Ake nenosne priecky na naj zvukovu izolaciu a tepelnu akumulaciu?

Profilova fotka
Ahojte, mohol by mi niekto prosim poradit ohladom nenosnych priecok pri veznikovej streche? Staviame dom, mame obvodove mury z porfixu a budeme mat veznikovu strechu takze nemusime riesit ziadne nosne priecky, preto by sme chceli nenosne priecky s co najlepsiou izolaciou a akumulaciou. Viete mi prosim poradit? PS: Pozerali sme napr aj akusticke tehly ale tie su len 11.5 a potom az 20cm co je moc, a bojime sa ze pri tahani elektriny to moze byt problem aby si to udrzalo vlastnosti pri tych 11.5cm. Dakujem.
Odpovedať
Já jsem stavěl z ytongu a na některé příčky (tam kde byl požadavek na neprůzvučnost, ale nebylo třeba vést vodu) jsem použil jejich silku, tedy VPC cihly.
Odpovedať

Odpovedať
Profilova fotka
@22macka22 V podstate máte dve možnosti, alebo si vybrať materiál z čo najväčšou objemovou hmotnosťou, v takom prípade sa zle robia rozvody alebo ísť do ľahkých priečok napríklad zdvojená priečka dvakrát opláštená vyplnená izoláciou má nepriezvučnosť cez 60 dB a ešte sa v nej aj ľahšie robia rôzne rozvody ale niekomu tento typ priečok nevyhovuje. Potom ešte nezabudni že akusticky treba vyriešiť aj podhľad a podlahu aby sa zvuk nešíril tadiaľ.
Odpovedať
@22macka22 buď VPC, betón, alebo sadrokartón
Odpovedať
Profilova fotka
@r4d3k74 dakujem, no to vyzera pekne, stavali sme z porfixu takze by to bolo kompatibilne, aj 52db je pekna vlastnost pri 15cm hrubke, akurat ma zaraza co si myslel ohladom toho ze "kde netreba viest vodu", silke vadi voda ci tahanie trubiek na vodu? A co tahanie elektriny? @martosko dakujem, nad tym sme rozmyslali tiez ze dame montovanu priecku aj ked tam ta akumulacia moc velka neni ale 60db je paradnych, co sme pozerali tak klasicky prieckovy ytong ma len nejakych 38db pri 15cm, co je fakt ze malo. A kolko asi tak vyjde taka zdvojena priecka dvakrat oplastena a vyplnena izolaciou? Treba nato aj nejakych specialnych pracovnikov? @slavoslav mozes prosim ta uviest nejake priklady?
Odpovedať
Já jsem použil silku 10 cm, její neprůzvučnost 47 mi stačí. Běžně se používají příčky ytong 125 a 150, takže ta 100 silka je několikanásobně lepší. Vysvětlil by někdo, kdo rozumí hluku. Nedá se do toho sekat a kdo chce vést tudy vodu, tak používá většinou nějakou přizdívku z porobetonu. Elektrika se vede těmi instalačními otvory, které, když se dodrží vazba, jsou krásně nad sebou a vykrouží se jen zásuvka, vypínač. Tady na MS je třeba album dusanmt, ten použil také silku a u něj už je vidět i řešení elektro a rozvodů vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@22macka22 Tak pozrel som to pri hrúbke 155 mm je to 62 dB. Myslím že na to nie sú potrebný špeciálny pracovníci lebo sa tam nepoužívajú žiadne špeciálne prvky. Pozri sa sem na stranu 83 je tam nakreslené ako taká priečka vyzerá. http://www.rigips.sk/files/kniznica/a...
Odpovedať
@22macka22 stačili by ti dvojito opláštené priečky zo SDK. To čo uviedol @martosko je na dvojitej konštrukcii (o čosi drahšie ale ak sa tých 6dB žiada tak to určite treba spraviť. Mal by to zhotovovať niekto kto má aspoň nejaké školenie (certifikovaný montážnik) alebo rozumie šíreniu zvuku a detailom ktoré treba dodržať. Môžeš tiež použiť akustické dosky- modré od Rigipsu (aspoň myslím, že to majú oni). o VPC sa tu už pojednávalo a ostávajú už len betónové tvárnice - vyzerajú ako šalovacie tvárnice ale sú z jednej strany uzavreté a vnútri je betón s medzerami.
Odpovedať
@martosko SDK příčky jsou dobré řešení, ale v nadpisu je požadavek akumulace.
Odpovedať
Profilova fotka
@r4d3k74 Ok nevšimol som si ale akumulovať môžu obvodové steny.
Odpovedať
@martosko nemozu, lebo su z porfixu. Zahradny domcek som staval z murovacich betonovych tvarnic o 15cm a tam sa neda odopriet ani akumulacia ci utlm zvuku, akurat potom treba drazkovat rozvody. Horsia je pracnost, lebo sa muruje na hrubostennu maltu , ale vyvazi to nizka cena materialu. Zlata stredna cesta sa mi javi napr Solbet 600kg/m3 cize najhustejsi porobeton za prijemne peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Tak som si pozrel akú objemovú hmotnosť majú tvárnice porfix našiel som P2-440 má 440 kg/m3 takže nejaká akumulačná schopnosť tam je.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@martosko akumulacnu schopnost ma i polystyren :-) Co je vlastne to iste ako porobeton, cize by som sa na jeho akumulaciu moc nespoliehal. Porovnaj si ceny mbt 12cm a silky + za robotu a budes mudrejsi.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Teraz neviem okrem toho že si si staval záhradný domček z mbt čo si chcel ešte povedať, unikami pointa. :-|
Odpovedať
@martosko o materialy s tepelnou izolaciou a zvukovym utlmom. Preto som spomenul MBT lebo vidim, ze mas hlboko do kapsy, ked si zvolil porfix pred itongom.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Stále si mi moc nepomohol, teraz neviem či tým materiálom s " tepelnou izolaciou a zvukovym utlmom " myslíš betónové tvárnice ak áno v tom prípade by si si mal niečo doštudovať. Ani neviem odkiaľ si vzal že ja som si volil porfix alebo ytong. PS: Ak by som si volil materiál ja tak by ma zaujímali vlastnosti materiálu a nie nejaké marketingové info.
Odpovedať
@martosko ako nepomohol? Chces priecky s dobrou tepelnou akumulaciou a zvukovou izolaciou co su parametre, ktore splna kazdy hutny material ci uz VPC, alebo mnou spominane MBT. Ked to nechces moc prekombinovavat, tak porobeton s co najvyssou hustotou, ale ten z principu nedosiahne to na co sa ty pytas. Dufam, ze teraz sa uz chapeme ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Možno sa lepšie pochopíme keď si pozrieš že ja som otázku nezadával, a aj to že v treťom príspevku som napísal niečo podobné, že sú vhodné materiály z čo najväčšou objemovou hmotnosťou. ;-)
Odpovedať
@martosko tak uz sa uplne chapeme :-D Sry kamo, prisiel som zo stavby a sumarizujem pri pive :-p
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?