Ako dlho cakat na vytvrdnutie betonu?

Zdravim Strechaci, na nete som co to pozistoval a dopracoval som sa k tomu, ze pri nakritickejsich nosnych castiach hrubej stavby je potrebne cakat 28 dni kym dosiahne beton vysoke urovne pevnosti a nosnosti a tym mozno ho zatazit. Moj dotaz je ci pri kazdom betonovani je nutne cakat 28 dni: - po akej dobe od zaliati DT mozem betonovat zakladovu dosku? - za aky cas je mozne zacat murovat na zakladovu platnu? - ako dlho je nutne nechat vyzriet veniec kym odsalujem a polozim stropny system a zalejem betonom? - opat po akom case mozem zacat murovat poschodie? Ide o to ze robim nejaky harmonogram na jesen a rozmyslam ci zacat s hrubou stavbou alebo murovat kym sa da a potom len pozakryvat foliami na zimu rozostavanu stavbu alebo to nechat cele na jar. Chapem pocasie sa naplanovat neda ale podla priemernych teplot by sa betonovat mohlo cca do druhej polovice novembra kedy teploty velmi resp. dlhodobo neklesaju pod 5 C. Dakujem za kazdu radu a skusenost.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@niless Ked sme zaliali salovacky asi tak po tyzdny sme zalievali platnu, ktoru sme nechali 3 tyzdne vyzriet. Veniec som odsaloval az po mesiaci.
Odpovedať
No tak to do decembra asi HS nedam aj keby do daslie tri mesiace nemrzlo a aj ked byvam na juhu SR. No nic tak potom az na jar.
Odpovedať
@niless u mna boli zaklady hotove za 4 dni,v pondelok vykop a vo stvrtok zaliata doska,mam jeden rad DT. O sa tyka murovania ak sa ponahlas po troch dnoch mozes murovat,my sme zacali na stvrty. Ak zacnes na jesen a nespravi Ti pocasie velky sklz stihnes to,hs nie je problem sprawit za 6-8 tyzdnov.
Odpovedať
3.8. zaklady 6.8. zaliate DT 12.8. zaliata platna a dnes 17.8. sa vyklada prvy kamion tehal
Odpovedať
@niless 1 - ked zalejes DT, tak zakladovu dosku mozes robit na druhy den 2 - steny mozes zacat murovat po 2-3 dnoch, ak ti budu vykladat palety na dosku, tak si vyber vhodne miesto - radsej nad zakladove pasy, ak by to bolo po tyzdni, tak to uz bude viac-menej jedno, nakolko beton bude mat uz 70% svojej konecnej pevnosti 3 - odsalovat (asi myslis bocne debnenie) mozes podla pocasia, ak bude moc teplo, tak by som s tym pockal dlhsie, ako bezne 3-4 dni, salung dobre drzi vlhkost, takze aspon 7 dni a polievat polievat polievat 4 - beton sice dozrieva na plnu staticku zatazitelnost 28dni, ale nechas to podstojkovane a mozes zacat murovat po tyzdni, treba byt opatrnejsi pri vykladanie paliet na poschodie, daval by som to nad nosne priecky Neboj, do vianoc budes mat aj strechu. okna, mozno aj elektriku a vodu, potery :)
Odpovedať
@stowasser az sa to podari tak budem pit na tvoje zdravie :-D Dakujem vsetkym za vlastne skusenosti aby som sa istil opytam sa este stavebneho dozoru, aj ked dufam ze sa na to bude divat pragmaticky a nebude az prilis opatrny.
Odpovedať
Profilova fotka
@niless No to bolo to prvé, čo si mal spraviť: spýtať sa dozora... ;-) Ja som ale napr. bol osobne prítomný toho, ako už na cca 4-dňovú betónovú platňu začínali stavať. A tvrdili, že to tak robia bežne. Že betón síce nie je ešte vyzretý, ale pohyb a postupné kladenie murovacieho materiálu už jednoducho znesie...
Odpovedať
@leonardom Tak dozor pride pred zacatim kazdej akcie a aj po jej ukonceni takze jeho nazor budem mat urcite. Je podpisany ako dozor takze on ako druhy v poradi ma nejaku zodpovednost aj ked beriem to s rezervou....videl som kadejakych specialistov ktori nerozumeli tomu na co sa specializovali.
Odpovedať
Profilova fotka
Co tu bolo popisane o zakladoch a debniacich tvarniach je pravda.. podlahova doska na terene sa moze na steny zo salovacich tvarnic robit aj na druhy den. novy beton na cesrvy beton lepsie chyti, atd atd.. Tych 28 dni plati hlavne pre konstrukcie ako stlpy, prievlaky, dosky -> prvky armovane ohybane a tlacene. Ak napriklad doska ostane podstojkovana, moze sa na nej murovat aj po tych 4 az 6 dnoch.. Zase ma to nejake okrajove podmienky.. Tvrdost betonu sa da zmerat schmidtovym kladivom. V tomto teple sa bezne stane ze po 4, 5 dnoch ma beton aj vysledne pevnosti.
Odpovedať
@niless Ahopj. Výsledná pevnost betonu je po 28 dnech. Je to smluvní termín, protože krystalizace tam probíhá mnoho roků a možná, že nikdy nekončí. Nicméně, to není vůbec podstatné. To podstatné je, že za zhruba týden můžeš betonovou desku na zhutněném terénu částečně zatížit a nic se nestane. Ta krystalizace zpočátku probíhá raketově a do týdne je to na 50% normalizované pevnosti. U vylitého ŽB stropu zatížení je přípustné pouze na průvlacích a na svislých podpěrách. Tam je naprosto klíčová záležitost ty podpory tam nechat nejméně uváděných 28 dnů. Zde si můžeš v tabulce najít jak se to vyvíjí: http://www.asb-portal.cz/stavebnictvi.... Já u Tebe vidím problém v tom betonování bednících tvárnic. Jestli postavíš po obvodu stěnu z bednících tvárnic, tak ten prostor uvnitř potřebuješ zavézt nějakým materiálem a hlavně to budeš hutnit. A to by se tomu betonu v bednících tvárnicích na druhý den nelíbilo. Asi by to nepřežil. Tam opravdu budeš muset počkat aspoň 10 dnů. Nový beton na jakýkoliv starší beton nikdy nechytí, čili, nikdy se z toho nestane monolitická hmota. Prostě ty krystaly se začnou tvořit tak 1,5 hodiny po namíchání betonu. V případě betonové roznášecí desky na bednících tvárnicích je to ale úplně fuk. Navíc tam můžeš vertikálně zabetonovat žebříkovou ocel a následně to provázat s karisítí, kterou tam určitě budeš dávat. Že by měl beton po 4 - 5 dne finální pevnost je blbost. :-p ;-)
Odpovedať
@praoteccech tak u nas na dolniakoch nemam k dispozicii makadam pre zhutnenie iba riecny strk a ten pokial viem mozte hutnit kolko to vyda ale zazraky tam netreba cakat lebo ten strk sa nedokaze tak zakliesnit ako makadam. Podstatne su informacie ze na zakladovej doske by som mohol po 10-14 dnoch murovat co mi skrati jeden tyzden ak nejake dni usetrim aj na strope a vencoch tak aj dva tyzdne pre mna su dolezite preto aby som dobetonoval na stavbe pre prichodom chladnych dni. Apropo ze beton nechyti na starsiu vrstvu...pred tyzdnom som tu pisal - zadaval diskusiu ze mi na niekolkych metroch chyba na vysku cca 6-8 cm vrstva betonu. Takze mam to doliat, alebo dat DT na tie buchty z betonu?
Odpovedať
Ono je rozdiel ked sa betonuje pri 10 stupnoch alebo pri 35 stupnoch...bol som svedkom pred tíždnom v jeden den betonovali platnu o cca 16:00 a na druhý den po zhruba 14 -tych hodynách ráno už ukladali betonové panely ( montováný dom) asi exstrém :) ale šetko pevne držalo
Odpovedať
Článok sa načítava...
@niless Kľudne dolej... :-)
Odpovedať
@niless Ahoj. Klidně ty bednící tvárnice poskládej do roviny ( podkládej to něčím a vylej to betonem. Nic se nestane. V tom základu je to stejně namáhané na tlak ( síla kolmá na rovinu pozemku ). 6e se to nespojí ( nesroste ) vůbec nevadí. ono to přilne a to úplně stačí. ;-)
Odpovedať
8 dni
Odpovedať
Prikladam fotku ohladom tvrdnutia betonu v case a jeho pevnosti
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@stowasser @tomasndca @praoteccech Zdravim Pani, mne v pondelok zalievali veniec a preklady a na druhy den dali dole salovanie bocne.. podpery tam nechali.. Ako citam vidim, ze by to malo byt jasne dlhsie. Co teraz robit? ako to moze ovplyvnit stavbu?
Odpovedať
Odsalovanie boku je v pohode. Dolezite je, aby ostal spodok/podpery. Akurat pri vysokych teplotach je betonu lepsie v salungu zo 3 dni, skor si udrzi vlhkost/treba menej polievat.
Odpovedať
@verky5 Ako píše zefe, nič sa nedeje, treba výdatne polievať
Odpovedať
Ak ti dali dole len ten bok, tak to je v pohode. No podpery nechali, nie?
Odpovedať
@lukso88 mal by si pozornejsie citat...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Zdravím mňa by zaujimalo po cca koľkých dňoch môžem lepiť dlažbu na betón. Betón som robil včera z Hobby betónu v hrubke cca 8cm. V pivnici RD. Chcem lepiť obyčajnú najlacnejsiu dlažbu z Obi 30x30 na flexibilne lepidlo.
Odpovedať
@milan209 aspon dva mesiace, potom daj foliu na beton 1x1 m a kraje prelep paskou a na druhy den pozri ci je orosena, ak je tak este pockaj.
Odpovedať
@milan209 Dlazbe vlhkost z betonu nevadi. Kludne mozes lepit. originalx si to myli s plavackou
Odpovedať
@rillwen dlazbe vlhkost sice nevadi, ale vadi zmrastovanie betonu pocas jeho zrenia... ja by som sa s tym neponahlal.
Odpovedať
Profilova fotka
@rillwen ak nejaký výrobca lepidla na dlažbu uvádza v technickom liste že sa doporučuje používať na nevyzreté podklady....tak daj link nech sa dozvieme niečo nové....lebo pokrok a fušerov nezastavíš 😂.... betón zreje min. 28 dní....
Odpovedať
Mesiac sa mi nechce čakať. Ale zas chcem aby dlažba držala. Takže asi vsadim na istotu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@rasto7764 No super a este to stoji ? Takto sa stavia vela domov a este viac praska a opravuje.
Odpovedať
@rillwen No lepit dlazbu na mokry beton... teba by som rad videl 😄 predpokladam, ze rychle prachy !
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
Trošku iná otazka , ale dávam to sem , lebo sa to týka zaťažiteľnosti betónu. Do technickej miestnosti chcem dať akumulačnú nádrž o objeme 1500 , alebo 2000 litrov. , čiže výsledná hmotnosť bude 1800 , alebo 2300 kg. Umiestnená by bola hneď pri obvodovej nosnej stene. železobetónová platňa spolu so zhutneným podkladom to znesie , ale zvažujem dve možnosti , že by som tú nádrž utopil voči podlahe v dome, čo by bolo nejakých 25cm a stála by priamo na platni , alebo by som tam dal styrodur 5000 a na to klasický betón poprípade dať doň aj železo , tak aby sa to zrovnalo s poterom teplovodnej podlahovky.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?