciu SDK, OSB skombinovať s xps a sieťkou kvôli rozdielnym materiálom. Keď už murovať tak na oceľove L-ka ako píše @antonmesaros.
Odpovedať
Profilova fotka
v prípade nosnej steny zasekať preklad aspoň 10 cm z každej strany. v Prípade nenosnej steny osadiť zárubňu a zvyšok domurovať alebo vyplniˇť xps/eps.
Odpovedať
Profilova fotka
sak ale ja by som tam nedaval 0,5cm hrzhy....volaky 2cm,cm piemer....alebo vinkle a je to nic sa neprehne neboj sa....a v podstate sme sa zhodli,zelezo tam dat a vyplnit niecim...
Odpovedať
Alebo to nechaj tak a daj si tam dvere so svetlikom.
Odpovedať
Ja ako zena by som to nechala tak a dala by som si urobit vysoke dvere na mieru u stolara :-D
Odpovedať
@sprite001 zhodujem sa s evica01.. nespekuloval by som, ALE mohol by nastat problem ked budes riesit dvere a chcel by si mat vsetky rovnake odtienovo tak sa nemusis trafit.. potom vsetky na mieru a o volaco drahsie.. este by som ti chcel nieco pripomenut.. nezabudni si namontovat hranol (resp 2ks) svislo na stenu aby si mal kde ucgytit oblozkovu zarubnu.. mozes to aj domurovat a presietkovat.. nezabudni na to a skontroluj aj ine otvory na dvere.. co sa tyka znizenia tak urobil by som to z SDK a presietkoval..
Odpovedať
booze tu je stavbarov. bachni tak tvrdeny polystyren, normalne nato sietku, omietku ako vsade inde a hotovo. na funkcnost dveri to nebude mat absolutne ziaden vplyv. na pevnost steny toboz nie. bude tam normalne zarubna a hotovo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@skorpy z SDK to nemoze byt nakolko tam pojdu posuvne dvere a ten by ich urcite neuniesol. @stowasser aj nad svetlikom sme uvazovali, ale bol by smiesny - sklo by malo len okolo 12 cm. @antonmesaros myslite ze vinkel 50 x 50 x 5 unesie aj tie posuvne dvere?
Odpovedať
@sprite001 navrtaj do bokov 2 L-ka a osad novy preklad
Odpovedať
@spiderhst Ako si to myslel? Nie zasekat, ale uchytit na sroby? Mozes mi to presnejsie popisat? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@sprite001 unesie.
Odpovedať
@sprite001 presne tak. Pripajam obrazok, esteticka hodnota nulova, no asi bude pochopitelne ako som to myslel.
Odpovedať
@spiderhst presne tak som si to aj predstavil :) Dakujem. Otazne je ci v tej tehle (dierovanej) tie sroby budu aj drzat a ci vydrzia na strih - vaha prekladu + tehly na domurovanie + samotne posuvne dvere. Nemam sajn ci dat chemicku kotvu resp. hmozdinku do dierovanej tehly... Este otazka aky srob tam pouzit (priemer, dlzka)? To je skor asi na nejakeho statika...
Odpovedať
Profilova fotka
@sprite001 keď tam má byť len zapenená obložka, tak tam stačí nalepiť styrodur, nie náhodou majstri??? presne ako napísal @ja_michalko "bachni tak tvrdeny polystyren, normalne nato sietku, omietku ako vsade inde a hotovo. na funkcnost dveri to nebude mat absolutne ziaden vplyv. na pevnost steny toboz nie. bude tam normalne zarubna a hotovo."
Odpovedať
@puxo budu tam zavesene posuvne dvere... cize xps neprichadza do uvahy...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Ozivujem temu. Sme zabyvani, vo faze riesenia interierovych dveri a pri zamerani nam povedali, ze stavebne otvory pre interierove dvere mame o 5cm vyssie, ako maju byt, jeden otvor treba aj zuzit o 5cm. Nakolko uz mame podlahy a omalovane, viete mi poradit nejake najcistejsie riesenie? Popravde uz nemam velmi chut nejakych murarov tam volat, poslednou dobou vzdy nam nieco niekto znici, ked pride dorabat ine. Dvere budu normal kridlove, dalo by sa to riesit len nejakym sadrokartonom riesit a ten omalovat? Problem je, ze stierky ale nemam hladke, no neviem si uz ani predstavit tam omietky dorabat. Ked mi dorabali na stropoch, co popadali, vsade boli okydane kartony, potom zas maliar, atd... Co mi radite? Dakujem @antonmesaros @jan45 @lukaskadlicek
Odpovedať
@slummdog tak si daj spravit dvere atyp - teda podla aktualneho rozmeru - je to vacsinou cca plus 20%
Odpovedať
Profilova fotka
@slummdog taky jsme dozdívali vyšší otvory pro dveře :-) Respektive lepili - myslím, že to byl ytong. U širších otvorů se nám s tím už nechtělo drbat, tak jsme objednali atyp - příplatek byl u sapeli jen 10%, tak jsme to neřešili (ale u vyšší výšky dveří už byl ten příplatek mnohem vyšší, takže tam jsme to upravovali)
Odpovedať
@mr79 nie, nedam, dvere mam uz vyhliadnute v beznom retazci, spracovanie a farba vyhovuje. Potrebujem usposobit rozmer otvorov.
Odpovedať
@catt82 robili ste si to sami? Cim sa ten ytong lepil? Normalne tymi stav. lepidlami, co aj obvodove mury robia? akoze bez malty?
Odpovedať
Profilova fotka
@slummdog Pokud je muž zručný, tak to jistě zvládne udělat sám (nám to dělal zedník, který nám na domě v té době dělal ještě jiné věci). Čím to lepil opravdu netuším, ale ve stavebninách vám jistě poradí ;-) Na stavbě nám zbyl ytong, tak se to udělalo z něj, ale druhá varianta byl tvrzený polystyren (obě možnosti nám poradil technik, co byl zaměřovat dveře)
Odpovedať
@slummdog babrat sa s dolepovanim, upravou omietky, malovanim, aj tak to bude vidno.
Odpovedať
@mr79 ale dvere, co chcem, robia len v standarde. Nebudem kupovat sapeli za 500jedny dvere, ked ich potrebujem 10 do domu. Otvory mam len na prizemy zle nachystane, na poschodi su v poriadku. Popadali nam tesne pred stahovanim stropy, museli dojst patlat omietky nanovo...poviem ti, dokonale to uz nie je a pokial zvladneme to nejakym styrodurom vyriesit, tak budem stastnejsia ako zas surovat barak po murarskych bagandzach a ratovat, co mi zas znicia. Ruky si uz necitim.
Odpovedať
Profilova fotka
@sprite001 ahoj, môžem sa spýtať ako ste potom vyriešili tie dvere? Máme ten istý problém, vysoký otvor potrebujeme znížiť a dať posuvné dvere. Ďakujem
Odpovedať
@tomiadka po dlhsej uvahe sme skonstatovali, ze tie dvere by boli aj tak vzdy otvorene, tak sme to nakoniec neriesili - cize sme to omietli a hotovo :) Ak by sme citili potrebu tych dveri, tak dame spravit A-typ.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?