Ako sa prevŕtať cez betón.- železnú platňu na 1.poschodie

Máme hotovú hrubú stavbu, potrebujeme vyviesť z tech.miestnosti na poschodie rekuperáciu. Ako sa prevŕtavajú otvory cez celý ten betón a železá, a aby sa tými vibráciami nenarušila statika? Fi, ktorá nám to stavala, vravela, že to si poriešime potom......Vdaka za každú radu.
Odpovedať
Fi sa pekne podakujte, otvory bolo treba vynechat :-|
Odpovedať
zavolat firmu ktora reze do betonu... nam tak robili otvory na vodu... prisli, obzreli, pytali sa 3x, ci je dobre odmerane miesto, kde sa bude rezat ale pre istotu aj tak urobili prieskumny otvor a az potom prisla na rad technika... urobili nam tusim 2 otvory o priemere cca 15-20cm... hotove do polhodiny :-)
Odpovedať
@pasivnydom333 Existujú veľké flexky, ktoré taký betón ľahko prerežú. Kúpiš za 100 eur alebo požiačiaš v požičovni. Po 3 týždňoch od betonáže môžeš použiť veľké príklepové kladivo, tiež máš dieru za chvíľu.
Odpovedať
Profilova fotka
@pasivnydom333 Daj si do googlu slovo "jadrové vŕtanie", urcite najdete nejaku firmu co vam to prevrta.
Odpovedať
@pasivnydom333 pozri moj album "ako sme vynechali prestupy cez zaklad"
Odpovedať
@pasivnydom333 Nepotesi, ale nerobil by som si z toho traumu. Nic co by dobra zbijacka nevyriesila za pol hodinu. Ak mate prehlad, kadial vam sli nosne zeleza, o to jednoduchsie pre Vas. Tiez som to robil dodatocne, ked uz som presne vedel kde mi vijde miesto, a kde presne potrebujem otvory.
Odpovedať
@catscan no jasne, vykružovák, na ten som zabudol :-)
Odpovedať
@catscan Dierka to je síce pekná, ale nie trošku drahá? keby to bolo v hotovom 3-metrovom múre, nepoviem pol slova, ale tuto stačilo to jedno DT zbíjačkou jemne a "pekne poprosiť" a bolo by... :-) Ale cez strop asi najkomfortnejšie riešenie...
Odpovedať
@dedo758 mne sa take nedokonale riesenia nepacia, keby som nemal inu moznost, tak necham prestup a ak by som zabudol, tak sekam, ale moznost mam, nakolko ten fesak je moj :-)
Odpovedať
@pasivnydom333 my staviame v zahranici a tiez nam tak robili, ale vysledok nic moc, 2 mesiace sa nam posunula stavba koli expertize statika tej kalamity co nam zanechali..kuk fotka moj album..ale neviem ako to robili ze to tak dopadlo, neboli sme tam..
Odpovedať
@catscan Jaaaj... tak som nič nepovedal... :-D Ináč, koľko mu tá dierka trvala? Lebo mne s podobným strojom 50 cm základ na 40 ročnom paneláku skoro hodinu...
Odpovedať
Profilova fotka
Mne tiez pani stavitelia zabudli na odpad z podkrovia tak som to musel riesit ja. Zavolal som firmu, ktora vykonava jadrove vrtanie. Obvolal som 2-3 a dohodol cenu 1€ za 1 cm. Vyvrtali mi 130mm otvor na odpad a popri tom aj 50mm diery na kurenarske trubky a rozvod vody na poschodie. Islo to velmi rychlo. Najvacsi hluk bol ked kotvili tu vrtacku jednou hmozniou :-N samotne vrtanie otvoru bolo bez nejakych otrasov, alebo priklepu. Roxory tomu vobec nerobili problem a islo to cez nich ako nic.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dedo758 Priprava mi trvala cca 10 minut (rozlozenie, ukotvenie, voda), samotne odvrtanie cca 2minuty.
Odpovedať
Moj nazor je taky, ze ak v realizacnych projektoch mate prestupy vyznacene, resp. dohoda je taka, ze pri betonazi vam firma prestupy vynecha a zanedba to, tak nasledne odvrtanie (vysekanie) by malo byt na ich ucet. Nie je mozne, aby majitel (investor) trpel nedbalost dodavatelov stavebnych prac
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan to je kruté, ale spravodlivé.
Odpovedať
@catscan Treba byť na stavbe a na nedostatky upozorňovať hneď. Dodatočne sa odstraňujú ťažko a neochotne. Ak zaplatíš, tak máš smolu.
Odpovedať
@polystyren Problemom je, ze mnoho majitelov nema dostatocne povedomie a rozhlad o suvislostiach a stavebnych detailoch, preto urcite nedostatky nemusia ihned zaregistrovat. Viem, ze sa to da "obhajovat" tym, ze je na to urceny stavebny dozor, ale napr. @jan45 mi mozno da zapravdu, ze majtelia casto povazuju dozor za "nutne zlo", ktore volaju len sporadicky (kedze za tieto sluzby treba platit). Zakladom by malo byt uvedomenie si stavbarov toho, ze zakaznik plati 100% sumu za 100% pracu, co vsak je uz na siahodlhu diskusiu, kedze to tak zvacsa nefunguje :-|
Odpovedať
@catscan a ty máš 100% pravdu. Investor si neuvedomuje, že za nižšiu cenu platí nižšou kvalitou. Výnimky existujú iba vtedy, ak sa natrafí na extra šikovného, precízneho a s prepáčením hlúpeho majstra. Ktorému nebude vadiť, že bude za rovnakú cenu robiť dvojnásobný čas. Keď je pre investora hlavné kritérium cena, mal by si zaplatiť stavebného dozora. Aby ten odsledoval, či cena nie je "náhodou" na úkor kvality. A hlavne mať všetko na papieri. No a v neposlednom rade NEZAPLATIŤ za nekvalitnú prácu. Investor si to často neuvedomuje (alebo nechce byť "sviňa"), ale zhotoviteľ je neskutočne tlačený k múru, ak chce vidieť peniaze za odvedenú prácu. Prípadne niektorí investori si to uvedomujú až moc (ale to je iná kapitola).
Odpovedať
@catscan Iba som radil ako sa vyhnúť konfliktom, skús nezaplatiť partii opálených chlapov lebo chýba nejaká diera v strope. Funkciu stavebného dozora treba spojiť s funkciou stavbyvedúceho a zásobovača, potom netreba žiadnu firmu a bude to lacnejšie a kvalitnejšie. Ak máte v rodine človeka čo staval dom, máte dozora zadarmo.
Odpovedať
@polystyren prepáč, ale máš veľmi zjednodušený pohľad na stavebný dozor. A nemôžem súhlasiť ani so "združenou funkciou" dozora so stavbyvedúcim a pod. Vieš, ak je stavbyvedúci dokonalý, nepotrebuješ dozor. Ale v drvivej väčšine prípadov je zlé, keď má človek kontrolovať sám seba. Nebude si kadiť do vlastného hniezda. "Ak máte v rodine človeka čo staval dom, máte dozora zadarmo." Prepáč, ale to snáď nemyslíš vážne??? Taký človek môže akurát poradiť, na čo si dať pozor. Ale stále je to laický pohľad. Snáď si nemyslíš, že človek, ktorý niečo robil raz, dokáže odhaliť väčšie či menšie "podvody" človeka, ktorý to robí možno celý život a živí sa tým?
Odpovedať
Profilova fotka
ako uz bolo spomenute jadrove vrtanie je asi jedine poriadne a bezproblemove riesenie. ja som zabudol privod vzduchu do krbu a taktotok mi to kamarat vyvrtal. priprava 10min a vrtanie 18cm / 150mm asi 4min. potichu, bez vibracii a stresu. ps: tema je jasna tak naco sa vzdy zbytocne rozobera co ako kto urobil neurobil mal urobit. to je uz momentalne kazdemu uplne jedno vzdy je aktualne vyriesit problem a ideme dalej..... :-)
Odpovedať
@pie Koľko by to stálo?
Odpovedať
Profilova fotka
@polystyren myslim, ak si dobre pamatam tak 1cm/1€ + cesta. najhorsie je pokial Ti pride vyvrtat len jednu dieru lebo priprava cistenie a cesta je 95% casu. na druhej strane asi ani nemas moc na vyber..... :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?