Ako uchovať tepelnoizolačné vlastnosti poškodených tvárnic?

Profilova fotka
Ahojte. Stavali sme z ytongu. Niektoré tvárnice mali odbité rohy a podobne. Reklamovali sme ich, ale veľa z nich sme aj použili. Chcem sa spýtať, čím vyplniť tieto rohy, špáry a tak, aby sme neznížili tepelnoizolačné vlastnosti tvárnic? Je malta, ktorá je dodávaná k ytongu postačujúca, alebo existuje nejaká špeciálna? Ďakujem veľmi pekne za pomoc
Odpovedať
Asi by som použil výplňovú maltu. http://www.ytong.sk/sk/content/ytong-...
Odpovedať
nam predajca Ytongu radil pouzit presne tu maltu, murari zas tvrdia ze je lepsie pouzit penu... naozaj neviem co pouzijeme... tiez by som si rada nechala poradit...
Odpovedať
my sme spary povyplnali penou, na to prislo este 15cm eps
Odpovedať
neviem co je eps, ale z tych 15cm predpkladam, ze zateplenie... :-D no my zateplovat nechceme kedze mame lambdu...
Odpovedať
@lyka ved aj my mame lambdu, ale nechceme platit obrovske peniaze za kurenie...
Odpovedať
Profilova fotka
ale 15cm je málo, ak máš lambdu - aspoň podľa názorov odborníkov, ktorí tu píšu. aj my sme rozmýšľali nad maltou, pena ma ani nenapadla.
Odpovedať
@zuzuxx to nechceme ani my... budeme kurit prevazne drevom (kotol na drevo, nie krb) a len v nutnom pripade plynovym kotlom... to ci treba zateplit budeme spolahlivo vediet az po prvej zime, ale z nazorov ludi, ktori maju lambdu mi to vychadza, ze zateplovat nebudeme... ale najlepsie skusenost je ta vlastna... takze uvidime po prvej zime... urcite by sme ale neurobili tu chybu, ze by sme zateplili uz pred prvou zimou. navyse predajca Ytongu nam tvrdil, ze lambdu nielenze netreba zateplit, ale dokonca sa to ani neodporuca... nieco v tom zmysle, ze by to nerobilo dobre tomu murivu... ...po prvej zime dam vediet... :-)
Odpovedať
Lambdu netreba zatepliť preto, lebo vyhovuje súčasnej norme (ktorá je stará tuším 10 rokov), ale v pohode sa zatepliť môže, len hrúbku treba prispôsobiť rosnému bodu. O tom, že by zateplenie nerobilo dobre murivu neviem, snáď len vtedy, kým je vlhké z výroby, takže treba ho radšej nechať preschnúť, napr. tú prvú zimu.
Odpovedať
Profilova fotka
@lyka presne tak. aj každý odborník ti povie, že je to príliš hrubé murivo na len 15cm eps. šírka izolantu sa určuje podľa toho, kde ti bude vychádzať rosný bod. a takto by si ju mala asi v murive.
Odpovedať
cize na 375 by bola vhodna aka hrubka zateplenia...? teda nemyslite si ze idem zateplovat :-D to uz len tak zo zvedavosti ze sa nieco nove dozviem... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lyka no ja sa v tom nevyznám, ale raz mi niekto radil a hovoril, že na takú hrúbku treba cca 20-25cm. čo je hrozne veľa podľa Mňa. dúfam, že to nebude treba. ale aj tak som sa stále nedozvedala, čím mám tie špáry a obité rohy zaplniť, aby som nemala nejaké tepelné straty.
Odpovedať
ja tiez dufam, ze nebude treba... ved je tu o tom aj tema,.. vacsina ludi co byvaju "v lambde" tvrdia ze zateplovat netreba... k tym sparam...nam murari tvrdili ze vraj pena bude ovela lepsie izolovat ako malta..... tak neviem.. asi pouzijeme tu penu...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
mne poradil chlapík z Ytongu, aby som si odkladal tú drť čo ostala po rezaní tvárnic a tú mám zmiešať s murovacou maltou a tým všetko utesniť .
Odpovedať
@ivkakivka @lyka 15 cm - málo z hľadiska rosného bodu, ale: behom roka sa odparí, takže murivo bude suché. Je to bezpečné.
Odpovedať
@lyka pena bude ovela lepsie izolovat ako malta to je pravda, ale: bude to mechanicky menej odolné. Okrem presieťkovania by som na nárožiach použila rohovú lištu.
Odpovedať
Profilova fotka
No, prišiel nám tam nejaký ujo z Ytongu, zhodnotil, že reklamácia je opodstatnená, znížil nám cenu na materiál a dal nám nejakú špeciálnu maltu na tie obité rohy. Oni tomu hovoria "šumienka" - ževraj sa tým dosiahnu tepelnoizolačné vlastnosti ako na ytongu.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivkakivka nam tiez odporucali aj z Ytongu, aj nas stavebny dozor - pouzit tie kusky z Ytong, zmiesat s maltu a natlacit d skar. Penou vraj nie, aj ked nasi murari chceli opravovat penou...
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka78 nám neodporúčali ani penu, ani tú klasickú maltu, ale dali nám hento - ževraj sa to používa pri týchto problémov. musím pozrieť, ako sa to volá. keď tak tam šupneme aj ten ytongový prach, čo poostával.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivkakivka hej, urcite to bude najlepsie riesenie. Len ci to zas nie je nieco, co vam chce Ytong predat...Treba si asi porovnat cenu tej speci malty a tej obyc a jej vlastnosti. Ale tiez som si predstavovala, ze budeme mat krasne vymurovany domcek, presne na milimeter...A murari to nejak nepochopili... :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka78 tú maltu nám dali v rámci reklamácie zadarmo. lebo sme sa ho pýtali, že ako máme teraz opraviť tie obité rohy, a teda on nám v rámci tej reklamácie dodal aj tú maltu - že to je najlepšie riešenie. a teda ešte nám aj odrátal z ceny. takže sme celkom dobre pochodili - dúfam :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ivkakivka tak to je supis!
Odpovedať
ja som to riešil tak že velké a hlboké diery som vyplnil montážnou penou a vonkajšie strany na stenách som zatrel lepiacou maltou Ytong resp. Baumit DuoContact, s ktorým som lepil styrodur na zateplenie základov. Tá špeciálna malta je dosť drahá oproti tej lepiacej, ktorú sme dostali za 1 cent k 1 palete a dosť nám jej vystalo.
Odpovedať
my sme to vypĺňali kúskami polámaného ytongu a vyšpárovali maltou ktorá sa nám vždy zvýšila pri murovaní na spodku vedra... tak dúfam že to bude dobré
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
starsia diskusia, pre mna tema akualna. ako ste riesili rozne priestory v ytong mure? napriklad na rohoch alebo pod oknami? vyplnali ste to? moji majstri hovoria ze to netreba riesit. dakujem s
Odpovedať
Profilova fotka
Kapsy sme nechali tak bez výplne. Ak to budete zatepľovať netreba to riešiť. Zapenili sme len poškodené tvárnice (ako na 2. obrázku) PU penou.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
co hovorite na toto?
Odpovedať
+ ako to opravit?
Odpovedať
Preboha takym murarom ruky odtat. To su ti majstri co si myslia, ze omietka to zakryje! Ja by som tie vacsie kusky vybural a vsunul tam na lepidlo celistve ytong presne odrezane kusy. Nudzovo penu, predsa to je nosna stena a pena toho moc neunesie ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
@peter_ivanek ako ste to opravili nakoniec? Vdaka
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?