Ako sa vám býva v dome z Heluz Family 50?

Heluz Family 50 nie je na trhu dlho a neviem, či sa tu vôbec nájde niekto, kto už má dom postavený a býva v ňom. Našla som veľa teórie, ale zaujímalo by ma, ako sa v dome z tohto materiálu bez zateplenia reálne býva. Spotreba energie, vlhkosť, klíma v dome ....
Odpovedať
1
2
5
@trend270 onedlho bude na trhu Heluz Family 60, chvíľu počkaj :-D
Odpovedať
Potom môžeš založiť novú tému :-) Mňa teraz zaujíma 50-ka.
Odpovedať
@calimero Prichádza niečo akože lepšie. Tehla hr. 36,5 cm, plnená minerálnou vlnou. R=5. 1 m2 steny vyjde na 60-65 €. Čiže jeden diel tepelného odporu cca 13 €. :-D Touto novou tehlou sám výrobca asi dokazuje, že tie super tehly hrúbok 44 a 50 cm nie sú dosť dobré...? :-D
Odpovedať
@blacksr @calimero Mňa naozaj zaujíma názor ľudí, ktorí v takom dome bývajú. Poprosím Vás, pri všetkej úcte, založte si novú diskusiu. Možno na tému - rýpanie do ľudí, ktorí majú iný názor ako ja.
Odpovedať
@trend270 nič v zlom, ale asi potom málo čítaš, aj tu na fóre. Samozrejme, že tí čo postavili z Heluz 50 sú spokojní a už nikdy by nemenili. Neviem, kde chodíš po informácie, ale z tak hrubej tehly ti odporučia stavať asi len: - predajca v stavebninách, lebo viac zarobí - projektant, ktorý od Heluzu berie pekné provízie - murár, ktorý je platený od m3 muriva - sused, ktorý tiež postavil z tehly 50, je spokojný, ale v inom dome nebol a neprepočítal si ekonomickú návratnosť Ak by si si prečítala viac informácií od nezainteresovaných strán, kdekoľvek na internete, takú otázku by si ani nepoložila. A od človeka, ktorý chodí na internet by som naozaj očakával niečo iné. Keď to zhrniem. Výhody tehly Heluz 50: - podľa normy, ktorá je však stará, netreba zatepľovať Nevýhody tehly Heluz 50: - je drahá - ťažko sa z nej stavia, má vysokú hmotnosť, minie sa veľa malty, lepidla - je krehká, takže pevnosť síce vyhovuje, ale nič moc na vŕtanie a pod. - udávaný tepelný odpor pri vlhkosti 1% je v praxi utópia, skutočný je o dosť nižší - vzhľadom na veľkú hrúbku muriva je prípadné zateplenie v budúcnosti takmer nemožné a ak áno, tak spojené s nutnosťou riešiť nemalé technické problémy, čo celý proces ešte viac predražuje Ceny energií stúpajú a podľa analytikov budú rásť ešte závratnejším tempom, takže chtiac, či nechtiac, budú do zateplenia dotlačení aj tvrdí odporcovia zatepľovania. Vzhľadom na vyčerpateľnosť používaných zdrojov energie ako sú fosílne palivá a jadro, prudkého nárastu spotreby energí v najľudnatejších krajinách (Čína, India, Brazília) bude rast cien energií ďaleko vyšší ako rast reálnych miezd. Takže percentuálny podiel príjmov jednotlivca vložený do vykurovania príbytku bude rásť. Neber to ako rýpanie, ale ako názor človeka s ekonomickým vzdelaním a čiastočným ekologickým cítením, ktorý strávil dosť veľa hodín štúdiom internetu, odborných článkov a literatúry v snahe nájsť čo najvýhodnejšie riešenie pri stavbe vlastného rodinného domčeka.
Odpovedať
@calimero ako teraz čo ti navrhuješ ako ja teraz už riešim murivo bol som v piatich stavebninach a všade mi odporučali heluz - vraj ma naj parametre, pezinske su vraj nekvalitne protherm na to nevedia tak dat zlavu a ytong lambda vraj je to len taký ošial ale tepelný odpor vraj na tu cenu muriva nemá až taký adekvatny ako heluz vyhoda lambdy len že sa s tým lepšie stavia. Takže tiež chcem vediet čo a ako diskusi je tu o tom vela no tažko sa dočítat čo je lepšie každý ma iný nazor. mimochodom najnižšie mne ponukane ceny na heluz: 44plus 1,45€/ks 30plus 0,99€/ks Ytong: Lambda 375 - 4,9€/ks Neviem či sa da ist ešte pod tieto ceny - som sa snažil lamat čo najviac...
Odpovedať
Profilova fotka
@jenkie ako pises ;)) kazdy ma iny nazor.. my mame pezinske... a nemenil by som osobne... brusene tehly su skvela vec, praca ide od ruky,presne, rovne, rozdiely v tehlach su neni viac ako 0.2mm maximalne...a vlastnosti tie iste ako heluz. Ale heluz 50 - je pravda ze su zbytocne drahe a tazke na svojpomocnu pracu... mali sme co robit ked sme 38cm tahali na 11ty rad do vysky a neviem neviem tie 50tky.... uff
Odpovedať
@jenkie chod do 30 plus ak ti to dovoli statika a daj 20 cm zateplenia. Z haluze 50 postavil kamos dom - este nebyva, ale ked som videl tie hrube steny, tak sa mi zamotala hlava. Do toho by som fakt nesiel kvoli cene, vahe, objemu, spotrebe malty/lepidla - takze len same komplikacie.
Odpovedať
@calimero :-D Ty odkiaľ vieš, koľko mám informácií :-D Na základe mojej otázky? Len preto, že niečo nezavrhnem, pokiaľ nemám info od ľudí, ktorí s tým majú reálnu skúsenosť? Prepáč, ale analytické a logické myslenie mám tiež. Roky som pracovala v základnom výskume a z praxe viem, že žiadne tvrdenie nie je večné. Liek, ktorý sa v laboratórnych podmienkach nejako správa a na základe čísel a hodnôt vyzerá dokonale v praxi vôbec nemusí fungovať a dokonca v budúcnosti môže priniesť riziká. Preto chcem odpoveď od ľudí, ktorí dom postavili. Nikde som nepísala, že idem stavať z tohto materiálu. Ale je to nová vec, všetci tu na to nadávate, tak chcem vedieť ... Možno ľudia bývajúci v dome z Heluzu nebudú nadávať, tak ako Ty neupustíš od svojho názoru. Ale možno niekto z nich bude úprimný a povie, aké sú úskalia. Myslím, že keby bolo na tomto fóre menej netolerantných ľudí, dozvedeli by sme sa viac. Inak čo sa týka hrúbky múru aj 30+20 mi vychádza 50 (teraz neriešim tepelnoizolačné parametre, len hrúbku).
Odpovedať
@trend270 máš pravdu, sto ľudí, sto chutí. myslím že ťažko nájdeš človeka, ktorý býva a vie reálne posúdiť náklady na bývanie v dome z Family 50, pretože zrejme nie je dlho na trhu. ja staviam z 44-ky, zatiaľ nebývam. Ideme na interiér. samozrejme, že to čo hovorí calimero má logiku, je to lacná stavba s dobrými izolačnými vlastnosťami. ale logiku má aj tvoje uvažovanie. ja som tiež chcel stavať z kvalitného materiálu a nemať zlepenec, ale kompaktnú stavbu. bral som tak, že investujem viac do vecí, ktoré už v živote nevymením - napríklad múry. viem že nedosiahnem vlastnosti múra s 20 cm EPS a obávam sa tepelných mostov. urobím všetko pre ich elimináciu a zatial sa na 80 % zateplovať nechystám.
Odpovedať
@trend270 Ak ti môj príspevok pripadá netolerantný, potom sa ti hlboko ospravedlňujem a ľutujem stratený čas, ktorý som venoval jeho písaniu. Ale snáď iným pomôže. Evidentne chceš počuť na tehlu Heluz 50 len pozitívne názory, keď kritiku neunesieš. Tak aby som ťa potešil, je veľa ľudí, ktorí postavili z tehly Heluz Family 50 a sú spokojní. Otázka je, ako to bude za 10 rokov. A kľudne sa s nami podeľ o informácie, ktoré máš, veď o to ide na tomto fóre. A možno aj ja zmením názor na tehly hrubé 50cm.
Odpovedať
@calimero Keby si si poriadne prečítal názov tejto diskusie a text pod ním, mohol si si ušetriť čas. Skutočne to, čo si popísal som už čítala inde a pravdepodobne to boli aj Tvoje príspevky. Pýtala som sa iných ľudí.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@trend270 Spotreba energie, vlhkosť, klíma - všetko by to malo výpovedenú hodnotu iba vtedy, keby sa postavili úplné rovnaké domy, v rovnakých podmienkach a menilo by sa iba obvodové murivo. To je nereálne. Keď ti niekto napíše, že má spotrebu 50 kWh/m2 ročne - je to veľa? Alebo málo? S čím to porovnať? Alebo keď niekto napíše je to OK, ale vlhkosť je vyššia. Je to preto, že máme Heluz 50? Alebo preto, že sme dali také okná? Alebo málo vetráme? No ja neviem...
Odpovedať
@martin1212 Ja tiež nespochybňujem calimerovu logiku. Je mi jasné, že tepelnoizolačné vlastnosti nebudú také úžasné pri Heluze ako pri sendviči. Osobne si myslím (a pravdepodobne si zase niekto rýpne), že sendvič čiastočne nahradia vzduchové medzery, ktoré môžu fungovať ako izolant. Trochu sa obávam kondenzátu v murive, ale to by sa malo odpariť. Činžiak, v ktorom bývam má 10 rokov, postavený z tehiel 38cm + tepelnoizolačná omietka. Plyn nebol privedený, kúrime elektrickými konvektormi, máme bojler a varím tiež na elektrine a účty nie sú veľmi vysoké, tak myslím, že brúsená 50-ka by stačila. Nebude to také lacné ako 30+20, ale za kvalitu sa platí. Radšej ušetrím na vnútornom vybavení - nemusím mať značkové zariadenie. Ak budem musieť v budúcnosti zatepľovať, urobím to predstavenou fasádou, ktorá pre mňa nebude ďalšia prehnaná investícia, ale niečo, čo sa mi páči a aj tak by som to časom chcela. Ale to už asi naozaj až na dôchodku. Zvažujem, lebo som v štádiu projektu a nie som na 100% rozhodnutá. Budem veľmi rada, ak po čase napíšeš, ako sa Vám býva. Asi sa reakcie nejakého človeka bývajúceho v 50-ke, prípadne 44-ke Family nedočkám. Bolo by fajn mať informácie po zime a zimnom kúrení.
Odpovedať
@trend270 "Nebude to také lacné ako 30+20, ale za kvalitu sa platí." Skús to prosím rozviesť (myslím to úprimne).
Odpovedať
@calimero Nemyslím kúrenie. Myslím masívnosť stavby. V oblasti, kde bývam je dosť veterno, pre mňa je investícia do masívnej, hrubej a ťažkej stavby investícia do môjho pocitu bezpečia. Súvisí to aj s inými, dosť osobnými záležitosťami, ktoré tu nechcem rozvádzať. Každé rozhodnutie má svoje pre a proti a len človek, ktorý sa rozhoduje, musí zvážiť, čo je pre neho dôležité.
Odpovedať
@trend270 no už to nenájdem, ale myslím, že to bolo na e-filipovi (možno na českom tzb info) sa vyjadroval statik k tejto tehle - je to blato, tehla je veľmi krehká kvôli snahe výrobcu vyhnať tepelný odpor čo najvyššie je plná vzduchu a práve preto trpí pevnosť a súdržnosť. Tehla 30cm je ďaleko pevnejšia. Skús pohľadať.
Odpovedať
@calimero :-) Ďakujem, pozriem sa na to. Trochu ma mätie, že ľudia, čo používali 44-ku alebo 50-ku píšu, že je veľmi ťažká a stavba z nej je fyzicky náročná, čo by mohlo znamenať, že je dosť masívna. Toho vzduchu je tam naozaj dosť. Tiež som niečo podobné čítala, mám však pocit, že sa to týkalo slovenských tehál. Ale to výrobcovia tiež poriešili a aj slovenské tehly nie sú také krehké ako bývali. Ľudia, ktorí práve stavajú z Family píšu, že tieto brúsené sú presné, výrobca im poškodené ochotne vymení a len treba dať pozor na murárov, aby naozaj používali len nepoškodené kusy. Skúsim to nájsť :-) A ešte k cenám. Nemyslím si, že tehelne sú nenažrané. Sú to podnikatelia ako iní. Rovnako ako výrobcovia polystyrénu a jeho predajcovia. Keďže výroba tehly je náročnejšia ako výroba polystyrénu, jednoducho chcú len za svoju prácu peniaze a my sa rozhodujeme, či im ich dáme. Zateplenie polystyrénom bolo štátom dotované (neviem, či to ešte platí) aj z dôvodu rodinných zväzkov dodávateľa polystyrénu s nemenovaným politikom. Vtedy sa tiež robila propaganda. Preto píšem, že každý sa rozhoduje na základe toho, čo pokladá za dôležité pre seba a nikdy neexistuje absolútne správne riešenie. Ale to už som sama odbočila od témy, ktorú som pôvodne začala. Takže kto bývate v takom dome? :-)
Odpovedať
@trend270 No jednoduchá matematika: Heluz Family 50: váži 18,1 kg, čo je 590 kg na m3. Na m2 muriva sa spotrebuje 16 tehál, čiže 289,6 kg Heluz 25: váži 17,3 kg, čo je 740 kg na m3. Na m2 muriva sa spotrebuje 10,7 tehál čiže 185,11 kg Výsledok: tehla s hrúbkou 50cm má o 20% nižšiu hustotu (s čím súvisí vyššia krehkosť), no na vymurovanie jedného metra štvorcového sa spotrebuje o 104,49 kg (56,5%) materiálu viac.
Odpovedať
@trend270 trochu nechapem preco si za kazdu cenu chcete narobit zbytocne problemy a hlavne preco ste ochotna to preplatit v nemalej ciastke. Ako tu uz bolo napisane, zo strany statickej pevnosti je na tom lepsie 30-tka tehla ako tie vymysly co sa predavuje ako oblbovaky typu 44 a 50 cm. Staci si nastudovat aj samotne technicke listy tehal od toho isteho vyrobcu a sama zistite, ze vasa "masivnost" stavby bude lepsia s 30-tkou. Dalej tepelnoizolacne vlastnosti tehly... ano 50cm tehla je urcite lepsi izolant ako 30-tka. Toto nikto nespochybnuje. Staci sa na to ale pozriet z druhej strany, kolko ma stoji kazdy jeden diel tepelneho odporu pri tej 50-tke a dat si na druhu stranu rovnice 30-tku + EPS (samozrejme toto spocitat) a zistite sama co je pre vas vyhodne. Alebo skusajte zvysovat hrubku EPS aby ste dorovnali cenu 50-tky a potom si porovnajte s akym teplotnym odporom by ste mohli disponovat pri rovnakej cene. No a co sa moc nespomina je fakt, ze ak sa niekedy rozhodnete zateplovat lebo napriklad ceny energii budu stale "prekvapivo" stupat, tak mate dalsi a dost zasadny problem s 50-tkou. Zateplit taku tehlu aby v nej nebol rosny bod=vlhnutie stien vyzaduje extremne hrubky EPS co samozrejme uz uplne popiera akekolvek prepocty o navratnosti investicie do zateplenia, takze sa z toho stane nocna mora s dvoma scenarmi...ak zateplit tak sa to nikdy nevrati alebo nechat tak a len sklopit usi a platit za plyn, EE. Takze v dnesnej dobe (ked vacsinou kazdy pozera na stav svojej penazenky) ak stavat tak sendvicovu konstrukciu s co najtensim murivom (staticky vyhovujucom) a na to co najviac zateplenia podla celkovej koncepcie domu - NED, PD a podobne
Odpovedať
bude to mozno odveci, ja len nasu skusenost k tejto vete: "Ľudia, ktorí práve stavajú z Family píšu, že tieto brúsené sú presné, výrobca im poškodené ochotne vymení a len treba dať pozor na murárov, aby naozaj používali len nepoškodené kusy." Stavali sme z heluzu family 38 - objednane vlani v aprili takze mozno uz ich odvtedy "zdokonalili", zatial mame len hrubu stavbu, ale s tehlami sme boli maximalne nespokojni!!!! Mozno to bolo aj kvoli predajcu, nekonecne natahovacky.... a kvalita na moj vkus hrozna, zostalo nam minimalne 3 paliet uplne nepouzitelnych tehal. Nemam skusenosti s inymi vyrobcami, ale ja by som uz Heluz nikdy viac!!! A murari jednoducho nemali na vyber, aby pouzivali len neposkodeny kusy, taky by som z troch kamionov nenasla ani lupou...
Odpovedať
my sme stavali z Heluz Family ale z 38 (este nebyvame, mozno koncom roka a mozno az na novy rok sa nastahujeme) ... tehly boli dost krehke a neboli ani velmi rovnake, co sme sa dost divili, pretoze sme o nich citali len same chvaly... vidno to na jednom mure, kde zarovnavali tehly zvnutra a zvonku boli vseliako (vnutri krasna rovina)... ked najdem, pridam foto... a co som sama videla bola krehkost... muz mi isiel ukazat na okne, ze tam idu este tie polovicne diely s vyrezom na polystyren a ako tu tehlu niesol a polozil na okno tak sa sama rozletela... co sa tyka zateplenia, tak sme ho uplne nezavrhli, ale chceme zistit najskor po jednej dvoch zimach ako sa to bude spravat ;-) ... pacia sa nam na fasade cetrisove dosky (pripadne aj dreveny obklad), tak uvidime, ci to nechame na neskor alebo sa do toho pustime hned... ako vsetko, tak aj toto zavisi od financii ;-)
Odpovedať
@calimero Krehkosť je problém pri stavbe. Pokiaľ mi vyslovene niekto nenabúra do domu, tak to asi nemá význam? Možno trochu problém pri vedení inštalácií, ale inak nie. Oprav ma prosím, ak sa mýlim.Z môjho pohľadu je tá váha tehál dôležitejšia.
Odpovedať
@ingeborg78 @sharin vďaka za reakciu. Čítala som, že s tou krehkosťou pri práci býva problém. Ak pôjdem do 50-ky, dám si na to pozor a vopred dohodnem s dodávateľom písomne podmienky - vrátenie a výmena poškodených dodaných kusov, aj spôsob, akým im to dokážem. Tiež chcem časom použiť odvetranú predstavenú fasádu - asi z lícových tehál alebo klinker. @ferre1 Ak to aj tak je, že parametre pasívneho domu s tepelnoizolačnou omietkou by 50-ka dosiahla len v ideálnych vlhkostných podmienkach, minimálne splní parametre nízkoenergetického domu. A to zateplenie predstavenou, odvetranou fasádou by som riešila naozaj až po rokoch.
Odpovedať
@trend270 koľko cm hrúbky navyše pridá odvetraná fasáda a o koľko sa zvýši tepelný odpor? No na pasívny dom pri tehle 50cm treba zabudnúť, to je snáď len zbožné želanie samotného výrobcu. Ale neviem, ktorý projektant by navrhol naozaj pasívny dom z tohto materiálu :-p No krehkosť je problém aj v reálnom živote, do stien treba vŕtať, zavesiť poličku, kuchynskú linku a pod. "Z môjho pohľadu je tá váha tehál dôležitejšia." Ak ti ide o váhu tehál, tak je ďaleko dôležitejšia objemová hmotnosť, ktorú má 50-ka práveže najnižšiu. Ak by sa vyrábala napr. 100-ka tehla s hmotnosťou 25 kg, bola by suverénne najťažia, ale objemová hmotnosť by bola tak nízka, že by to statik ani neschválil. Osobne by som mal ďaleko väčší pocit bezpečia pri múre postavenom z 20cm debniacich tvárnic vyliatych betónom - ale to už je z iného súdka (paradoxne je to veľmi lacné riešenie). Ak ti ide naozaj o pocit bezpečia, tak ďaleko dôležitejším údajom je celková pevnosť muriva, nie len samotných tvárnic. To prehnané mriežkovanie tehál podstatne zmenšuje ich styčnú plochu pri murovaní a zásadne znižuje celkovú pevnosť muriva. Paradoxne napr. Ytong, ktorého tvárnice majú oproti tehlám 3 až 4 krát nižšiu pevnosť v tlaku majú obvodové murivo rovnako pevné (v niektorých prípadoch dokonca pevnejšie) ako v prípade tehál. Je to práve preto, že tvárnice z Ytonku na seba doliahajú celou plochou. Viď tento zaujímavý článok: http://www.stavebnictvi3000.cz/clanky... No v dnešnej dobe chce veľa ľudí stavať z tehly, lebo je to osvedčený materiál, z ktorého stavali už naši dedovia. Žiaľ v mnohých prípadoch sú vlastnosti dnešných tehál tak odlišné, že rovnaká ostala snáď už len farba. Ľudia chcú stavať domy na desiatky rokov, ale zohľadňujú pritom súčasné ceny energií. Je to veľká chyba.
Odpovedať
@sharin ako by si pisala o nasej stavbe :-) aj my mame presne taky mur, z jednej strany rovny a z druhej husenkova draha :-S . Na vysku by aj boli tie tehly rovnake, ale na sirku asi ako im akurat material vydal :-( niektore boli uplne zdeformovane, neskutocne sa lamali... a ta reklama je ozaj dobra na oblbovanie ludi...
Odpovedať
@calimero Ako som písala :-) Pokým pôjdem do dôchodku to bude mať pre mňa postačujúce parametre. Dovtedy budú určite iné zázračné izolačné materiály. Už teraz sú reflexné pokovované fólie so vzduchovými medzerami s 13 vrstvami striedavo izolačné a odrazové a 3cm takéhoto materiálu nahradia 20cm minerálnej vlny. Predstavená fasáda bude chcieť nejaký priestor. Ak ju využijem tak naozaj preto, že sa mi to páči a spojím príjemné s užitočným. Keď už budem mať z okien 50cm strieľne, centimeter hore-dole. Fakt ten polystyrén nechcem :-)
Odpovedať
@trend270 , pozorne sledujem túto diskusiu a nemôžem si pomôcť a musím reagovať. Asi nesledujete súčasné trendy v stavebníctve. Calimero Vám radí dobre. A pokiaľ veríte tým bludom o 3 cm izolácii (Lu..po), ktorá má nahradiť 20 cm vlny, tak nie je o čom diskutovať.
Odpovedať
@bluejoz citujem z publikácie konštrukčné riešenia pre energeticky úsporné domy: " Asi pred 2 rokmi zmenilo úsilie menších európskych výrobcov hydroizolačnej a tepelnoizolačnej fóliovej techniky s reflexnými vrstvami pohľad na vec. Bolo postavených niekoľko dvojíc totožných domov v rovnakých podmienkach a s rovnakým automatizovaným režimom používania (bez prítomnosti osôb). Do obalového plášťa konštrukcie bola ako teplený izolant použitá buď minerálna vlna hrúbky 20cm (ako referenčný izolant), alebo fólia typu Lu.Po. Therm B2+8 (ako testovací izolant). Na všetkých dvojiciach domov bola preukázaná prakticky rovnaká spotreba energie. Výstavbu a testovanie domov nezávisle vykonávalo 5 významých európskych inštitútov. Tak sa potvrdila skutočnosť, že 3cm hrubá fólia Lu.Po.Therm účinkuje rovnako ako 20 cm hrubá izolácia minerálnej vlny." Toto je praktická, overená záležitosť, ktorá je pre mňa dôležitou informáciou. Nikde som nenapísala, že idem použiť tento izolant. Prosím, o príspevky len ľudí, ktorí bývajú v dome z Heluz Family 50, prípadne 44 bez izolácie. Túto diskusiu som nezakladala na to, aby som musela čokoľvek obhajovať, prípadne niekomu vysvetľovať môj názor alebo dôvody mojich rozhodnutí. Prosím rešpektujte to a ak máte dom z tohto materiálu, prispejte do diskusie.
Odpovedať
@trend270 http://forum.tzb-info.cz/112303-heluz... http://forum.tzb-info.cz/108377-domek...
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?