Ako vyriešiť nadokenné preklady?

Profilova fotka
Nemám vykonávací projekt, riešim otázku ako urobiť nadokenné preklady, keďže pred okná dávam vonkajšie žalúzie, ktoré chcem mať podomietkové a nechcem zateplovať 200 mm obkladom ale iba 100 mm obkladom. V mojom nákrese je nápad spojiť dva preklady nad sebou. Dá sa to takto realizovať z Ytong-prekladov? Alebo musím vyarmovať monolitický preklad, ktorý bude celý z betónu?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Ešte prikladám rez žalúzií.
Odpovedať
Profilova fotka
Dá sa to urobiť zo železobetónu celé ale kľudne a môžete železobetón spodnú čať a vrch vymurovať z príslušne hrubým ytongom.Záleží aj od šírky otvoru.Neviem či by ste to vyskladali z Ytong prekladov či budú mať takú nosnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros okná široké 1000 mm asi možno urobiť z hotových prekladov, tie širšie 4000 a 2400 mm asi armovať...
Odpovedať
Ahoj! Ak Ti to pomôže existujú žaluziové preklady HELUZ a pod. maximálna svetlosť okenného otvoru je 3850mm.
Odpovedať
Profilova fotka
100mm sa dajú určite pokiaľ na nich neleží nosník stropu.Inak by to mal prerátať statik.
Odpovedať
@topvideo z ytongu sa to vyskladat neda. Vyska prekladov je 250 a podla toho co je na obrazku som take preklady este nevidel, navyse nedaju sa otacat ako bezne tvarnice, preklady su nosne len v jednom smere. Ak to bude zelezobeton tak tam pri hrubke izolacie 100 mm a osadenom podomietkovom zaluziovom boxe bude 100% tepeleny most. Riesil som taketo zaluzie ktore sa osadzali do tep. izolacie hr. 150 mm a aj tam to vychadzalo len tak tak. Pod ten box musi prist jednoznacne tepelna izolacia. Dajte si to poriesit projektantovi, ktory namodeluje detail a posudi ho na vnutornu povrchovu teplotu.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros @engineerr @mkvm Nad tie okná pôjdu pomúrnice 150x150 a na ne krokvy 100x260, asi to vyarmujeme a bude pokoj...
Odpovedať
@topvideo ak normalne nezateplujes, tak tam ani nedavaj zapustene zaluziove boxy. Za tie plesne to nestoji. Technicky jedine ako na obrazku, ktory prikladam. Je to ale skarede :-D
Odpovedať
Profilova fotka
len to nezabudnite poriadne zatepliť.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som sa rada spytala...tiez planujeme zapustene zaluz. boxy, hrubka zateplenia stien je 20 cm. Preklady, ktore su zo zelezobetonu / na velke okna /, su v projekte zateplene 5cm xps+este kolko vyjde pod kastlik....ale na mensich oknach su planovane ytong preklady. Hrubka steny je 30 cm ytong. Tie ytongacke preklady sa nezatepluju ? Mohli by sme tam dat o 5cm uzsi preklad a zateplit, alebo je to staticky nemozne?
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko takže nie je správne ani riešenie z obrázku rezu? Budú sa tvoriť plesne vo vnútri?
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo jasne ze ano. Sak betonovy preklad je vodic ako hrom. Proste bez zateplenia aspon 15 cm to neschovas tak aby to bolo aj tepelnotechnicky OK...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mkvm tiež sme ich dávali na dom
Odpovedať
@topvideo ani na tvojom obrazku to nie je dobre. Zaluziovy box pre zaluzie Z90 ma cca 14 cm. Ak pri pohlade na dom nechces vidiet plech, tak tam ide este 3cm tepelnej izolacie. Cize spolu 17 cm. Pri 20 cm tepelnej izolacii ostane na izolovanie prekladu 3 cm. Aj to je nic moc. Uz treba davat drahe tepelne izolacie z PIR, z aerogelu atd.
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko zateplenie 200 mm isover by bolo postačujúce? T.j. 100 mm pred kastlík žalúzií...
Odpovedať
@topvideo co pre teba znamena postacujuce? :-p ...co sa tyka kastliku, tak ano - pokial medzi box a preklad vojde 100 mm, tak je to fajn. Napriek tomu by som v tomto mieste v ramci tvojich ekonomickych moznosti zainvestoval do tepelnej izolacie s co najnizsim sucinitelom prechodu tepla.
Odpovedať
@topvideo Ahoj! Nemusíš sa báť pozri technické parametre je to nosný preklad, ale ak by si mal pochybnosti tak daj po celom obvoda želozobetonový veniec, ktorý by aj tak tam mal byť.
Odpovedať
Profilova fotka
@mkvm veniec je naplánovaný, skôr sa bojím tých tepelných mostov, aby nám to zvnútra nerobilo plesne. Fakt mám teraz delemu... :-(
Odpovedať
Preklad je na úrovni steny t.j.ak by si chcel môže izolácia fasádna prebehnúť aj cez preklad( samotný preklad je už tepelné izolovaný).
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo niesi sam, tiez ad tym uz dlhsie dumam,(predokenne, nadokenne, zapustene, priznane, nepriznane) este stale mam cas, ale zatial neviem prist na whodne riesenie ... mozno predokenne, kedy ten box bude pred oknom ktore ma taky extra vecsi plast, ale potom to divne vyzera z vnutra ... a ymensi sa tzm okno ... tiez budem zateplovat 20kou, hlbka boxu cca 15cm .. tj 5cm na izolacu.. co je malo .. bojim sa tep. mostu / plesni .. mozno sa nakoniec vykaslem na vonkajsie tienenie :( .... iba zeby niekto mal lepsi napad :) Z pohladu tepelnych mostov je asi najlepsie to dat az na tu 20ku izolaciu, ale bude to ako päst na oko :-(
Odpovedať
Profilova fotka
Možno niekto bude riešiť podobný problém, tak nakoniec to bude takto: Nad okná šírky 1000 mm dáme prefabrikované preklady Ytong, spredu 50 mm styrodur, kastlíky na žalúzie 140 mm. ostatné zateplenie bude v hrúbke 200 mm. Nad okno šírky 2000 mm /v projekte mám síce 2400 mm, ale ho zmenšíme/ tiež prefabrikovaný preklad ytong, 50 mm styrodur, kastlíky a ostatné zateplenie 200 mm. Nad okno 4000 mm, urobíme debnenie, do ktorého z vonkajšej strany pôjde styrodur 50 mm, armovanie a betón, zvonka dáme ešte 50 mm styrodur, kastlíky na žalúzie 140 mm, ostatné zateplenie bude 200 mm.
Odpovedať
Profilova fotka
@portianko preberal som to s dodávateľom žalúzií a riešenie sme našli, má to tak isto na svojom dome a žiadne plesne...pozri príspevok pred tým
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo okno budes mat presne na hrane prekladu / muru ? , a teda ak to dobre chapem, cele to vyriesi tych 5cm styroduru medzi prekladom a oknom, ... bude teda aj vodiaca lista 5cm od okna ?
Odpovedať
Profilova fotka
@portianko presne, okno osadím na hranu obvodového múru/prekladu. Samotný preklad ytong je zateplený a plus 5 cm styrodur považujem za dostatočné zateplenie. Ešte je možnosť urobiť okolo okien vonkajšie " rámy" zo styroduru 200 mm a zateplenie urobiť iba zo 100 mm. Čo na to hovoríš? Vodiaca lišta pôjde do zateplenia, ale myslím že 7 cm od okna /t.j. 1/2 zo 14 cm kastlíku/
Odpovedať
ľudia, nemajte ma za blbca, ale na čo sú dobré vonkajšie žalúzie?? Keď to porovnáme s vnútornými..?
Odpovedať
Profilova fotka
@ladislavr rozdiel vonkajsich zaluzii od vnutornych je v tom ze ti vonkajsie vyznamne znizuju ucinok slnecnej radiacie na vnutornu klimu budovy... a tento ucinok ti vnutorne zaluzie nikdy nedokazu...
Odpovedať
Profilova fotka
@ladislavr nikto ťa nemá za blbca :-) , tebe sa páči Mazda a mne Trabant, tak to máš aj so žalúziami, nám sa páčia vonkajšie, ľahšie ich umyješ wapkou, vnútorné zaprášené nie.
Odpovedať
dake okenice na pojazdnych kolajniciach nikto neriesil ???
Odpovedať
@topvideo podla tych obrazkov to vyzera na super luxus tie vonkajsie, ani som nevedel, ze sa to da zabudovat do steny... Tie co vidim na niektorych domoch vyzeraju dost odpudivo, hlavne tie krabice, a sused ked to zatahuje pocut to v celej dedine. Predpokladam, ze ovladanie je nejako zvnutra na gombik..
Odpovedať
Profilova fotka
@ladislavr ovládanie je možné manuálne /to nechcem/, potom elektrické vypínače alebo diaľkové ovládanie. Diaľkové zvýši cenu, preto chcem na elektrické vypínače, je to veľmi praktické, dajú sa nastaviť polohy lamiel, stiahnuť, vytiahnuť. A máš pravdu, vyzerá to veľmi dobre... 8-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?